Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


google-site-verification: google5307c860f32e51bd.html


besplatni upit na
e- mail:
ridddert@gmail.com



BROJAČ POSJETA
Symptoma

IUS BLOGER-PRAVNA POMOĆ-BESPLATNI PRAVNI SAVJETI
04.03.2019., ponedjeljak
Predbračni ugovor

Voljela bih urediti imovinske odnose. Naime, živimo u izvanbračnoj zajednici i imamo jednogodišnje dijete. U 4.mjesecu trudnoće, 2015. godine, kupila sam kuću uz pomoć svoje obitelji. On je tada još živio sa svojim roditeljima. Doselio se k mojim roditeljima kada sam bila u 7. mjesecu trudnoće. Još uvijek živimo s mojim roditeljima, budući da sama opremam i namještam kuću (fasada, krečenje, namještaj, aparati, centralno grijanje), jer partner nema stalni posao. Njegovi roditelji nisu u ničemu pomogli. Posjedujem i svoje auto u čijem nabavljanju opet nije sudjelovao partner. Bili smo i kod odvjetnika, baš radi „predbračnog ugovora“ koji nas je „odgovorio“ govoreći kako nam to nije potrebno, da to sigurno forsira obitelj koja je pomogla (po meni krajnje neprofesionalno i bezobrazno). No, mene to i dalje kopka. Nije loša osoba, no tko zna što se može dogoditi i što će biti ako dođe do rastave. Ovakav kakav je trenutno, ne bi tražio ništa, no to mi ništa ne garantira. Ne bih voljela da dijete i ja ostanemo bez krova nad glavom. Kako uopće nazvati taj ugovor? Brak nam nije u planu, a kao izvanbračna zajednica imamo jednaka prava kao i u braku. Na koje članke se pozvati?
Hvala
--------------------------------------------------------
Po danim normama Obiteljskog zakona-vi slobodno možete urediti imovinske odnose u smislu zatečene imovine i imovine koja će se stjecati-irelevatno je-da li se taj ugovor zove bračni ili ne.Sasvim slobodno sklopite ugovor oko uređenja imovinskih odnosa.Činjenica što je u toj vezi rođeno zajedničko dijete-njemu kao izvanbračnom partneru ne daje nikakvo pravo na svojatanje vaše imovine –a koje je samovlasništvo-kako ste naveli-označene po-kao imovine prije veze.U praktičnom,izvedbenom smislu(po logici:sadržaj odredbi po ugovoru određuju namjeru i svrhu-odnosno sam naziv ugovora xy nije bit nego sadržaj odredbi
----------------------------------------------------------------
Po danim normama postojećeg Obiteljskog zakona-vi slobodno možete urediti imovinske odnose u smislu zatečene imovine i imovine koja će se stjecati-irelevatno je-da li se taj ugovor zove bračni ili ne.Sasvim slobodno sklopite ugovor oko uređenja imovinskih odnosa.Činjenica što je u toj vezi rođeno zajedničko dijete-njemu kao izvanbračnom partneru ne daje nikakvo pravo na svojatanje vaše imovine –a koje je samovlasništvo-kako ste naveli-označene po-kao imovine prije veze.U praktičnom,izvedbenom smislu(po logici:sadržaj odredbi po ugovoru određuju namjeru i svrhu-odnosno sam naziv ugovora xy nije bit nego sadržaj
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Izvadak iz Obiteljskog zakona
NN 103/15
na snazi od 01.11.2015.

Članak 1.
(1) Ovim se Zakonom uređuju brak, izvanbračna zajednica žene i muškarca, odnosi roditelja i djece, mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, posvojenje, skrbništvo, uzdržavanje, obvezno savjetovanje i obiteljska medijacija te postupci u vezi s obiteljskim odnosima i skrbništvom.
(2) Izrazi koji se koriste u ovom Zakonu, a imaju rodno značenje koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski spol, osim ako iz smisla pojedine odredbe ne proizlazi drukčije.
Izvanbračna zajednica
Članak 11.
(1) Odredbe ovoga Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenoga muškarca koja traje najmanje tri godine, a kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete ili ako je nastavljena sklapanjem braka.
(2) Izvanbračna zajednica koja ispunjava pretpostavke iz stavka 1. ovoga članka stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o osobnim i imovinskim odnosima bračnih drugova, odnosno odredbe drugih zakona kojima se uređuju odnosi u poreznim stvarima, osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova.
(3) Nepovoljno postupanje prema izvanbračnim drugovima u pogledu pristupa koristima, povlasticama, ali i obvezama zajamčenim bračnim drugovima koje ne može biti opravdano objektivnim razlozima te koje nije nužno za ostvarenje istih predstavlja diskriminaciju temeljem obiteljskog statusa.
(4) Različito postupanje propisano člankom 30. ovoga Zakona ne predstavlja nepovoljno postupanje iz stavka 3. ovoga članka.
Bračni ugovor
Članak 40.
(1) Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini.
(2) Prema trećim osobama uglavci o upravljanju ili raspolaganju imovinom imaju pravni učinak ako su upisani u zemljišne knjige, odnosno u javne upisnike kod kojih je upis nužan za stjecanje prava ili se stvar ne može upotrebljavati bez takvoga upisa.
(3) Bračni ugovor sklapa se u pisanom obliku, a potpisi bračnih drugova moraju biti ovjereni kod javnog bilježnika.





Oznake: prebračni ugovor


- 23:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.