MOŽE LI KOPRIVA POSTATI BREND
22.01.2008.g.
Neće grom u koprive
No, pitanje je mogu li koprive na „hrvatski način“, u svijet? Ne znam ima li još negdje u svijetu grad nazvan po koprivama, ali vjerujem da imena nikad ne nastaju slučajno.Gledam grbove grada
Koprivnice i
Koprivničko-križevačke županije u potrazi makar i za stiliziranom koprivom. Ne znam ni da li postoji kakva legenda o koprivama i Koprivnici, kao ona o Picokima i Đurđevcu, što se vidi i na grbu?
Znam da imaju
Podravku i
Belupo i naravno,
Vegetu. Imaju čak i
spomenik biciklu i
Podravkinu žlicu.
ODRŽAVAJU ČAK I VEGETA KUP „ ZLATNA KOPRIVA“, KOJI SE ODRŽAVA NEKIH DESETAK GODINA. NO, TO JE PRIMARNO PROMOCIJA VEGETE KOJA JE IONAKO VEĆ DOVOLJNO POZNATA. MENE ZANIMA, MOŽE LI TO POSTATI MEĐUNARODNA MANIFESTACIJA? MOŽE LI TO BITI PRAVI FESTIVAL KOPRIVA KOJI BI USPUT OBJASNIIO SVIJETU, ZAŠTO JE JEDAN NAŠ GRAD DOBIO IME PO NAJRAŠIRENIJEM KOROVU?
Sjetimo se samo da su Švicarci izmislili selo za malu Heidi iz priče i od njega stvorili turističko kultno mjesto. Mi ne moramo izmišljati grad, trebamo se samo prisjetiti zašto je nazvan po koprivama i dobro to marketinški upakirati
Natjecanje u spremanju jela od
KOPRIVA je u lipnju. Degustacija jela od kopriva koja spremaju udruge žena iz Koprivnice i okolice je, vjerujem, pravi hit ...
No može li Koprivnica s tim koprivama napraviti i nešto više? Na našim tržnicama ponekad u proljeće naiđem na dalmatinsku mišanciju ili grudu (mješavina ranog, samoniklog jestivog bilja), ali nikad nisam vidjela koprive na tržnici, osim među čajevima, kod travara. U trgovačkim ledenicama možemo kupiti smrznuti špinat, ne i smrznute koprive itd…o industrijskoj preradi kopriva ću posebno pisati....
ZDRAVA HRANA
Hranljivost koprive cijenili su još stari Egipćani. Mi je smatramo jednim od najrasprostranjenijih korova. Po svojim hranljivim vrijednostima ona je jedno od najkorisnijeg i najzdravijeg lisnatog povrća.Ima više vitamina C i A, kalcija, fosfora i željeza nego uzgajano povrće. Priprema se na isti način kao špinat ili salata.Od svježih ili osušenih listova možete napraviti čaj. Posebno je ljekovit sok od mlade koprive.Svi su dijelovi koprive korisni za nešto.
U svijetu se kopriva uzgaja, kod nas ni ona koja je samonikla, nije dovoljno iskorištena. Tvrtka Suban uzalud traži kooperante za uzgoj koprive. Englezi su počeli održavati čak i bizarna natjecanja.
Natjecanje u jedenju sirovih kopriva
Svjetsko natjecanje u jedenju kopriva održano je u malenom selu Marshwood, pokrajina Dorset, u Velikoj Britaniji. Kada bi ju poslagali jednu na drugu, ispada da je pobjednik ovog natjecanja pojeo 17 i pol metara koprive.
Tradicija takmičenja u jedenju kopriva u selu Marshwood, koje broji 300-tinjak stanovnika, počelo je 1986. godine kada su dvojica farmera posvađala oko toga čija su koprive veće.
Natjecatelji usta moraju imati mokra, a lišće savijati vrlo pažljivo inače im poplavi jezik i nateknu usta. Kuhanjem kopriva izgubi svojstva žarenja i ima okus sličan špinatu. No, natjecanje u Dorsetu kuhanjem ne olakšavaju stvar, koprive se moraju jesti sirove.
U ovoj neobičnoj disciplini okušali su se Australci, Rusi, Irci i Belgijanci.Pravila natjecanja prilično su stroga.
Mi znamo za ljekovitost koprive, o njezinoj hranjivosti i jelima od koprive govorimo samo sporadično, u svijet kozmetike je prvo ušla kroz šampone, ali važno je da nam se cijeli jedan grad zove po koprivama.
Ako netko zna legendu o koprivama i Koprivnici, jako bi me razveselilo da mi je pošalje. Kanim napisati seriju članaka o koprivama, pa ako vas tema zanima, pratite…..
Nastavlja se……