sedmodnevni spiritualni program

31.07.2007., utorak

BEJBIBUMERICE

BEJBIBUMERICE

31.07.2007.g.

Bumerice se udružuju!

Ako ste se rodili u razdoblju od desetak godina poslije II svjetskog rata, pripadate najbrojnijoj generaciji na planetu – Baby Boomerima. U zapadnim zemljama i najbogatijoj i najmoćnijoj! Procijenjuje se da u SAD bumeri drže između 60 i 70 posto nacionalnog bogatstva a u Velikoj Britaniji čak 80 posto!


Nakon noćnog promišljanja, slutim da bi ipak bilo dobro krenuti smjesta s prepiskom na blogu o tome tko su bumiz kod nas. Sinoć sam malo pogledala Wikipediju i našla članak o američkim bumizima (fonetski od "boomies", što je njihova kratica za Baby Boomere ). Ima i nešto podataka o britanskim bumizima koji se u određivanju godina rođenja te generacije i njihovoj brojnosti razlikuju od američkih. Pretpostavljam onda da su i naši brojevi različiti i prvo što bi trebalo je ispitati demografske podatke iz post-ratne Jugoslavije pa vidjeti što je sa Hrvatskom.

Amerikanci razlikuju dva vala: od 1946-1954 i od 1955 do 1964. Prve, koji bi prema meni bili pravi bumizi, obilježava duh spremnosti za eksperimentiranje, individualizam, slobodoumnost i sklonost poklanjanja pažnje društvenim pitanjima od općeg značaja. Druge, karakterizira nešto smanjeniji optimizam, nepovjerenje u vladu i sveopći cinizam. Pretpostavljam da to nismo nas tri?

Doprinos BB generacije američkom društvu procjenjuje se da su ekspanzija individualne slobode i građanskih prava. Bumeri su bili lideri u pokretu za građanska prava, ženska prava (pokretači feminističkih ideja u 70.im g. 20 st.), prava homoseksualaca i lezbijki, prava hendikepiranih, životinjskih prava i prava na privatnost. I lideri u ekološkim pokretima za zaštitu i očuvanje prirodnog okoliša.

U Britaniji je vrhunac rođenja BB generacije bila 1947 (tad ih se rodio najveći broj), a nekako pretpostavljam da bi to moglo biti tako i kod nas. Ima li netko volje otvoriti stranice državnog ureda za statistiku i potražiti demografiju pa vidjeti gdje smo?

Što se tiče hrvatskih stranica o BB otvorila mi se jedino srpska stranica (zanimljivo, zar ne?) s prevedenim tekstom nekog beogradskog novinara o problemima tog vala stanovništva i mogućnostima otvaranja biznisa koji bi pratili BB prijelaz u onostrano. U SAD napr. svake 53 sekunde umre jedan bumiz. Sada bumizi drže između 70 i 80% bogatstva u SAD i Britaniji a na vlasti će biti dominantni do 2021. godine. I Clinton i Bush su 1946. a Hilary 1947. godište. Condoliza je također bumerica.

Kod nas je situacija, naravno, potpuno obrnuta. Naši bejbibumeri većinom su potpuno osiromašili zahvaljujući pretvorbi i prisilnom umirovljenju pa se sada suočavaju s nezaposlenošću, niskim mirovinama i osjećajem da su gurnuti u stranu. Ovo naročito vrijedi za ženski dio ove generacije među kojima je najveći broj tzv. novih umirovljenica ili onih koje usprkos svim kvalifikacijama ne mogu naći posao jer su jednostavno davno prešle onu čarobnu granicu od 35 godina dokle je kod nas zapošljavanje još nekako moguće.

Tri hrvatske bumerice – Mandica Karas, Maja Laboš i Mirjana Gračan – potaknute osobnim situacijama i uvidom da su njihovi problemi slični problemima drugih bejbibumerica – odlučile su pokrenuti žensku građansku inicijativu „Bejbibumerice" kako bi potakle sve žene tih bumerskih generacija da se međusobno povežu radi razmjene ideja, informacija i usluga. „Bez obzira na svjetonazor, društveni status, obrazovanje, religijska i politička uvjerenja," ističe Mandica Karas, „bejbibumericama je zajedničko pitanje o svrsi njihova života, o tome što će raditi sljedećih 20 ili 30 godina, i kako će se pripremiti za starost koja im kuca na vrata."

Između drugih projekata i programa namijenjenih bejbibumericama, Mirjana Gračan, zelena aktivistica, predlaže da se bumerice angažiraju na podizanju eko-sela u kojima bi se živjelo u nekoj vrsti zadruge, slično obiteljskim zadrugama koje su cvale na našim teritorijima sve do II svjetskog rata o čemu postoje brojne znanstvene studije iz tog vremena.

Suvremeni povratak prirodi i jednostavnom životu, omogućio bi bumericama da zlatno treće doba prožive dostojanstveno, radno i zdravo, oslanjajući se na vlastite snage i resurse.

„Bejbibumerice" pozivaju sve zainteresirane žene, bilo da su bumerska generacija ili imaju majku ili baku koja je bumerica, da se jave na email mirjana.gracan@zg.t-com.hr; irida@online.hr; ili majalabos@gmail.com radi uspostavljanja kontakta i razmjene ideja o tome kako dalje. Ova je inicijativa doslovce otvorena svima koje smatraju da svojom pozitivnom energijom i stavom mogu pridonijeti svom osobnom boljitku a s time i boljitku svojih obitelji i zajednice u kojoj žive.

Ne zanima li vas suradnja, možda ćete htjeti znati što su BB generacije doprinjele na globalnom, civilizacijskom planu. Prvo, promivirale su i izborile se za individualne slobode. Bumeri su bili lideri u pokretu za građanska prava, ženska prava, prava spolnih manjina, prava hendikepiranih, životinjskih prava i prava na privatnost. Odlikuju ih sljedeće karakterne osobine: sklonost eksperimentiranju, individualizam, slobodoumnost i društvena pravičnost.

BEJBIBUMERICE su građanska inicijativa za promicanje razmjene ideja, informacija i usluga zbog dobrobiti osobite generacije rođene između 1946. i 1964. godine poznate pod engleskim nazivom „babyboomers“.

JEDNOSTAVNI ŽIVOT
Volontiranje, trampa, usluge, informacije, dežurni telefon

Priprema za starost
Očistite svoje ormare i sredite svoj život
Međusobna podrška – generacijska solidarnost
Open door – u Apali centru

Umreživanje a ne hijerarhija
Mi se brinemo za svoje!
Jedini kriterij je generacijski kriterij.
Uzdaj se u se i u svoje kljuse!
Oslanjanje na vlastite snage
Još uvijek smo subjeki s kojima treba računati. I naši se glasovi broje!
Gurnute u stranu
Maknuti se iz začaranog kruga
Nema članarina
Zajedno smo jače

Samopomoć, samopouzdanje, podrška, uzajamna pomoć

PROAKTIVNO A NE REAKTIVNO!

Vi trebate nas, a mi trebamo vas!

Inicijativa iznikla iz naših osobnih potreba i razumijevanja da nismo same (usamljene u tim potrebama)

POTREBE SU ZAJEDNIČKI NAZIVNIK OVE INICIJATIVE!

Anketa

1. Znate li tko je bejbibumerica?

2. Jeste li spremne za volontiranje i razmjenu ideja, informacija i usluga?

3. Da li u nevolji tražite pomoć od institucija ili se obraćate nekom drugom?

4. Znate li što je to trampa?

5. Što ćete napraviti ako se na vas vrši pritisak da napustite svoju imovinu i odete u dom, kome ćete se obratiti?

6. Možete li zamisliti suživot grupe žena koje su istodobna skupina (BB) i sličnih problema?

7. Kako zamišljate takav život?

8. Sve vaše ideje su dobrodošle i bit će razmotrene.



Doprinesite i vi da ova inicijativa zaživi i osnaži!



- 10:14 - Komentari (83) - Isprintaj - #

17.07.2007., utorak

UPRAVO VJENČANI

UPRAVO VJENČANI

Dragi moji!

Uh, ne bi vjerovali, ali i fešte znaju biti naporne.Ja sam dobila herpes simplex post festum, od stresa i brige da ipak bude sve u redu. Uvjek je tako, ja reagiram kad panika već prođe.Na vjenčanje je zakasnio jedino svećenik jer ga je zadržala prometna nezgoda na putu do crkve u kojoj je bilo vjenčanje, ali je zato skratio obred na ono bitno.

Bilo je mlado, veselo i lijepo. Mi roditelji mladenaca skoro smo se pomladili od silne mladosti oko nas.Obilje hrane i po vrstama i po kvaliteti i količinama skoro da je bilo grešno.Plesalo se do jutra, glazba je bila urnebesna, gitarista je zbog popucanih žica u ponoć morao zamijeniti instrument. Nitko nije bio pijan iako se pilo i pijuckalo cijelu noć.

Slikalo se puno, ali te slike će tek doći k meni. Mladenci su već na moru, kao i većina svatova ove "najmlađe svadbe" na kojoj sam bila. Najstariji i jedini starci smo bili mi roditelji.

evo dvije slikice mladenaca, a kad prikupim ostale slike složit ću mali svadbeni mozaik.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

eto, mladenci su sretni, a to je najvažnije...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

nikada više neće biti tako lijepi kao taj dan....

Svadba je bila na otvorenom (samo natkriveno) uz gradsko jezerce, vrućinu nismo ni osjetili. Nadam se da ću sada polako ovaj blog vraćati u normalu, a prije svega želim vas sve obići. Hvala što ste bili tu i dok sam ja bila zaokupljena drugim brigama...

- 08:08 - Komentari (73) - Isprintaj - #

12.07.2007., četvrtak

ODBROJAVAMO

Svijet se vrti u svom ritmu, svjetsku politiku već i osnovci prozivaju;

Bush u osnovnoj školi

George Bush otišao u posjet osnovnoj školi. Nakon svojeg govora dao je djeci da ga pitaju što žele. Jedan mali dječak podigne ruku i George ga pita za ime:

'Stanley', odgovori dječak.
'Što želiš pitati, Stanley?'

'Imam četiri pitanja:'
'Prvo, zašto je SAD napao Irak bez dopuštenja UN?'

'Drugo, zašto ste vi predsjednik kad je Al Gore dobio više glasova?'

'Treće, što se zapravo dogodilo sa Osama Bin Ladenom?'
'Četvrto, zašto smo toliko zabrinuti zbog brakova homoseksualaca kad pola Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje?'

Upravo u tom trenutku zazvoni zvono za odmor. George Bush kaže da će nastaviti nakon odmora. Kad su se vratili s odmora George kaže:

'Gdje smo ono stali? Aha, vrijeme za pitanja. Ima li netko pitanje?'

Drugi jedan dječak digne ruku. George ga upita za ime.
'Steve', odgovori dječak.

'Što želiš pitati?'
'Zapravo imam šest pitanja.'

'Prvo, zašto je SAD napao Irak bez dopuštenja UN?'
'Drugo, zašto ste vi predsjednik kad je Al Gore dobio više glasova?'
'Treće, što se zapravo dogodilo sa Osama Bin Ladenom?'
'Četvrto, zašto smo toliko zabrinuti s brakovima homoseksualaca kad pola Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje?'

'Peto, zašto je prošlo zvono za odmor zvonilo dvadeset minuta ranije nego obično?'

'I šesto, gdje je nestao Stanley?'

A u mom univerzumu su na redu:

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-12
Torta za mladence

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Kolači

zadnja dotjerivanja na vjenčanici, djevojačka večer i momačka također, su večeras...
subota će biti vesela...!

Mislim na vas!




- 16:17 - Komentari (19) - Isprintaj - #

03.07.2007., utorak

PRIPREME

02.07.2007.

Vjenčanje će biti!

Još 12 dana do vjenčanja mog sina i njegove djevojke. Pripreme teku ležerno i bez nervoze...Evo malo pripremnog ugođaja, umjesto isprike zašto me nema...sve vas volim!

Ovako će izgledati kitice za kumove i mladence ....


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


i za goste !!


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Falite mi svi!
- 16:46 - Komentari (36) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga