sedmodnevni spiritualni program

03.01.2007., srijeda

ČETVRTAK: VODIČ KROZ TEČAJ ČUDA

04.01.2007.g.

TEČAJ ČUDA


Snove bih jedno vrijeme ostavila po strani, naravno i dalje me možete pitati o svojim snovima, ali od danas vas četvrtkom vodim kroz „Tečaj čuda“.
Ako vas to ne zanima, slobodno mi to napišite u komentarima, ali mislim da u to djelo (priručnik) svi trebaju zaviriti i donijeti svoj sud o njemu. Naravno, najveća optužba institucionalne crkve protiv ovog djela je što navodi čovjeka na autorealizaciju i vodi ga na njegov individualni put do Boga, a to ugrožava institucije i čitave armije svećenika raznih religioznih institucija. Put samospoznaje nije preporučljiv, jer šta će onda raditi oni koji su školovani da govore drugima šta bi trebali činiti?

Ako nam je Stvoritelj dao slobodnu volju (uvjet evolucije i progresa), je li onda samospoznaja oprečna Božjoj volji? To tako nalikuje gnozi ( spoznaja koja vodi ka izbavljenju ) i po gnosticima „jedini spas čovjeka jest spoznaja Boga“, no isto tako znamo da se aktualne religije, naročito kršćanstvo s gnosticizmom obračunavaju od svoga osnutka.

No, da se ne zavaravamo i učitelji ovog programa kažu: „ Ovo je tečaj čuda. On je neophodan. Samo vrijeme u kojem ga učiš ovisi o tvojoj volji. Slobodna volja ne znači kako ti sam možeš utvrditi nastavni program. Ona samo znači kako možeš izabrati što želiš naučiti u datom vremenu.“

Zajedno ćemo proći kroz ovo djelo i pokušati utvrditi što je toliko heretično u njemu. Vidjet ćemo koliko je to djelo spiritualno, a koliko psihološki orijentirano. Možda zaključimo da je u pitanju spiritualna psihologija...Ako imamo duhovnu (suštinsku) inteligenciju, zašto bi spiritualna psihologija bila nemoguća? Bit će to dugo putovanje...!

Sjećate se da je u kronologiji NEW AGEA od gospodina Blaževića bio i ovaj osvrt 1975.g.

„1975.
Objavljeno veliko kanalizirano djelo Tečaj čuda (A Course in Miracles) židovske psihologinje i spiritističkog medija Helen Schuman. Na osnovama Tečaja čuda svoj terapeutski rad bazirao je i kontroverzni psihijatar i psihoterapeut dr. Geald G. Jampolsky u knjizi Umijeće opraštanja. Ključ za mir s Bogom i drugima koja je, previdom, na hrvatskom jeziku ugledala svjetlo dana u izdanju katoličke izdavačke kuče UPT iz Đakova (Đakovo, 1998.). U spomenutoj spornoj knjizi Jampolsky svjedoči kako mu je upravo susret s objavom Tečaj čuda promijenio svjetonazor: "Moje viđenje svijeta promijenilo se godine 1975. Do tada sam sebe shvaćao kao militantnog ateistu kome bi kao zadnje padalo na um da se uputi na kakav duhovni put koji vodi k Bogu. U toj godini naišao sam na djelo u tri sveska s naslovom Tečaj čuda, tečaj za samostudij duhovne preobrazbe." Proučavajući Tečaj čuda Jampolsky ga je "naučio primjenjivati u svim svojim životnim područjima" te je u prvom poglavlju spomenute knjige odlučio "iscrpno prikazati taj tečaj" (str. 10 i 11): "Tečaj čuda je knjiga na kojoj se temelje moje misli. Tečaj čuda jest uvod u samostalni studij osobne i duhovne preobrazbe (bez posredstva religija koje su - prema New ageu - zapreka na putu do autorealizacije - op. J. B.). 'Tečaj' naglašava nužnost da se oslonimo više na svog vlastitog, unutarnjeg učitelja (duhovnog vodiča - op. J. B.), umjesto na učitelje koje tražimo izvan sebe." (str. 14) Ovdje do izražaja dolazi newageovsko poimanje vjerskih vođa različitih svjetskih religija koji trebaju ustuknuti pred "duhovima vodičima" kojima se pojedinac treba otvoriti i čijem se vodstvu treba prepustiti. Kao eksperimentalni newageovac koji je "svoj individualni put do Boga" našao mimo institucionalnih religija, Jampolsky indirektno izjednačava "različite putove do Boga", opredjeljujući se za tehniku Tečaja čuda: "U tijeku mog duhovnog putovanja postajalo mi je sve jasnije da imade različitih putova k Bogu, i Tečaj čuda je put koji sam ja sebi našao da bih dospio do duhovne zrelosti" (str. 11-12.), te nastavlja: "Tečaj se razumije kao duhovni učitelj, ne kao religija. On koristi kršćanski jezik, ali je u osnovi ekumenski. On čvrsto drži da je 'neka univerzalna teologija nemoguća; ali univerzalno iskustvo naprotiv nije samo moguće nego je nužno'" (str. 14.). Izostavljajući daljnju analizu sadržaja Jampolskove knjige izražavamo želju da ona što skorije bude povučena s polica katoličkih knjižara.


TEČAJ ČUDA

Tečaj ima za cilj uklanjanje prepreka svjesnosti, nazočnosti ljubavi koja je tvoje prirodno nasljedstvo.

Strah je oprečan ljubavi, ali ono što je sveobuhvatno ne može imati opreka.


Osnovni postulat ovog tečaja je:

Ne može se ugroziti ono što je stvarno.

Ono što nije stvarno ne postoji.

Slijedi: ZNAČENJE ČUDA (I načela čuda)


MOJ OPROŠTAJ S MOJOM MAMOM









Hvala svima koji su mi pomagali u ovim danima tuge, hvala za sve ljubice koje ste mi darivali ovih 40 dana da ovaj cvjetni obred mogu dovršiti...svi ste na neki način sudjelovali u mojoj tuzi....



Zbogom moja majčice! Bdij nad nama kako si i za života radila....počivaj u miru i Svjetlosti Božjoj!



- 23:01 - Komentari (91) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga