sedmodnevni spiritualni program

21.07.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

21.07.2006.g.

SIMBOLI U UMJETNOSTI (nastavak)



Sad, kad ponešto znamo o simbolima nadam se da ćemo pomnije slušati glazbu, lakše joj se prepuštati i moći steći uvid na koju razinu nas uznosi. Sa svakom slikom koju promatramo, će nam nadoći asocijacije samo za nas važne. Sa svakom pročitanom knjigom ili odgledanim filmom bit će nam jasnije zašto se identificiramo sa pojedinim likovima. Iščitavajući simboliku oko sebe bolje ćemo spoznati sebe i lakše shvatiti druge. Bit ćemo sućutniji i samilosniji i prema svojim i prema tuđim slabostima, jer umjetnost je izraz samog života. Ona ilustrira totalno ljudsko iskustvo u svoj njegovoj dubini, visini i širini, bilo da se radi o sreći ili nesreći, tuzi ili veselju, očaju ili nadi.

Zato i imamo terapije iznikle iz umjetnosti; terapije bojom (kolorterapije ili kromatoterapije), terapije slikanjem, glazbene terapije, plesne terapije koje idu od najrazličitijih dinamičkih radionica do svetih Sufijskih plesova, zatim biblioterapije i sl. Biblioterapija se razvije spontano i to kod ljudi koji već imaju afiniteta za čitanje. Obično počne nasumičnim čitanjem koje s vremenom postane usmjereno i ciljano da bi na kraju završilo selektivnim čitanjem svetih tekstova i kontempliranjem istih. Dobar terapeut će ovo literarno lutanje skratiti i usmjeriti upravo tamo kuda treba. Duhovni učitelji biblioterapiju koncentriraju u jednu jedinu, snažnu afirmaciju koja vrlo često može nalikovati na molitvu. U Zen-budizmu takvi «koncentrati» su nazvani koani. Svaki koan je poput haiku-poezije, zaokružena, samosvojna cjelina, s jedne strane beskrajno jednostavan skoro banalan, ali na drugoj razini dubok i zagonetan, tako da zen-budisti meditirajući i razmišljajući nad nekim koanima provedu i cijeli život.Zvali mi njih mantre, afirmacije, koani, molitve ili samo lijepi i produhovljeni tekstovi ili čista poezija, takvi „koncentrati“ nas uvjek otvaraju prema onostranom.

Na slici meksičke slikarice Fride Kahlo „Diego i ja“ je eksplicite prikazano da je sve u našoj glavi.......mnogo knjiga je napisano o snazi podsvijesti, ali kako jedna slika vrijedi tisuću riječi i svojom ekspresivnošću nas uvlači u sebe snažno i odmah, onda je jasno zašto umjetničke slike (i drugi umjetnički predmeti), bilo da ih sami izrađujemo ili da im jednostavno prilazimo otvorenog uma i dopustimo im da djeluju na nas i imaju tako snažan učinak na nas....,o tome u slijedećem nastavku..............

(Nastavit će se)


- 23:08 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga