sedmodnevni spiritualni program

19.05.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

20.05.2006.

MITOLOŠKI SIMBOLI


Završili smo s totemima i danas ulazimo u područje mita: Dugo se mislilo da su mitovi izmišljene priče i ništa više. Danas većina psihologa i psihijatara smatra da mitovi kriju matricu psihološkog rasta i sazrijevanja ljudske rase, a velik broj obrazovanih ljudi smatra da su mitovi istiniti, ali ispričani simboličnim jezikom da bi preživjeli vrijeme. Antropolozi su puno doprinijeli razumijevanju i tumačenju mitova, a psihologija je mnoge svoje simbole posudila iz mitologije ( Edipov kompleks, narcizam, Elektrin kompleks i sl.), umjetnost se stalno nadahnjuje mitologijom.

Mit je priča o borbi dobra i zla, vrline i poroka, propasti i spasenja. Herojske mitove i mit o spasenju imaju sve kulture. U vremenu siromašnom herojima, ljudska imaginacija stvara nove herojske mitove (Supermann, Wiender Womann, Spaidermann) da bi sačuvala vjeru i nadu u herojstvo. Odakle izviru ti novi mitovi? Iz kolektivnog pamćenja. To je samo prastara ljudska potreba za pomoći u novom ruhu. Moglo bi se reći da je mitologija paralena povjest ljudske rase, jer su mitovi niti vodilje u naš unutarnji potencijal. Oni su povjest uvida u sudbinu čovjeka. Glavna tema mitologije je tajni uzrok cjelokupne patnje. Na dubljoj razini mit uvjek priča o čovjekovom odnosu prema nadnaravnom.

Svaki mit možemo tumačiti na bezbroj načina. Nas zanima funkcionalni, simbolički, strukturalni i naravno psihološki način. Funkcionalna analiza rasvjetljava društvene pojave i činjenice.i moralne okvire u kojima određena grupa treba funkcionirati, jer je mit izvorište nevidljivog autoriteta koji propisuje moralne i društvene zakone za grupu i pojedinca u toj grupi. Posljedice kršenja tih zakona mogu biti fatalne i po pojedinca i po grupu, a kad prijetnja ugrozi opstanak uvjek se pojavljuje spasitelj ili mitski junak koji pobjeđuje opasnost i prijetnju i spašava ugroženu grupu. U snovima se često pojavljuju mitološka bića i teme. Nakon takvih snova zbunjeno se pitamo odakle su takve prikaze stigle i što bi trebale značiti. Da bi takav san objasnili, moramo ga razložiti na njegove strukturalne elemente i izvući logičku poruku iz kaotičnog tkanja sna.

- 23:27 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga