sedmodnevni spiritualni program

12.05.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

13.05.2006.
TOTEMSKI SIMBOLI (nastavak)


Danas završavam s ovom temom iako će podsjećanje na znanje o totemima često biti pozvano u pomoć kod karakterističnih snova, nesvjesnih (automatskih) crtarija, možda neobičnih vizija i sličnih situacija

Na prvom slijedećem karnevalu dobro pogledajte sve krinke i maske i pokušajte dešifrirati totemske tragove iz tog izbora. Zapišite neobične snove, vizije i maštanja, da i maštanja. Ako ste u mogućnosti pogledajte dostupne državne i plemićke grbove i utvrdite koliko ih ima životinje i koje, u svojoj simboličnoj strukturu. Mi imamo Društvo hrvatskog Zmaja, a mnoga tajna društva u svom nazivu i znakovlju imaju neku životinju. Orao je u mnogim grbovima. Britanska kraljevska kuća je navodno porijeklom vezana za zmajeve. Nedavno je izašla i knjiga o tome, a tvrdi se da su i mnoge poznate svjetske ličnosti ( Kenedy, Bill Clinton itd) također vezane za to porijeklo.

Totem je preživio tzv. civilizacijski napredak, a ispod praga naše svijesti uvjek može izroniti da nas upozori da nismo u skladu ni sa sobom ni sa cjelinom života. Štujući toteme, primitivni čovjek je slavio život. Ostaci totemizma su preživjeli u fetišizmu i djelomično u talismanskoj magiji, ali i u sve većoj i sve raznovrsnijoj paleti duševnih poremećaja i bolesti. Dovoljno je da prošetamo po bilo kojoj većoj duševnoj bolnici, otkrit ćemo mnoge Napoleone, Cezare, Faraone, a nerijetko ćemo naići i na osobu koja misli da je drvo, neka ptica ili slično. Ulične bande, tajna društva, specijalne vojničke jedinice, sportske skupine i sl. I danas izabiru svoje toteme (tigrovi, vukovi, bizoni itd. ).

GLAVNI PRINCIP TOTEMA JE PREUZIMANJE NEKOG DRUGOG IDENTITETA.

To preuzimanje po vlastitoj volji je uvjek vremenski ograničeno (trajanje lova, obreda, demonstracije i sl.) i u pravilu bezopasno za dotičnog pojedinca, no kad se dogodi da totem preuzme čovjeka, on ga doslovno preplavi, obuzme, a to dovodi do socijalne disfunkcije i duševne bolesti, a vrijeme trajanja je nepredvidivo, može čak biti i doživotno.

Crtići i priče u kojima se životinjama (basne) i biljkama daju ljudske osobine su pomalo izokrenuti totemizam.


- 23:38 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga