< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

četvrtak, 09.08.2007.

Ayodhya – grad bogova


Lucknowa, glavni grad države Uttar Pradesh, u prošlosti je bio centar nawabskih vladara. 80% stanovništva u gradu su muslimani koji mirno žive uz hinduse.
Iz tog ne baš privlačnog grada zaputili smo se u Ayodhyu, tragom legende o velikome kralju Rami. Priča o njegovu životu i kraljevanju okosnica je svjetski poznatog indijskog epa, Ramajane.


Legenda kazuje da je princ Rama rođen i odrastao u Ayodhyi. Umjesto da ga okruni za kralja, otac ga je (po nalogu svoje druge žene) prognao iz kraljevstva na 14 godina. S Ramom su pošli i njegova žena Sita i brat Lakšmana. Kada se nakon 14 godina izgnanstva Rama vraćao, stanovnici Ayodhye osvijetlili su mu put dipama (lampama). Dipavali (Divali), indijska nova godina, osim mnogočeg drugog, obilježava i Ramin povratak njegovu prijestolnicu.

Athatvaveda opisuje Ayodhyu kao 'grad sagrađen od bogova i bogat poput samoga raja'.
Stanovnici kažu da u gradu postoji 700 hramova i zaista, kada hodate ulicama gdjegod se naluknete vidite male oltare i uz njih brahmane koji vas pozivaju da uđete i poslušate priču o Rami.

Lonely Planet opisuje Ayodhyu kao mjesto velike tenzije između hindusa i muslimana.
Možda se sjećate događaja iz 1992 kada su hindusi raznijeli džamiju za koju su tvrdili da je sagrađena na mjestu Ramina rođenja. 10 godina kasnije 2002 muslimani su zapalili vlak koji se s hodočasnicima vraćao iz Ayodhye. Prepucavanja i tenzije traju i danas, a u priču su se još umiješali i budisti koji tvrde da je na istome mjestu u drevna vremena bilo budističko svetište. Bilo kako bilo hindusi su počeli ondje graditi hram čija je gradnja obustavljena dok se arheološkim iskopavanjima ne dokaže tko je u pravu.

Ram Janam Bhumi

Mjesto danas funkcionira kao hindusko svetište.
Najbližu okolicu kontrolira vojska i da biste došli do tog malog hrama i navodnog mjesta rođenja proći ćete rigidne kontrole. Najbolje je doći bez fotoaparata i kamere jer jedino što vam je dozvoljeno ponijeti sa sobom je vaša putovnica. Unos svih ostalih stvari, čak i kemijske olovke, nije dozvoljen.
Nakon što smo dobili (darling i ja) pratnju tajne službe hodali smo kroz nekoliko stotina metara duge, uske, vijugave željezne hodnike (pomalo nalikuju nekom zatvorskom hodniku) i prošli kroz mnoge kontrolne točke gdje su nas par puta u potpunosti pretražili. Dopustili su da se par minuta zadržimo pred samim mjestom. Nažalost nemamo niti snimku niti fotografiju tog doživljaja mada bi to iskustvo bilo vrlo zanimljivo podijeliti.

Iako je većina drevnih hramova i ghatova (mjesta za kupanje) opisanih u Ramajani razrušena pred navalom muslimana, duh stare Ayodhye nose njezini stanovnici.


Uronjeni u legendu o hrabrome i časnom Rami pozdravljaju vas sa Jaya Sri Ram! (Sva slava Rami!) i pozivaju da im se pridružite u njihovom hodočašćenju po hramovima posvećenim Rami i ženi mu, Siti.


Šivin hram

Glavni hram u Ayodhyi je Šivin hram koji je Kusha, Ramin sin sagradio svojoj ženi koja je bila bhakta (obožavatelj) Šive.


Pred ulazom možete kupiti cvjetne vijence i lišće marihuane i dati brahmanama da ponude božanstvu.



Hanumangarhi-Hanumanov hram


Ogroman hram s velikim brojem hodočasnika je i Hanumanov hram (ako ste gledali emisiju o nebeskim letačima u Na rubu znanosti, znate sve.


Ako ne, samo ukratko priča o Hanumanu. Hanuman je majmun koji je najpožrtvovniji obožavatelj kralja Rame. On je bio taj koji je pronašao Situ nakon što ju je oteo demon Ravana i koji je sa svojom majmunskom vojskom sagradio plutajući most između Lanke i Indije i tako pomogao Rami u borbi protiv Ravane. vise... )
Ispred hrama sam kupila laddhue koje sam dala brahmani na hramskom oltaru, a on ih je ponudio Hanumanu. Izgleda da nebeski letač voli slatkiše!

Kuhar u podnozju hrama priprema laddhue



Swardwar

Ovo je Swardwar i jedan od ovih ghatova s lijeve strane je mjesto na kojem je kralj Rama kremiran.


Obredno dnevno kupanje u rijeci Saryu zavjet je mnogih stanovnika Ayodhye.


Još uvijek prijestolnica

Ayodhya još uvijek ima kralja! Posjetili smo njegovu palaču (novija građevina datira od prije 150 godina) i upoznali prijestolonasljednika. Priznati hinduski pjesnik ponudio nam je svoju pomoć pri snimanju priloga o njegovom gradu, no nije bio zainteresiran za fotografiranje.

Kraljevska palača





U vrtu palače nalazi se prekrasan Šivin hram.


Tragom legende o Vyasadevu (osobi koja je ispričala drugi veliki indijski ep, Mahabharatu) i Vedama, napustili smo Ayodhyu i krenuli u Naimisaranyu, mjesto gdje je Vyasa podijelio Vede na četiri danas poznate, gdje je izgovorena Bhagavata Purana i gdje se nalazi jezero bez dna.

Jaya Sri Ram!

P.S. Lipa Mare...putujem u sarijima, u 3 klasi, ali AC za sada iako Indijci sto su bogatiji to hadnije odvrnu AC pa sam se zbog velikih razlika temperature i razboljela. Jedem u restoranima i vrlo rijetko s ceste... Pozdrav iz Indije!

09.08.2007. u 08:33 • 9 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>