Povijesni pregled razvitka punk glazbe


Pošto sam rekla da ću pisati o umjetnostithumbup odlučila sam prvo započeti sa glazbomsmokin..... Ipak to svi mi više manje slušamo po cijeli danyes.
I to sam za temu uzela Punk glazbu, tj. kako se je razvio punk i kakav je to bio pokret u glazbi. Pa ako vam se dazijev, čitajte.....

Prvi val - Bunt
Razdoblje od začetka punka pa sve do njegove prve diferencijacije kroz Oi! pokret se naziva prvim valom punka ili old school punkom. Temeljni instrumenti jednog punk benda su bubnjevi, gitara i bas gitara, a kompozicije su često vrlo kratke (obično oko 2 min. ili manje). Punk glazba je bila određeni odgovor na tadašnju rock muziku koja se je neprepoznatljivo udaljila od prvotnih ideja rock glazbe 1950-ih, a to su buntovništvo, jednostavnost i dostupnost mladima... Bend je mogla osnovati bilo koja skupina tinejdžera, više za osnivanje benda nije bilo potrebno biti muzički genije. Sam bend je blizak njegovoj publici; često ga čine prijatelji iz kvarta, pripadnici istoga grada. Članovi benda su podjednako pripadnici subkulture bez posebnih povlastica i višeg statusa i prava u grupi. Koncerti su često bili organizirani u manjim i skučenim klubovima. Eksperimentalan i slobodan izraz te rušenje glazbenih i društvenih granica bio je bitan dio punk imidža. Individualnost je bila ključan pojam za izraz odjećom, te su joj se često pridavali bizarni i neuobičajeni elementi (npr. odjeća iz sex shopa, pseće ogrlice, lanci, ziherice itd.) Nose se ekstravagantne frizure (npr. vrlo poznata catwomen hairstyle), bondage hlače, poderana odjeća, sprejem obojana, majice sa parolama, odjeća obrađena varikinom itd. Ono što bi trebalo naglasiti jest upotreba nacističkih simbola koja se jako često spominje protiv punka, a i štetila mu je u smislu da je punk dobio oznaku kao nacistički.
Image Hosted by ImageShack.us
. Još jedna stvar karakteristična za punk, tada izumljena, a danas čvrst dio scene je ples pod imenom pogo. Basist Sex Pistolsa, Sid Vicious, tvrdio je da je on izumio pogo negdje oko 1976. Prema njegovoj izjavi Sid u gužvi nije dobro vidio bend pa je počeo skakati gore-dolje da bolje vidi i na taj način izumio ples.. Osim poga na koncertima je prisutan i stage diving, headbanging te moshing. Sam pokret ideološki se ne opredjeljuje ni lijevo ni desno, nego se približava anarhizmu .

Drugi val - Diferencijacija

U želji za promjenama prvo se rađa Oi! pokret koji je spoj skinhead i punk supkulture. On objedinjuje filozofiju radničke klase i stvarno nasilništvo (za razliku od prvovalskog koje je bilo više kao sredstvo šoka) sa punkerskom kritikom društva, eksponiranošću i žestinom. Isprva se je sam stil nazivao street punkom, no početkom 80ih ga Garry Bushell označava kao Oi! pokret što je najvjerojatnije proizašlo zbog pjesme Cockney Rejectsa „Oi! Oi! Oi!“. Sama riječ „Oi!“ je inačica pozdrava u londonskom cocney slengu, te ima isto značenje poput pozdrava „hey“. Bendovi koji su nastavili glazbeni put koji su prethodni zacrtali su The Business, The Last Resort, The 4-Skins, Combat 84, Condamned 84, Infa-Riot, The Blood, The Oppressed i Anti-Heroes. U sam izgled i odijevanje se unose karakteristike skinhead stila: martensice (koje prije nisu bile obavezno obilježje stila), vojnički stil, spitke, brijanje glava do kože, kožne jakne sa nitnama, t-shirt majice s bendovima i drugo.
Za sliku o nasilnom i nacističkom pokretu prvenstveno je zaslužan bend Screwdriver koji do sredine 1980-ih djeluje kao klasičan Oi! bend da bi se nakon toga opredijelio kao iznimno nacističko aktivistički, te pokrenuo čitavu nacističku skinhead podkulturu unutar Oi! pokreta.
Oi! i kao odgovor i na Oi! bio je hardcore. On nastaje početkom 80ih u Americi, pretežito u i oko gradova Los Angelesa, Washingtona, New Yorka itd. Predvodnici originalnog hardcore pokreta bili su bendovi: Minor Threat, Bad Brains, Black Flag i drugi.
Image Hosted by ImageShack.us
Inspiriran hardcore-om kasnije se u određenom smjeru razvija anarho punk. Anarho punk prvenstveno propagira anarhizam kao ideju i često ne mora biti određen glazbom već ga jedino označava propaganda i ideologija anarhizma koja može ići u dva smjera. Prvi je anarhizam kao ozbiljna pacifistička ideja uz koju najčešće ide i propaganda za ljudska i životinjska prava, antiglobalistički pokret, feminizam itd. Druga sagledava anarhizam kao besmisao, kaos, uništenje, slobodu, brutalnu borbu za život usred nepostojanja pravila itd. Anarhizam ne smatra kao izvedivu političku ideju koja će donijeti dobrobit i miroljubiv svijet ljudima, dapače priznaje ga kao sustav u kojem samo najjači opstaje, kaotičan i nemilosrdan. Česte riječi u pjesmama su chaos, destruction, disorder. Temeljni predstavnik anarho punka je bend Crass.

Treći val - Devedesete

Pop Punk. On je bio prisutan i ranije no značajan zamah poprima krajem 90ih kada ga komercijalna glazbena industrija ponovo uvodi u pop kulturu. Ipak, za razliku od ranijeg komercijalnog punka prvog vala koji izravno uzima ideje iz subkulture, on uzima neke općenite ideje o tome što je punk te mu pridaje tada već prisutne pop elemente (kombinacija hip-hopa i punka). Novi bendovi djeluju prilično slično svojim prethodnicima boy bendovima na rock način. Makar sviraju nešto kao blažu verziju punka i izgledaju pomalo punkerski oni uz to nemaju prisutnu punk ideologiju, bilo koje vrste, te kao da i nisu dio scene. Sama supkultura nije im bitna, a glazbu koriste kao sredstvo zarade. Punk tada ponovo postaje popularan kod mladeži koja ipak ostaje izvan subkulture .
Drugi iznimno važan stil za punk subkulturu je Chaos punk .
Image Hosted by ImageShack.us
Sadrži sve karakteristike kao i street punk osim što ih u velikoj mjeri i intenzificira (ponekad i do razine pretjeranosti i kiča). Sve prethodno je naglašenije; muzika je brža, glasnija i agresivnija. Stil života je naglašeniji; život na ulici, pijanstva, odbijanje autoriteta, neslaganje s društvenim normama. Odjeća je u osnovi ista kao i kod street punka samo dovedena do krajnjih granica apsurda: irokeze i šiljci gigantskih proporcija, kose bojene u 5 kričavih boja,. U osnovi ovo nije novi žanr, radi se samo o daljnjem razvitku street punka koji ponovo stječe svoju popularnost. Sam pokret je nazvan chaos revival. Bend koji je prvenstveno poznat u ovom žanru te ga se smatra njegovim predstavnikom je The Casualties. Ostali značajni bendovi su: The Varukers, The Virus, The Unseen, The Devotchkas, Total Chaos, Chaos UK]


15.04.2007. u 13:24 | K | 14 | P | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


  travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (3)
Travanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Opis bloga

Samo jedno mjesto jedne osobe koju liječi inspiracija i umjetnost. I njezine fotografije...


E - mail : midnight_temptress@net.hr
MSN - midnight_temptress@net.hr


Image Hosted by ImageShack.us





Moj Banner, kopirajte ga na svoj blog, ako želitedead

sting-fields of go...



Evo Par dobrih Blogova

Iva - bivša cimerica sa bloga i super frendicathumbupsmijeh

Klara, cura sa kojom volim igrati šahsmijeh

Antonela- Ona stvarno voli čokoladunjami

Ines - Ipak je otvorila blog, frendica i bivša susjedathumbupsmijehmah


Martin - frend iz razreda, ili ga voliš ili ga ne volišsmijehsmokin

Marin - Metallica fan, super dečkosmokinsmijehsretan

Head Against The Sky - lijepi postevi, ne znam, baš mi je lijep blog

Penny Lane - jako optimistična i vesela cura, ljudi bi trebali biti više poput njeyessretanthumbup

D.W. - ponekad smo izgubljeni u tami, ali znam da ćeš pronaći svjetloyes

Ona je našla mene, nice blog i postevi

Alice Murdercute - novi blog, dizajn i nova ona

Matej - frend iz razreda i njegov blog o klasičnoj glazbiwavenut

bodyelectric - cura iz ZG, umjetnicasmijehmahthumbup

Freedom Of Heart - trenutno ne piše blog :(

Roby - glazbenik i umjetnikthumbup

Svetić - obožava AC/DC, ne mogu mu ostaviti komentarwinkheadbangsmijeh

Svetić - blog o AC/DC bendusmijehthumbupmah

Također jedna Anamarija iz razredadeadsmijehmah

Killer, hehe, Anamarija iz razredasretanyesdead

Sandra - cura iz razreda, vječno sretnasmijehmahwavethumbup

Night - predivne fotografije...eekeekeekeek

Blog mog razredaeekludludludludlud


Par dobrih WEB Stranica za posjetiti

HTML i CSS tutoriali

SMAJLIĆI za MSN ili blog ili što već želite

FF XIII - novi Final Fantasysmijehsmijehthumbup

Final Fantasy Offical Website

Ovdje možete naći cool stvari za vaš photoshop

Radio Blog

Imageshack

Lyrics za blogthumbup

Linkin Park associationthumbup

Glazba za blog - praktično i jednostavno za staviti

Iron Maiden Offical Websitethumbup

You Tubethumbup

Ovdje možete naći super dizajn za blogthumbup

Ime: Anamarija(odavno je zaboravljeno-zovu me Ami)
Nick: Midnight Temptress
Godine : 17
Hobiji: umjetnost, najviše fotografija i naravno veslanje(odustala sam zbog povrede) ,nedavno sam započela sa tenisom
Zanimanje: idem u školu- likovna umjetnost i dizajn, grafički dizajner
Frendovi- nemam ih puno( mislim na prave frendove a ne na ekipu ili sl.) , ali ih poštujem i vjerujem im....
U slobodno vrijeme: Razmišljam i samo dišem
Mjuza : Rock i luda sam za soundtrack glazbom( iz filmova...) i klasiku.

Volim: frendove(odnosi se na prave frendove), ljude koji poštuju druge, mjuzu,umjetnost,se smijati,slatko(nažalost preeviše),narančastu i plavu boju, čitati, svoj fotoaparat,istočnjačku filozofiju, coca colu( nažalost previše),svoj mobitel,yogu, fotografiju,veslanje,crtati,svoj Mp4 player,dizajn,knjige,krevet,engleski jezik,photoshop,lyrics, Englesku, Egipat, dagnje, e-mail,prirodu,utorak,download...

Ne volim: mrziti, kišu, matematiku,alkohol,rasizam,nacizam,
cajke,corel,
hrvatski(kao predmet u školi),slikati ,loše horore,ljude koji nikako da shvate da je vrijeme da odrastu,drogu,novac ,promet, žabe,četvrtak,kada mi budilica zvoni u šest ujutro,ribolov, kada se naživciram, kada previše brinem, kada sam bezvoljna, kada me diraju sitnice(iako za mene ne postoje sitnice, već samo neljudski činovi)


Kraj

Moje tijelo nikako da uvene...
Ostavljajući samo mene da živim
Pored puta da se smijem i da trčim....
Ostavljajući samo tijelo da vene

Biti slobodna poput snažnoga vjetra...
Samo biti energija poput vjetra...

U noći nestat poput sunca i svjetla....
U danu se pojavit poput pčela...

I na putu stoje oni poput roba...
U svom tijelu čekajući Boga...

Samo trčim i ležim u tom kraju
Uz Vodu što me rastužuje i slika
Poput pijeska i mojih koraka
Što bilježe mene u tom bolesnom kraju....

design by Spuky