Program Za Jaslice - Pronađi pratnju

ponedjeljak , 14.01.2019.

Dječji vrtić i jaslice










Click here: Program Za Jaslice






Nikada nije plakao i bio bi tuzan kad po njega dodjemo. Ja sam odlepila na upalu grla, koja se non - stop vraćala.



Program Za Jaslice

Dijete može da razumije jednostavnije naloge, koji sadrže prijedloge stavi na sto, uzmi iz tanjira itd. Prostor u radnoj sobi potrebno je organizovati tako da zadovoljava dječiju potrebu za igrom, kretanjem, sjedenjem, spavanjem...



Program Za Jaslice

Žive jaslice na Kaptolu, ispred Zagrebačke katedrale 2017./2018. (detaljni raspored) - U drugom delu ovog modela data su pojašnjenja sadržaja i aktivnosti kojima se deca pripremaju za školu, razrađeni su ciljevi, sadržaji i aktivnosti po oblastima vaspitno-obrazovnog rada koji treba da pruže podršku vaspitaču u donošenju konkretnih programa rada u vaspitnoj grupi.



Program Za Jaslice

Program nege i vaspitno obrazovnog rada dece od 12 — 18 meseci. Ovaj program obuhvata grupu BUBAMARA koja broji petoro upisane dece. Osnovni program za grupu BUBAMARA ostvaruje se kroz planiranje aktivnosti koje podstiču sledeće aspekte dečijeg razvoja. Fizički razvoj, Socijalno emocionalni razvoj, Intelektualni razvoj, Jezički razvoj, Muzički razvoj, Razvoj čulne osetljivosti i opažanja, Grafičko-likovni razvoj. Program nege i vaspitno obrazovnog rada dece od 18 — meseci do 3 godine. Ovaj program obuhvata grupe MLAĐIH LEPTIRIĆA 18-24 meseca i STARIJIH LEPTIRIĆA 2-3 GODINE koje broje po desetoro upisane dece. Osnovni program za mlađi i stariji jasleni uzrast podrazumeva: Motoričke aktivnosti, koje čine osnovu sportske školice. Cilj SPORTSKE ŠKOLICE je razvoj sitne i krupne motorike kod dece mlađeg i starijeg jaslenog uzrasta. U okviru ove školice, deca se osposobljavaju za razne oblike kretanja, hodanja i trčanja, radi se na razvijanju ravnoteže deteta u statičkim i dinamičkim položajima tela; razvija se sposobnost rukovanja različitim predmetima, prenošenje istih, kotrljanje, bacanje i hvatanje. Senzorno-perceptivne aktivnosti, koje se obrađuju u okviru školice mi u svetu koji nas okružuje Privatne jaslice su namenjene čuvanju beba do treće godine. U zavisnosti od uređenja i organizacije privatne jaslice imaju ograničenje koliko beba mora najmanje da ima meseci da bi bila primljena u jaslice. U privatnim jaslicama se o bebama brinu medicinske sestre i vaspitači koji su školovani za brigu o bebama. Bebe se hrane, presvlače, spavaju a kad su budne sa njima se igra i pevaju im se pesmice. Sve je više žena koje nakon jednogodišnjeg porodiljskog bolovanja moraju da se vrate na posao, a neke čak i ranije. Zbog toga je usvojen Zakon koji daje mogućnost da se i deca od šest meseci upišu u jasle. I pedijatri smatraju da nije pametno odvajati bebu od majke u pomenutom uzrastu od šest meseci do godinu dana , jer je još fiziološki vezana za nju, ne ide na nošu, i nezrela je za kolektiv u svakom pogledu. Mnoge bebe sisaju u tom periodu, a tada se uvodi i adaptirano mleko i nemlečna hrana, zbog čega treba pratiti reakcije bebinog organizma na namirnice i eventualnu pojavu alergije. Ali već od navršenih godinu dana beba je spremna za kolektiv i za zdravo funkcionisanje u njemu. Da bi bebe mogle da borave u jaslicama, neophodno je da postoji adekvatna oprema u samom prostoru, a zatim i edukovane kuvarice koje će da pripremaju obroke za njih. To su deca koja još jedu usitnjenu hranu, kašice... Deca jaslenog uzrasta su posebno osetljiva na infekcije, bolešljiva... Da biste detetu obezbedili što kvalitetnije odrastanje u jaslama, najbolje je da nadjete Jasle koje pokrivaju sve vaše standarde.



Predškolski odgoj
Prostorije u kojima djeca borave treba da su umjereno tople, zaštićene od promaje, imaju mogućnost provjetravanja, da imaju dovoljno prirodnog i vještačkog osvijetljenja, da nema vlage u radnoj sobi, imaju mogućnost grijanja u toku zime i hlađenja u toku ljeta, kao i da su grejne i rashladne površine i utičnice van domašaja djece. Kada bi ga ja odvela i dovela kuci sve je bilo OK a kada je bilo suprotno, HAOS. Djeca na ovom uzrastu vole da se bave oblikovanjem tijestom i plastelinom i zato im treba izaći u susret u ovoj njihovoj potrebi da taj materijal gnječe, valjaju i prave kuglice. Svaki pokušaj likovnog izražavanja djece treba ohrabrivati gestom ili pohvalom. Razlikuje različite izraze lica, sa 7 mjeseci se osmjehuje samo na poznata lica.

[Moj prvi put iskustva|Glas Slavonije|Računanje krvnog srodstva]






Oznake: programi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.