1872 --- 140 godina DVD-a Hrženica ---2012

utorak, 20.09.2011.

Članovi DVD-a Hrženica sudjelovali na obilježavanju 600 godina euharistijskog čuda u Ludbregu

Stotinjak tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske okupilo se prvog rujanskog vikenda u Ludbregu na središnjoj proslavi 600. obljetnice euharistijskog čuda u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove, među kojima i predstavnici vatrogastva ludbreške regije.



Svečanu euharistiju predvodio je posebni izaslanik Svetog Oca, slovački kardinal Jozef Tomko, poručivši pritom da Sveti Otac nije mogao prisustvovati proslavi te prenijevši njegove riječi ohrabrenja i podrške. Svečanoj euharistiji prisustvovali su i predsjednik Ivo Josipović te potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Friščić i Ivan Jarnjak.

Euharistijskim slavljem završilo je dvotjedno obilježavanje 600. obljetnice euharistijskog čuda u Ludbregu. Ludbreško Svetište Predragocjene Krvi Kristove jedno je od najstarijih u Europi. Nastalo je 1411. godine kada je tijekom Svete Mise u ludbreškoj crkvi svećenik posumnjao u istinitost pretvorbe vina u Krv Kristovu. U njegovom kaležu tada se vino zaista pretvorilo u krv. Tek na samrti svećenik je to priznao i od tada, već 6 stoljeća, u Ludbreg hodočaste vjernici.



Za članove dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja ludbreške regije ova je proslava imala veliki značaj, s obzirom da su upravo vatrogasne organizacije daleko najstarije i najmasovnije udruge na prostoru današnjeg Grada Ludbrega, Općine Mali Bukovec, Općine Martijanec, Općine Sveti Đurđ i Općine Veliki Bukovec. Na ovom razmjerno malom prostoru gornje hrvatske Podravine djeluju 33 DVD-a, među kojima čak njih 8 sa stoljetnom tradicijom. Spomenimo kako je DVD Ludbreg osnovan nakon ustrojavanja takvih društava u Varaždinu, Sisku i Otočcu, dok je DVD Hrženica osnovano 1872. godine kao najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano u seoskoj sredini u Europi (potvrđeno posljednjim istraživanjima).



Stoga ne čudi prigodan poziv voditelja ludbreškog Svetišta preč. Josipa Đurkana da pripadnici okolnih DVD-ova zauzmu posebno mjesto u uvodnoj procesiji središnjeg misnog slavlja održanog 4. rujna ove godine. Stotinjak vatrogasaca s 10 barjaktara u svečanim je odorama nazočilo trosatnoj svetoj misi, zauzevši svoje prigodno mjesto uz sam oltar odnosno sve hrvatske biskupe i dvjestotinjak svećenika.



Predvođeni županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Kovačekom, vatrogasci su na više nego dostojan način predstavljali svoje humane organizacije, a koje u svojim korijenima s crkvenom zajednicom dijele načela ljubavi prema bližnjemu odnosno požrtvovnost.

Preuzeto sa www.vzvz.hr

Na ovoj velikoj svečanosti sudjelovalo je i 5 članova DVD-a Hrženica: Ivan Debelec, Miro Horvatić, Mirko Stančin, Ivan Stančin i Goran Čanaki. Napomenimo i kako su članovi Kulturno umjetničkog društva "Juraj Lončarić" iz Hrženice održali prigodan kulturno-umjetnički program visokim državnim dužnosnicima u gradskoj vijećnici.



20.09.2011. u 22:38 • 0 KomentaraPrint#

subota, 17.09.2011.

Članovi DVD-a Hrženica postigli zapažene rezultate na županijskom natjecanju u Varaždinu

Nakon održanih 20-tak različitih vatrogasnih natjecanja u Varaždinskoj županiji tijekom ljeta, aktivnosti u ovom području vatrogasnih aktivnosti svoj su ovogodišnji vrhunac sezone doživjele uspješnom organizacijom po svim pokazateljima rekordnog 5. Natjecanja vatrogasaca i 9. Natjecanja vatrogasne mladeži Varaždinske županije. Manifestacija je održana 11. rujna 2011. godine pod pokroviteljstvom župana Varaždinske županije Predraga Štromara, a domaćin ove županijske smotre vatrogastva bio je grad Varaždin, odnosno stadion Sloboda i sportsko igralište 5. Osnovne škole Varaždin.



U okviru natjecanja nastupio je rekordan broj od oko 2100 sudionika, od čega 1000 pripadnika vatrogasne mladeži i 200 njihovih voditelja svrstanih u 100 odjeljenja, 81 seniorsko odjeljenje s 810 natjecatelja te i 100-njak članova sudačkog i tehničkog osoblja. U odnosu na prethodna županijska vatrogasna natjecanja, nastupio je rekordan broj sudionika, odnosno jedna petina ukupnog broja članova vatrogasnih organizacija na području županije. Posebno raduje veliki broj odjeljenja djece odnosno mladeži, što zasigurno ukazuje na pozitivan trend povećanja interesa za vatrogastvo među djecom, ali i razumijevanje glede potrebe za kvalitetnim radom s mladima od strane vatrogasnih organizacija.

Među dječacima u dobi od 6 do 12 godina titulom prvaka Varaždinske županije okitili su se članovi DVD-a Čanjevo, ispred vršnjaka iz DVD-a Donji Kučan i DVD-a Vidovec. Među njihovim vršnjakinjama u vježbi s brentačama i štafetnoj utrci najuspješnije su bile djevojčice iz DVD-a Donja Voća, ispred DVD-a Šćepanje i DVD-a Varaždinske Toplice.
U kategoriji muške mladeži (12-16 godina) prvo je mjesto osvojio DVD Novi Marof ispred DVD-a Donja Voća i DVD-a Gornji Kučan, dok su u kategoriji ženske mladeži najuspješnije bile članice DVD-a Radovan, ispred vršnjakinja iz DVD-a Gornji Kučan i DVD-a Brstec.
U sklopu natjecanja održane su i Igre vatrogasne mladeži Varaždinske županije, a koje zapravo predstavljaju splet zabavnih igara s vatrogasnom tematikom. Najuspješniji u ovom zanimljivom natjecanju bili su dječaci iz DVD-a Donja Voća, DVD-a Ivanec i DVD-a Sveti Đurđ te djevojčice iz DVD-a Šćepanje, DVD-a Vidovec i DVD-a Biškupec. Među njihovim starijim kolegama najbolji su bili članovi DVD-a Donja Voća, DVD-a Gornji Kučan i DVD-a Salinoveca, a među članicama vatrogasne mladeži pobijedile su članice DVD-a Ljubešćica ispred DVD-a Ivanec.



U najjačoj seniorskoj muškoj “A” kategoriji naslov županijskih prvaka pripao je članovima DVD Biškupec s izvedenom vježbom za manje od 30 sekundi, ispred DVD-a Novi Marof i DVD-a Kneginec Gornji. Među ženama u “A” kategoriji pobijedile su članice DVD-a Oštrice, ispred DVD-a Leskovec i DVD-a Biškupec.

U muškoj “B” kategoriji, s dodatnim bodovima na godine starosti, županijskim su prvacima postali članovi DVD-a Varaždin, ispred članova DVD-a Novi Marof i DVD-a Vrtlinovec. Među njihovim vršnjakinjama pobijedile su članice DVD Biškupec, ispred DVD-a Šćepanje i DVD-a Breznički Hum.
Nastupilo je i odjeljenje Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina kao jedino u “B” kategoriji za profesionalne vatrogasne postrojbe.



Svoje vrlo pohvalne riječi za sveukupnu organizaciju ove manifestacije prigodom službenog zatvaranja natjecanja izrazili su zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, kontrolori natjecanja od strane Hrvatske vatrogasne zajednice Mijo Brlečić i Zlatko Orsag, predstavnici Sveta Podravske regije Gasilske zveze Slovenije, predstavnici sponzori i ostali gosti. Ceremonijal zatvaranja odnosno samo natjecanje vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček, dok se svim sudionicima i gostima natjecanja zahvalio predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup.
Na državno natjecanje 2012. godine plasirala su se po 3 prvoplasirana odjeljenja u svim seniorskim kategorijama, odjeljenja vatrogasne mladeži u dobi od 12 do 16 godina te žene “B” DVD-a Drašković, s obzirom da su njihove kolegice iz DVD-a Biškupec, aktualne državne prvakinje, obranile titulu županijskih prvakinja te time otvorile put na državno natjecanje dodatnom odjeljenju u svojoj kategoriji.



Na županijskom natjecanju sudjelovalo je i više od 50-tak članova DVD-a Hrženica razvrstanih u 4 desetine. Zapažene rezultate postigla je muška ekipa djece 6-12 godina koja je zauzela odlično šesto mjesto te su članovi osvojili zlatne medalje u konkurenciji od 50 ekipa, dok je miješana ekipa DVD Hrženica II zauzela 45. mjesto te brončane medalje. U kategoriji ženske djece srebrne medalje osvojile su članice naše ženske ekipe zauzevši vrlo dobro 11. mjesto. Muška "A" ekipa je u najjačoj seniorskoj konkurenciji osvojila dosta loše 5. mjesto. S obzirom na vrlo dobar rezultat vježbe od 35,1 sekunde još uvijek imamo velike šanse sudjelovati na državnom natjecanju vatrogasaca, budući da će pravo ostvariti osim prvoplasiranih, još dodatnih 10 najboljih natjecateljskih desetina iz cijele Republike Hrvatske. Nažalost jedan neugodan i vrlo bolan pad člana ekipe na štafeti bio je presudan te na žalost nismo uspjeli izboriti izravan plasman na državno natjecanje.



Na županijskom natjecanju sudjelovale su i ekipe iz naše Vatrogasne zajednice općine ( Sveti Đurđ- djeca muška s osvojenim 32. mjestom, Sveti Đurđ- muška "B" ekipa s osvojenim 8. mjestom te DVD Komarnica Ludbreška- djeca muška sa osvojenim 49. mjestom). Nažalost, kako u našoj općinskoj zajednici djeluje ukupno 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava, krajnje je žalosno i neodgovorno od vodstva ostalih društava da se ni sa jednom ekipom nisu pojavili na navedenom natjecanju te se nadamo da će se od sada dio financijskog kolača dijeliti isključivo prema radu pojedinih vatrogasnih postrojbi.



S obzirom da smo nastupili sa 4 natjecateljske desetine, bili smo najbrojniji DVD sa područja ludbreške regije, a rezultatima smo još jednom dokazali kako nam u regiji nitko ne može parirati. Nadamo se kako će se trud i rad naših članova isplatiti te kako će nam se ostvariti želja da obnovimo vozi park novim kombi vozilom povodom obilježavanja 140 obljetnice jer kao najstarije seosko dobrovoljno društvo to i zaslužujemo, a nadamo se pomoći državnih, županijskih ali i lokalnih vlasti.

REZULTATI

17.09.2011. u 14:37 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 05.09.2011.

Požar gospodarskog objekta

U ponedjeljak 05. rujna u 18:49 sati, operativna postrojba DVD-a Hrženica zaprima putem SMS poruka dojavu o požaru gospodarskog objekta u Komarnici, na kućnom broju 3. Na intervenciju izlazi 8 članova postrojbe sa kombi vozilom u 18:52 te dolazi na mjesto događaja u 18:54. Prilikom dolaska na mjesto događaja zatičemo članove središnje postrojbe DVD-a Sveti Đurđ koji su netom prije našeg dolaska započeli gašenje pomoću vitla s navalnog vozila. S obzirom da je dojava bila pravovremena, požar je vrlo brzo lokaliziran, te ubrzo nakon toga i ugašen. Na intervenciji su sudjelovali i članovi DVD-a Komarnica Ludbreška.

05.09.2011. u 22:41 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Komentari da/ne?

Opis bloga

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica će u 2012. godini svečano obilježiti 140 godina rada i postojanja. U najstarijem seoskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu u središnjoj Europi pripreme su u punom jeku, a najviše se radi na prikupljanju financijskih sredstava za kupnju novog kombi vozila koje je Društvu neophodno. Ukoliko na bilo koji način želite pomoći u organizaciji obilježavanja tog velikog jubileja molimo da se obratite vodstvu društva na e-mail: dvd-hrzenica@hi.t-com.hr
Financijsku pomoć možete uplatiti na žiro-račun broj: 2340009-1110392822, kod PBZ-a uz napomenu "Donacija"



Blog sadrži aktualnosti i događanja u najstarijem seoskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Republici Hrvatskoj

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica je dobrovoljna, humanitarna, stručna i nestranačka udruga od posebnog interesa za RH u pogledu zaštite od požara.










Hit Counter
Hit Counter

free counters

Gdje smo mi:
SATELITSKA SNIMKA
KARTA

KARTA SVIJETA

DVD Hrženica
Braće Radića 54
tel: 042/834-030

Predsjednik:
Josip Hižak
098715763

Zamjenik Predsjednika:
Mirko Stančin
0917983643 (VPN)

Zapovjednik:
Stjepan Novak
0915040026 (VPN)

Zamjenik Zapovjednika:
Miro Horvatić:
0913000387 (VPN)

Tajnik:
Ivan Debelec (urednik bloga)
0917237963 (VPN)
ivan.debelec@fer.hr


Kontaktirajte nas na:
dvd-hrzenica@hi.t-com.hr

Blog je optimiziran za Mozilla Firefox

Natjecateljska ekipa DVD-a Hrženica:

Z: Miro Horvatić
S: Goran Čanaki
T: Dino Matoc
N1:Dražen Sačer
N2:Dario Novak
V1:Mirko Stančin
V2:Boris Crnković
C1:Ivan Debelec
C2:Mario Kraus

Ostvarenja muške "A" ekipe DVD-a Hrženica u 2010. godini:

Međunarodni Memorijal Milana Pažića, Sv. I. Zelina (spajanje usisnih vodova)
10. mjesto

Operativno natjecanje Sigetec
najbolja vježba iznenađenja
9. mjesto

Kup Dalmacije
Prvo kolo KUP-a HVZ-a
3. mjesto


Memorijak "Ante Špiranović" Peteranec
7. mjesto

Memorijal "Kruno Modrić" Leskovec
4. mjesto

Kup "Veliki Bukovec"
1. mjesto

Memorijal Mirka Kolarića, Varaždin
Drugo kolo KUP-a HVZ-a
9. mjesto

Memorijal Gjure S. Deželića, Ivanić Grad
Treće kolo KUP-a HVZ-a
5. mjesto

Memorijal I. i N. Vodopijevec, Paukovec
19. mjesto

Kup DVD-a Johovec
1. mjesto

Kup DVD-a Gornji Kučan
4. mjesto

Kup DVD-a Bobovec
5. mjesto

Kup DVD-a Vrbanovec
2. mjesto

Kup DVD-a Varaždinbreg
9. mjesto

Kup DVD-a Županec
1. mjesto

Kup DVD-a Nedelišće
4. mjesto

Kup DVD-a Zbelava
2. mjesto

Memorijal B. P. barun Rauch, Martijanec
3. mjesto

Kup DVD-a Mali Bukovec
2. mjesto



Ostvarenja muške "A" ekipe DVD-a Hrženica u 2009. godini:

Memorijal "Ante Špiranović" Peteranec
4. mjesto

Memorijal "Kruno Modrić" Leskovec
3. mjesto

13. "KUP DVD-a Novi Marof"
12. mjesto

9. Memorijal "Trtinjak-Čurila" Varaždinbreg
5. mjesto

2. Memorijal Igor i Nikica Vodopijevec Paukovec
12. mjesto

3. Kup Vrbanovec
5. mjesto

10. Kup DVD-a Kučan Gornji
3. mjesto
2. mjesto u Superkupu

Dravski Kup 2009 Sveti Đurđ
3. mjesto

Kup DVD-a Županec
1. mjesto

9. Kup DVD-a Zbelava
3.mjesto

Kup DVD-a Vularija
12 mjesto

Kup DVD-a Gojanec
3. mjesto

Kup DVD-a Mali Bukovec
2. mjesto

Kup DVD-a Podravska Selnica
2. mjesto

14. Kup DVD-a Ludbreg
2. mjesto

7. Kup grada Đakova
5. kolo Kupa HVZ-a
7. mjesto

7. Memorijal bana Josipa Jelačića Zaprešić
10. mjesto

Ženska ekipa DVD-a Hrženica:

Z: Marijana Milković
S: Tina Blažic
T: Ines Vršić
N1:Kristina Mihica
N2:Ivana Jagić
V1:Jasmina Hižak
V2:Anita Mihica
C1:Suzana Novak
C2:Tamara Novak


Ostvarenja ženske "A" ekipe DVD-a Hrženica u 2009. godini:

13. "KUP DVD-a Novi Marof"
4. mjesto

3. Kup Vrbanovec
3. mjesto

Dravski Kup 2009 Sveti Đurđ
2. mjesto

Memorijal Ban Pavao Barun Rauch Martijanec
1. mjesto

14. Kup DVD-a Ludbreg
3. mjesto

Muška ekipa djece od 6-12 godina

Ostvarenja muške ekipe djece od 6-12 godina DVD-a Hrženica u 2009. godini:

Kup DVD-a Slanje
6. mjesto

Linkovi

Vatrogastvo RH / Sustav zaštite i spašavanja:

VATROGASNA ZAJEDNICA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

VATROGASNI PORTAL

PORTAL SIGURNOSTI


Dobrovoljna vatrogasna društva

DVD ČUKOVEC
DVD SVETI ĐURĐ
DVD LUDBREG
DVD IVANEC
DVD NOVI MAROF
DVD ZBELAVA
DVD DEANOVEC
DVD DONJI KNEGINEC
DVD MLADOST SISAK
DVD BOBOVEC
MALI RANGER
DVD GORNJI KUČAN
DVD OŠTARIJE
DVD STARA SELA
VZO DUBRAVICA
DVD ŠĆEPANJE
DVD ŽAŽINA
DVD ZAPREŠIĆ
DVD NAŠICE
DVD PAUKOVEC
DVD JALŠEVEC BREŠKI
DVD ODRANSKI OBREŽ
DVD BIJELA GORICA
DVD BUŠEVEC
DVD DESNO TREBARJEVO
DVD LAKTEC
DVD LUŽANI
DVD MRACLIN
DVD SAMOBOR
DVD SLATINE
DVD STARO ČIČE
DVD UMAG
DVD VIRJE



JVP OGULIN
JVP BJELOVAR
JVP ČAKOVEC
JVP ĐURĐEVAC
JVP KOPRIVNICA
JVP VARAŽDIN

OSTALO
NK Radnički Hrženica
Župa Sv. Đurđ