Hrvatski Jadran

13.01.2010., srijeda

Iz medija: Hvarski ribiči: Vratite nam parangale!

Slobodna Dalmacija -Hvarski ribiči: Vratite nam parangale!

Najnovijim prijedlogom Zakona o morskom ribarstvu sportski ribolov na moru jednostavno je stavljen u drugi plan, iako su na brojnim natjecanjima ostvareni izvrsni rezultati, ne samo u udičarenju, nego i u podvodnom ribolovu puškom. Istodobno su favorizirani profesionalni ribari čiji su alati zapravo pogubni, ali isto tako i rekreacijski ribari, kategorija koju svijet zapravo i ne poznaje.

Neodrživo je da se sportskim ribičima zabranjuje selektivni lov parangalima, iako je u sustavu natjecanja i usklađen s pravilima IGF-a i FIPS-a, a rekreativcima dopušta, te pozivamo da nam se vrati parangale, i to sa 150 udica, koliko je bilo dopušteno i prije nekoliko godina.

Nemoguće je da sportskim ribičima ostane samo kančenica kao vrsta ribolovnog alata, a i ograničavanje ulova na 5 kg ribe, neovisno o broju dana provedenih na moru također je besmislica - kazao je Goran Srhoj, tajnik ŠRK-a “Pic” u Jelsi, reagirajući na prijedlog u ime 500-tinjak sportskih ribiča s otoka Hvara.

Prijedlog bez konzultacija Prijedlog zakona je, kako dodaje, radna grupa napravila bez prethodnih konzultacija u bazi pa su zato i donesene odredbe o obilježavanju riba neposredno nakon ulova, da će ministar propisivati područja na kojima vrijede dozvole za sportski ribolov i vođenje evidencija o ulovu, a u cjelini su nejasne i odredbe o inspekcijskome nadzoru u smislu službenika koji to mogu obavljati i njihovim ovlastima.

Sve je to, prema riječima tajnika ŠRK-a “Pic”, u suprotnosti sa zakonodavstvom mediteranskih zemalja i zahtijeva doradu.

- Žalosno je da se među subjektima institucionalne podrške i ne spominje HSŠRM, iako je to institucija s više od 30.000 članova. Mi najbolje poznajemo problematiku i imamo što reći ne samo u pogledu moratorija na izlovljavanje u pojedinim zonama, nego i poribljavanja.

Također bi trebalo poticati udruge koje dobro rade, a takvih ima, jer eto i ‘Pic’ je višestruko provodio akciju ‘Ako od mora uzmeš, moraš mu i dati’. Na posljetku i HOO je dao potporu prijedlozima HSŠRM-a vezano uz nacrt prijedloga zakona o morskom ribarstvu i uvjereni smo da će državni tajnik za ribolov Tonči Božanić zaista dati osobni doprinos da se isprave sve nepravde u radnoj verziji konačnog teksta zakona - zaključio je Srhoj.


Objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji, 12.01.2010.

**********************


Športski ribolovci se bune, a dijalog s Božanićem još nije usposavljen. Sad me zanima, treba li naš sljedeći korak biti traženje odgovornosti Tajnika za ribarstvo koji je ovaj zakon napravio protu-ljudskim, ili ne?


- 22:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (19)
Prosinac 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O nama:
Blog o ŠPORTSKOM I REKREATIVNOM RIBOLOVU

kontaktirajte nas:
hrvatski.jadran@gmail.com

Borba za stručan i pravedan zakon o morskom ribarstvu




Free Image Hosting at www.ImageShack.us