Hrvatski Jadran

12.01.2010., utorak

IZ MEDIJA "Baci tunju i naoštri olovku" - Slobodna Dalmacija 10.01.2010.

Iz intervjua s prof.dr.sc Alen Soldo, dipl. ing .ribarstva objavljen u Slobodnoj Dalmaciji


Nakon javne tribine koju je Hrvatski savez za športski ribolov na moru organizirao u Splitu sredinom prosinca prošle godine, već u prvim danima nove 2010. sportsko-rekreativni ribari na Matejuški održali su prosvjedni skup povodom novog Zakona o morskom ribarstvu simboličnog naziva (O)čajanka.


Zbog niza nelogičnosti u prijedlogu Zakona, stotinjak udičara, podvodnih ribolovaca i ljubitelja mora tražilo je odgodu primjene Zakona, ukidanje i izmjenu pojedinih članaka jer, kako smatraju, uskraćeno im je njihovo ustavno pravo na more. O čemu je zapravo riječ i jesu li zahtjevi sportskih ribara utemeljeni, upitali smo prof. dr. ribarstva Alena Soldu sa Sveučilišta u Splitu.


U članku 3. Novog prijedloga Zakona o morskom ribarstvu stoji kako su načela na kojima se temelji politika održivog upravljanja ribolovnim bogatstvima donošenje odluka temeljenih na “pouzdanim znanstvenim pokazateljima te širokoj uključenosti svih zainteresiranih subjekata“ (u ovom slučaju više od 32 tisuće registriranih sportskih ribolovaca), a sve radi zaštite ribljeg fonda. Možete li Vi kao znanstvenik potvrditi da su se poštovala ova načela?


- Vrlo je jasno da je ovakva tvrdnja potpuno netočna. Naime, citat iz Prijedloga novog zakona zapravo je prepisivanje načela Zajedničke ribarske politike EU-a s kojim se slažem. Nažalost, u praksi u hrvatskim uvjetima to je samo deklarativno, jer se znanstveni pokazatelji uglavnom ignoriraju, štoviše, neki činovnici u ribarskoj administraciji javno govore kako su neke znanstvene višegodišnje studije, primjerice one o sportskom ribolovu, nevažne i netočne.

Nadalje, o uključenosti svih zainteresiranih subjekata smiješno je i govoriti kad vidite da je u izradi ovog zakona potpuno zanemareno mišljenje HSŠRM-a koji broji više od 30 tisuća sportskih ribolovaca i čiji se članovi u posljednje vrijeme sa pravom bune. Ovdje bih rekao da bi bilo bolje da i drugi subjekti, primjerice gospodarski ribari koji sada šute, dobro pročitaju što im piše u novom prijedlogu zakona o morskom ribarstvu, jer se bojim da će, kad shvate što će se u bližoj budućnosti dogoditi, a što će takav zakon omogućiti, već biti kasno.


Više pročitajte na : Slobodna Dalmacija - prilog Nedjeljna Dalmacija

- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (19)
Prosinac 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O nama:
Blog o ŠPORTSKOM I REKREATIVNOM RIBOLOVU

kontaktirajte nas:
hrvatski.jadran@gmail.com

Borba za stručan i pravedan zakon o morskom ribarstvu




Free Image Hosting at www.ImageShack.us