Hrvatska numizmatika

ponedjeljak, 09.04.2012.

Nepoznati odkovi nekih kovanica NDH

Unknown Coins of Independent State of Croatia
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.Imao sam mogućnost vidjeti tri do sada nepoznata od kova NDH, a koje ovim putem objavljujem.

1 kuna

Nepoznati odkovi nekih kovanica NDH

Av. U sredini u kružnici poprsje seljanke u marami s preslicom u lijevoj i vretenom u desnoj ruci, a ispod nje godina 1941. Uz rub novca naokolo natpis NEZ.DRŽ.HRVATSKA

Rv. U sredini kuna u trku uljevo, a preko kune okomito oznaka vrijednosti broj 1. Ispod broja hrvatski grb, oko kojega uz rub novca teče vijugav troplet s ukrasom po tri lista.

Vrst metala: aluminij
Promjer: 20 mm
Težina: 1,42 g
Unikat

Primjedba: Na av. i rv. kovanca vidljiv je četverouglasti otisak, kojim je slika novca u unutrašnjem dijelu četverougla ostala netaknuta, dok je njen vanjski dio pritiskom uz rub oštetio sliku.


2 kune

Nepoznati odkovi nekih kovanica NDH

Av. Prazan

Rv. U sredini gore oznaka vrijednosti u tri reda /2/KUNE/1941/ te naokolo u krugu vijenac od tropleta.

Vrst metala: cink
Promjer: 19 mm
Težina: 2,29 g
Unikat


500 kuna

Nepoznati odkovi nekih kovanica NDH

Av. U sredini u kružnici seljakinja u pokleku drži snop žita i srp. lijevo od nje dvije ptice u letu okomito jedna iznad druge. U podnožju je godina 1941, a naokolo polukružni natpis NEZ.DRŽ.HRVATSKA

Rv. U sredini gore oznaka vrijednosti /500/KUNA/, ispod kojih se nalazi hrvatski grb s ustaškom oznakom U iznad njega. Naokolo uz rub novca dvostruki troplet.

Vrst metala: mesing
Promjer: 23 mm
Težina: 5,33 g
Unikat


Autor: Irislav Dolenec
Izvor: Obol, br. 44, HND, Zagreb, 1992.

Ključne riječi: kovani novac, kovanice, Hrvatska
Keywords: coins, Croatia


kovanice i novčanice Jugoslavije
Novi numizmatički katalog: Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije – 2. izdanje, 2011. – 40 EUR + poštarina - NARUČI!

- 23:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #