Hrvatska numizmatika

srijeda, 22.02.2012.

Prigodni srebrni novac od 200 kuna 1997. - Prvi predsjednik Republike Hrvatske Dr. Franjo Tuđman

200 kuna 1997. - The first President of the Republic of Croatia Dr. Franjo Tuđman
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.Prigodni srebrni novac od 200 kuna 1997. - The first President of the Republic of Croatia Dr. Franjo Tuđman

Sastav kovine: .925 srebro (Ag)
Masa: 33,63 grama (1,0002 oz ASW)
Promjer: 40 mm
Obod: gladak
Kvaliteta kovanja: polirana ploča
Izdavač: Narodna banka Hrvatske u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom
Kovnica: Hrvatski novčarski zavod
Autor: Kažimir Hraste, ak. kipar

Lice: u središnjem dijelu dominira portret dr. Franje Tuđmana, Predsjednika Republike Hrvatske. Kružno uz rub, u prvom retku, počev s lijeve strane portreta, ispisan je tekst "PRVI PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE". Tekst okružuje portret i završava s njegove desne strane. U drugom retku, počev s lijeve strane portreta ispisan je tekst "DR. FRANJO TUĐMAN". Tekst završava u gornjoj lijevoj polovici plohe kovanog novca. Na desnoj polovici plohe, između portreta i prvog retka teksta, ispisan je u drugom retku tekst "14. SVIBNJA 1922." Ispred znamenke "14" prikaz je šesterokrake zvjezdice, što je oznaka za nadnevak rođenja.

Naličje: u središnjem dijelu dominira prikaz Predsjedničkog grba. Iznad grba, u središnjem dijelu gornjeg polukruga, uz rub kovanog novca, brojčana je oznaka nominalne vrijednosti "200", ispod koje je natpis naziva novčane jedinice "KUNA". U razini donjeg ornamenta Predsjedničkog grba oznaka je godine izdanja 1997., prikazana na način da su dvije prve znamenke "19" s lijeve strane ornamenta, a druge dvije "97." s desne strane ornamenta. Ispod Predsjedničkog grba, kružno uz rub, prikaz je dvije grančice. Grančica hrasta s plodovima položena je na lijevu stranu, dok je na desnu stranu položena grančica lovora u cvatu. U gornjem polukrugu, polukružno uz rub, ispisan je tekst "REPUBLIKA HRVATSKA", razdvojen brojčanom oznakom nominale i tekstualnim nazivom novčane jedinice.

Slike: Hrvatski novčarski zavod

Ključne riječi: kovani novac, kovanice, Hrvatska,
Keywords: coins, Croatia


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr

- 00:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #