Hrvatska numizmatika

četvrtak, 03.03.2011.

Originali i krivotvorine bosansko-hercegovačkih bonova "Golubice"

Originali i krivotvorine bosansko-hercegovačkih bonova Golubice

PAPIR: Krivotvorena novčanica je izrađena na bijelom običnom papiru bez površinskog sjaja.

CRTEŽ: Svi elementi crteža krivotvorene novčanice slični su crtežu na originalnoj novčanici i vrlo je teško pronaći razliku, osim u crtežu golubice koji je na krivotvorenoj novčanici rađen rasterom.

NATPISI NA NOVČANICI: Slova u natpisu "NOVČANI BON" latinicom i ćirilicom na licu krivotvorene novčanice su za nijansu tanja nego kod originalne novčanice. U ćiriličnom natpisu "FALSIFIKOVANJE KAŽNJIVO PO ZAKONU" ćirilično slovo "NJ" (jedan znak) je napisano kao "N" i "J" (dva znaka).

SERIJSKI BROJ NOVČANICE: Numeracija krivotvorene novčanice je vrlo slična numeracijama originalnih novčanica koje imaju razne tipove numeracije.

KAKO PREPOZNATI KRIVOTVORENU NOVČANICU:

- Papir krivotvorene novčanice je obični bijeli papir.

- Crtež golubice koja nosi u kljunu grančicu je izrađen rasterom pa pogledom kroz povećalo se vidi da je izrađen od sitnih točkica.

- Na krivotvorenoj novčanici je u ćiriličnom natpisu "FALSIFIKOVANJE KAŽNJIVO PO ZAKONU" ćirilično slovo "NJ" (jedan znak) je napisano kao "N" i "J" (dva znaka).

- Pri kupovini putem Interneta treba obratiti pozornost na izgled slova "Č" u riječi "NOVČANI" i na slovo "R" u riječi "SERIJA".

NAPOMENA: Postoje krivotvorene novčanice s nultim serijskim brojem i crvenim pretiskom SPECIMEN, te krivotvorene novčanice s raznim žigovima. Krivotvorene novčanice počinju serijskim brojem 79 ili 80.

Sve novčanice su rađene kada one nisu bile zakonsko sredstvo plaćanja i predstavljaju moderne krivotvorine u svrhu prijevare sakupljača.

Autor: Zlatko Plesivčak
Izvor: HrvatskaNumizmatika.forumhr.com

Ključne riječi: papirni novac, novčanice, Bosna i Hercegovina, bonovi, golubice, krivotvorine
Keywords: paper money, banknotes, Bosnia and Herzegovina, bons, doves, counterfeits
English title: Originals and Counterfeits of Bosnian-Herzegovinian Bons "Doves"


Rasprava na forumu "Hrvatska numizmatika".

Coins Banknotes Militaria Store

- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 02.03.2011.

Varijante vodoznaka na novčanicama Nezavisne Države Hrvatske izdanja 01.09.1943.

Kod varijanti vodoznaka na novčanicama, jedna od najčešćih je tzv. inverzni ili okrenuti vodoznak. Do inverznog vodoznaka dolazi u pravilu zbog pogrešnog načina umetanja papira u tiskarski stroj. Najpoznatiji primjer u nas su novčanice od 25 hrvatskih dinara kod kojih se u vodoznaku nalazi brojka „5“ (te novčanice su tiskane na papiru za švedske novčanice od 5 kruna). Kod normalnih primjeraka, brojka „5“ je u ispravnom položaju kada se novčanica gleda s lica. Međutim, kod određenog broja novčanica, brojka „5“ je okrenuta (zrcaljena) kada se novčanica gleda s lica.

Osim ovog primjera, u dosadašnjoj numizmatičkoj literaturi do sada nisu evidentirane varijante vodoznaka koje se javljaju kod novčanica Nezavisne Države Hrvatske.

Varijante vodoznaka na novčanicama nezavisne Države Hrvatske izdanja 01.09.1943.

Sve novčanice iz serije 01.09.1943. imaju za vodoznak ornament koji je postavljen u smjeru: donji lijevi kut – gornji desni kut. Osim ovih „normalnih“ novčanica, postoje i one kod kojih je vodoznak okrenut (inverzan). Kod novčanica s inverznim (obrnutim) vodoznakom ornament je postavljen u smjeru: gornji lijevi kut – donji desni kut.

Varijante vodoznaka na novčanicama nezavisne Države Hrvatske izdanja 01.09.1943.

Varijante vodoznaka na novčanicama nezavisne Države Hrvatske izdanja 01.09.1943.

Na jednoj hrvatskoj numizmatičkoj aukciji nedavno je bila ponuđena novčanica od 5.000 kuna 01.09.1943. koja je imala obrnuti (inverzni) vodoznak. Postojanje ove novčanice je objavljeno i na blogu NumismaticaBaco.blogspot.com. Rasprava na forumu „Hrvatska numizmatika“ pokazala je da postoji i novčanica od 1.000 kuna 01.09.1941. kod koje se javlja ova varijanta vodoznaka.

Za sada nije poznato da li postoje i primjerci od 100 i 500 kuna 01.09.1943. s inverznim vodoznakom.

Valja napomenuti da novčanice izdanja 26.05.1941. također imaju isti ornament u vodoznaku kao i novčanice s datumom 01.09.1941. Međutim, kod izdanja iz 1941. smjer vodoznaka je: gornji lijevi kut – donji desni kut (kada se novčanica gleda s lica). Primjerci s inverznim vodoznakom nisu zabilježeni.

Autor: Zlatko Viščević
Izvori: NumismaticaBaco.blogspot.com, HrvatskaNumizmatika.forumhr.com
Slike: Serbia-money.ru

Ključne riječi: papirni novac, novčanice, Nezavisna Država Hrvatska, vodoznak, varijante
Keywords: paper money, banknotes, Independent State of Croatia, watermark, variety
English title: Watermark Varieties on Banknotes of Independent State of Croatia Dated 01.09.1943


Rasprava na forumu "Hrvatska numizmatika".


Coins Banknotes Militaria Store

- 21:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #