Hrvatska numizmatika

četvrtak, 03.05.2007.

Nove novčanice Bosne i Hercegovine od 50 i 100 konvertibilnih maraka

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) obavještava građane da će se od 1. svibnja 2007. godine u optjecaju naći novo izdanje novčanica od 50 i 100 KM.

Ova izdanja imaju određene razlike u odnosu na prethodna izdanja novčanica istog apoena, izdana 1998. i 2002. godine. Prva razlika se ogleda u godini tiskanja i potpisu guvernera. Naime, na novim novčanicama od 50 i 100 KM nalazi se potpis guvernera Kemala Kozarića. Kao godina tiskanja navedena je 2007, koja se na licu novčanice nalazi ispod potpisa i riječi GUVERNER.

Ostale razlike odnose se na zaštitne elemente novčanica. Vodeni znak se, kao i kod prethodnih izdanja, sastoji od stiliziranih inicijala CBBH u vertikalnom nizu, s tim da su kod novog izdanja prisutna samo po dva inicijala u latiničnom i ćiriličnom pismu naizmjenično, ukupno četiri, bez djelomičnih inicijala u vrhu i dnu novčanice, kao što je bio slučaj kod izdanja iz 1998. i 2002. godine.

Zaštitna nit novčanica, koja je kod ranijih izdanja u cijelosti bila ugrađena u papirnu masu, kod novog izdanja mjestimice izlazi na površinu novčanice. Kada se novčanica gleda prema svjetlu, nit se vidi u cijelosti i sadrži mikrotekst CBBH, naizmjenično latiničnim i ćiriličnim pismom.

Na licu novčanice, umjesto prikrivenog natpisa/oznake apoena sive boje, nalazi se optički promjenljiv elemenat u odgovarajućoj boji za oba apoena. Ovisno od ugla promatranja, unutar elementa se može uočiti jedna ili više apoenskih oznaka, broj 50 ili 100.

Sve promjene se odnose isključivo na lice novčanice, a promjene su identične i za dizajn novčanica Federacije BiH, i za dizajn novčanica Republike Srpske. Ukupno je tiskano po pet milijuna komada novčanica od 50 i 100 KM.

CBBiH obavještava građane da u optjecaju ostaju i izdanja novčanica od 50 i 100 KM iz 1998. i 2002. godine, odnosno da i ove novčanice ostaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Novo dotiskivanje novčanica nema inflacijski efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u optjecaj bez poštivanja principa currency boarda, što znači da će svaka izdana konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksom tečaju.

Izvor: Centalna banka Bosne i Hercegovine

Ključne riječi: Bosna i Hercegovina, papirni novac, 50, 100, konvertibilna marka, 2007.
Keywords: Bosnia and Herzegovina, paper money, 50, 100, konvertibilna marka, 2007


Coins Banknotes Militaria Store

- 17:51 - Komentari (3) - Isprintaj - #