Hrvatska numizmatika

nedjelja, 28.01.2007.

Bilješke iz jugoslavenske numizmatike 1918-1980

Pod pojmom jugoslavenske suvremene numizmatike u naslovu označenog perioda podrazumijevam recentni novac koji je bio u pro­metu ili za kojeg je nedvojbeno da je iskovan s namjerom da bude u prometu, bez obzira na eventualne razloge zbog kojih do toga (eventualno) nije došlo.

Ovdje podrazumijevam i jubilarni novac, pa (čak) i takav koji nije iskovan s namjerom da bude u prometu kao normalno sredstvo plaćanja. Kod ovakvog pristupa teško je izbjeći problem razgraničenja što je to »normalni« novac za razliku od onog kojeg je država iskovala da bi zaradila na razlici cijene (od numizmatičara i sličnih). Ovaj problem kanim obraditi u posebnoj raspravi, nadam se u slijedećem broju našeg »Numizmatičkog vjesnika«. Za sada, tj. u ovom članiku, ograničiti ću se samo na napomene zbog čega neke od uobičajenih numizmatičkih vrednota, koje su predmet interesa sabirača jednako kao i »normalni« novac, ipak to nisu, uz kratko (pojedinačno) obrazlo­ženje zbog čega je tome tako.

U naslovom označenom vremenskom rasponu predmet mog inte­resa je i novac koji je kovan na našem državnom području u kvislinškim državnim tvorevinama i kojima se pokušavalo zamijeniti Jugoslaviju, ali ne i okupatorski novac (kovan u državama okupatorima) koji je cirkulirao na našem području.

Ograničujem se isključivo na kovani novac.

Nemam pretenziju da obradim kompletni period, jer bi to značilo izraditi svojevrsni katalog, nego samo — doduše sistematski — manje poznate probleme i detalje, kako bi prosječno obrazovan sabirač imao kompletan uvid u naš suvremeni (recentni) novac.

Jer poznavanje vlastite domovine stvar je ne samo kolekcionar­skog interesa već normalan način pristupa (svim) izučavanjima. (vidi cijeli članak)

Autor: Prof. dr. Nenad Gvozdanović
Izvor: Numizmatički vjesnik br. 1, Split, 1980.

Ključne riječi: numizmatika, Jugoslavija, Nezavisna Država Hrvatska, dukati
Keywords: numismatics, Yugoslavia, Independent State of Croatia, ducats


It-medija – SEO optimizacija
It-medija – usluge SEO optimizacije - budite među prvima na Google-u!

- 03:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #