Hrvatska numizmatika

četvrtak, 11.01.2007.

Kovanice gubavaca

Kovanice gubavaca Nemalo sam se iznenadio kada sam prije par godina u razmjeni dobio kovanice gubavaca. Listajući katalog kovanica otkrio sam da je početkom dvadesetog stoljeća bilo u svijetu nekoliko kolonija, skloništa za gubavce sa vlastitim kovanim novcem (Leprosarium Coinage). U zbirci ih imam iz dva leprozarija, 1, 5 i 10 centavosa iz 1921.godine iz Kolumbije i 1 piso iz 1925. godine sa Filipina. Vlastite kovanice u XX stoljeću su imali i leprozarijji u Brazilu, Kostariki, Panami, Venezueli i Japanu. Nakon zatvaranja leprozarija, te su se kovanice mogle zamijeniti u banci. Nisam imao nikakav strah od njih i normalno sam ih držao u ruci iako je guba, odnosno lepra zarazna bolest. Nije mi poznato jesu li postojale novčanice za gubavce. Pri površnom listanju kataloga nisam ih pronašao.

Pretražujući internetom naišao sam na članak o gubi u Nedjeljnom vjesniku od 17.veljače 2002, stranica 29, autorica Lidia Černi, i iz njega iznosim neke zanimljivosti. (vidi članak)

Guba ili lepra se prvi put spominje oko 600.godine prije Krista. Bolest napada kožu, živce i sluznicu a završava otpadanjem dijelova kože, prstiju, nosa, usana, očiju, obrva i ušiju. Prenosi se dodirom preko sluznice nosa, očiju i krvlju.

Gubavci su bili zatvarani, ubijani i protjerivani, a u 13.stoljeću u Europi su otvorene tisuće kolonija za njihov smještaj. Bili su obvezni nositi zvona da bi upozoravali ljude na svoju nazočnost. U Sjevernoj Americi su ih smještali u nastambe za robove.

U naše je krajeve guba stigla s Turcima i problema je bilo sve do 1894.godine kada je u Sarajevu otvoren prvi leprozarij, a kasnije i u Metkoviću. Dubrovnik je već 1272. godine imao svoj leprozarij, odnosno lazaret, a kasnije se otvaraju u Čazmi, na Čiovu, oko 1500. u Zadru a kasnije na otocima Ošiljak i Galevac. Za brodove je karantena bila u Petrčanima a u Arbanasima za karavane koje su dolazile kopnom iz Bosne.

Razvojem medicine odnosno otkrivanjem cjepiva protiv gube te se kolonije postupno zatvaraju. Niti danas ta bolest nije potpuno iskorijenjena a najraširenija je u Indiji, Brazilu i nekim Afričkim zemljama. Bolest se uspješno liječi u početnoj fazi i to koktelima jakih antibiotika.

Autor: Zdravko Bošnjak

Ključne riječi: kovani novac, kovani novac gubavaca, Brazil, Kostarika, Panama, Venezuela, Japan
Keywords: coins, Leprosarium Coinage, Brazil, Costa Rica, Panama, Venezuela, Japan


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 14:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #