Hrvatska numizmatika

srijeda, 28.06.2006.

Kada naljepnica od banane vrijedi više od 25.000 dolara

Del Monte note

Jedan student iz Ohia (SAD) nemalo se iznenadio kada je na bankomatu dobio novčanicu od 20 dolara na kojoj se nalazila naljepnica za banane ekvadorskog proizvođača banana "Del Monte". Ova vijest nebi bila po ničemu posebna da preko naljepnice nije otisnut serijski broj novčanice i zeleni sigurnosni žig što čini ovu novčanicu jedinstvenim primjerom takve greške u svijetu.

Američke dolarske novčanice se tiskaju u tri faze: najprije se otisne naličje novčanice, zatim lice, a na kraju se otisne serijski broj i sigurnosni žig "Treasury Seal". Očito je da je ova naljepnica pala na papir i zaljepila se prije no što su novčanice ušle u posljednju fazu izrade, no svakako je zanimljivo kako je ova novčanica uopć prošla sve kontrole (koje su vrlo stroge) prije no što je puštena u optjecaj.

"Del Monte note" kako je već nazivaju, inače odlične očuvanosti (UNC), ponuđena je 2003. na eBay aukciji na kojoj je postigla cijenu od 10.100 USD. Nakon toga ponovno je ponuđena na Heritage aukciji 6. siječnja o.g. na kojoj je postigla cijenu od 25.300 USD.

Izvori: Wikipedija i Heritage aukcija

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 16:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #