Hrvatska numizmatika

ponedjeljak, 31.10.2005.

Britanska funta

funta Britanska funta ili funta sterlinga, koja se odnosi na osnovnu novčanu jedinicu sterling predstavlja funtu, odnosno valutu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK).

Znak za funtu je Ł (rjeđe jednostavno "L"). Oba simbola dolaze od libre, latinske riječi za "funtu". Standardna ISO 4217 šifra za valutu je GBP (Great Britain Pound).
Funta sterlinga je jedna od najčešće korištenih valuta u svijetu, zajedno s američkim dolarom, japanskim jenom, australskim dolarom i eurom. Predstavlja najvrijedniju monetu na svijetu.

U Velikoj Britaniji, u nastojanju da se izbjegnu zabune s mjernom jedinicom za težinu, odnosno drugim valutama sa sličnim imenom, funta se formalno naziva funta sterlinga ili, jednostavno sterling. Slang izraz quid je također korišten kao neformalni naziv za britansku funtu. Sterling je izvorno bio naziv za srebrni penny, odnosno 1/240 funte. U moderno doba funta je zamijenila penny kao osnovnu novčanu jedinicu jer je inflacija postepeno smanjila vrijednost valute. Ono što je nekoć bilo srebrni peni danas ima kupovnu moć jedne moderne funte. Vidi cijeli članak.

Izvor: Wikipedia

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #