Feudalno-kapitalistički mutanti

04.08.2009.



Zadnjih tjedana nailazim po internetu na niz priča prevarenih suradnika pojedinih, uglavnom samoproglašeno perspektivnih, portala, koji za svoj rad ne samo da nisu bili adekvatno plaćeni već dobar dio njih nije od koga imao potražiti naknadu za odrađeno jer su poslodavci nove generacije, virtualni veleposjednici, naučili kako ostati virtualan prema obvezama odnosno ostati nedostupan. S umom feudalca i apetitom kapitalista, virtualni se veleposjednik nadahnuo još jednim daškom sa zapada koji osigurava kruh bez motike jer feudalac nikada nije naučio raditi, a kapitalist zasititi se. Taj je feudalno-kapitalistički mutant plemenskih manira uvidio kako mu je s Joomlom, par suradnika koje mjesečno osvježava gospodskim vritnjakom i prepisivanjem prepisanih novosti, te obiman pašnjak pod nazivom oglasni prostor, osigurana mjesečna apanaža, a da su se pritom oznojili samo radijatori. Ako je nečega previše, a krumpirišta zvanih portali i pratećih zlatica zasigurno jest, onda je očito da su se kriteriji odavno zagubili (ili su pogubljeni) i da se uglavnom radi o utrci za kriškom financijskog kolača koju će najmanje okusiti zaslužni.
Portal je idealan ured za feudalno-kapitalističkog mutanta koji nastoji uložiti što manje, a zaraditi što više bez bojazni da će mu neki nezadovoljni kmet demolirati ured. Taj nezadovoljni kmet koji radi od danas do sutra, ne znajući što od sutra može očekivati, svoje nezadovoljstvo, zahvaljujući sporosti i slabu interesu onih koji bi ga trebali pravno zaštititi, jedino može iskazati na tuđim posjedima - od blogova do foruma - gdje je izložen formalističkom suosjećanju anonimusa ili pak paljbi mobilizirane veleposjednikove propagande. Nije bilo tako davno da se takva jeftina predstava događala na stranicama jednog poznatog foruma gdje su suvremeni kmetovi svjedočili o feudalnom odnosu kojemu su bili izloženi, dok je mobilizirana propaganda nastojala demantirati svaku njihovu tvrdnju smatrajući, vjerojatno, da će tako narasti u očima svojeg gospodara. Međutim, nakon nekog vremena i oni su postali suvišnim inventarom priznavši tada skrušeno svoje zablude. Usprkos tomu, feudalno-kapitalističkom mutantu nikada ne ponestane radne snage jer naivcima i željnima kakvog-takvog posla nije teško iznajmiti kule u oblacima. Te kule u oblacima se u konačnici istalože na tisuću i pol kuna, a potom nakon mjesec-dva, jer kmet nije zadovoljio mutantski ukus i apetite, niti je mogao, biva zamijenjen novim naivcem koji vjeruje da je visokoškolska naobrazba obrana od primitivna izrabljivanja.
Na malom medijskom nebu kao što je hrvatsko, ovoliko portala s većinski nepismenom publikom djeluje diletantski, jednako kao i gomilanje prodajnih hala dok se istodobno ne proizvodi ni čačkalica. Diletantskije je tim više i što je na nepismenu publiku najlakše utjecati jeftinim pamfletom, a internet je svakako jedan od najjeftinijih posrednika za nonsens. Kada tomu dodamo ponašanje suvremenih feudalaca koji s malo ili nimalo kreativnosti i megalomanskom željom za instant zaradom održavaju još jednu kapitalističku umotvorinu na feudalistički način, jasno nam je o kakvoj se mutaciji radi. No problem je u tome što dotični nemaju ni znanja ni manira za oponašanje sustava u kojemu je i kmet imao bolju perspektivu. Kako bi i imali kada su upravo oni jedini kmetovi.

<< Arhiva >>