Homoblogija

srijeda, 06.06.2007.

Što je Convivium ?

Riječ Convivium dolazi od lat. Con (sa) + vivere (živjeti), znači ili gozba ili društvo za stolom koje se gosti.
Ova riječ je odabrana da bi se naglasila društvena priroda Slow Food grupa i okupljanja.
Convivium je vaša lokalna Slow Food podružnica kojoj pripadaju pojedinačni Sloow Food članovi.
Svi članovi su upisani u Convivium bilo u području stanovanja , bilo u zemljopisno najbližem Conviviumu.

Svaki Convivium ima odbor kojem je na čelu voditelj Conviviuma, jedan ili više njegovih zamjenika, tajnik, rizničar tj. blagajnik.
Na početku je moguće da jedna osoba objedini funkciju voditelja Conviviuma, blagajnika i tajnika.
Kad Convivium naraste preko određenog broja članova te dužnosti mogu biti povjerene novim članovima .
Convivium je temeljna veza između javnosti, članova i Slow Fooda, i obratno.



Zašto Convivium?


Međunarodni statut Slow Fooda definira ulogu Conviviuma na slijedeći način:

• promicanje filozofije pokreta;
• razvijanje organizirane prisutnosti pokreta primanjem novih članova;
• stvaranje veza i kooperativnih poslova s društvenim organizacijama, javnim org., gastronomskim udruženjima, udruženjima proizvođača, udruženjima za zaštitu okoliša, školama i drugim odgojnim ustanovama, sredstvima javnog priopćavanja;
• doprinošenje razvitku održivog poljodjelstva i znanja o proizvodnji hrane;
• održavanje društvenih i suradničkih odnosa s drugim Conviviumima;
• organiziranje promotivnih aktivnosti kojima se podržavaju međunarodni i nacionalni projekti pokreta.


Convivium bi trebao biti grupa otvorenog tipa s nizom aktivnosti koje su usmjerene prema javnosti.
Trebao bi biti svakome dostupan i u svakom bi trenutku trebao vjerno predstavljati (oslikavati) svjetonazor Slow Fooda (etos) onako kako je definirano u Manifestu Slow Fooda.

Convivium nebi smio biti:

• otvoren isključivo članovima Slow Fooda
• elitistički
• usmjeren na osobnu ili profesionalnu zaradu




Primjeri djelatnosti koje Slow Food Conviviumi mogu organizirati



I Francuski „Roussillon Convivium“:


• konferencija uz sudjelovanje sociologa Paula Ariesa,autora glasovitog eseja“McDonaldizacija svijeta“ u prekrasnoj dvorani Arago, u Gradskoj Vijećnici Perpignana.

• „Uzašće u vinogradima Gospodnjim“cjelodnevni izlet (s kušnjom hrane i vina) po prekrasnim brežuljcima u okolici Banyulsa, zajednički organiziran s Domaine(gazdinstvo) de la Rectorie

• Putovanje na Siciliju, u goste Con. iz Raguse; posjeta prvom lokalnom festivalu „Cheesart“(umijeće sira), na kojem su bili predstavljeni svi najbolji sirevi Mediterana.

• Večer na novom gospodarstvu Patricea Eya: degustacija vina s tog područja i različith vrsta dinje kao predjelo; objed pripravljen od proizvoda uzgojenih na gospodarstvu.




II Talijanska „Torinska Condotta“:



• „Brazilska fešta“: caipirinhas, buffet s predjelima, degustacija raznovrsnog pečenog mesa.

• Profesor Vittorio Vallini vodi radionicu čaja, koja uključuje kratku povijest uzgoja i pripremanja čaja, sažeti pregled vrsta čajeva iz cijelog svijeta, te degustaciju zelenih čajeva i kolačića tvrtke Baratti & Milano.


• Radionica s degustacijom organskih vina, na kojoj se pokazuje kako organska vina mogu biti jednako dobra kao i ona kemijski obrađena. Radionicu vode trojica proizvođača lokalnog vina s tog područja (Torino).




III Engleski Convivium iz Londona



• „Sirevi iz Jugozapadne Francuske po izboru Slow Food iz Provanse“: dan degustacija, razgovora i razgledavanja fotografija s Patricijom Michelson iz trgovine „La Fromegeric“ (sirarnica).

• „Vendemmia“ (berba): Otvoreni poziv članovima na berbu grožđa u vinogradima diljem Kenta; vino i ručak u vinogradu za one koji pomažu pri berbi.

• Maslinovo ulje- degustacije vođene novih maslinovih ulja kontroliranog podrijetla (DOP), obavijesti o tome što to znači za potrošače, kako i gdje kupiti ulje u Londonu. Završna degustacija s maslinovim uljem iz tisućljetnog maslinika Castellon.

• Božićni događaj – okus Britanije – gala večera s predstavljanjem proizvoda Engleske anke(kovčega) i ostalih , zajedno s posebnom selekcijom Engleskih vina, viskija koji je jedamput prevreo ( single malt whisky) , mesa iz izvrsnog uzgoja, jabukovače i kraljevskog engleskog piva. Skupljanje sredstava za SF fondaciju za biodiverzitet.




IV Kalifornijski North Sonoma Conty Convivium:



• Jednodnevni izlet na poljoprivredni sajam s uzimanjem uzoraka (degustacijom) lokalnih poljoprivrednih proizvoda i ručak. Svi sudionici ih kušaju i dobiju na poklon
od SF- Presidiuma kutiju Gravenstein jabuka direktno od proizvođača.

• Otvaranje prvog SF školskog vrta u pokrajini Sanoma u osnovnoj školi u Heladsburgu.

• Obilazak brodom uzgajališta kamenica i pečenje kamenica na Hog Islandu u zaljevu Tomales; usputno predavanje pomorskog biologa(oceanologa) o tome kako se kamenice uzgajaju; degustacija različitih vrsta kamenica.


• Voditelji Conviviuma pripremaju objed s predstavljenjem regionalne hrane i vina.


- 13:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #