15.07.2005., petak

Zagor Te Nay vs. Sila Majk

Jedno od krucijalnih pitanja mog sretnog djetinjstva bilo je - tko je zapravo hađija – Zagor ili Sila Majk?
Naravno, prije promišljanja o ovom gorućem problemu, trebalo je razriješiti i druge, ne manje značajne odnose kao što su Zagor – Blek Stena; Zagor -Teks Viler, Zagor – Komadant Mark. Svi kasniji junaci tipa Mister No i slični samo su blijede kopije ovih izvornih, arhetipskih junačina par excelance.
Ipak, nije mi dugo trebalo da shvatim da je Zagor the One. Blek Stena bio je prejak, neuvjerljiv, komadant Mark obični nacionalist i separatist a uz to i muški šovinist koji svoju voljenu Beti nije želio privest oltaru a Teks Viller me najviše nervirao jer je uvijek jeo istu hranu – "biftek debeo kao prst i brdo krumpirića". Te naravno, pripadajuće mrzlo pivo.
Zagor međutim, bio je nešto sasvim drugo. Paradigma dobra. Zaštitnik utučenih i potrebitih. Esencija plemenitosti i vještine. Samozatajni vladar šume Darkwood. Nešto kao "vlada u sjeni".
Obožavan od svih, ipak je imao samo nekoliko bliskih prijatelja – Čika (za one koji ne znaju, a većina ne zna - puno ime ovog malca velikog srca je Felipe Kaetano Lopez Gonzalez Martinez i Rodrigues, Tonku (poglavicu Mohava) i Đimija Gitaru.
Naravno da ovakav junak nije oskudijevao ni u neprijateljima, imao ih je čitav naramak od kojih je najpoznatiji bio profesor Helingen koji je želio vladati svijetom.

Ja, koji sam pomno pratio dogodovštine ovog heroja, najveću opasnost vidio sam ipak u egzemplaru čudnog imena – Sila Majk. Bio je to atipičan negativac, lišen svih onih, na prvu loptu prepoznatljivih, loših osobina kao što su podmuklost, izostanak bilo kakve samilosti i notorno zlo. Sila Majk nije bio takav, o ne. Sila Majk bio je prefrigani pojedinac koji je u jednom pogodnom trenutku poželio postati vladar Darkwooda. U neku ruku, želio je postati Halid mjesto Halida. Sve je poduzeo ne bi li uspio u svom zločinačkom naumu, nabavio je i odjeću sličnu Zagorovoj i na taj način želio utjecati na indijance koji su oduvijek vjerovali u Zagorove nadnaravne moći.

I onda dolazi do dugo očekivanog obrata – povijesnog dvoboja između Zagora i Sile Majka koji je ostavio neke dvojbe i trajno obilježio moje djetinjstvo.
Činjenica jest da je Zagor pobijedio.
Činjenica jest i to da je ponovo zadobio povjerenje svojih prijatelja indijanaca.
Činjenica jest da se Sila Majk povukao u anonimnost i time priznao svoj poraz kao što to rade najveći.
Međutim, je li Zagor istinski pobjednik?
Ako pokušamo rekonstruirati taj titanski dvoboj lako ćemo uočiti da je Zagor u pobjedi 3:2 (ako se ne varam) zapravo porazio Majka u nekim besmislenim disciplinama. Eto, Majk je pobjedio u dizanju kamena (snaga) u trčanju a izgubio je u borbi sa pumom (sic!) jer nije bio vičan životu u šumi.
To vam je kao kad prođete s odličnim prvi razred ali petice imate iz muzičkog, likovnog i glazbenog.
Sila Majk imao je peticu iz Hrvatskog i to nitko nije znao vrednovati jer su i za njega vrijedila ona kruta pravila koja vrijede i u današnjem svijetu – važan je kvanitetet a ne kvalitet…

Pa što ako već godinama ništa nisam jebo, pa što? Jel' to nužno znači da sam loš jebač, a? JEL' STOKO, OSUĐUJETE, A?


(No vratimo se na temu... mali ljudi u glavi primirite se.... )

Još jedna dvojba parala mi je nevino srdašce u tim mojim bezbrižnim adolescentskim godinama.
Gdje je nestao Sila Majk? Kako scenarist nije uočio veliki potencijal tog izvrsnika?

Dame i gospodo, vrijeme je za krucijalno pitanje – KAD ĆETE NAM DATI NASTAVAK, GOSPODO? ZAR SILA MAJK NEMA PRAVO NA REVANŠ? DOKLE ĆE VLADATI TAJ JEDNOPARTIJSKI MRAK U IONAKO TAMNOJ ŠUMI (DARKWOOD, op.a.) ?

Ja se nadam, ja se samo nadam……

- 08:09 - Razjagori se!! (16) - (U)Tiskaj - #