hedwig

srijeda, 15.02.2006.

blagi nocni

uh toliko toga se covjeku mota po glavi. od jutra do mraka. od prvog jutarnjeg caja do zadnje case nocnog vina, kad ga ima. dok putuje u liftu. do prizemlja pa nazad na peti i pol kat. doc ceka autobus, kupuje karticu, ceka na semaforu. izbrojati sve misli, od najbanalnije do najvelebnije, poduhvat za neradnike, neki ce rec. pa dok pise blog. hoce li napisati ovo ili ono. za koga pise,tko ga cita?
htjela sam zapravo postaviti pitanje: da li se moze vratiti izgubljena web stranica tj. ime domene? tako nekako.
pa dileme: hoce li upisati tecaj glume, engleskog (jer ne razumije engleske pjesnike-mozda nabaviti rjecnik?), novi faks kojim je posao izgledniji, napisati pet prica, tri romana i jednu slikovnicu?
ici spavati na vrijeme. kada? u koliko? probuditi se na vrijeme? ili prije vremena. a privremeno? e da, privremena su vremena. osim za kreditno sposobne. oni uzivaju u dugorocnoj prividnosti.
bolje zivjeti na rubu pameti nego na rubu propasti.
a rub se da i zarubiti, ali i odrubiti. kao i pamet.
moja je nona bila silica. imala je singericu koju je pokretala nogom. rubila je sve zivo.
baka je plela pulovere. dida je bio tu za sve. kuhao je dobar grah. a nono je rjesavao krizaljke i smisljao viceve. svima bi odzdravljao zdravo-imas pravo.
zvao me sakramenski piscotar, placimajka i smrdijuha.
sigurno se sada svi zajedno dobro goste. nisu gladni i nije im hladno. nono je opet poceo pusiti.

- 02:03 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

iskusni kulen ziri

nakon kulena slijede

neke tajne

  • (namirnice potrebne za izradu 5 kg kulena): 5 kg mesa bez kostiju, 10 dag soli, 8 dag slatke paprike, 7 dag ljute paprike, 5 dag češnjaka.
    (Količina dostatna za dva manja kulena ili jedan veći i jednu kulenovu seku!)

    Svinja mora biti stara od jedne do dvije godine i teška od 140 kg do 160 kg, pravilno hranjena. Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa, a tek zatim but, plećka ili vrat. Mesu se doda i nešto tvrde leđne slanine, Meso se mora dobro ohladiti i ocijediti (na 5°C jedan do dva dana), a zatim se melje ili još bolje sitno nasjecka nožem. Od začina mesu dodajemo sol, češnjak i brižno odabranu crvenu papriku (po želji i nešto ljute).
    U ovom plemenitom zalogaju skrivene su i male tajne. Mesna se masa dobro izradi (izmiješa) i ostavi odležati nekoliko sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora ležati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže uzicom i stavlja na hladni dim od bukovine, grabovine ili jasena. Dovoljno ga je prodimiti desetak puta (svaki drugi dan). Zbog debljine traži i posebne uvjete zrenja. Dobro mu godi temperatura oko 16°C, a vlaga zraka 75-85%. Treba ga čuvati u hladnoj, mračnoj i prozračnoj prostoriji, zaštićenoj od insekata i glodavaca.