Nemacki za pocetnike 1/20 - Pronađite djevojku

subota , 22.12.2018.










Click here: Nemacki za pocetnike 1/20






Po završetku kursa polaznici mogu da se sporazumevaju jednostavnim rečenicama, ukoliko partneri u razgovoru govore polako i jasno i ukoliko su spremni da pomognu. Pa ti sad vidi.



Nemacki za pocetnike 1/20

Nemacki jezik razlikuje oko 40 razlicitih dijalekata! Ja sam jedino preko toga mogla da skinem sve Schritte knjige. Njemacki Za pocetnike 50languages hrvatski njemački za početnike See the Pozornost obratite samo na sluh neka vam ne smeta to što veći dio nećete razumjeti inače već.



Nemacki za pocetnike 1/20

- Inace, ja za nedelju dana imam testiranje u ovoj mojoj skolici, pa posle toga nastavljam na sledecem nivou. Moja drugarica je zavrsila treci razred u njihovoj gimnaziji, a jedna je prosle godine bila na letnjem kampu i bas joj je pomoglo i bilo je lepo.



Nemacki za pocetnike 1/20

Pa za Schritte kazu da je najbolji, jer se tu najvise insistira na prici. Sad ne znam, meni odgovara, i kad sam zavrsila A2, ja sam skinula testove za A2 sa GI i prosla bih. A mozes da skines preko torrenta jedino, tako sam ja, kucas GERMAN LEARNING PACK Vol. Tu su ti sve moguce knjige za ucenje nemackog, jedino sto je pakovanje oko 12 MB, pa se skida dugo. Ja sam jedino preko toga mogla da skinem sve Schritte knjige. I puno je 80 casova za pola nivoa, previse. Ili skola namerno oteze da uzme vise novaca ili ne znam sta. Mada ima i grupu sa kojom je jedan nivo prelazila 1,5 godinu, al tu svaki put po dvoje ne dodje na cas, pa mora da nadoknadjuje i sl. Dosta zavisi od grupe. I predvidjeno je da sa 64 casa od po sat vremena predje jedan nivo. Pa ti sad vidi. A ja recimo manje platim njoj za jedan nivo sto predjem, nego sto bih dala skoli. Turci kaže ne znaju da bleknu. Sad meni to čudno, pošto sam slušala uglavnom priče da se kod nas na kursevima ne nauči ništa dobro i da je neophodno u inostranstvu pohađati neki kurs. Ako neko ima iskustva s kursevima i znanjem koje je dobio kod nas i u inostranstvu, voljela bih da mi malo uporedi situaciju. Svjesna sam da se za 6 mjeseci ne može naučiti jezik ali bi me nekako ohrabrilo da znam da znanje koje je stečeno kod nas ipak nije uzaludno. Pa mi radimo jednu knjigu Themen2, lek. Radili smo sve iz knjige baš detaljno i temeljno, samo što će to onda ispasti pola nivoa za godinu dana. Ne znam šta vam je Schritte International, ali sad ću da potražim ako ima pdf da se skine sa neta i da bacim pogled, pošto ga ishvaliste... I meni je to razvlačenje. Ja sam u suštini zadovoljna mojim intenzivnim kursom i time koliko sam naučila dosad, naravno fali mi da to što znam primjenim u praksi i izvježbam. Jeste da mi je bilo naporno, pogotovo kad sam istovremeno sa časovima njemačkog svaki dan kucala rad i dvaput nedjeljno još išla na engleski ali da se sve izdržati. Sad vadim iz Delfinovih knjiga za A1 i A2 riječi koje ne znam a koje bih trebala da znam. Vadim ih i dijelim na tri kategorije : glagoli, imenice i ostalo. Onda ću da kupim hamer papir, isječem i napravim kartice. Pa s jedne strane napišem riječ na njemačkom a sa druge strane značenje. Vidjela sam to od mog kolege s njemačkog, kaže odličan je sistem za ponavljanje jer možeš da nosiš kartice svugdje, stanu u džep, brzo se ponavlja i možeš uvijek da izbaciš ono što si naučio a da dodaš nove riječi. Pa makar da širim vokabular.



Nemacki za pocetnike/Osnove 1
Quizlet provides srpski nemacki jezik ucenje activities, other study tools, 59 learn vocabulary, video-vježbe. Svjesna sam da se za 6 mjeseci ne može naučiti jezik ali bi me nekako ohrabrilo da znam da znanje koje je stečeno kod nas ipak nije uzaludno. A ja recimo manje platim njoj za jedan nivo sto predjem, nego sto bih dala skoli. Njihovi roditelji su bili malo skepticni, ali je na kraju sve ispalo super, jer oni jos uvek misle da je kod nas rat, da mi ne znamo sta je Fanta, Coca Cola, neke cokoladice tipa Snikers i tako... Onda ću da kupim hamer papir, isječem i napravim kartice. Find this Pin and more on Nemacki Jezik Ucenje by dukidule stupanj 8. Pa ti sad vidi. Dosta zavisi od grupe. Razlika izmedju njihovih dijalekata je 1000 puta veca nego izmedju npr. Kada u Nemackoj ili Austriji prenose neku TV emisiju neke svajcarske televizije obavezno prevode ima titlovani prevod , inace nista ne razumes. Inace, ja za nedelju dana imam testiranje u ovoj mojoj skolici, pa posle toga nastavljam na sledecem nivou.

[Treba vam novac? Evo kako možete dodatno zaraditi|Srpski svingeri|Uzgoj presadnica povrća]






Praktični trening : Zagreb, 06. - Lijepe djevojke

Vještine osobne prodaje u B2B segmentu










Click here: Praktični trening : Zagreb, 06.






Mnogi nacionalni nogometni savezi implementirali su ovu metodu u razvojne programe svojih mladih nogometaša Njemačka, Francuska, Japan , kao i neki od najvećih svjetskih klubova Bayern München, Arsenal, Manchester City, Benfica , a po njoj su trenirali i neki od današnjih vrhunskih igrača poput Cristiana Ronalda, Garetha Balea, Arjena Robbena, Xavija, Robina van Persieja, Philippa Lahma, itd. Završila je niz individualnih seminara. Top Qualities: Great Results, Expert, Good Value Luka Cerar CFO I have been recently a part of professional sales training by Petar Majstrović.



Praktični trening : Zagreb, 06.

Ukupna alokacija iznosi 11,8 mlrd EUR, od kojih je ugovoreno ukupno 2,4 mlrd EUR, a isplaćeno samo oko 579 mil EUR. Trenutačno ne postoji otvoren poziv, niti jedan u najavi, koji se odnosi na gradnju reciklažnog dvorišta, a za prihvatljive prijavitelje ima fizičke osobe ili mikro, malo ili srednje poduzeće. We all gained specific actionable steps that we started to implement the next day, company-wide.



Praktični trening : Zagreb, 06.

Category Archives: Vijesti - Trošak ručka nije uračunat u cijenu.



Praktični trening : Zagreb, 06.

Edukacija za trenere - Coerver Coaching YD 12. Coerver® Coaching Hrvatska i Coerver® Coaching Srbija u suradnji s GNK Dinamo Zagreb organiziraju Youth diploma 1 tečaj za trenere. Nogometna škola GNK Dinamo Zagreb jedna je od najboljih u svijetu, a proizvela je igrače poput Luke Modrića, Matea Kovačića, Dejana Lovrena i još mnogih drugih. Ovom prilikom svi treneri prijavljeni na Coerver® Coaching Youth diplomu imat će priliku vidjeti što i kako radi najbolja nogometna škola na našim prostorima. Lokacija održavanja Youth diplome je SC Lučko, Ježdovečka 3b, Zagreb. Klubovi koji prijave tri ili više trenera imaju popust od 20% po prijavljenom treneru. Informacije o tečaju: Coerver® Coaching Youth diploma je dvodnevni intenzivni tečaj za nogometne i futsal trenere svih nivoa. Svrha Youth diplome je pomoći profesionalnim i amaterskim trenerima da planiraju i provode efektivnije treninge sa svojim igračima i ekipama. Youth diploma priručnik pomoći će vam u praćenju samog tečaja, a poslije može poslužiti kao podsjetnik za planiranje i programiranje efikasnih treninga za cijelu sezonu po Coerver® metodi i Coerver® planeru treninga. Dobit ćete savjete o tome kako da poboljšate svoje trenersko umijeće kojim prenosite znanje na igrače i kako da vaši treninzi budu zanimljiviji i efikasniji. Youth diploma certifikat obogatit će vaš CV i može vam biti odlična preporuka za budući posao. Prijave traju do 03.




Ovaj praktični trening je spoj novih trendova u prodajnoj komunikaciji i 20+ godina prodajnog iskustva našeg trenera. Za sudjelovanje na Danu otvorenih vrata potrebno je popuniti prijavu na sljedećoj BROJ MJESTA JE OGRANIČEN Ukoliko želite saznati više o Učilištu EU PROJEKTI, kliknite na ovu ili pogledajte , a ukoliko vas zanima što su o nama rekli naši dosadašnji polaznici i polaznice, slijedite ovu Veselimo se našem zajedničkom druženju! Za prijavu nam pošalite mail s vašim podacima ime, prezime i adresa na osnovu kojih ćemo vam poslati ponudu s podacima za uplatu. Zainteresiran sam za kupnju poljoprivrednih strojeva i opreme unutar podmjere 6. Snaga, razvijenog pojedinca postiže krajnji cilj - cilj je život. Dakle to je cilj,a namjena mu je da mojoj momčadi donese višu dimenziju u igri,budući da u zatečenom kadru nisam imao takvog igrača,a kupili smo ga od Prestona jednog od direktnih konkurenata za viši rang. Neobjašnjiva je činjenica da se radi o tijelima koja nisu počela raditi ovaj posao nakon pristupanja RH EU, već su to radila i u prošlom programskom razdoblju. To dovoljno govori da su predavači uspeli da održe pažnju i zaintrigiraju posetioce ostavivši prostor za sledeća predavanja. On ima niži GI od gelova, a osim glukoze i fruktoze sadrži male doze vitamina B6, željeza i mangana te antioksidanse koji smanjuju upalu mišića.

[EKSKLUZIVNO: Ovako danas izgleda Zana Nimani|Seks na radnom mjestu|Dame za avanturu istra]






Oznake: Praktični, trening, &, Zagreb, 06., 07., 05.2017.

Erotske price snajka - Brzog datiranja

Zadnji aktivni članovi za dopisivanje










Click here: Erotske price snajka






U sekundi smo oboje ustali, ja ubacio kitu u gaće i lagano otišao do svoje sobe, ona mu se javila, obukla i otišla do wc da se obriše od sperme, a njemu rekla kao morala ići boli je stomak- Otišao sam na spavanje, ali celu noć mi je ona bila u glavi sta sam uradio, pred zoru sam se nekako smirio uhvatio san, ali je on bio kratak, jer me ujutro ona probudila.. Snajka je otisla unutra da skuva kafu. Nisam mogao svrsiti vrati osam se u kuhinju sa odlucnosti da napravim prvi korak kurac je i dalje mogao da se vidi kroz sorc koji je bio na meni da je jos ukrucen.



erotske price snajka

Milan joj je rekao ma nemam al sta to ima veze jel moze,ona se nasmeja kao pa ajde Milan je izvukao kurac iz moje snajke i rekao ajde sad ti buraz,ja sam bio hipnotisan. Natasa, devojka mog klinca;mogu da piskim cika Igore. Nisam oklevao dugo kad sam ustao,prizor je bio takav da je prvo reogovao moj brat pa snajka za njim au devere pa sta ti se to desilo.



erotske price snajka

Zadnji aktivni članovi za dopisivanje - Vesna je tad ustala i kaze pauza,otisla je da se bucne u bazen,ja sam seo pored buraza i toliko sam bio uzbudjen da sam mu rekao otvoreno buraz ja samo sto nesvrsim ovo je strasno.



erotske price snajka

Dugo već radim u jednoj fabrici koja se bavi proizvodnjom nameštaja. Već nekih 10 godina sam tu, tako da sa kolegama sam postao pravi prijatelj, drug, uzajamno se posećujemo jednih kod drugih. Tako jednoga dana moj kolega Dragan me pozvao da dođemo kod njega na rođendan. Naravno da sam prihvatio i otišao kod njega. Dragan je malo čudan lik, previše opterećen seksom, ko o čemu, on o tome kako bi ovu ili onu jebo. Tako i to veče kod njega na rođendanu on je malo malo pominja kako jebe svoju ženu i to bez blama priča ispred svoje žene, svoga rođenoga brata, snaje i nas nekoliko kolega koji smo došli da proslavimo njegov rođendan. Mi kolege smo već navikli na njegovo lupetanje o seksu ali se videlo da je njegovoj ženi bilo jako neprijatno. Žena mu je prava seks bomba, plavuša sa bujnim sisama, koje nije krila, već skoro uvek je imala veliki dekolte koji prosto mami i u koji je nemoguće se ne zagledati. Takođe je imala i vrlo zgodu guzu, ma sva je u pravom smislu te reči seks bomba. Ali mene je baš iznenadilo to njeno obaranje glave i taj njena stid kada Dragan priča kako je on jebe. Onako kako je ono izgledala i kako se oblačila delovala mi da ne zna za blam, ali očigledno je bilo da joj je jako neprijatno. Mi drugi smo se smejali Draganovim pricama, a najviše se smejala Draganova snajka, i to onako baš baš kurvanjski.. To mi je odma zapalo za oko i u momentu sam pomislio ova bi lako mogla da ga ima moj kurac. Iako je Draganova žena zaista bila seks bomba, moja meta to veče je ipak bila njegovo snajka, koja je kroz smeh jasno odavala, da voli temu seks. Snajka se zove Vesna, nije baš zgodna kao Draganova žena ali svakako je poželjna, pre svega zbog velikih sisa, baš velikih. Vesna je imala toliko velike sise da njoj nikakav dekolte nije trebao, njene sise su se nazirale i kroz debelu zimsku jaknu, što kaže moj jedan drug, prava SISARA. Zbog takve reakcije Vesne na Draganovu priču o seksu, ja sam se ubacio u priču slično kao Dragan, pričao sam kako ja to sa svojom devojkom radim. To sam namerno uradio, čak sam i izmišljao neke delove priče, samo da bi video kako na to reaguje Vesna. I bilo je onako kako sam se i nadao, Vesna je širom otvorenih usta i očiju prosto upijala svaku moju reč. To mi je bio jasan znak da Vesna želi da se pojebe sa mnom. Ali jebi ga imao sam problem, u vidu njenog muža, koji je bio tu i povremeno se ubacivao u razgovor ali ništa posebno, ponašao se nezainteresovano na temu seks. Ali je smetao, smetao je, jer nikao nisam mogao nikakav znak da dam Vesni, da je želim pojebati. Kako se veče odmicalo, mi svi smo malo više popili i tako je došao trenutak kada se muzika pojačava do daske i kada svi se veselimo. Kako smo sedeli oko jednog velikog stola, Vesna svaki put kada je ustajala, morala je da prođe pored mene, u početku je to radila sasvim normalno, ali onda je sve češće ustajala i sve više i više namerno me njenom guzom kačila po mojoj kiti. Dok su svi igrali, za stolom smo ostali samo Vesna i ja. Pričali smo nešto skorz nebitno da bi mi ona odjednom ničim izazvana rekla, pazi gleda nas moj muž. U momentu sam to razumeo kao pazi nemoj nešto da uradiš gleda nas muž. Verovatno je tako i mislila. Kako je noć sve više i više odmicala, ja sve pijani i pijani, Vesna svaki put sve više i više se očeše od moju kitu.. Vesna je ponovo uradila ono što svaki put uradi kad želi da ode sa stola, ovoga puta me rukom namerno zakačila po kiti i uputila se ka hodniku koji je vodio u toalet. Gotovo, mrak, ja više nisam mogao da izdržim, već mi je kurac bio toliko podignut da je počelo da me boli i da sam mislio da će mi dugmići na farmerkama popucati. Skočio sam kao da me neko opekao i krenuo za njom u hodnik. Okrenula se, pogledala me i samo se onako kurvanjski nasmešila. Pogledao sam šta rade ostali, svi su bili kao pičke pijani i skakali su uz muziku po sobi, pomislio sam ovo je pravi momenat idem za njom u toalet idem da je jebem sad ili nikad. U hodniku sam sreo njenog muža, koji je takođe bio jako pijan, pitao me je: On: Gde ćeš ti? Ja: Idem brate da pišem. On: Aaa, ja mislio da ideš za mojom ženom. Napravio sam se kao da ne znam o čemu govori. Gde ti je žena? On: Pa ona je sada u veceu, pa ako ti nije glupo idi vidi šta radi, haha! Smejao se, bilo mi je čudno to što se smeje i šali na taj način, a do malo pre je bio jako ozbiljan lik. Ali sam dobro ukapirao da je to samo šala i rekao mu, ma opušteno mogu ja i napolje da pišam. On je otišao u sobu a ja ostao u hodniku, nisam znao šta sad, da li stvarno da upadnem u vece ili da ipak odem napolje kako sam mu i rekao. Kurac mi više nije bio podignut, malo me sve to poremtilo i ona želja da odma pojebem Vesnu je skoro pa nestala. Krenuo sam ka izlaznim vratima i čuo njen glas. Ona: Gde ćeš ti? Ja: Idem napolje video sam da je vece zauzet pa da ne čekam, hitno mi je. Ona: A zar ti nisi krenuo za mnom? Uh, zateklo me to njeno pitanje, nisam to nikako očekivao, spetljao sam se i odgovorio onako smotano NE. Ona: Ih, ja sam mislila da si ti muškarčina. Ja: A zašto sada nisam? Ona: Uplašio si se mene. Ona: Zato što bi te silovala da si ušao u vece. Ona: Video bi da si ušao, ovako nikada nećeš znati. I opet onaj kurvanjski smeh. To me je iznerviralo i ponovo jako napalilo, gotovo, baš me briga šta će biti ako nas neko vidi, boli me kurac, sad ću da je odvalim od kurca, pa posle neka bude šta bude. Odgurao sam je do vrata od vecea tako naslonjenoj na vrata sam joj rekao bolje da uđemo unutra nego da te sad ovde u hodniku odvalim od kurca. On: Opa, mali je poludeo? Pijan si, šta ti je? Ja: Sama si kriva, sad biraj, ili ulazimo u vece ili te jebem ovde na hodniku? On: A šta ako neću? Na to njeno pitanje odgovorio sam rukom kojom sam je jako stegao za onu jednu njenu preveliku sisu i gurnuo joj jezik u usta, dok je ona pokušavala da nešto kaže. On: Videće nas neko, nemoj! Ja: Idemo u vece. Ona: Opet neko može da nas vidi, kad budemo izlazili, kako ćemo? Tada mi je bilo skroz jasno da hoće da se jebe ali da je situacija zajebana. Ali ja tada nisam mislio o nikakvim posledicama, bio sam kao napaljeni klinac koji jednostavno mora sad i odma da jebe. Otvorio sam vrata od vecea, pogurao je unutra, svo vreme gnječio njene ogromne sise, drugom rukom mazio trljao pičku preko helanki, osetio da su joj helanke mokre, zatvorio i zaključao vrata od vecea. Molila me da odma izađemo, rekla je naćićemo se sutra i sigurno jebati, da je ovo sada sve preveliki rizik.. Djabe mi je pričala, spustio sam moje pantalone i izvadio kurac napolje, što zbog toga što sam hteo odma da je jebem, što zbog toga što više nije bilo mesta u mojim pantalonama za kurac koji je hteo da eksplodira. Ja: Gotovo je sad, vidi koliko te želi. Ona: Oh, ogroman je, jaooj šta radim ja, jaooj šta mi radiš bre, kako da te odbijem, a kako da se sada jebem ovde sa tobom kada su svi tamo i svakog časa neko može da krene u vece? Ja: Spusti helanke odam, nemam mnogo vremena. Nije uradila to što sam joj rekao, već me je uhvatila za kurac, malo ga drkala i žvalavila jezikom. Ona: Mnogo te želim ali molim te da ipak to uradimo sutra. Samo sam je jako okrenuo, brzo svukao joj helanke dole, pomerio tangice u stranu i već sledećeg trenutka nabio joj moj kurac u njenu skroz mokru i toplu pičku. Jauknula je ali se odma i setila gde se nalazimo i uhvatila peškir i zagrizla ga, pa je tako kroz peškir prigušeno jecala. Jebao sam je jako i brzo, želeo sam da je jebem dugo i u svim pozama ali sam bio svestan gde se nalazimo i da nemamo vremena za tako nešto, zbog toga sam je jebao toliko brzo da je i mene bolelo. Morao sam što pre da svršim. Neko je uhvatio za bravu od vecea ali srećom zaključao sam, ona se trgnula i pokušala da se odmakne od mene, nisam joj dao, stegao sam je sleđa za sise i nastavio jako da je nabijam. Na vratima je bio Dragan i pokucao je i blesav viče ajde snajka izlazi više upišaću se. Ona je kroz stenjanje rekla idi napolje loše mi je boli me stomak. Srećom okrenuo se i otišao je, verovatno napolje. Ona: Ajmo, dosta je. Ja: Jel si luda, da ne svršim? Ona: Svršavaj odma ako možeš, ako ne, sura ćemo. Ja: Svršiću i sad i sutra, sura ću te jebati dok god mi kurac bude mogao da se diže. Ona: Svrši molim te! Uhvatio sam je za sise stegao i nabijao kao nikad u životu, jako, brzo, bolelo je, videlo se ali nisam mogao da svršim, verovatno od uzbuđenja što neko može da naiđe a pre svega od količine alkohola koje sam popio. Jebeo sam je još nekih 10 minuta, kraja nije bilo ali sam nažalost morao da prekinem. Imali smo sreće, izašli smo iz toaleta a da niko nije primetio da smo tamo bili zajedno. Koliko smo tada imali sreće, toliko nismo imali u našim drugim viđanjima. Ali o tome ću drugi put, ako vam se ova priča svidi, nastaviću šta se sve dalje dešavalo. Uzgred ovo mi je prvi put da pišem ovakvu priču, nadam se da vas nisam razočarao.



LJUBAVNE AUDIO KNJIGE
Neobracajuci paznju na to dali ce neko doci,vrata se otovrise na vratima moja snajka stala i gleda u mene od uzbudjenja i sramote nisam znao da vratim kurac u gace. A snajka kaze pa vi onda smiri te ga ovde i smeje se,kaze buraz kad je tako e to moze stvarno svuce kupaci kurac mu je bio dignut,imao je lep kurac cvrst skroz podignut dodiruje mu stomak. MIsli su mi lutale, malo od stida, zaprepastenja ali i pomisli na plavusicu sa lepim velikim sisicama. Snajka se malo odmakla od stola i namestila se da se sunca,kad sam pogledao u nju mahinalno mi je izletelo nemoj tako molim te. Ankica je opet pocela da pravi jos jebozovnije poze, i svaki puta kad uhvatim njen pogled na mom kurcu, ona oblize svoje jebeno seksi usne. Snajka je samo kratko rekla da prelep je,seli su jedno pored drugog snajka je sela sa strane na stolicu i istrcila prelepu guzu,desnom rukom je uhvatila Milana mog brata za kurac i rekla je moze,ja sam poceo da se gubim od uzbudjenja ruke su pocele da mi se tresu. Sunce je upeklo ja i buraz smo se jos malo brckali i snajka je viknula ajde sipala sam vam pice,izasli smo iz bazena poceli smo da pijemo crno vino koje je pocelo tako da me radi,oci su mi sve vise padale na snajki ne sise,koje je povremeno moj buraz stipkao a ona mu odgovarala daj muzu kako se to ponasas vidis da ti je brat tu. Ja sam bio u sorcu onom sportskom tako da nisam oklevao dugo usao sam u bazen,snajka me je pitala sta cu da pijem. Prisla je jako blizu Milanovom kurcu i kaze ajde skljoc,ja sam stvarno skljocnuo i slika je ispala fenomenalno bas kako je i zamisljena kao da ce da mu pusi.

[Oglasi besplatni|Osobni kontakti žene sa slikom|Sisate gospođe]






Oznake: Zadnji, aktivni, članovi, za, dopisivanje

Poslovno dopisivanje hvala sto se interesirate - Stranica za upoznavanje

Kompjuterska-daktilografija










Click here: Poslovno dopisivanje hvala sto se interesirate






To ne znači da se pojedine faze tog procesa odvijaju simultano, niti da su jednake ili iste za sve pojedince i tvrtke, ili da pojedinci i tvrtke prolaze kroz sve prikazane stupnjeve, ali to je ipak najčešći slučaj. Stoga su u ovom udžbeniku obrađeni samo oni dijelovi rada na osobnom računalu koji su potrebni za pisanje unošenje teksta na osobnom računalu i djelomično obradu teksta.



poslovno dopisivanje hvala sto se interesirate

Grafičko oblikovanje omota: Agencija d. Marko je dugo pričao o svojim psima.



poslovno dopisivanje hvala sto se interesirate

Kompjuterska-daktilografija - Voda će poteći nizbrdo u malim potočićima. Podcrtavanje Prilikom pisanja na osobnom računalu, za isticanje teksta na raspolaganju nam je i najčešće rabljeni način isticanja teksta prilikom pisanja na pisaćim strojevima - podcrtavanje.



poslovno dopisivanje hvala sto se interesirate

Montel: KOMPJUTORSKA DAKTILOGRAFIJA 1 2 ©2006. Gaćeša, Komorčec, Montel: Kompjutorska daktilografija 1 Nakladnik: Birotehnika, Centar za dopisno obrazovanje, Zagreb, 2006. Za nakladnika: Nediljko Dujić, prof. Urednik: Milan Komorčec, dipl. Lektorica Katica Radeljić, prof. Priprema za tisak: Agencija d. Grafičko oblikovanje omota: Agencija d. Rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Kl. CIP - Katalogizacija u publikaciji Nacionalna i sveučilišna knjižnica - Zagreb UDK 372. Montel, Nermin Srećko 300717091 ISBN 953-6128-53-5 3 D. Montel KOMPJUTORSKA DAKTILOGRAFIJA 1 1. Ured i uvjeti rada u uredu.............................................................................................................. Tipke na tipkovnici osobnog računala............................................................................................ Temeljne radnje na osobnom računalu............................................................................................. Isključivanje osobnog računala Shut down............................................................................... Temeljne radnje obrade teksta na osobnom računalu..................................................................... Programi za obradu teksta............................................................................................................. Postavljanje margina određivanje granica pisanja.............................................. Pisanje u kurzivu koso pisanje........................................................................... Pisanje ispod ili iznad temeljne linije pisanja....................................................... Ladica ili prenosivi hard disk.......................................................................................................... Osobno računalo i zdravlje................................................................................................................ Vježbe laktova i ramena................................................................................................................ Deseteroprstni sustav slijepog pisanja........................................................................................... Stavljanje papira u pisač................................................................................................................ Temeljni položaj: tipkanje slova a s d f j k l č................................................................................... Tipkanje slova r u............................................................................................................................... Tipkanje slova e i.............................................................................................................................. Tipkanje slova v m............................................................................................................................ Tipkanje slova g h.............................................................................................................................. Tipkanje slova c i zareza ,................................................................................................................ Tipkanje velikih slova, točke. Tipkanje slova o p.......................................................................................................................... Tipkanje slova t z.............................................................................................................................. Tipkanje slova b n............................................................................................................................... Tipkanje slova ć š.............................................................................................................................. Tipkanje slova ž đ............................................................................................................................ Tipkanje slova w x q y.................................................................................................................... Načini uvježbavanja sigurnosti zahvata........................................................................................... Uvježbavanje točnosti i brzine.......................................................................................................... Tipkanje razgodaka interpunkcijskih znakova............................................................................ Donja crta i crtica za rastavljanje..................................................................................................... Tipkanje zagrada, kose crte i navodnika........................................................................................... Tipkanje znakova za računske radnje, razlomke, postotak i promil................................................ Tikanje znakova za strana slova i znakova kojih na tipkovnici nema............................................ Izrada tablica i pisanje u stupcima.................................................................................................... Isticanje i uređivanje teksta............................................................................................................. Primjeri načina oblikovanja teksta................................................................................................. Kolacioniranje i ispravljanje pogrešaka......................................................................................... Tekstovi za mjerenje brzine............................................................................................................. Kontrola brzine i točnosti................................................................................................................ Vrednovanje točnosti T jednoreda.......................................................................................... Vrednovanje točnosti T troreda............................................................................................... Treba reći da su autori ovog udžbenika uvijek bili u trendu s tijekom tehnologije. Tako su još 1998. Taj priručnik izdali su zajedno Hrvatsko društvo tajnica, stenografa i birotehničara, te Otvoreno sveu- čilište u Zagrebu. Tim su se priručnikom služili brojni polaznici tečajeva kompjutorske daktilografije koji su održavani u okviru Otvorenog sveučilišta u Zagrebu i drugih sličnih ustanova. Autorima je osobito drago što su i srednje škole opremljene suvremenom opremom koja omogućuje učenje vještina, a one se odmah nakon završene škole mogu primijeniti u praksi. Prilikom definiranja gradiva i vježbi za učenike autori su pošli od temeljnih prednosti koje ima osob- no računalo, te od promjena metodologije u učenju deseteroprstnog slijepog pisanja. Osnovna razlika i prednost pri pisanju na računalu sastoji se u tome da prilikom pisanja na tipkovnici osobnog računala učenik ne treba voditi brigu o prelasku u novi redak. Stoga su i vježbe prilagođene toj okolnosti. Jedna od težišnica poduke u pisanju jest točnost. Učenje na tipkovnici osobnog računala mijenja dosadašnji način rada jer uče- nik vrlo jednostavno može popraviti učinjenu pogrešku i bilo bi neprirodno da mu se to zabranjuje. Naravno, ako su pogreške prečeste, gubit će na vremenu, te će postizati manju brzinu, što predstavlja neku vrstu kom- penzacije. Na taj način učenici neće moći biti previše usredotočeni samo na popravljanje pogrešaka. Osim toga, učenikova pozornost ipak mora biti usredotočena na predložak s kojega se prepisuje, a ne na ekran osobito stoga što ne mora voditi računa o prelasku u novi redak. Stoga učenike treba odvikavati od istovremenog gledanja u ekran i predložak, ali ne i braniti im da uočenu pogrešku poprave. Autori su posebno vodili računa da previše ne zadiru u predmet informatiku u kojemu učenici uče kako raditi na osobnom računalu. Stoga su u ovom udžbeniku obrađeni samo oni dijelovi rada na osobnom računalu koji su potrebni za pisanje unošenje teksta na osobnom računalu i djelomično obradu teksta. Udžbenik se može bez ikakvih poteškoća rabiti i u tečajevima za osposobljavanje daktilografa odnosno osoba koje žele naučiti pisati na tipkovnici osobnog računala umjesto spomenutog priručnika koji je do sada korišten za ove namjene, kao i za samostalno vježbanje vještine strojopisa. Dopunske vježbe, kao i zadatke na kraju lekcije učenici trebaju raditi kao domaću zadaću. Obrada tipkovnice osobnog računala predviđena je kako bi se učenicima objasnile osnovne funkcije pojedinih tipki i način rada na tipkovnici osobnog računala. Osnovne naredbe prilikom pisanja unošenja teksta na osobnom računalu objašnjene su na najjedno- stavniji mogući način kako bi učenici prilikom pisanja na osobnom računalu mogli koristiti temeljne prednosti koje ima osobno računalo. Oblikovanje teksta obrađeno je samo u opsegu dostatnom za prve i druge razrede srednjih škola. Posebno je dan prikaz načina oblikovanja teksta pomoću naredbi osobnog ra- čunala. Udžbenik sadrži i niz tekstova za uvježbavanje brzine. Koncipiran je tako da se odmah nakon obra- de temeljnog položaja može pristupiti sustavnom vježbanju tako da se pojedine riječi pišu u više redaka, da se pojedine rečenice prepisuju više puta, a odbrojene tekstove trebalo bi prepisivati barem tri puta. Težište uvijek valja imati na točnosti, a ne na brzini. Tjelovježbu treba u početku izvoditi svakog dana, a nakon obrade tipkovnice valja je izvoditi uvijek kad se osjeti umor od pisanja na osobnom računalu. U dijelu koji govori o osobnim računalima i zdravlju dani su temeljni naputci kako izbjeći štetne utjecaje osobnih računala na ljudsko zdravlje. Uz udžbenik ste dobili i CD na kojemu se nalazi kompletan materijal iz udžbenika, sve vježbe s uputama za njihovu izradu, te igra za uvježbavanje refleksa što je od izuzetne važnosti za brzo i točno pisa- nje. Preporučujemo vam da se svakako koristite tim CD-om u nastavi i za izradu domaćih uradaka kako biste postizali što bolje rezultate. Zahvaljujući ovom mediju sam udžbenik je obujmom manji, jer su na CD-u do- datne vježbe. Povrh toga, CD će se učestalije dopunjavati u odnosu na pisani tekst udžbenika. A u t o r i Zagreb, studeni 2006. Ured i uvjeti rada u uredu Ured bismo mogli definirati kao poslovnu prostoriju u kojoj se obavlja uredski posao. Uredskih poslova ima više vrsta, a s obzirom na stupanj njihove složenosti, obavljaju ih djelatnici raznih razina struč- nosti, odnosno djelatnici koji vladaju različitim vještinama. U ovom udžbeniku koncentrirat ćemo se na kompjutorsku daktilografiju s aspekta potreba poslovnih tajnika i upravnih referenata. Glede prostornih uvjeta rada, bitno je da radni prostor bude funkcionalan. To znači da treba biti odgovarajućeg oblika, optimalne veličine ovisno o broju djelatnika koji u pojedinoj prostoriji rade i tehnič- ki opremljen. Kod fizičkih uvjeta rada od velikog je značenja rasvjeta, pri čemu treba prednost davati prirodnoj rasvjeti, važna je boja zidova i uredskog namještaja, te prozračnost prostora. Pod higijenskim uvjetima rada razumijevamo zagrijavanje uredskog prostora, optimalnu vlažnost zraka i razinu buke u radnim prostorijama. S obzirom na okolnost da u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, najveći dio trgovačkih društava je male i srednje veličine, poslovni će tajnik morati biti svestrana osoba, a njegov ured maksimalno opremljen svom mogućom tehnologijom kako bi djelatnik na tom radnom mjestu mogao obavljati niz poslova koje u većim trgovačkim društvima obavlja više djelatnika. Radne prostorije ureda u pravilu se nalaze u uredskoj zgradi ili zgradi uprave, a samo iznimno u stambenim zgradama. Preporučljivo je napraviti plan uredskih prostorija i jasan pregled organizacijskih i poslovnih jedinica smještenih u zgradi. Iz plana treba jasno vidjeti na kojem se katu i u kojoj prostoriji nalazi neka organizacijska ili poslovna jedinica. Za slučaj da je rad sa strankama ograničen na određene dane ili vremenska razdoblja, to također treba jasno naznačiti. Dobro je obilježiti i pojedine poslovne prostorije, te naznačiti ime i prezime osobe koja u njoj radi, kao i organizacijsku odnosno poslovnu jedinicu kojoj ta osoba pripada. Ponekad određene osobe ili organizacijske, odnosno poslovne jedinice obavljaju poslove koji se uče- stalo ponavljaju. Radi bržeg i lakšeg obavljanja tih poslova dobro je kod ulaza ili u čekaonici istaknuti upute i obavijesti strankama što trebaju učiniti prilikom obavljanja takvih poslova npr. Prilikom određivanja radnih prostorija valja prije svega voditi računa o vrsti rada koji se u njima obavlja, ali na svakog djelatnika trebalo bi osigurati najmanje 10 m3 slobodnog prostora i najmanje 2 m2 slobodne površine poda. Treba voditi računa i o visini prostorije koja ne bi smjela biti niža od 2,40 m. Potre- bno je predvidjeti i posebne prostorije za održavanje sastanaka u kojima će biti odgovarajući namještaj i po- treban pribor. Prilikom raspoređivanja radnih mjesta u uredskoj prostoriji valja pronaći najpovoljniji položaj s obzirom na rasvjetu, prozračivanje prostorija, suradnju s drugim osobama ili strankama i sl. Nije dobro u istu prostoriju smjestiti više djelatnika koji često razgovaraju sa strankama ili obavljaju službene telefonske raz- govore, ili pak s njima smjestiti djelatnike koji obavljaju složenije poslove za koje je potreban viši stupanj koncentracije jer će međusobno jedan drugome smetati, a time će se umanjiti i radni učinak. Na radnoj ploči stola pulta, stalka i sl. Potrebna radna pomagala dobro je uvijek držati na određenom mjestu kako bismo iz- bjegli neprestano traženje pomagala i time gubili vrijeme. Spisi i tiskanice nikako ne bi smjeli ležati po sto- lovima i stolicama, već ih treba čuvati u omotima, fasciklima ili registratorima, složene po određenom krite- riju. Poslovni tajnik Poslovni tajnik je radnik bez kojeg teško možemo zamisliti normalan rad suvremenog rukovoditelja. Poslovni tajnik obavlja sve operativne tehničke poslove nužne za normalno odvijanje posla u uredu mena- džera: uspostavljanje telefonskih i pisanih komunikacija, samostalno telefonsko i pisano komuniciranje u okviru ovlasti koje administrativnom tajniku daje njegov pretpostavljeni, prijam i čitanje pošte, prijepis, stenografiranje, organiziranje sastanaka, poslovnih putovanja za potrebe pretpostavljenog i drugo. Bez obzira kako nazivali takvog djelatnika — poslovna tajnica, tajnica, administrativna tajnica pomoćnik, asistent, izvršni asistent ili nekako drugačije — to je jedan od ključnih kotačića svake organizacije. Zapravo, za mnoge ljude poslovni tajnik je — organizacija. Primjerice, kad poslovni tajnik telefonira ili odgo- vara na pisma, on govori u ime organizacije u kojoj radi. Sigurno je, kad ne bi bilo vrlina i stručnih osobina koje poslovni tajnik posjeduje — ured u kojemu radi brzo bi mogao prestati radom. Od prvoklasnog poslovnog tajnika očekuje se velik broj vještina, povjerljivost, globalni pristup umjesto usko orijentiranog pristupa pri izvršavanju zadatka, a sve to poslovni tajnik treba primjenjivati svakog dana u izuzetno teškom okružju. Jedna od vještina kojima treba vladati poslovni tajnik svakako je i pisanje na tipkovnici osobnog računala kojemu smo u ovoj knjizi posvetili najviše pozornosti jer je to vještina na kojoj se temelje pisane komunikacije i niz drugih poslova. Upravni referent Upravni referent je radnik kojeg često susrećemo u tijelima državne uprave. Upravni referent obav- lja poslove sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku koji obuhvaćaju sve aktivnosti pri rješavanju upravnih predmeta u prvostupanjskom postupku, predradnje potrebne za donošenje prvostu- panjskih akata, priprema prvostupanjske akte, a ponekad i njihovo donošenje. Da bi uspješno i svrhovito obavljali svoj posao, upravni referenti osim stručnih znanja poznavanje Zakona o općem upravnom postup- ku, Zakona o upravnim sporovima, Zakona o arhivskoj građi, te niza drugih zakonskih i podzakonskih propi- sa , trebaju vladati i određenim vještinama. Jedna od tih vještina svakako je kompjutorska daktilografija jer prvostupanjski akti nisu ništa drugo već specifični oblik službenih pisanih komunikacija. Da bi mogli izrađi- vati ove pisane komunikacije pozive, zaključke, rješenja, službene dopise i druge , upravni referenti svaka- ko trebaju poznavati osobno računalo, način funkcioniranja osobnog računala, temeljne radnje osobnim ra- čunalom, i na kraju samu vještinu pisanja na tipkovnici osobnog računala. OSOBNO RAČUNALO Danas gotovo i nema suvremenog ureda bez osobnog računala. Osobno računalo može obavljati mnogobrojne funkcije, a ono što nas u ovom trenutku zanima jest funkcija obrade teksta. Program WORD FOR WINDOWS je danas najpoznatiji i najčešće u uporabi za obradu teksta, te ćemo njemu i posvetiti punu pozornost u okviru ovog udžbenika. Prednosti osobnih računala prilikom obrade teksta u odnosu na pisaće strojeve su sljedeće: 1. Veličina osobnog računala S obzirom na veličinu osobnih računala, razlikujemo: 1. Obje vrste osobnih računala imaju iste dijelove, a međusobno se razlikuju po veličini i razmještaju tih dijelova. Dijelovi osobnog računala Monitor služi za prikazivanje slike na svom zaslonu. Sastoji se od kućišta, zaslona, stalka i kontrol- nih dugmadi. Neki monitori imaju na prednjem kraju dugme za uključenje napajanja. Pritiskom na to dugme uključuje se monitor i pojavljuje slika. Pomoću kontrolnih dugmadi na monitoru podešavamo osvjetljenje zaslona i kontrast slike. Centralna jedinica je dio osobnog računala koji sadrži temeljne i ostale dijelove osobnog računala, a to su: kućište, disketna jedinica, tvrdi disk, signalne lampice i priključci. Kućišta mogu biti različitih vrsta: stolno desktop , tanko slim , toranj tower , mali toranj mini tower itd. Kućišta imaju sličan izgled, a funkcija im je da mehanički smjeste, učvrste i zaštite temeljne sastavne dijelove osobnog računala. Sa stražnje strane kućišta nalaze se priključna mjesta za razne kablove: za napajanje centralne jedinice električnom energijom, za napajanje monitora električnom energijom, za priključak tipkovnice, za priključak miša, za priključak modema, za priključak pisača itd. Priključci su tako izvedeni da se jedan od drugoga razlikuju, pa praktično ne može doći do zabune da se utikač uključi u pogrešno priključno mjesto. S prednje strane kućišta centralne jedinice nalazi se: disketna jedinica jedna ili više njih , jedinica za CD, vrlo često u kombinaciji s pržilicom, dugme RESET, dugme POWER i kontrolne lampice. Jedinica za CD i kombinacija te jedinice s pržilicom također se nalazi s prednje strane kućišta centralne jedinice. Služi za očitanje podataka s CD-a, odnosno u slučaju pržilice za pohranjivanje podataka na CD-u. Računalo sa stražnje strane ima i određeni broj priključaka za periferne jedinice monitor, pisač, miš, tipkovnicu , a često ima i slobodnih tzv. Dijelovi osobnog računala tipkovnica, miš, monitor, memorijska jedinica, pisač Pisač je uređaj pomoću kojeg ispisujemo uneseni i obrađeni tekst, kao i grafičke oblike, na papir. Razlikujemo matrične, kapljične i laserske pisače. Matrični pisač 13 Kapljični tintni pisač tzv. Jednako tako možemo rabiti bankpost papir ili obični papir za fotokopiranje. Za laserske pisače preporučljivo je rabiti papir za fotokopiranje. Možemo rabiti i bankpost papir, ali s obzirom da je pretanak, vrlo često dolazi do začepljenja laserskog pisača tzv. Miš je uređaj koji služi za rad na osobnom računalu u grafičkom okruženju. Koristimo ga za upravljanje objektima na zaslonu. S njim je povezan pokazivač u obliku strjelice, koju vidimo na zaslonu. Mišem se rukuje na način da ga u pravilu držimo palcem i prstenjakom, te malim prstom desne ruke, dok su kažiprst i srednji prst desne ruke na lijevoj i desnoj tipki miša. Kako mišem mičemo po stolu, tako se pomiče i njegov pokazivač na zaslonu. Kada pokazivač kursor na zaslonu dođe u područje željenog lika, ikone ili područja, pritisnemo jednu od dvije tipke na mišu, ovisno od željene akcije. Na taj način zadajemo određenu naredbu, odnosno postavljamo oznaku miša na željeno mjesto na zaslonu. Miš Tipkovnica je dio osobnog računala koji je najčešće u uporabi. Služi za pisanje ili unos podataka, davanje naredbi, upravljanje kursorskim tipkama, kretanje po zaslonu i slično. Tipkovnicu treba dobro poznavati kako bismo izbjegli moguće poteškoće i nejasnoće. Osnove korištenja miša Najčešći izgled miša na ekranu osobnog računala Miš na računalu upravlja pokazivačem kursorom na ekranu. Pokazivač može imati oblik male strjelice, okomite crte, pješčanog sata, ruke ili nekog drugog oblika na ekranu. Kad miša povučete gore, i pokazivač će otići gore. Standardni miševi imaju dvije tipke i kotačić za listanje dokumenta na ekranu. Tipke se nazivaju lijeva i desna. Desna tipka služi za po- dizanje posebnih izbornika. Tipke na tipkovnici osobnog računala Tipka ESC od engleske riječi escape, što znači izaći nalazi se u gornjem lijevom kutu iznad klasič- nog dijela tipkovnice, a služi nam za izlazak iz programa, za prijelaz u drugi režim rada na osobnom raču- nalu, za povratak u prethodni izbornik i tome slično. Funkcijske tipke nalaze se u najgornjem redu tipkovnice iznad klasičnog dijela tipkovnice , obilježene su oznakama F1 do F12, a svaka od tih tipaka ima određenu funkciju. Učinak pritiska na bilo koju od funkcijskih tipaka ovisi o tome kako će to odgovarajući program osobnog računala protumačiti. Osim toga, funkcijske tipke možemo pritiskati u kombinaciji s nekim drugim tipkama na tipkovnici, a time opet dobivamo različite učinke, što znači da su funkcije tih tipaka promjenjive. Tipka ESC i funkcijske tipke Tipka PRINT SCREEN Ispiši ekran nalazi se desno od klasičnog dijela tipkovnice, u ravnini s funkcijskim tipkama, a pritiskom na ovu tipku dobijemo ispis sadržaja zaslona na priključenom pisaču. Tipka SCROLL LOCK Pregledaj ekran nalazi se do tipke PRINT SCREEN ispiši ekran , a služi nam za privremeno zaustavljanje ispisa na zaslonu. Tipka PAUSE Odmor nalazi se do tipke SCROLL LOCK Pregledaj ekran , a služi nam također za privremeno zaustavljanje ispisa na zaslonu. Pritiskom na tipku PAUSE Odmor u kombinaciji s tipkom CTRL prekidamo izvođenje operacije koju računalo trenutačno izvodi. Ostale tipke se koriste u posebnim programima koji su namijenjeni za uporabu više od dvije tipke. No, za naše potrebe koristit ćemo samo dvije spomenute tipke. U gotovo svim editorima teksta ili tekst procesorima na zaslonu se evidentira uključenje tipke IN-SERT Umetni naznakom OVR. Tipka HOME nalazi se u skupini od šest tipaka desno od klasičnog dijela tipkovnice i u drugom redu tipaka s brojevima, a služi za pomicanje pokazivača kursora u početni položaj. Početni položaj kursora u tekst procesoru je u pravilu u gornjem lijevom kutu, ako tekst nije drugačije formatiran. Tipka PG UP Stranica gore nalazi se u skupini od šest tipaka desno od klasičnog dijela tipkovnice i u drugom redu tipaka s brojevima, a služi za pomicanje teksta na ekranu. Kursor se premješta na početak prethodne stranice. Tipka PG DOWN Stranica dolje nalazi se u skupini od šest tipaka desno od klasičnog dijela tipkovnice i u predzadnjem redu tipaka s brojevima, a služi za pomicanje teksta na ekranu. Kursor se premješta na početak iduće stranice. Tipka DELETE Izbriši nalazi se u skupini od šest tipaka desno od klasičnog dijela tipkovnice i u zadnjem redu tipaka s brojevima, a služi za brisanje znaka na kojem se nalazi kursor, odnosno znaka is- pred kojeg se nalazi kursor. U tekst procesoru briše označeni dio teksta slovo, odlomak ili cijeli tekst, ako je tako označeno. Tipka END Kraj nalazi se u skupini od šest tipaka desno od klasičnog dijela tipkovnice i u predzad- njem redu tipaka s brojevima, a služi za pomicanje kursora na kraj riječi ili teksta. Tipka TAB nalazi se na prvom mjestu u trećem redu klasičnog dijela tipkovnice, a služi za pomica- nje kursora odjednom za nekoliko mjesta u desno. Ako se desno od kursora nalazi ispisan neki tekst, pritis- kom na tipku TAB pomiče se i taj cjelokupan tekst. U programima tipka TAB služi za pomicanje iz polja u polje. Tipka CAPS LOCK prekidač nalazi se na prvom mjestu u drugom redu klasičnog dijela tipkovnice, a služi za pisanje isključivo velikih slova i onemogućava pisanje malih slova. Odnosi se samo na slovne tipke. Tipka SHIFT nalazi se na početku i na kraju prvog reda klasičnog dijela tipkovnice, a služi za ispisivanje alternativnih znakova na tipkama znakova u gornjem redu tipaka na kojima su dva znaka. Ova tipka također služi za pojedinačno ispisivanje velikih slova. Tipka CTRL nalazi se na lijevoj i desnoj strani, u ravnini s razmaknicom, ispod tipaka SHIFT, a ima funkciju kad je koristimo u kombinaciji s nekom drugom tipkom. Njezina funkcija ovisi o tome s kojom se drugom tipkom istovremeno koristi. Tipka ALT ALTernate, odnosno Alternativa nalazi se s lijeve i desne strane razmaknice, a ima funkciju u slučajevima kad je koristimo u kombinaciji s drugim tipkama, pa tako npr. Tipka BACKSPACE Povratnik nalazi se u desnom kutu četvrtog reda klasičnog dijela tipkovnice, a rabimo je za uklanjanje sa zaslona znakova koji se nalaze lijevo od kursorske oznake. Posebnu pozornost treba posvetiti razlikovanju ove tipke od potpuno jednake tipke u skupini kursorskih tipaka koja služi za pomicanje kursora ulijevo, ali pri tome ne uklanja napisane znakove. Tipka ENTER Unesi nalazi se s desne strane klasičnog dijela tipkovnice i s desne strane tipaka s brojevima, a služi za prelazak u novi red prilikom početka pisanja novog odlomka ili za potvrdu prethod- no zadane naredbe. Razmaknica je najveća tipka na klasičnom dijelu tipkovnice, nalazi se ispod prvog reda tipkovnice, a služi za pomicanje kursora za odgovarajući broj znakovnih mjesta udesno. Tipke s brojevima čine numerički dio tipkovnice koji sadrži tipke sa znamenkama i znakovima temeljnih ra- čunskih radnji u posebnom dijelu tipkovnice. Posebnu pozornost treba posvetiti tipki NUM LOC kojom se uključuje i isključuje ovaj dio tipkovnice. Valja znati da numerički dio tipkovnice radi samo ako smo ga uključili spomenutom tipkom, a ako to nismo učinili, pritiskom na iste tipke dobit ćemo učinak alternativnih znakova na istim tipkama Home, PgUp, End, PgDn, Ins, Del i pomicanje kursorskih strjelica. Skupina od četiri kursorske tipke nalazi se desno između klasičnog i numeričkog dijela tipkovnice, a ovisno o smjeru u kojem pokazuju strjelice na tipkama, služi nam za pomicanje kursora lijevo, desno, gore ili dolje. TEMELJNE RADNJE NA OSOBNOM RAČUNALU 3. Uključivanje osobnog računala Osobno računalo se uključuje pritiskom na tipku POWER UKLJUČIVANJE koja se nalazi na pred- njem dijelu centralne jedinice osobnog računala. U slučajevima kad monitor ima zaseban izvor napajanja električnom energijom, nakon što smo uključili osobno računalo, trebamo uključiti i monitor. Prilikom završetka rada na osobnom računalu, postupamo obrnutim redoslijedom: najprije isključi- mo monitor u slučaju kad monitor ima zaseban izvor napajanja električnom energijom , a potom osobno računalo. Pokretanje programa Da bismo startali program Word for Windows, nakon što smo uključili osobno računalo i nakon što su se na zaslonu pojavile ikone za pokretanje programa, dvostrukim klikom miša kliknemo na znak za Word i na taj način pokrenemo program. Imenovanje dokumenta Da bismo napisani tekst mogli sačuvati za buduće korištenje i da spriječimo njegovo gubljenje u slučaju nestanka električne energije, moramo mu dati odgovarajuće ime. Uz ime, osobno računalo će mu automatski dodati odgovarajuću ekstenziju DOC , po čemu ćemo dokument koji smo sami napisali moći razlikovati od programskih dokumenata koji su u najužoj svezi s instalacijom programa. Dokument možemo imenovati čim smo dobili odgovarajuću sliku zaslona, ali i nakon nekog vreme- na pisanja, ili na samom kraju pisanja odgovarajućeg teksta. Uputno je dokument imenovati odmah na po- četku rada. Nakon što smo na monitoru dobili odgovarajuću sliku zaslona za program Word for Windows mišem ćemo u izborniku dovesti strjelicu na ikonu s ucrtanom disketom, te kliknuti pritiskom na lijevu tipku miša. Druga mogućnost je da u izborniku mišem kliknemo na opciju Dokument File , i u okviru podizbornika na opciju Spremi kao Save As. Nakon toga pojavit će nam se odgovarajući okvir u koji ćemo moći ispisati ime dokumenta. Pravila su ista kao i za imenovanje dokumenta u programu WORD. Ime s eks- tenzijom pojavit će se na vrhu zaslona za program Word for Windows. Spremanje dokumenta Kad smo završili pisanje određenog teksta, moramo ga spremiti. Spremanje se obavlja slično otvara- nju dokumenta, samo što se više ne ispisuje naziv dokumenta. Nakon što smo završili pisanje određenog teksta, mišem ćemo kliknuti na ikonu s ucrtanom diske- tom i time spremiti napisani tekst. Druga mogućnost je da mišem kliknemo u izborniku na opciju Doku- ment File , i u okviru podizbornika na opciju Spremi sve Save All. Ako nakon toga želimo početi pisati drugi dokument, mišem ćemo u izborniku izabrati i kliknuti lijevom tipkom u opciju Dokument File , te u okviru podizbornika na opciju Zatvori Close. Zatim ponov- no u izborniku kliknemo na opciju Dokument File , i u okviru podizbornika na opciju Novo New i ukazat 2 S obzirom da postoji više različitih pristupa i načina imenovanja dokumenata, preporučujemo da koristite onaj način koji ste naučili u okviru nastave predmeta informatike. Isti učinak ćemo postići ako kliknemo na ikonu s ucrtanom slikom papira kojemu je prelomljen gornji desni kut. Autosave , zbog mogućih problema s računalom, nestanka struje i slično, vrlo je važno s vreme- na na vrijeme spremati dokument tijekom rada. Učestalost spremanja dokumenta u ovisnosti je od količine teksta koju smo u stanju napisati u određenom vremenu. Uputno je to činiti svakih tri do pet minuta. Otvaranje dokumenta Ako u nekom trenutku želimo ponovno raditi s nekim od već napisanih dokumenata nešto ispravlja- ti, dodavati, brisati i slično , moramo odgovarajući dokument otvoriti. Naravno, pri tome moramo znati ime dokumenta koji želimo otvoriti. Dokument možemo otvarati na dva načina. Jedan način je da u izborniku desnom tipkom miša kliknemo na opciju Dokument File , a zatim u podizborniku na opciju Otvori Open. Drugi način je da lijevom tipkom miša kliknemo na ikonu s ucrtanom slikom presavijenog lista papira sa strjelicom koja poka- zuje udesno. I u jednom i u drugom slučaju pojavit će nam se popis napisanih dokumenata ispisan po abece- dom redu. Nakon toga desnom tipkom miša kliknemo na željeni dokument i naredbu potvrdimo na način da desnom tipkom miša kliknemo na opciju U redu OK. Nakon toga ćemo na zaslonu dobiti željeni dokument. Izlaženje iz programa Nakon što smo završili rad na osobnom računalu, prije isključivanja osobnog računala, dobro je pret- hodno izaći iz programa u kojem smo radili. Da bismo izašli iz programa Word for Windows, u izborniku ćemo lijevom tipkom miša kliknuti na opciju Dokument File , te u okviru podizbornika na opciju Zatvori Close. Zatim ponovno lijevom tipkom miša kliknemo na opciju Dokument File , te u okviru podizbornika na opciju Izlaz Exit. Moguće je odmah ići na opciju Izlaz Exit u slučaju da više ne želimo pisati bilo kakav dokument u okviru programa Word. Isključivanje osobnog računala Shut down Kad smo na opisani način izašli iz programa u kojem smo radili, osobno računalo treba isključiti. Potom kliknemo na opciju Isključi Shut Down. Potvrdu naredbe izvršit ćemo klikom na opciju U redu OK. Nakon toga će se računalo automatski isključiti. TEMELJNE RADNJE OBRADE TEKSTA NA OSOBNOM RAČUNALU 4. Programi za obradu teksta Osobno računalo s programom za obradu teksta ima niz mogućnosti. Različiti programi imaju različite mogućnosti obrade teksta. Za svladavanje svakog od programa valja pohađati posebni tečaj i kori- stiti se pri tome posebnom literaturom. U okviru ovog udžbenika obradit ćemo samo temeljne radnje obrade teksta na osobnom računalu. Programi za obradu teksta s kojima ćete se najčešće susretati su: Notepad, WordPad i Word. Note- pad je temeljni program za obradu teksta pomoću kojega možete kreirati samo najjednostavnije dokumente. Ovaj program najčešće se koristi samo za pregled ili editiranje teksta, iako ga neki korisnici rabe i kao jedno- stavni alat za kreiranje internet stranica. Budući da Notepad podržava samo najjednostavnije mogućnosti oblikovanja teksta, njima ni slučajno ne možete učiniti bilo kakvu složeniju radnju osim pisanja samog teksta. Pomoću WordPada možete kreirati i editirati jednostavnije dokumente koji sadrže tekst, ali i dokumente s malo složenijim oblicima i grafičkim prikazima. No, treba reći da je i ovaj program s dosta skromnim mogućnostima u odnosu na Word program za obradu teksta. Stoga preporučujemo da se odmah na početku koristite programom Word. Temeljno je pravilo da u prvom redu dio teksta koji želimo na bilo koji način obrađivati označimo ako je ekran taman, osvjetljavanjem teksta koji želimo obraditi, a ako je ekran svijetao, potamnjivanjem teksta koji želimo obraditi. Tekst možemo označavati mišem na način da mišem namjestimo pokazivač kursor na dijelu teksta od kojeg želimo početi obradu, pritisnemo lijevu tipku miša i držimo je, a miš vučemo desno ili dolje sve dok ne dođemo do kraja teksta koji želimo označiti. Tekst također možemo označavati na način da kursorskim strjelicama kursor dovedemo na početak teksta koji želimo obrađivati, a potom pritisnemo tipku SHIFT i kursorskim strjelicama označujemo željeni tekst. Word Word je program za pisanje i obradu teksta koji ima velike mogućnosti. To je vjerojatno program koji će vam trebati stalno u životu i radu. Pomoću Worda možete napraviti dopis, internet stranicu, račun, izvještaj, te bilo kakav jednostavan ili složeniji sadržaj. Nakon što otvorimo program3 Word, ugledat ćemo sljedeći ekran: 3 U Microsoftovu svijetu to zovemo još i alat. Tako u Microsoftu razlikuju alate kao što su Word, Excel, Power Point i mnoge druge. Menu s osnovnim izbornikom , 6 alatne trake s ikonicama čiji broj ovisi o potrebama korisnika, 7 ravnalo, 8 radna površina, 9 statusna traka s dodatnim informacijama broj stranice, broj linije na stranici, broj slovnog mjesta na stranici, jezik itd. Stvaranje novog dokumenta Nakon što pokrenete Word, automatski se otvori novi prazan dokument. To je prazan list papira bez unesenog teksta veličine A4 stranice, kako je to prikazano na slici 12. Ako već imate otvoreni dokument, a želite otvoriti novi, potrebno je kliknuti opcije Dokument — Novo… File — New… i na taj način otvoriti novi dokument kako je to prikazano na slici. Upamtite: iznad i ispod lista papira u Wordu se nalaze ikonice. One služe kao prečice do naredbi. Uobičajene skupine ikona su: Standard, Oblikovanje Formatting i Crtanje Drawing. Njih, kao i mnogo- brojne druge, uključujete i isključujete pomoću opcija Pogled — Alati View — Toolbars. Spremanje novog dokumenta Novi dokument koji otvorite nije spremljen na tvrdi disk. On je samo privremeno u radnoj memoriji računala. Ako zatvorite Word ili ugasite računalo, taj dokument s čitavim tekstom koji ste unijeli u njega bit će trajno izgubljen. Zato je potrebno dokument spremiti na tvrdi disk. To ćete učiniti na način da kliknete na opciju Dokument — Spremi kao File — Save As. Odaberite mjesto na koje ćete spremiti dokument. Upišite ime datoteke i kliknite Spremi Save , kako je to prikazano na slici. Opcijom Spremi Save odaberete putanju dokumenta, upišete ime dokumenta ili datoteke, odaberete verziju, te kliknete Spremi Save Upamtite: čim otvorite novi dokument, imenujte ga i spremite, a zatim počnite raditi u dokumentu. Kada želite bitno promijeniti postojeći dokument, ali i ostaviti staru verzi- ju dokumenta, to ćete učiniti na način da kliknete na opciju Dokument — Spremi kao File — Save As , dati dokumentu novo ime i tada početi rad na njegovim izmjenama. Spremanje dokumenata za vrijeme rada Vrlo je važno spremati dokument, što češće. Potrebno je spremiti dokument u slučaju problema s računalom, npr. Preporučuje se spremati do- kument svakih tri do pet minuta. Prilikom spremanja dokumenta kliknite na opciju Do- kument — Spremi File — Save. Dokument će biti spremljen pod istim imenom preko stare verzije dokumenta. Upamtite: za vrijeme pisanja dokument je potrebno često spremati radi mogućih pro- blema s računalom kao što je npr. Dokument svakako spremajte svakih pet minuta. Spremanje postojećeg dokumenta s već odabranim imenom dokumenta ili datoteke 4. Otvaranje postojećeg dokumenta Dokument pisan u Wordu možete uvijek otvoriti, mijenjati ga ili nastaviti uređivati. Osim dokumenata pisanih u Wordu, možete otvoriti i neke dokumente koji su pisani u drugim programima nami- jenjenim obradi teksta, kao što su na početku spomenuti Notepad i WordPad. Prilikom otvaranja dokumenta kliknite na opciju Dokument — Otvori File — Open. Otvorit će se prozor. U prozoru pronađite mjesto na 4 Naprednija računala imaju mogućnost podešavanja opcije Samopospremanje Autosave u kojoj definiramo koliko često u kojim vremenskim intervalima računalo automatski sprema tekst. No, takva opcija ima i nedostatak jer učestalost spremanja teksta upravo je srazmjerna količini teksta koji smo u stanju napisati u nekoj jedinici vremena. Prema tome, osobe koje pišu brže i u stanju su napisati veće količine teksta u maloj jedinici vremena spremat će tekst češće, dok će oni koji pišu sporije, napisano spremati rjeđe. Kad je riječ o problemima koji nastaju nestankom struje, oni su kod prijenosnika nebitni jer prijenosnici imaju vlastiti pogon koji može trajati od jednoga do tri sata. Ovaj problem moguće je riješiti i pomoću posebnog dijela opreme, tzv. Zatim kliknite na opciju Open. Doku- ment će se otvoriti u Wordu. To je tekst sastavljen samo od slova, brojki i zna- kova. Word dokument osim običnog teksta sadrži isticanja, stupce, grafikone, slike i dr. Unošenje teksta Sučelje u Wordu je nalik na list papira. Na listu papira se nalazi pokazivač. Pokazivač je titrajuća okomita crta veličine slova. Tipkajući slova na tipkovnici upisujete slova na mjesto pokazivača. Kad dođete do kraja reda, Word automatski prebacuje pokazivač u novi red i vi nastavljate pisati u sljedećem redu. Ako želite započeti novi odlomak, to ćete učiniti pomoću tipke ENTER UNESI na tipkovnici i time prelazite u novi red. Ako upišete neko krivo slovo, pomoću tipke BAKSPACE POVRATNIK brišete slovo koje se nalazi ispred pokazivača, a tipkom DELETE IZBRIŠI brišete slovo iza pokazivača. Pokazivač kroz tekst pomičete pomoću pokazivačkih kursorskih strjelica. Mišem možete prelaziti s jednog dijela teksta na drugi i to je jednostavniji način negoli se služiti strjelicama. Ako nešto pogriješite, pogrešno upišete riječ ili čitavu rečenicu, pomoću naredbe Vrati Undo možete to ispraviti. Jednostavno kliknete na opciju Uredi — Vrati Edit — Undo. Uređivanje teksta Word ima velike mogućnosti obrade teksta: pisanje u stupcima, ubacivanje slika i grafikona, provjeru gramatičkih pogrešaka u tekstu, crtanje jednostavnih skica i elemenata i dr. Nakon što upišete čitav tekst potrebno ga je urediti: urediti vrstu i veličinu slova, odrediti naslove, podnaslove, napraviti tabli- ce, dodati slike itd. Upamtite: Word omogućava naprednim korisnicima ispunjavanje i vrlo zahtjevnih dizajnerskih ideja. Word nije program namijenjen za prijelom teksta, ali i to je moguće napraviti. Primjerice prijelom ovog udžbenika napravljen je pomoću Worda i kvalitetnog pisača. Word ima sve mogućnosti koje će prosje- čnom korisniku računala biti sasvim dovoljne. Slova Slova imaju svoju veličinu. Veličina je izražena u tipografskim točkama pt. Običan tekst piše se slovima veličine od 11 ili 12 točaka, a naslovi se pišu najčešće slovima veličine 14 do 18 točaka. Osim veli- čine, postoji vrsta — oblik slova. Arial5 i Times najčešće se koriste prilikom pisanja tekstova. Prikaz nekih vrsta veličine slova čiji je odabir moguć na osobnom računalu: NAZIVNA VELIČINA SLOVA GRAFIČKI IZGLED 8 Zagreb 12 Zagreb 14 Zagreb 24 Zagreb Prikaz nekih vrsta slova čiji odabir je moguć na osobnom računalu: 5 Upamtite dobro ovaj naziv slova jer ga se često brka s nazivom praška za pranje rublja koji se zove Ariel. Zatim, u okviru mogućeg izbora vrste slova, mišem kliknemo onu vrstu slova koja nam odgovara. Odlomci U nove odlomke prelazite tipkom ENTER. Svaki dio teksta između dva ENTERA označava jedan odlomak. U običnom pregledu stranice ne vidi se oznaka u Wordu koja označava kraj jednog odlomka i po- četak drugog. Naredbom Pokaži — Sakrij Show — Hide Word prikazuje oznake koje nisu vidljive u ispisu, a označavaju odlomke, razmake i nove stranice. Word nudi četiri mogućnosti poravnavanja odlomaka: po lijevom rubu, po desnom rubu, u sredini i s obje strane. Na primjer, ako želite odlomak poravnati u sredinu centrirati , dovedete pokazivač unutar odabranog odlomka i zatim kliknete poravnanje u sredinu. Tabulatori Pritiskom na tipku TAB uvlačite početak retka. No, osnovna zadaća tabulatora nije samo uvlačenje teksta već poravnanje dijelova redaka. Word nudi četiri mogućnosti poravnanja: lijevo, desno, u sredini, te decimalno poravnanje. Klikom lijeve tipke miša na odabir vrste tabulatora mijenjate jednu od četiri vrste tabulatora. Klikom lijeve tipke miša na ravnalo iznad stranice papira u Wordu postavljate tabulator na odre- đeno mjesto. Postavljeni tabulator primijenit će se na odlomak ili odabrani selektirani dio teksta u doku- mentu. Kad neki od postavljenih tabulatora želite izbrisati, pokazivač postavite na određeni odlomak, dođite mišem do tabulatora postavljenog na ravnalu, pritisnite i držite lijevu tipku miša, povucite oznaku tabulatora ispod ravnala i pustite tipku. Ako pomaknete oznaku tabulatora na neko drugo mjesto na ravnalu, tabulator će se premjestiti na novo mjesto. Postavljanje margina određivanje granica pisanja Osim što na osobnom računalu trebamo odrediti veličinu papira na kojem pišemo, moramo odrediti i margine granice pisanja. Naravno, to ovisi o vrsti papira koju rabimo za ispis na pisaču. Margine su raz- maci između rubova stranica i teksta u dokumentu. Pisači ne mogu ispisivati od ruba do ruba papira, stoga su margine bitne u dokumentu. Margine su automatski postavljene za većinu pisača. Granice pisanja odredit ćemo tako da u izborniku pritiskom na lijevu tipku miša kliknemo na nared- bu Oblikuj ili Dokument Format ili File ovisno o tome je li riječ o starijem ili novijem programu i u okviru podizbornika kliknemo naredbu Postavi stranice Page Setup. U okviru te naredbe kliknemo op- ciju Margine Margins , te ispišemo koliko praznog prostora želimo od gornjeg ruba papira Vrh, odnosno Top , od donjeg ruba papira Dno, odnosno Bottom , od lijevog ruba papira Lijevo, odnosno Left i od desnog ruba papira Desno, odnosno Right. Zatim kliknemo opciju Veličina Size and Orijentacija Orientation , te odredimo veličinu papira koji ćemo rabiti pri ispisu Veličina papira, odnosno Paper Size. Određivanje rednog razmaka 23 Tekst na osobnom računalu pišemo gusto redak za retkom. Ako nam treba veći prored, onda ćemo tekst obraditi sa za to odgovarajućom naredbom. Označimo tekst koji ćemo formatirati, a zatim u izborniku, pritiskom na lijevu tipku miša kliknemo na naredbu Format, a u okviru podizbornika kliknemo naredbu Odlomak Paragraph. Zatim ćemo pri opciji Prored Line Spacing kliknuti na strjelicu koja pokazuje prema dolje i izabrati željeni redni razmak. Potom ćemo ga potvrditi kliknuvši lijevom tipkom miša na opciju OK. Podebljavanje teksta Jedan od najčešće rabljenih načina isticanja teksta prilikom pisanja na osobnom računalu jest njegovo podebljavanje bold. Označimo dio teksta koji želimo istaknuti podebljavanjem i u izborniku pritiskom na lijevu tipku miša kliknemo ikonu s podebljanim slovom B. Pisanje u kurzivu koso pisanje Tekst na osobnom računalu možemo na vrlo jednostavan način isticati i pisanjem u kurzivu kosim pisanjem. Označimo željeni dio teksta, a zatim u izborniku pritiskom na lijevu tipku miša kliknemo ikonu s ucrtanim kosim slovom I. Podcrtavanje Prilikom pisanja na osobnom računalu, za isticanje teksta na raspolaganju nam je i najčešće rabljeni način isticanja teksta prilikom pisanja na pisaćim strojevima - podcrtavanje. Označimo željeni dio teksta, a zatim u izborniku pritiskom na lijevu tipku miša kliknemo ikonu s ucrtanim podcrtanim slovom u. Pisanje ispod ili iznad temeljne linije pisanja Želimo li napisati neku mjernu jedinicu, npr. H2O ili NH3, onda to vrlo jednostavno radimo uporabom odgovarajućih naredbi. Označimo znak ili dio teksta koji želimo pisati ispod ili iznad temeljne linije pisanja, a potom u izborniku pritiskom na lijevu tipku miša kliknemo naredbu Format, a u okviru podizbornika naredbu Slovo Character. Tablice Pomoću tablica možete organizirati tekst u stupce i redove. Postavite pokazivač na mjesto gdje želite umetnuti tablicu. Kliknite na opciju Tablica — Umetni tablicu Table — Insert Table. U prozor koji se pojavi treba upisati broj stupaca i broj redaka tablice. Numeriranje stranica Prije ispisa teksta, stranice treba numerirati. U pravilu, osobna računala omogućuju da se stranice numeriraju arapskim brojevima 1, 2, 3, 4 itd. U izborniku pritiskom na lijevu tipku miša kliknemo naredbu Umetni Insert , a u podizborniku naredbu Broj stranice Page Numbers. Zatim odredimo želimo li oznake redoslijeda pri gornjem rubu papira Zaglavlje Header ili pri donjem rubu papira Podnožje Footer , te želimo li da oznake budu lijevo Left , desno Right ili u sredini Center , odnosno na 24 Prikaz početnih opcija za definiranje numeriranja stranica Prikaz preostalih opcija za definiranje numeriranja stranica vanjskim kutovima papira Outside ili na unutarnjim kutovima papira Inside. Zatim kliknemo naredbu format i odredimo oblik označavanja stranica, te početnu oznaku. Ispis dokumenta Nakon što smo tekst unijeli i obradili, potrebno je dokument i ispisati. Ispis teksta radimo na nekom od pisača o kojima je već bilo riječi. U izborniku pritiskom na lijevu tipku miša kliknemo na opciju Dokument — Ispiši File — Print ili na ikonu s ucrtanim pisačem. Prikaz opcija potrebnih za ispis dokumenta 4. Diskete 25 Diskete su sredstva za spremanje i prijenos podataka. Sastoje se od omotnice, košuljice i polivinilskog materijala pokrivenog magnetskim materijalom. Košuljica štiti magnetski materijal od dodira prstima, prašine i drugih predmeta koji bi mehanički mogli oštetiti disketu. Po veličini razlikujemo dvije vrste disketa: diskete od 5. CD-ROM CD-ROM je optički medij koji služi za pohranjivanje podataka. Na CD-ROM-u može biti 650 Mb 74 minute ili 700 Mb 80 minuta podataka. Na CD-ROM-u se ne mogu spremati, brisati niti mijenjati podaci bez posebne naprave koja služi za tu svrhu — pržilice. CD-ROM diskovi sadrže softver, glazbu, igre ili druge vrste podataka. Kao što je već rečeno, postoji CD pržilica ili CD pisač koji nam omogućuje snimanje podataka na CD-u, te on može poslužiti za arhiviranje podataka, kao i za spremanje raznih sadržaja slika, tekst, zvuk. DVD DVD je optički medij koji služi za pohranjivanje podataka. Nalik je na CD-ROM, ali je mnogo većeg kapaciteta memorije — oko 4,7 GB, te služi za pohranu većeg broja podataka, često kada su pisani u kombinaciji sa slikama ili video zapisom. Na DVD-u se isto tako ne mogu spremati, brisati niti mijenjati podaci bez posebne naprave koja služi za tu svrhu — pržilice u konkretnom slučaju DVD pržilice. Kao što je već rečeno, postoji DVD pržilica ili DVD pisač koji nam omogućuje snimanje podataka na DVD-u, te on može poslužiti za arhiviranje podataka, kao i za spremanje raznih sadržaja slika, tekst, zvuk. Često je u obliku privjeska, mnogo je sigurniji za pohranu podataka, a kapaciteta je od 67 Mb, pa do 1 GB. Za razliku od CD-ROM-a ili DVD-a, podaci se na pre- nosivu memoriju s računala prenose bez neke posebne naprave. Potre- ban je samo tzv. USB priključak kojeg danas ima svako računalo bo- lja računala imaju veći broj USB priključaka. Treba reći da se danas gotovo svi ili većina perifernih uređaja miš, tipkovnica i slično pri- ključuju pomoću USB priključka. Ladica ili prenosivi hard disk Ladica ili prenosivi hard disk je prenosiva memorija koja služi za pohranjivanje podataka. Izuzet- no je popularna u svijetu ljudi koji se dosta služe računalima jer se na nju može pohraniti jako puno podataka kapacitet joj je najčešće od 60 do 160 GB. Ladica kapaciteta 60 GB veličine je omanjeg ručnog kalkulatora, te stane u unutarnji džep kaputa. Ladica je stabilan medij za pohranu podataka na dulje vrijeme, pa često služi ne samo za prijenos podataka, već i kao pričuvni medij za privremenu sigurnosnu pohranu 26 podataka, tzv. Disketa je lako prenosiva i na nju stane dosta podataka velika količina teksta. Da bismo kopirali dokument na disketu, izaći ćemo iz programa i zatim na zaslonu s opcijama programa WINDOWS izabrati opciju Windows Explorer. S dva brza pritiska na lijevu tipku miša ući ćemo u ovu opciju. Potom će nam se na desnoj strani zaslona pokazati abecednim redom ispisani svi dokumenti. Zatim ćemo pomoću miša odabrati ikonu ispred naziva dokumenta koji želimo kopirati. Pritisnut ćemo lijevu tipku miša i držati je, te ikonu povući sve do znaka a: na gornjoj desnoj strani zaslona. Zatim ćemo na zah- tjev osobnog računala tu naredbu potvrditi s OK i kopiranje je izvršeno. Pržilica Pržilica je naprava koja služi za spremanje podataka na CD-ROM-u. Oznaka takvog medija zove se CD RW što označuje da je riječ o mediju na koji možemo spremati podatke. Mediji koji nose oznaku samo CD u pravilu su zaštićeni od takvih mogućnosti, te se na njih najčešće ne mogu spremati podaci. Pojednostavljeno rečeno, skener ima funkciju fotokopirnog uređaja za potre- be rada na osobnom računalu. Jednom skeniranu fotografiju, crtež ili neki drugi sadržaj možemo oblikovati pomoću posebnih programa na način koji nam odgovara. Osim toga, skener u kombinaciji s odgovarajućim računalnim programom omogućava nam i izbjegavanje prijepisa ili unosa teksta u većem opsegu. Naime, u slučajevima kada treba prepisati veliku količinu teksta koji je već otipkan, skeniranjem svih stranica, te pomoću odgovarajućeg računalnog programa njihovim pretvaranjem u odgovarajući format, npr. Na taj se način izbjegava velika količina ljudskog rada, što je do sada bilo uobičajeno. Naime, računalo se može pokvariti podložno je npr. Osobito je osjetljiva memorijska jedinica ili hard disk. Kad se tako što dogodi, spašavanje podataka je vrlo skupo, a neizvjesno je koliko se podataka može spasiti. Preporučujemo da rabite onaj način presnimavanja kopiranja teksta koji ste učili u okviru predmeta informatike. OSOBNO RAČUNALO I ZDRAVLJE Osobna računala su velikim koracima ušla u naše domove, na radna mjesta i u škole. Brojna ispitiva- nja djelovanja tih uređaja na organizam pokazala su kako ta suvremena tehnologija i nije tako bezazlena. Neka su zračenja štetna, mogući su problemi s vidom i umor tijela. Monitori osobnih računala emitiraju neionizirajuća zračenja oscilatornih krugova i elektroničkih sklopova , ionizirajuća s katodne cijevi zaslona , a na zaslonu se javlja i statički elektricitet. Operater u elektromagnetskom i elektrostatičkom polju polje je jače iza računala No, pokazalo se kako je rendgensko zračenje mo- nitora mnogo manje od onoga kojemu je čovjek izložen u prirodi. U usporedbi s televizijskim prijamnikom, na moni- torima osobnih računala izmjerena su mnogo manja zrače- nja. Pri radu osobnog računala pojavljuju se i razna ne- ionizirajuća zračenja: ultraljubičasto, infracrveno, mikro- valno i radiovalovi. Ispitivanja pokazuju kako su u granic- ama normale, što ipak ne znači da su bezopasna. Ruski znanstvenici dokazali su kako zračenje s monitora osobnih računala može štetno utjecati na središnji živčani sustav, što se manifestira općim umorom, glavobo- ljom, razdražljivošću, vrtoglavicom, pospanošću i slabom koncentracijom. Statički elektricitet, osobito visok kod zaslona u boji, djeluje na atmosferu prostorije, što se krivo tumači nekvalitetnim zrakom. Nije zanemariva niti okolnost da su zračenja jača iza nego ispred računala. Statički položaj pri radu umara operatera koji radi na tipkovnici osobnog računala. Mogući su i zdravstveni problemi. Kako bi se to izbjeglo, za računalom treba raditi u razumnim vremenskim razmacima za odmor. Kod duljeg neprekidnog rada preporučuju se petnaestominutne stanke prekid rada i ustajanje sva- kog sata, te vježbe za razgibavanje. Naprezanje očiju iskazuje se osjećajem iritacije, a oči su suhe i upaljene. Sve to može biti povezano s glavoboljom i teškoćama pri fokusiranju. Međutim, suvremena medicina drži kako se oči time ne mogu oštetiti i da je nakon odmora vid opet u redu. Loš položaj tijela zbog neprimjerene stolice savinuta kralježnica brzo izaziva umor Operater se zbog slabog vida, nenošenja odgovarajućih naočala iskrivljuje ne bi li izoštrio sliku na zaslonu — vid i tijelo nepotrebno se naprežu 28 Starijima od četrdeset godina fokusni kapacitet smanjen je za oko 25 posto. Time slabi i prilagodlji- vost pri gledanju na daljinu, mogućnost otkrivanja manjih razlika u razini osvijetljenosti, a osjetljivost na blještanje se povećava. Pogrešno je mišljenje kako osobe s naočalama ne bi trebale raditi na osobnom računalu. Većina poremećaja vida može se ispraviti naočalama. Važno je da one omogućuju dobro fokusiranje. Ponekad je potrebno da operater koji radi na osobnom računalu rabi bifokalne ili multifokalne leće, jer bez dobre mogu- ćnosti izoštravanja, nesvjesno će pribjeći neodgovarajućem položaju tijela pri čemu ne treba zaboraviti na značajan čimbenik: umor kako bi ostvario optimalnu vidnu daljinu. Pogrešan raspored osobnih računala u učionici učenici su maksimalno izloženi zračenju Pravilan raspored osobnih računala u učionici učenici su minimalno izloženi zračenju Pogrešan raspored osobnih računala u radnoj prostoriji Pravilan raspored osobnih računala u radnoj prostoriji 5. Zaštitna sredstva Za smanjenje statičkog elektriciteta postoje posebne mrežice koje se uzemljuju, a stavljaju se ispred ekrana. Na taj način otklanjaju se moguće popratne pojave kao što su prašenje ekrana i iritiranje kože opera- tera koji radi na osobnom računalu. Povećana vlažnost zraka veća od 60 posto također utječe na smanjenje statičkog elektriciteta. U tu svrhu rabi se i antistatički sprej. Monitori zrače i infracrvene i ultraljubičaste zrake. Posljednjih godina veća se pozornost obraća ultraljubičastim zrakama jer su ispitivanja pokazala kako te zrake mogu uzrokovati oštećenja očne leće, pa čak i mrežnice. Neke optičke industrije nude posebne naočale za rad na osobnim računalima. No, koliko ovakve naočale štite oči, za sada se još pouzdano ne zna. TJELOVJEŽBA Pisanje na tipkovnici popraćeno je umorom u rukama, laktovima i ramenima. Da bismo spriječili taj umor i da bi prsti i ruke ojačali, valja provoditi tjelovježbu, u prvom redu masirati mišiće, a nakon pisanja ih olabaviti, kako bi se pospješio krvotok. Jednostavnim vježbama postiže se oslobađanje mišićne napetosti, poboljšava cirkulacija i sprječava nastajanje umora. Tjelovježbu, s obzirom na specifičnosti u razgibavanju pojedinih dijelova tijela, možemo podijeliti na: 1 vježbe prstiju, 2 vježbe ruku, 3 vježbe lakata i ramena, 4 vježbe za oči. Vježbe prstiju Za početnike su najvažnije vježbe prstiju. Treba ih provoditi svakodnevno kao nadopunu vježbanju na računalu. Prikaz vježbi prstiju 1 1. Postupno širimo prste jedan od drugoga tako da najprije kažiprst što jače udaljimo od sred- njeg prsta i opet ga približimo, zatim zajedno kažiprst sa srednjim prstom udaljimo od ostala dva, te mali prst od prva tri. Naglo otvorimo šaku i polako je stisnemo, i obrnuto, polako otvorimo šaku, pa je naglo stisnemo. Prikaz vježbi prstiju 3 5. Prikaz vježbi prstiju 4 7. Vježbe ruku Vježbe ruku su zapravo vježbe ručnih zglobova ili zapešća za postizanje gibljivosti i pravilnog drža- nja ruku. Prikaz vježbi ruku 9. Gibajte rukama u zglobu u smjeru de- sno-lijevo i gore-dolje. Vježbe laktova i ramena Ako se bavite tjelovježbom, sigurno već poznajete vježbe za zglobove laktova i ramena, te ih možete primijeniti za jačanje ruku i gipkost zglobova za pisanje na tipkovnici računala. To su, na primjer: 11. Ove i slične vježbe dobro je izvoditi uz otvoreni prozor u trajanju od desetak minuta, nakon čega ruke spustimo i istresemo ih, uz sasvim opuštene mišiće. Za buduće operatere koji će pisati na tipkovnici osobnog računala kao i sve osobe koje mnogo vremena provode sjedeći za tipkovnicom, potrebno je bavljenje tjelovježbom. Time se sprječava pojava pro- fesionalnih bolesti očituju se u bolovima kralježnice, ramena ili ručnim zglobovima. Vježbe za oči Osobama koje intenzivno rade na osobnim računalima preporučuje se povremena provjera vida. Iako se stručnjaci slažu kako postoji mala vjerojatnost oštećenja vida zbog rada na osobnom računa- lu, ipak se preporučuje ispitivanje vida radi ranog otkrivanja i korekcije defekata. Osobe koje se žale na po- pratne pojave moraju proći opsežniji oftalmološki pregled, uključujući ispitivanje oštrine vida, akomodacije, mogućnosti uočavanja boja, rožnice, leće i mrežnice. Kontrolu vida treba obavljati barem jednom u dvije godine, a ako se primijete smetnje, svakako treba zatražiti savjet okulista. Međutim, i za oči postoje posebne vježbe. Opisat ćemo neke od njih: 15. To se postiže samodisciplinom ili uporabom pokrivača tipkovnice. Princip je deseteroprstnog pisanja na tipkovnici osobnog računala ili pisaćeg stroja da prsti budu nad tipkama te- meljnog položaja iz kojeg zahvaćaju tipke u ostalim redovima tipkovnice i nakon svakog otipkanog slova vraćaju se na svoj temeljni položaj. Ponavljanjem se zahvati automatiziraju. Već od samog početka učenja treba se privikavati na takav način pisanja na tipkovnici osobnog računala. Time se brže postiže sigurnost u pisanju, a oči se privi- kavaju na gledanje predloška iz kojeg se prepisuje. Pravilno sjedenje O pravilnom sjedenju za tipkovnicom osobnog računala ovisi zdravlje i učinak operatera odnosno daktilografa. Za tipkovnicom osobnog računala tre-ba sjediti uspravno, a ne pognuto, stopala tre-baju počivati na podu a ne podvučena pod stolac , malo prema naprijed, noge moraju biti jedna do druge, a ne jedna preko druge. Pra-vilnim držanjem tijela postiže se nesmetana cirkulacija krvi, što smanjuje umor, a pove-ćava radni učinak. Nadlaktice i podlaktice operatera tre-baju činiti pravi kut. Laktove treba držati lagano uz tijelo, a ne ih širiti, jer to omogućava pravilnu tehniku pisanja na tipkovnici osobnog računala i ne zamara operatera. Preporučuje se uporaba stalaka za rad operatera i daktilografa. Stalak može biti stolni ili podni. Bitno je da je stalak u vodoravnoj crti s očima djelatnika koji se služi tipkovnicom, na udaljenosti 30 do 40 cm. Pravilno sjedenje za tipkovnicom osobnog računala 7. Stavljanje papira u pisač 8 Nekad, dok se daktilografija učila na tipkovnici pisaćeg stroja, koristila se i metoda premazivanja znakova na tipkama tipkovnice pisaćeg stroja. Laserski pisači najčešće imaju ladicu u koju se stavlja određena količina papira. Kad je u pitanju laserski pisač, bitno je da se puni papirom odgovarajuće kvalitete, odnosno papirom koji je namijenjen za uporabu prilikom korištenja laser- skih pisača. Kod tintnih9 i matričnih pisača papir se najčešće stavlja na za to posebno postavljen naslon. U oba slučaja dobro je bunt papira prolistati prije nego što se stavi u ladicu, odnosno uloži u za to namijenjeni naslon, kako bi se otklonila mogućnost da su papiri slijepljeni. Kod matričnih pisača može se koristiti i bes- konačni papir. On obično stoji u kutiji pored stola, početak je umetnut na dio pisača koji zovemo «traktor», koji ima zadatak da vuče papir. Taj papir može biti višeslojni NCR, što znači da je samokopirajući, pa nam omogućava istovremeni ispis dva ili tri primjerka teksta. Danas se ova vrsta papira najčešće upotrebljava u računovodstvu. Oblikovanje stranice Pisani tekst na stranici, pored pravopisne, gramatičke i stilske točnosti, treba biti estetski oblikovan, oku ugodan, ali i funkcionalno smješten. Stoga nije svejedno od kojeg ćemo reza ili retka na stranici početi pisati. Prikaz opcije Pokaži prije ispisa Print Preview Na papiru formata A-410, koji najčešće rabimo u pisarnicama, biroima i uredima širok je 80 rezova ili slovnih mjesta, odnosno 210 mm , počinjemo pisati od mjesta gdje se nalazi pokazivač. Stoga ćemo prije pisanja pomoću opcije za određiva- nje veličine stranice na kojoj ćemo pisati, stranicu veličine A-4 definirati na način da odredimo veličinu ruba slijeva11, zdesna12, odozgo13 i odozdo14 po 2 cm.. Jednako tako, definirat ćemo veličinu tzv. TAB-a na 1,25 cm. Dobro je koristiti tu opciju prije konačnog ispisa teksta na pisaču. Ovdje je predloženo najjednostavnije rješenje koje autori upravo zbog toga, a i zbog iskustava u praksi preporučuju, a učenici će odrediti margine u onoj veličini kako im to definira predmetni profesor. Temeljni položaj: tipkanje slova a s d f j k l č NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Prva vježba obrađuje osam slova temeljnog položaja i to: a s d f j k l č. Za obradu temeljnog po- ložaja treba više vremena nego za obradu ostalih slova jer se uz uvježbavanje slova na osnovici stječe sigur- nost u zahvatima, gipkost prstiju, pravilna tehnika pisanja, te pravilno držanje ruku, prstiju i čitavog tijela. Prije početka pisanja prste postavljamo u temeljni položaj koji se nalazi u drugom redu tipkovnice. Dodir na svaku tipku treba biti lagan i kratak, nakon čega treba uslijediti kratka stanka. Dok pišemo kaži- prstima i srednjim prstima, uporišta su nam na malim prstima, a dok pišemo malim prstima i prstenjacima, uporišta su nam na kažiprstima. Dobro je tipkati jednoliko, u ritmu, jer to jamči stalnu brzinu pisanja i mali broj pogrešaka. Svaku vježbu prepisujemo tako da svaki redak prepišemo dva ili tri puta16 i nastojati da bude napisano bez ijedne pogreške. U novi redak prelazimo na način da malim prstom desne ruke dodirnemo tipku ENTER. Pišemo i prelazimo u novi redak ne gledajući u tipkovnicu. Pri tome treba imati na umu da prilikom prijepisa teksta u novi redak tipkom ENTER prelazimo samo u slučaju prelaska u novi odlomak. Jedna od temeljnih prednosti pisanja na osobnom računalu u odnosu na pisanje na pisaćem stroju jest upravo u tome da ne trebamo voditi računa o prelasku u novi redak. Osobno računalo samo — automatski — nakon što dođemo do kraja retka, prelazi u novi redak. Sukladno tome dio vježbi koje se odnose na rad na tipkovnici osobnog računala prilagođen je toj, ali i brojnim drugim prednostima koje ima pisanje na tipkovnici osobnog računala u odnosu na pisanje na tipkovnici pisaćeg stroja. Kojim prstvom tipkamo koju tipku slovo vidljivo je iz gornjeg crteža. Prst i tipka koju tim prstom tipkamo obojani su isto bojom. Naučiti dobro pisati, znači puno uvježbavati pisanje istih riječi, redova ili cijelih odlomaka. To znači da svaki red treba ispisati tri puta bez pogreške. Primjer razrade vježbe 1. Trored je tri reda jedan za drugim ispisanog teksta ili slova. Između troreda ostavljajte jedan red prazan, tj. Vježbe koje ćete pisati svladavajući vještinu kompjutorske daktilografije treba napisati kao što je razrađeno u vježbi 1. Nakon toga od svakog retka napišite točan trored. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. D o p u n s k e v j e ž b e Sljedeće vježbe prepišite kao što su napisane na CD-u koji se nalazi u privitku ovog udžbenika bez pogreške. Nakon toga od svakog retka napišite točan trored. Tipkanje slova r u NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Ovom vježbom prelazimo na tipke u trećem redu tipkovnice. Tehnika pisanja je ista kao i pri pisanju pomoću tipaka osnovice. Slovo r nalazi se u trećem redu tipkovnice, a pišemo ga kažiprstom lijeve ruke koji ispružimo gore malo ulijevo, lagano dodirnemo tipku i odmah vratimo na osnovicu. Slovo u nalazi se u trećem redu tipkovnice, a pišemo ga desnim kažiprstom koji također ispružimo gore malo ulijevo, lagano dodirnemo tipku i odmah vratimo na osnovicu. Ostali prsti pri ovom tipkanju ostaju mirno na osnovici, a uporišta su na malim prstima. Riječi napisane unutar jedne zagrade pišite u troredima ili višeredima. Naime, jedna od temeljnih prednosti pisanja na tipkovnici osobnog računala jest upravo ta što operater ne mora razmišljati kada će prijeći u novi red. To je radnja koju osobno računalo obavlja samostalno automatski. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. U sljedećem četveroredu su napisane riječi tako da sljedeća riječ počinje slogom kojim završava prethodna. Prepišite ovu vježbu tako da svaki redak ispišete tri puta. Tipkanje slova e i NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Tipka slova e nalazi se u trećem redu tipkovnice. Piše se srednjim prstom lijeve ruke, tako da ga pomaknemo gore malo ulijevo, lagano dodirnemo tipku i prst vratimo na osnovicu. Tipka slova i nalazi se u trećem redu tipkovnice. Piše se srednjim prstom desne ruke, tako da ga ispružimo gore malo ulijevo, lagano dodirnemo tipku i vratimo prst na osnovicu. Uporišta su na malim prstima. Napišite sljedeće smislene cjeline rečenice u troredima, četveroredima ili višeredima bez pogreške. Između rečenica pritisnite dva puta na razmaknicu jedanput umjesto točke koja dolazi na kraju rečenice, a drugi put umjesto razmaka koji se ostavlja iza točke. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Od sljedećih redova napišite točne trorede ili višerede: lira lirika liričar lira lirika liričar lira lirika liričar lira klas klasala klasičar klas klasala klasičar klas klasala klasik sije usije rasije sije usije rasije sije usije rasije sije usije slijed slijedila uslijedila slijed slijedila uslijedila slijedi kida kidali ukidali kida kidali ukidali kida kidali ukidali kida dječak dječaka dječake dječak dječaka dječake dječak dječaka 15. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Tipkanje slova v m NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Pri zahvatu u prvi red, šaku malo spustimo kako bismo je približili prvom redu, a zajedno sa šakom pomaknemo i prst, te udarimo tipku. Pri zahvatu na slovo v, koje se nalazi u prvom redu tipkovnice, kažiprst lijeve ruke pomaknemo dolje malo udesno, lagano dodirnemo tipku i vratimo prst na osnovicu. Pri zahvatu na slovo m, koje se nalazi u prvom redu tipkovnice, pomaknemo kažiprst desne ruke dolje malo udesno, lagano dodirnemo tipku i vratimo prst natrag. U sljedećem troredu napisane su rečenice, ali bez velikih slova i točke. Umjesto velikog slova pišite malo slovo, a umjesto točke ostavljajte jedno prazno mjesto. Svaki redak ovih rečenica prepišite tri do pet puta bez pogreške. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Sljedeći dvored napišite četiri puta za redom. Između dvoreda pritisnite dva puta tipku ENTER. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Tipkanje slova g h NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Slova g i h nalaze se u drugom redu tipkovnice između osnovnog položaja lijeve i desne ruke. Zahvat na slovo g, koje se nalazi u drugom redu tipkovnice, izvodi se kažiprstom lijeve ruke tako da prst pomaknemo malo udesno, lagano dodirnemo tipku i prst odmah vratimo na osnovicu. Ostali prsti ostaju mirno na osnovici. Zahvat na slovo h, koje se nalazi u drugom redu tipkovnice, izvodite kažiprstom desne ruke tako da prst pomaknete malo ulijevo, lagano dodirnete tipku i prst odmah vratite na osnovicu. Ostali prsti stoje mirno na osnovici. Uporišta su na malim prstima. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Tipkanje slova c i zareza , NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Tipka slova c nalazi se u prvom redu tipkovnice, a piše se srednjim prstom lijeve ruke tako da prst po-maknemo dolje malo udesno, lagano dodirnemo tipku i vratimo prst na temeljni položaj. Ostali prsti ostaju na osnovici. Tipka zareza , nalazi se u prvom redu tipkovnice. Piše se srednjim prstom desne ruke tako da prst po-maknemo dolje malo udesno, lagano dodirnemo tipku i vratimo prst odmah na osnovicu. Ostali prsti ostaju na osnovici. Uporišta su na malim prstima. Naputak za pravilno pisanje: Zarez kao interpunkcijski znak pišite neposredno nakon zadnjeg slova u riječi, a iza zareza obvezno ostavite razmak jedan udarac, odnosno jedan dodir, na razmaknicu. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Tipkanje velikih slova, točke. Tipke SHIFT nalaze se u prvom redu tipkovnice na lijevoj i desnoj strani. Prilikom pisanja velikog slova tipkom na lijevoj strani tipkovnice, rabimo tipku SHIFT koja se nalazi s desne strane tipkovnice pritisak malog prsta desne ruke , i obratno — ako pišemo veliko slovo tipkom na desnoj strani tipkovnice, rabimo tipku SHIFT koja se nalazi na lijevoj strani tipkovnice pritisak malog prsta lijeve ruke. Kad želimo pisati cijelu riječ ili neki tekst velikim slovima VERZALOM , pritisnemo tipku Caps Lock nalazi se iznad lijeve tipke SHIFT. Kad napišemo željenu riječ ili tekst velikim slovima, ponovno pritisnemo tipku CAPS LOCK i normalno nastavimo dalje pisati. Pritisak prsta na tipku CAPS LOCK mora biti jednokratan, nakon čega ćemo pisati velika slova tako dugo dok ponovno ne pritisnemo tipku CAPS LOCK i time isključimo pisanje velikih slova. Prilikom pritiska na tipku CAPS LOCK ostali prsti ostaju na osnovici, a uporište na kažiprastu lijeve ruke. Točka se nalazi najčešće u prvom redu tipkovnice i pišemo je prstenjakom desne ruke. Prstenjak s osnovnog položaja pomaknemo dolje desno i nakon kratkog dodira tipke prst vratimo na temeljni položaj tipka slova l. Točka se kao interpunkcijski znak razgodak piše uvijek iza zadnjeg slova u riječi, a iza nje obvezno dolazi razmak. Crtica za rastavljanje se nalazi u prvom redu tipkovnice i pišemo je dodirom tipke malog prsta desne ruke. Napomena: s obzirom na automatizirani prelazak u novi redak prilikom pisanja na tipkovnici osobnog račnala, crtica za rastavljanje u funkciji rastavljanja riječi na kraju retka koristi se vrlo rijetko. Ja Ja Ka Ka La La Ča Ča Je Je Ke Ke Le Le Če Če Ji Ji Ki Ki Li Fč Fč Dč Dč Sč Sč Ač Ač Ga Ga Hč Hč Re Re Ue Ue Vi Vi Me Me Ci Jaga Jaga Kaja Kaja Lela Lela Čile Čile Jaga Kaja Lela Čile Ja 55 Faks Faks Dada Dada Sara Sara Avar Avar Faks Faks Dada Dada Sa 2. Emir, Emir, Ivica, Ivica, Rim, Rim, Umag, Umag, Emil, Emilija, Mira, Mira, Verica, Verica, Cecilija, Cecilija, Dalija, Damir, Carigrad Carigrad Lidija Lidija Dalmacija Dalmacija Lika Ilija Ilija Ilijada Hvar Aljaska Grga Krka Eva Lea Jela Jelica Mirica 3. Sudac sudi kradljivcu u sudu. Ema ide u Sisak. Lugar Emil čuva drva u gaju. Eva i Emil se grle. Mučim se da uguram čamac u rijeku. Ema i Mira idu kraj livade. Prepišite sljedeću skupinu rečenica nekoliko puta kao samostalnu cjelinu. Emilija je sjedila i gledala isklijalu heljdu. Čula si kad je Jelica jecala. Seljak gleda gdje klas klasa. Lidija gleda film LUKA. Gdjekada se čuje graja dječaka. Laura vesela sjedi u fijakeru. Maja ima u rukama adresar s adresama Eve, Ilije, Mislava, Helge i Jurice. Iva daje Evi ulje, kelj, mak, jaja, mrkvu, maslac i liker. Ilica je duga ulica. Evica je dala majicu Emilu. Emil i Lucija idu Evi u Dalmaciju. Jurica daruje Jagici i Luki med. Mara je darivala Miri majicu. David i Eva idu u Maksimir da vide vjevericu, medvjeda i devu. Čula si kad je Jelica jecala. Seljak gleda gdje klas klasa. Lidija gleda film LUKA. Gdjekada se čuje graja dječaka. Laura vesela sjedi u fijakeru. Maja ima u rukama adresar s adresama Eve, Ilije, Mislava, Helge i Jurice. Iva daje Evi ulje, kelj, mak, jaja, mrkvu, maslac i liker. Ilica je duga ulica. Evica je dala majicu Emilu. Lukave mačke su ukrale lugarev sir. Milka lijeva čaj seki Ivi. Rijeka je veliki lučki grad. Ujak Emil i susjed Luj su veseli. U luci ima velikih i malih čamaca. Cecilija kuha celer u juhi. U Maksimiru i u Lici ima medvjeda. Seka Jelica čuva malu macu. GRAMA, cicvara, SECESIJA, re-lak-sa-cij-ski, Milka lijeva čaj seki Ivi. Seki Ivi Milka lijeva čaj. Čaj li- jeva Milka seki Ivi. Lijeva Milka čaj seki Ivi. KVALIFIKACIJA, Učenici će za domaći uradak prema naputku predmetnog profesora izraditi nekoliko zadataka koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Sljedeći dvored prepišite tri puta bez pogreške. Amalija, Sara, Damir, Flavije, Jere, Ksaver, Lucija, Čad, Gaj, Hvar, Rijeka, Umag, Evica, Iva, Verica, Mars, Carigrad, ILICA, 11. ILICA je duga ulica. Ilica JE DUGA ulica. Ilica je duga ULICA. LUCIJA je imala sir. Lucija JE IMALA sir. Lucija je imala SIR. LAURA vesela sjedi u fijakeru. Laura VESELA sjedi u fijakeru. Laura vesela SJEDI u fijakeru. Laura vesela sjedi U FIJAKERU. I-li-ja-da, dru-ga-či-je, mje-se-čar-ka, ma-la-ri-ja, ru-ka-ma smi-ca-li-ca, li-ra, ma-sla-čak, ja-ram, vri-je-me, ci-kla-ma, VIII. Tipkanje slova o p 57 NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Tipka slova o nalazi se u trećem redu tipkovnice. Pišemo ga prstenjakom desne ruke tako da zahvatimo gore malo ulijevo, dodirnemo lagano tipku i prst vratimo na temeljni položaj. Tipka slova p nalazi se u trećem redu tipkovnice. Pišemo ga malim prstom desne ruke tako da prst pomaknemo sa slova č gore malo ulijevo, lagano dodirnemo tipku i prst vratimo natrag na njegovu tipku temeljnog položaja. Uporište je u kažiprstu. Prepiši sljedeće rečenice u nizu, ovako kako su napisane u udžbeniku, dva puta. Kako je ovo prvi zadatak takovog tipa, prikazat ćemo vam kako ga treba raditi u CD-u za ovu vježbu. Miroslava je odjahala prema livadi. Kirurg Pero Orlovac je operirao uho Lovri Podrugaču. Dječak me je osvojio svojim osmijehom. I Milivoj je posijao sjeme. U luku se usidrio čamac. Od mladih oraha se pravi orahov liker. Ivica me je odmjeravao svojim mrkim pogledom. U sljedećem primjeru prikazan je još jedan način uvježbavanja pisanja. Odaberite neku rečenicu iz udžbenika ili je smislite sami i pišite je tako da joj mijenjate redoslijed riječi Jučer sam u Popovači kupila pepeljaru i cipele. U Popovači sam jučer kupila pepeljaru i cipele. Pepeljaru i cipele sam kupila jučer u Popovači. Cipele i pepeljaru kupila sam jučer u Popovači. Kupila sam jučer u Popovači cipele i pepeljaru. Prepišite sljedeće rečenice u nizu, bez pogreške. Lujo i Oskar se igraju u pijesku pokraj mora, a Lovro ih gleda. Pavica i Dragica su se dogovorile da večeras plove plavim morem. O Grčkoj govore i Homerovi epovi Ilijada i Odiseja. Lovorka voli glasovir i misli da je jučer lijepo svirala. Helga i Olga hodaju livadom i gledaju male rascvale poljske makove. Davorka je cijelu večer plela čarape svome ocu, pa se umorila. Opijum je parfem koji imaju Palma i Olga. Ovu operu je skladao Verdi. Marko je dugo pričao o svojim psima. Moja obitelj je velika i vesela, pa se svi rado smijemo i igramo. Pavle Kos ima kolače od čokolade, koje Pepica jako voli. Lovorka se cijelu večer kupala u moru. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Primjer ispisanog teksta kako je naposan u udžbeniku, lekcija VIII, vježba br. Kirurg Pero Orlovac je operirao uho Lovri Podrugaču. Dječak me je osvojio svojim osmijehom. I Milivoj je posijao sjeme. U luku se usidrio čamac. Od mladih oraha se pravi orahov liker. Ivica me je odmjeravao svojim mrkim pogledom. Kirurg Pero Orlovac je operirao uho Lovri Podrugaču. Dječak me je osvojio svojim osmijehom. I Milivoj je posijao sjeme. U luku se usidrio čamac. Od mladih oraha se pravi orahov liker. Ivica me je odmjeravao svojim mrkim pogledom. Kirurg Pero Orlovac je operi- rao uho Lovri Podrugaču. Dječak me je osvojio svo- jim osmijehom. I Milivoj je posijao sjeme. U luku se usidrio ča- mac. Od mladih oraha se pravi orahov liker. Ivica me je odmjera- vao svojim mrkim pogledom. Kirurg Pero Orlovac je operi- rao uho Lovri Podrugaču. Dječak me je osvojio svo- jim osmijehom. I Milivoj je posijao sjeme. U luku se usidrio ča- mac. Od mladih oraha se pravi orahov liker. Ivica me je odmjera- vao svojim mrkim pogledom. MARIJA je vidjela Domagojevu majku. Pero priča priče o mačkama. Marija JE vidjela Domagojevu majku. PERO priča priče o mačkama. Marija je VIDJELA Domagojevu majku. Pero PRIČA priče o mačkama. Marija je vidjela DOMAGOJEVU majku. Pero priča PRIČE o mačkama. Marija je vidjela Domagojevu MAJKU. Pero priča priče O MAČKAMA. Sljedeće četverorede prepišite dva puta za redom bez pogreške. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Tipkanje slova t z 61 NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Tipka slova t nalazi se u trećem redu tipkovnice. Piše se kažiprstom lijeve ruke tako da prst ispružimo gore malo udesno, lagano dodirnemo tipku i odmah vratimo prst na osnovicu. Tipka slova z nalazi se u trećem redu tipkovnice. Piše se kažiprstom desne ruke tako da prst ispružimo gore jače ulijevo, lagano dodirnemo tipku i odmah prst vratimo na osnovicu. Uporišta su na malim prstima. Zlatko, zagriz, zahvala Zadar, zakupiti zalaziti zaliha, zrcalo telegram, telefaks, tastatura totem tlakomjer, tramvaj, temelji zidati zijevati zlikovac zazivati zdravstvo zoologija zmaj zrak tempo tempirati tratiti travarica trkač turopoljski tvrdoglavac 10. Sljedeći peterored napišite dva puta zaredom ne koristeći ENTER pri prelasku u novi red. Prepisujući tako ovu vježbu, dobit ćete jedan desetored. Ako ne pišete slovima Courier New, već nekim drugima, proporcionalnim, pišite na isti način, tj. Alta artroza, struka skleroza, datula drzak, fetus faza, jutros jeza, kut kazivati, lutalica Liza, Četka čizma, ratari rasizam, ustrojstvo uzimati, etatizam Ezop, imitacija izlaz, vatra veza, metropola mezimac, gospodarstvo glukoza, hotimice hertz, citira Cezar, otpor opaziti, postaja proza, tapeta Tuzla, zapiti zora, 11. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. U sljedećem primjeru bit će prikazan jedan od načina uvježbavanja sigurnosti zahvata na pojedine tipke. Treba odabrati jednu riječ koju ćemo rastaviti na nekoliko cjelina i ispisivati te cjeline od početka prefiksa prema kraju, ali i od kraja riječi sufiksa prema početku. Uputno je ovakvim na- činom češće uvježbavati zahvat na pojedine tipke. Kao primjer uzet ćemo riječ PROSVJETITELJ- STVO. Ako počnemo pisati ovu riječ od njezinog početka, rastavit ćemo je na: pro- prosvje- prosvjetitelj- 63 prosvjetiteljstvo Svaki dio ove riječi ispisuje se po tri retka. Tada prekidate pisati započeto bez obzira na to što riječ nije završena ili je ispisano samo jedno slovo riječi i prelazite u novi red pišući od početka tu cjelinu. Evo kako bi to trebalo izgledati:19 pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro pro prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvje prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetitelj prosvjetiteljstvo prosvjetiteljstvo prosvjetiteljstvo prosvjetiteljstvo prosvjetiteljstvo prosvjetiteljstvo prosvjetiteljstvo prosvjetiteljstvo prosvjetiteljstvo Ako vježbate pisati proporcionalnim slovima, npr. Istina je da ćete tako napisati više slova no što ste napisali u gornjem načinu pisanja, ali ćete na taj način uvježbavati sigurniji zahvat na pojedi- ne tipke slova. Prikazat ćemo vam to ovdje. Ako hoćemo na ovoj riječi uvježbavati sigurnost zahvata na pojedine tipke tako da raščlanjujemo riječ od njezinog kraja, rastavit ćemo je na:20 19 I to je vježba u kojoj učenici koji uče pisati na tipkovnici osobnog računala neće koristiti tipku ENTER, osim kad trebaju odvojiti jedan trored od drugoga, a ne moraju ni paziti na desni rub, jer je osobno računalo na tehnološkoj razini koja nadmašuje ovu radnju. Učenici će za domaći uradak prema naputku predmetnog profesora izraditi nekoliko zadataka koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Prepisujući tako ovu vježbu, dobit ćete jedan desetored. Ako ne pišete slovima Courier New, već nekim drugima, proporcionalnim, pišite na isti način, tj. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Prepišite sljedeće rečenice u nizu, bez pogreške. Zdravko je zasadio u zemlju kukuruz. Čuvaj se tog zlotvora. Zora je zasadila zelje u vrtu. Dora je zlatarevo zlato. Zorice, zatvori vrata za Zlatom. Od riječi zvijer zaista me hvata jeza. Hvata me jeza kad u zoru čujem zvuk tvog motora. Zlata je zakopala zlato. Rik divljači trza me iz zamrlosti. Tipkanje slova b n NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Tipka slova b nalazi se u prvom redu tipkovnice. Piše se kažiprstom lijeve ruke tako da prst ispružimo jako dolje udesno udaljenost na tipkovnici slična je onoj desne ruke od j na z, samo suprotno , lagano dodirnemo tipku i odmah nakon toga vratimo prst na osnovicu. Tipka slova n nalazi se u prvom redu tipkovnice. Piše se kažiprstom desne ruke tako da prst pomaknemo dolje malo ulijevo, lagano dodirnemo tipku i odmah vratimo prst na osnovicu. Uporišta su na malim prstima. Napišite svaku rečenicu četiri puta bez pogreške. Pri obavljanju telefonskog razgovora treba biti kratak i jasan. Zagrebačka banka javlja svojim komitentima da je osigurala DEM. Vladimir Nazor napisao je puno pjesama i pripovjedaka za djecu. Primili smo pismo poslovnog partnera, kojim najavljuje dolazak. Peterored u ovoj vježbi napišite dva puta kao cjelinu. Dakle, dobit ćete jedan puta deset tijesno pisanih redova, dakle — desetored. Anica Antun samosvojstven srdačno djelatnik Danijel fontana fen Japan junačiti klokan kinin Lapa Ljubljana činčila čun rečenica ranica unazad unučad vanilija Vinodol mungosi membrana ganjanje gavran Hania hrana carinik cin oporba obala pozornost postrojba tanak tobogan zamolba zagrebački bahat boljitak nabaviti nanosi 9. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Emile Zola, poznati francuski pisac, napisao je roman Nana. Niko- la je popravio i obnovio svoj automobil. Meni nikad veličina ili boja bombona nisu bili bitni. Barbara tvrdi da je ananas ukusniji od banane. Nevenka mu je bila blagonaklona. Povod za njihove raz- mirice bio je banalan. Branama su se branili od njihova nasrtaja. Vjekoslava, budi bar jednom pristojna. Dosadan čovjek je ona oso- ba koja govori o sebi kad bismo htjeli govoriti o nama. Kad se ljudi upoznaju, prijateljstva prestaju. Suze su tihi jezik bola. Da biste pristupili izračunavanju brzine pisanja operatera na tipkovnici osobnog računala, najprije je potrebno utvrditi učinjene pogreške tijekom prijepisa ili diktata. Kao jedna pogreška prilikom pisanja na tipkovnici osobnog računala računa se: 1. Kao dvije pogreške prilikom pisanja na tipkovnici osobnog računala računa se svaka suvišna, ispuštena ili zamijenjena riječ, ako ima više od šest slovnih mjesta. Brzina pisanja na tipkovnici osobnog računala mjeri se brojem čistih udaraca u jednoj minuti. Postupak izračunavanja brzine je sljedeći: 1. Na primjer, izračunat ćemo brzinu prijepisa u tra- janju od deset minuta: 1. Da bismo uopće mogli izračunati brzinu, najprije trebamo utvrditi koliko smo slova uopće napisali. Da bismo to napravili, koristit ćemo se opcijom Alati — Brojač riječi Tools — Word Count. Pri tome ćemo očitati onaj broj koji se odnosi na broj slova s praznim slovnim mjestima Slova — s razmacima, odnosno Characters — with spaces. Nakon toga slijedi postupak kako je opisano u naprijed navedenom tekstu. Europska glazba je tijekom svojeg povijesnog razvoja prolazila kroz nekoliko različitih razdoblja od kojih su najbitnija renesansa, barok, klasicizam i romantizam. Italija je bila središte u doba renesanse i baroka, a Njemačka u vrijeme klasicizma i romantizma. I u drugim zemljama počeli su se javljati istaknuti skladatelji. U glazbi devetnaestog stoljeća pojavio se nacionalni duh — skladatelji su počeli unositi nacionalne karakteristike u svoja glazbena djela, a nerijetko su svoju glazbu zasnivali na narodnim pjesmama svoje zemlje. Pored glazbenih djela svjetovnog karaktera, postoje i velika djela religiozne i crkvene glazbe. Skladatelji su kasnije skladali skladbe za zbor i soliste, zbor i orkestar, a bile su namijenjene za izvedbu prigodom raznih crkvenih obreda. Takvi obredi i glazbena djela pisana za njih nazivaju se u zapadnoj crkvi misa ili rekvijem, a u istočnoj liturgija ili opijelo. Danas se ta djela izvode na koncertima neovisno o njihovoj prvotnoj namjeni. Bach, Mozart, Beethoven, Verdi i mnogi drugi skladatelji stvarali su slavna djela te vrste. Učenici će za domaći uradak prema naputku predmetnog profesora izraditi nekoliko zadataka koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Peterored u ovoj vježbi napišite dva puta kao cjelinu. Dakle, dobit ćete jedan puta deset tijesno pisanih redova, dakle — desetored. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. U sljedećoj vježbi svaki redak napišite tri puta. Tipkanje slova ć š NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Tipka slova ć nalazi se u drugom redu tipkovnice. Piše se malim prstom desne ruke tako da prst ispružimo udesno, dodirnemo tipku i prst ponovno vratimo na č. Tipka slova š nalazi se u trećem redu tipkovnice. Piše se malim prstom desne ruke tako da prst ispružimo gore malo udesno, dodirnemo tipku i prst vratimo na osnovicu. Uporište je na kažiprstu desne ruke. Lijeva ruka miruje na osnovici. Pazite da prilikom pisanja ovih slova ne širite desni lakat. Prepišite sljedeće trorede dva puta zaredom. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Pišite sljedeći tekst deset minuta, a nakon toga izračunajte neto udarce u jednoj minuti. Kad toga ne bi bilo, opstanak na Zemlji ne bi bio moguć. Što se zbiva s kišom? Jedan dio padne u more i opet postane dio mora. Na taj način nadomještava vodu koja se kao vodena para ishlapljuje iz mora. Kišu koja padne na tlo ravničarskih predjela, upit će tlo. Njome će se ispuniti sitne šupljine unutar čestica zemlje do dubine od nekoliko metara. Tu vodu upotrebljavaju biljke koje je svojim sitnim dlačicama na korijenju upijaju i šalju u stabljike. Voda se penje prema lišću biljke, a biljka je upotrebljava za stvaranje hrane. Uz pomoć vode, stabljika i listovi biljke postaju čvršći. Ta podzemna voda predstavlja veliko skladište koje nikada potpuno ne presuši. Vodu koju uzimaju biljke i onu koja odlazi u zrak kao vodena para, zamjenjuje voda koju donosi nova kiša. Kiša pada na proplanke i na planine kao što pada i na ravno tlo. Voda će poteći nizbrdo u malim potočićima. Oni se spajaju i tvore brzac. Drugi će se brzaci spojiti s njim na putu sve dok od svih njih ne nastane rijeka. U početku će, dok je tlo strmo, rijeka izdupsti sebi duboko korito. Kasnije, kada tlo ne bude više tako strmo, rijeka će proširiti svoje korito, ali ono neće više biti tako duboko. Kada stigne u ravan kraj, teći će mnogo sporije i njezino će korito biti vijugavo. Na kraju će rijeka stići do mora i uliti se u nj. Rijeke katkada teku preko vapnenih stijena punih dubokih pukotina u koje rijeke poniru i teku ispod zemlje umjesto na njezinoj površini. Tekući prema moru, voda pomalo rastapa vapnenac pa tako ispod površine pravi tunele i spilje. Učenici će za domaći uradak prema naputku predmetnog profesora izraditi nekoliko zadataka koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Pustite da računalo samo prelazi u novi redak. U sljedećoj vježbi upoznat ćete se s još jednim načinom uvježbavanja sigurnosti zahvata, a sa sigurnošću doći će i brzina. Poznato je da u hrvatskom jeziku, a i u riječima koje su stranog podrijetla, ima mnogo prefiksa i sufiksa, te vam stoga savjetujemo da ih vježbate pisati, bilo samostalno, bilo u sastavu riječi. Evo primjera: a cija cija cija cija cija cija cija cija cija cija cija cija cija nacija racija protekcija inflacija provokacija dotacija frakcija imitacija rotacija emigracija emocija ilustracija porcija nacija b ište kupalište, ište slagalište, ište smetište, ište lječilište, ište previjalište, ište pristanište, ište gledište, ište ročište nik učenik, nik urednik, nik radnik, nik pjesnik, nik nastavnik, nik bolesnik, nik vlasnik, nik zastupnik, nik poslanik, nik nik, ica sestrica, ica maramica, ica spremačica, ica domaćica, ica ic ica ljepotica, ica vjeverica, ica domaćica, ica konobarica, ica, 1 5. Prepišite sljedeće rečenice u nizu, bez pogreške. Štiteći druge i ti ćeš biti zaštićen. Šapćući je rekla što ima. Dug prema povijesti je manji od duga prema budućnosti. Šćućurena od bola sjedila je na podu, promatrajući nas svojim očima. Od riječi unutar svake zagrade napišite točne višerede. Način ovakvog uvježbavanja objašnjen je i prikazan u lekciji II. Tipkanje slova ž đ NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Tipka slova ž nalazi se u drugom ili četvrtom redu tipkovnice. Piše se malim prstom desne ruke tako da prst pomaknemo gore udesno, dodirnemo tipku i prst vratimo na osnovicu. Tipka slova đ nalazi se u trećem redu tipkovnice. Piše se malim prstom desne ruke koji iz osnovice ispružimo gore jače desno, dodirnemo tipku i prst vratimo na osnovicu. Uporište je na kažiprstu. Žabno žabokrečina žalac Žarko žbuka žeđa ždral ždrepčić ždrala đak đavolica đem đeram đerdan Đurđevac đuveč đuvegija đavo đon žedan želudac Đurđa đurđica Židov žilav đuveč đuvegija žeđ žir životopis đački žongleri Đakovo župnik đeram žega đačić žoržet 6. Sljedeće rečenice pišite u troredima, četveroredima ili višeredima, bez pogreške. To grožđe je ukusno. To grožđe je ukusno. Koža žabe je glatka. Koža žabe je glatka. Koža žabe je glatka. Đak nam je iza leđa. Đak nam je iza leđa. U sljedećoj vježbi napisane su riječi abecednim redom, a u svakoj riječi nalazi se slovo ž ili đ. Prepišite vježbu nekoliko puta. Prepišite sljedeće četverorede kao cjelinu dva do tri puta. Napredniji učenici izradit će za domaći uradak sve zadatke koji se nalaze u dopunskim vježbama na CD-u. Kačić Miošić, Preobražaj, Đurđica, Život poslije života, Đavolov učenik, Žeđ 15. Vjerojatno ste već priijetili da je za točno pisanje u strojopisu najvažnije stalno vježbanje ponavlja- njem jedne riječi, skupine riječi ili manjih smislenih cjelina, pa čak i rečenica od jednog i više redaka. U ovoj vježbi su napisane dvije rečenice koje treba ponavljati više puta čak i cijelu stranicu. Rečeni- ce možete odvajati s dva dodira na tipku ENTER. Tipkanje slova w x q y NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Tipka slova w nalazi se u trećem redu tipkovnice. Piše se prstenjakom lijeve ruke tako da prst ispružimo gore malo ulijevo, dodirnemo tipku i odmah prst vratimo na osnovicu. Tipka slova x nalazi se u prvom redu tipkovnice. Piše se prstenjakom lijeve ruke tako da prst spustimo dolje malo udesno, dodirnemo tipku i odmah prst vratimo na osnovicu. Tipka slova q nalazi se u trećem redu tipkovnice. Piše se malim prstom lijeve ruke koji ispružimo gore malo ulijevo, dodirnemo tipku i nakon toga odmah prst vratimo na osnovicu. Tipka slova y nalazi se u prvom redu tipkovnice. Piše se malim prstom lijeve ruke tako da prst spustimo dolje malo udesno, dodirnemo tipku i odmah prst vratimo na osnovicu. Kod svih ovih zahvata uporište je na lijevom kažiprstu; desna ruka pri tome miruje. Sayton will examine the six boxes of wax with extreme care. These boxes were returned by Prof. Max of Knoxville College. The Government tax experts were exceedingly careful in examining the current tax receipts. The amount showed an excess of six million dollars over the previous year. Sixteen boxes of explosives were packed with the most extreme care and shipped by Fox Express Company. These explosives are to be used in secret experiments for the U. Iz udžbenika za strani jezik prepišite tekst po vlastitom izboru. Uvježbavanje sigurnosti zahvata NAPUTAK ZA UVJEŽBAVANJE SIGURNOSTI ZAHVATA Došlo je vrijeme kad možete reći da ste naučili pisati na tipkovnici istina, samo slova i to bez gle- danja u tipkovnicu. Cilj vam je bio pisati BEZ POGREŠKE, dakle, TOČNO, ali zadovoljavajuću brzinu još ni- ste postigli. Marljivim vježbanjem jednog dana pisat ćete brzinom od 250 do 300, pa i više udaraca u jednoj minuti. Stoga nemojte dopustiti da, dok učite pisati na tipkovnici, prođe i jedan dan a da niste vježbali pisati na tipkovnici bar jedan školski sat. Opazili ste, također, da su za brzo i točno pisanje na tipkovnici bitni sigurnost pri zahvatu na pojedine tipke slova i koncentriranost na ono što se piše. U ovoj lekciji prikazat ćemo vam nekoliko načina za uvježbavanje pisanja na tipkovnici radi postizavanja točnosti i brzine. A NAČINI UVJEŽBAVANJA ZA KONCENTRACIJU 1. Ispisivanje samoglasnika i suglasnika u riječima Odaberite neku vježbu u ovom udžbeniku u kojoj su napisane samo riječi, ali možete odabrati i rečenice, pa i cjelovit tekst. Prepisujte iz tih riječi najprije samo suglasnike, a potom samoglasnike. Na primjer: ažuran, sažetak, doživljaj, Fužine, jež, koža, ležište, čežnja žrn sžtk džvljj Fžn jž kž lžšt čžnj aua aea oia uie e oa eie ea ili alibi Alibaba samobitnost sabornik samoljublje debatnih Fabijan lb lbb smbtnst sbrnk smljblj dbtnh Fbjnaiiaiaaaoioaoiaoueeaiaia ili Pri obavljanju telefonskog razgovora treba biti kratak i jasan. Pr bvljnj tlfnskg rzgvr trb bt krtk sn ioaaueeooaooaeaiiaaiaa. Na taj način možemo ispisivati pojedine riječi, cijeli red, ili riječi unutar retka. Na primjer: a ispisivanje riječi gmaz glupost urezala magisterij matematika pozicija propozicija zamg tsopulg alazeru jiretsigam akitametam ajicizop ajicizoporp b ispisivanje cijelog retka Mislim da ću danas imati vremena poći s vama na vožnju motorom. Prepisivanje svakog drugog retka Za ovaj način uvježbavanja preporučljivo je odabrati neki kraći tekst 15 - 20 redaka i prepisivati ga tako da prepisujemo najprije neparne retke 1. Na primjer: redak Prije mnogo godina bio neki car, koji je nadasve cijenio lijepu, novu odjeću, pa je sav svoj novac trošio samo na to da se što bolje odjene i nakiti. Nije mario za svoje vojnike, ni za kazalište, ni da se proveze šumom, jedino mu bijaše do toga da pokaže svoje novo ruho. Imao je posebno ruho za svaki sat u danu, pa kako se inače kaže o kralju da vijeća u vijeću, tako su za ovog cara ljudi govorili da se odijeva u odjevnoj sobi. Nije mario za svoje mu bijaše do toga da pokaže svoje novo ruho. Imao je kralju da vijeća u vijeću, tako su za ovog cara ljudi lijepu, novu odjeću, pa je sav svoj novac trošio samo na vojnike, ni za kazalište, ni da se proveze šumom, jedino posebno ruho za svaki sat u danu, pa kako se inače kaže o govorili da se odijeva u odjevnoj sobi. Sljedeći tekst uvježbavajte pisanjem svakog drugog retka. U prvim ljudskim skupinama postojala je stanovita podjela rada između žena i muškaraca te između odraslih i djece. Snažni muški članovi skupine bavili su se lovom, dok su žene i djeca morali skupljati biljnu hranu i školjke, brinuti se za vatru i logorište Svaka je skupina prvobitnih ljudi živjela samostalno, bez oslonca na ostale skupine i bez povezanosti s njima. Izvan skupine nije postojao nikakav oblik društvenog života. Malo-pomalo potkraj paleolitika i u mezolitiku, prijelazom doba u neolit, veze ljudi u prvobitnim zajednicama postaju sve trajnije i one se postupno preobražavaju u bolje organiziranu zajednicu ljudi vezanih krvnim srodstvom - u rod. Ta nova zajednica ljudi potpuno će se razviti u doba kad ratarstvo i stočarstvo čovjeku omoguće da se trajno naseli. U rodu su u mezolitiku bili zabranjeni spolni odnosi između krvnih srodnika - braće i sestara, odnosno medu članovima istog roda. Zbog toga su se međusobno povezivale srodničke skupine. Prepisivanje teksta na stranom jeziku 82 Prepisivanje teksta na stranom jeziku je vrlo zanimljiv način vježbe za koncentraciju i točno pisanje. Odredite bilo koje štivo iz vašeg udžbenika za strani jezik i prepisujte ga. Prepisivati možete cjelovit tekst ili svaki redak teksta dva do tri, pa i više puta. The Worst Hijacker We shall never know the identity of the man who made the most unsuccessful hijack attempt ever. On a flight across America, he rose from his seat, drew a gun and took the stewardess ho- stage. The Least Alert Burglar A Parisian villain broke into a house at the village of Lachelle. Once inside he began to feel desidedly packis and so went in se- arch of the icebox. There he found his favourite cheese which it would have been a shame not to try. He then found some Barh Oliver biscuits and three bottles of champagne. After a while he began to feel sleepy and decided that he would lie down and digest his meal in comfort. He was arrested next morning fast asleep upstairs in the spare bedroom. Prepisivanje teksta iz rukopisa Ovaj način zahtijeva punu koncentraciju i prije svega prepoznavanje rukopisa bilo vlastitog, bilo tuđeg , te točno unošenje teksta u računalo. Primjer: Žene i muškarci koji znaju kako raditi zajedno i tvrtke koje im pomažu naučiti o zajedničkom radu, imaju veće mogućnosti za uspjeh, kako danas, tako i u budućnosti. Oni koji to ne čine, sutra će biti gubitnici. Sukobi između žena i muškaraca i frustracije prouzročene dvostrukim mjerilima mogu se pretvoriti u prednosti ako smo upozoreni na te probleme i ako krećemo u njihovo rješavanje. To od nas traži pošten odnos prema vlastitim iskustvima, jasnoću glede naših želja i nepostojanje straha u sukobljavanju sa samima sobom, svakim ponaosob i osobnim sustavom vrijednosti. Mi prolazimo kroz određene stupnjeve postupajući na taj način. Te stupnjeve je moguće predvidjeti, prepoznati i njima je moguće upravljati ako prije toga nešto o njima znamo. Specijalisti za organizacijski razvoj ocrtali su stupnjeve kroz koje žene i muškarci prolaze pri tradicionalnom sukobljavanju uloge spolova. Stupnjevi za pojedince, jednako kao i za organizacije, navedeni su u sljedećoj tablici jedan do 83 drugoga. To ne znači da se pojedine faze tog procesa odvijaju simultano, niti da su jednake ili iste za sve pojedince i tvrtke, ili da pojedinci i tvrtke prolaze kroz sve prikazane stupnjeve, ali to je ipak najčešći slučaj. Zbog tradicionalne uloge spolova koji podrazumijevaju podređenost žena muškarcima, žene su obično te koje prve postaju svjesne da nešto nije u redu ili da nešto ne funkcionira kad su one u pitanju. Nakon toga, uobičajeno je da se javlja ženski bijes uzrokovan dvostrukim mjerilima, ili pak žalbe zbog diskriminacije ili nepoštenog odnosa u tvrtki. One prve postaju svjesne takve situacije i poduzimaju određene aktivnosti. No, razumniji muškarci otkrit će kako tradicionalno shvaćanje uloge žena i muškaraca i stereotipi u svezi s time imaju svoju cijenu koju i oni plaćaju. Zadatak: Zamijenite bilježnice iz nekog predmeta hrvatski jezik, povijest i slično s učenicom ili učenikom koji sjedi do vas i prepišite nekoliko stranica teksta. Prijepis s predloška s ponavljanjem redaka, odlomaka i cjeline Ovo je jedan od najzanimljivijih načina uvježbavanja točnosti i brzine. Bilo koji tekst iz udžbenika prepisujete tako da pišete najprije svaki redak u nekom odlomku u troredu, četveroredu ili peteroredu. Nakon toga svaki odlomak prepišite barem tri puta, a potom cijeli tekst bar jedanput, ali vam preporučujemo da ga pišete onoliko puta koliko puta ste pisali svaki redak toga teksta. Za ovakav način rada najbolje je rabiti tekstove iz predložaka namijenjene prijepisu. P r i m j e r : Živimo još uvijek u svijetu u kojem se bogatstvo društva sastoji od materijalnih dobara i u kojem je proizvođenje toga bogatstva najvažnija društvena zadaća, jer samo tako se mogu optimalno razvijati raspoložive i nove proizvodne snage, a taj razvoj je prva pretpostavka oslobađanja rada i formiranja samodjelatnog društva. Postoji stoga veliko opravdanje i potreba da se razlikuje rad primijenjen u materijalnoj proizvodnji od svih drugih društvenih djelatnosti. Imajući to na umu, raspravljamo o stvarno proizvodnom radu i formalno proizvodnom radu. Svojstvo stvarno proizvodnog rada pridajemo djelatnostima koje su direktno usmjerene na prilagođavanje prirodne tvari društvenim potrebama i na dostavljanje tih proizvoda ljudima. Objekt mu je priroda, a ne čovjek, pa je tako i njegova svrha onaj korisni učinak koji dolazi do izražaja u proizvedenim upotrebnim vrijednostima - bez obzira na to je li se radi o opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili o uslugama koje traju upravo toliko koliko i rad koji ih isporučuje. R a z r a d a u v j e ž b a v a n j a : a tri puta svaki red 84 Živimo još uvijek u svijetu u kojem se bogatstvo društva sastoji od Živimo još uvijek u svijetu u kojem se bogatstvo društva sastoji od Živimo još uvijek u svijetu u kojem se bogatstvo društva sastoji od materijalnih dobara i u kojem je proizvođenje toga bogatstva materijalnih dobara i u kojem je proizvođenje toga bogatstva materijalnih dobara i u kojem je proizvođenje toga bogatstva najvažnija društvena zadaća, jer samo tako se mogu optimalno najvažnija društvena zadaća, jer samo tako se mogu optimalno najvažnija društvena zadaća, jer samo tako se mogu optimalno razvijati raspoložive i nove proizvodne snage, a taj razvoj je prva razvijati raspoložive i nove proizvodne snage, a taj razvoj je prva razvijati raspoložive i nove proizvodne snage, a taj razvoj je prva pretpostavka oslobađanja rada i formiranja samodjelatnog društva. Postoji stoga veliko opravdanje i potreba da se razlikuje rad Postoji stoga veliko opravdanje i potreba da se razlikuje rad Postoji stoga veliko opravdanje i potreba da se razlikuje rad primijenjen u materijalnoj proizvodnji od svih drugih društvenih primijenjen u materijalnoj proizvodnji od svih drugih društvenih primijenjen u materijalnoj proizvodnji od svih drugih društvenih djelatnosti. Imajući to na umu, raspravljamo o stvarno proizvodnom djelatnosti. Imajući to na umu, raspravljamo o stvarno proizvodnom djelatnosti. Imajući to na umu, raspravljamo o stvarno proizvodnom radu i formalno proizvodnom radu. Svojstvo stvarno proizvodnog rada radu i formalno proizvodnom radu. Svojstvo stvarno proizvodnog rada radu i formalno proizvodnom radu. Svojstvo stvarno proizvodnog rada pridajemo djelatnostima koje su direktno usmjerene na prilagođavanje pridajemo djelatnostima koje su direktno usmjerene na prilagođavanje pridajemo djelatnostima koje su direktno usmjerene na prilagođavanje prirodne tvari društvenim potrebama i na dostavljanje tih proizvoda prirodne tvari društvenim potrebama i na dostavljanje tih proizvoda prirodne tvari društvenim potrebama i na dostavljanje tih proizvoda ljudima. Objekt mu je priroda, a ne čovjek, pa je tako i njegova ljudima. Objekt mu je priroda, a ne čovjek, pa je tako i njegova ljudima. Objekt mu je priroda, a ne čovjek, pa je tako i njegova svrha onaj korisni učinak koji dolazi do izražaja u proizvedenim svrha onaj korisni učinak koji dolazi do izražaja u proizvedenim svrha onaj korisni učinak koji dolazi do izražaja u proizvedenim upotrebnim vrijednostima - bez obzira na to je li se radi o upotrebnim vrijednostima - bez obzira na to je li se radi o 85 upotrebnim vrijednostima - bez obzira na to je li se radi o opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama koje traju upravo toliko koliko i rad koji ih isporučuje. Živimo još uvijek u svijetu u kojem se bogatstvo društva sastoji od materijalnih dobara i u kojem je proizvođenje toga bogatstva najvažnija društvena zadaća, jer samo tako se mogu optimalno razvijati raspoložive i nove proizvodne snage, a taj razvoj je prva pretpostavka oslobađanja rada i formiranja samodjelatnog društva. Živimo još uvijek u svijetu u kojem se bogatstvo društva sastoji od materijalnih dobara i u kojem je proizvođenje toga bogatstva najvažnija društvena zadaća, jer samo tako se mogu optimalno razvijati raspoložive i nove proizvodne snage, a taj razvoj je prva pretpostavka oslobađanja rada i formiranja samodjelatnog društva. Postoji stoga veliko opravdanje i potreba da se razlikuje rad primijenjen u materijalnoj proizvodnji od svih drugih društvenih djelatnosti. Imajući to na umu, raspravljamo o stvarno proizvodnom radu i formalno proizvodnom radu. Svojstvo stvarno proizvodnog rada pridajemo djelatnostima koje su direktno usmjerene na prilagođavanje Postoji stoga veliko opravdanje i potreba da se razlikuje rad primijenjen u materijalnoj proizvodnji od svih drugih društvenih djelatnosti. Imajući to na umu, raspravljamo o stvarno proizvodnom radu i formalno proizvodnom radu. Svojstvo stvarno proizvodnog rada pridajemo djelatnostima koje su direktno usmjerene na prilagođavanje Postoji stoga veliko opravdanje i potreba da se razlikuje rad primijenjen u materijalnoj proizvodnji od svih drugih društvenih djelatnosti. Imajući to na umu, raspravljamo o stvarno proizvodnom radu i formalno proizvodnom radu. Svojstvo stvarno proizvodnog rada pridajemo djelatnostima koje su direktno usmjerene na prilagođavanje prirodne tvari društvenim potrebama i na dostavljanje tih proizvoda ljudima. Objekt mu je priroda, a ne čovjek, pa je tako i njegova svrha onaj korisni učinak koji dolazi do izražaja u proizvedenim 86 upotrebnim vrijednostima - bez obzira na to je li se radi o opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama prirodne tvari društvenim potrebama i na dostavljanje tih proizvoda ljudima. Objekt mu je priroda, a ne čovjek, pa je tako i njegova svrha onaj korisni učinak koji dolazi do izražaja u proizvedenim upotrebnim vrijednostima - bez obzira na to je li se radi o opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama prirodne tvari društvenim potrebama i na dostavljanje tih proizvoda ljudima. Objekt mu je priroda, a ne čovjek, pa je tako i njegova svrha onaj korisni učinak koji dolazi do izražaja u proizvedenim upotrebnim vrijednostima - bez obzira na to je li se radi o opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama c tri puta cijeli tekst Živimo još uvijek u svijetu u kojem se bogatstvo društva sastoji od materijalnih dobara i u kojem je proizvođenje toga bogatstva najvažnija društvena zadaća, jer samo tako se mogu optimalno razvijati raspoložive i nove proizvodne snage, a taj razvoj je prva pretpostavka oslobađanja rada i formiranja samodjelatnog društva. Postoji stoga veliko opravdanje i potreba da se razlikuje rad primijenjen u materijalnoj proizvodnji od svih drugih društvenih djelatnosti. Imajući to na umu, raspravljamo o stvarno proizvodnom radu i formalno proizvodnom radu. Svojstvo stvarno proizvodnog rada pridajemo djelatnostima koje su direktno usmjerene na prilagođavanje prirodne tvari društvenim potrebama i na dostavljanje tih proizvoda ljudima. Objekt mu je priroda, a ne čovjek, pa je tako i njegova svrha onaj korisni učinak koji dolazi do izražaja u proizvedenim upotrebnim vrijednostima - bez obzira na to radi li se o opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama koje traju upravo toliko koliko i rad koji ih isporučuje. Živimo još uvijek u svijetu u kojem se bogatstvo društva sastoji od materijalnih dobara i u kojem je proizvođenje toga bogatstva najvažnija društvena zadaća, jer samo tako se mogu optimalno razvijati raspoložive i nove proizvodne snage, a taj razvoj je prva pretpostavka oslobađanja rada i formiranja samodjelatnog društva. Postoji stoga veliko opravdanje i potreba da se razlikuje rad primijenjen u materijalnoj proizvodnji od svih drugih društvenih djelatnosti. Imajući to na umu, raspravljamo o stvarno proizvodnom radu i formalno proizvodnom radu. Svojstvo stvarno proizvodnog rada pridajemo djelatnostima koje su direktno usmjerene na prilagođavanje prirodne tvari društvenim potrebama i na dostavljanje tih proizvoda ljudima. Objekt mu je priroda, a ne čovjek, pa je tako i njegova svrha onaj korisni učinak koji dolazi do izražaja u proizvedenim upotrebnim vrijednostima - bez obzira na to radi li se o opipljivim predmetima, kao što su dobra ili stvari, ili uslugama koje traju upravo toliko koliko i rad koji ih isporučuje. Živimo još uvijek u svijetu u kojem se bogatstvo društva sastoji od materijalnih dobara i u kojem je proizvođenje toga bogatstva najvažnija društvena zadaća, jer samo tako se mogu optimalno 87 razvijati raspoložive i nove proizvodne snage, a taj razvoj je prva pretpostavka oslobađanja rada i formiranja samodjelatnog društva.



SMESNA DOPISIVANJA I ISPALE 9
Zagrebačka banka javlja svojim komitentima da je osigurala DEM. Tipkanje slova r u NAPUTAK ZA PISANJE NA TIPKOVNICI Ovom vježbom prelazimo na tipke u trećem redu tipkovnice. Princip je deseteroprstnog pisanja na tipkovnici osobnog računala ili pisaćeg stroja da prsti budu nad tipkama te- meljnog položaja iz kojeg zahvaćaju tipke u ostalim redovima tipkovnice i nakon svakog otipkanog slova vraćaju se na svoj temeljni položaj. Od mladih oraha se pravi orahov liker. Dokument svakako spremajte svakih pet minuta. Osnovna razlika i prednost pri pisanju na računalu sastoji se u tome da prilikom pisanja na tipkovnici osobnog računala učenik ne treba voditi brigu o prelasku u novi redak. Rijeka je veliki lučki grad. Peterored u ovoj vježbi napišite dva puta kao cjelinu.

[Ona traži njega Sombor|Udovica trazi avanturu|Intimne masaže]






Oznake: Kompjuterska-daktilografija

Zarada preko interneta klikanjem na reklame - Susretit će se u sredini

Zarada na internetu uz najbolji PTC program na svijetu!










Click here: Zarada preko interneta klikanjem na reklame






E sad pitate se kakvi su to zadatci. Što više refereala registrirate veci postotak zarade. Ne placa se nista karticom vec se koristi novac koji se dobija na sajtu kako bi se unapredio posao. Ako mi fali bodova ja dokupim, napravim 1500 VP i ocu pare.



zarada preko interneta klikanjem na reklame

Naravno ovo je samo kompanija i budite svjesni da svako ulaganje nosi i svoj rizik. Kao prijemnik, necete nikad imati nikakve troškove, a možete zaraditi. Problem kod MLM kompanija je i taj što jako mali postotak ljudi uspije uopće pokriti svoje troškove, a kamoli zaraditi,te se češće njihovo poslovanje svodi na masovno učlanjivanje drugih, a manja orijentacija je na proizvode.



zarada preko interneta klikanjem na reklame

Sigurna zarada na internetu klikanjem na reklame! - Pretpostavljam da se to odnosi na dva racunara ali na istoj konekciji.



zarada preko interneta klikanjem na reklame

Pre učlanjenja u jedan PTC sajt a ima ih dosta najbolje je da proverite kako se rangira određeni PTC sajt da li je ozbiljan u isplati svojih članova i za koje zemlje je podržan često su isključene neke zemlje u Evropi i Azijii. Najlakši način je da posetite npr. Nakon iskustva od nekoliko meseci slobodno Vam možemo preporučiti adrese koje naravno nude reklame svaki dan i koje je potrebno da odgledate jednom u 24 časa, kad se Vaše pravo da gledate fiksirane reklame ponovo resetuje, stoga ako želite da praktičnije provedete svoje vreme u kliktanje započnite članstvo u nekom vremenu kada ste najčešće slobodni i za računarom jer tako možete pre isteka 24 časa isklikati reklame od prethodnog dana i sačekati reset time i otklikati za naredni period. Čime ste u jednom vremenu odradili dva dana... E moj sine znaci radio si cjeli mjesec :D i zaradio cca. Pustite te PPC sajtove... Najbolja zarada je naravno CPC CPA CPM PPD. Malo guglajte navedene pojmove. Ovo klikanje na reklame i cekanje po 30 sekundi hahahah. Znaci neki indijanac od 15 godina otvori taj sajt da bi kupio sebi kakvu kucu a vi se napalite i imate zaradu po pregledu od prilike 0. A posto ima odredeni broj tih pregleda na dan vi mozete maksimalno 2-3 centa na dan zaradit znaci nista... Jos fino zaradite nekih 50 dolara i cekate isplatu i na kraju skontate da je fejk sajt. Ovaj forum je meni u proteklih 2-3 mjeseca indirektno donieo 6 000 KM. Jeste malo tesko u pocetku al polako samo i uzivaj te.



Kako zaraditi na youtube (detaljno objasnjeno)
Imate slobodnog vremena, ostali biste kod kuće, ali želite redovna primanja!? Taj Link se posalje prijatelju i kada se prijatelj preko njega Registrira on postaje Vas Referral. Nije potrebno nikakvo programersko znanje. Saradnja u TTMarketingu za primaoca ne predstavlja nikakav trošak. Kada dodjemo do minimalnog iznosa za isplatu, mozemo zatraziti isplatu i oni ce nam isplatiti taj novac na nas AlertPay ili PayPal racun. Nakon registracije mozete poceti sa klikanjem, ali prije nego krenete klikati, Morate se sa svojim podacima USERNAME i PASWORD - LOGIRATIi tek onda poceti Klikati na ponudjene Reklame. Ovaj forum je meni u proteklih 2-3 mjeseca indirektno donieo 6 000 KM. Potrebna su pojedina stručna znanja. Što misliš koliko će se Traffic Monsoon održati? Reklamne poruke ste dosad primali svakodnevno i besplatno.

[PRILOZI LJETOPISU POPA DUKLJANINA I RANOSREDNJEVJEKOVNE DUKLJE|Prvi sexualni odnos kod žena video|Kontakti parovi]






Oznake: sigurna, zarada, naš, internetu, klikanjem, reklame

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.