Harry Potter & Prijatelji iz Hogwartsa

subota, 14.10.2006.

Datumi u Harryju Potteru

Obožavatelji su napravili kronologiju u romanima o Harryju Potteru od samo jedne informacije dane u Harryju Potteru i Odaji tajni. Na smrtnom danu Skoro Beezglavog Nicka u toj knjizi, na torti se nalazi datum njegove smrti - 31. listopada 1492. (Iako u Kamenu mudraca Nick kaže da je mrtav već gotovo 400 godina, to se smatra manjom pogreškom autorice). Ta je proslava bila u čast 500. obljetnice njegove smrti i to bi značilo da je ta proslava bila 31. listopada 1992. To je 2006. potvrdila i J. K. Rowling kad je u dobrotvorne svrhe donirala kopiju obiteljskog stabla obitelji Black za aukciju Book Aida. Stablo je uključivalo i godinu rođenja Draca Malfoya - 1980.

To je obiteljsko stablo bilo slično onome opisanome u Redu Feniksa. Ipak, na obiteljskom stablu nije bilo godine rođenja Siriusa Blacka što bi odmah točno datiralo i godine rođenja njegovih kolega iz Hogwartsa. Ali je na stablu upisana godina rođenja njegove rođakinje Bellatrix Lestrange, 1951., a Sirius je rekao da su on i Bellatrix bili u školi u isto vrijeme. To bi značilo da je Bellatrix bila na završnoj godini 1969./70., a Sirius i njegovi kolege barem su te školske godine, ako ne i ranije, započeli školovanje.

Postoje još tri činjenice po kojima se određuju godine školovanja Siriusa, Jamesa i Lily Potter, Severusa Snapea, Remusa Lupina i Petera Pettigrewa. Datiranje se može zakomplicirati zato što za svaku školsku godinu rođendan može pasti unutar dvije godine i ovisi o točnom danu i mjesecu rođenja, a za mnoge likove nisu poznati točni podaci.

J.K. Rowling u intervjuu je nakon objave Plamenog Pehara rekla da je Snape imao 35 ili 36 godina. Ovisno o tumačenju tog podatka, godina je njegova rođenja između 1958. i 1960. (rođendan mu je 9. siječnja što je poznato sa službene web-stranice autorice)
J.K. Rowling na svojim je stranicama objavila i informacije o Siriusu Blacku i rekla da je on imao "oko 22 godine" kada je zatvoren u Azkaban, nakon smrti brojnih bezjaka 1. studenog 1981. S godinom više-manje dobijemo da je godina Siriusova rođenja između 1958. i 1960.
Harry je u situ sjećanja (Harry Potter i Red feniksa) vidio scenu u kojoj njegov otac i Snape polažu ČAS-ove. Za taj je događaj kasnije rečeno da se dogodio prije više od dvadeset godina. To bi značilo da je taj ispit bio školske godine 1974./75. ili ranije i da je godina rođenja Severusa Snapea 1959. ili ranija.

- 14:54 - Komentari (12) - Isprintaj - #