Google

srijeda, 18.07.2007.

Sake 3

VARIJACIJE
Postoje 2 osnovne vrste sake-a; futsu-shu ("normalni sake") i tokutei meishosho ("posebno etiketirani sake"). Futsu-shu nije oznaka za bilo koju vrstu etiketiranog sake-a. Takav sake je ekvivalent stolnom vinu, te je preko 75% posto sakea ovakvog tipa. S druge strane tokutei meishoshu se razlikuje po stupnju čistoće riže i dodanoj vrijednosti alkohola, ili čak odsutnosti takovih aditiva.
Tokutei meishoshu (6 ukoliko bi se uzimale miješane varijacije junmai i ginjo sake-a) sake dolazi u 4 varijacija:
- HONJOZO - SHU koji sadrži malene dodane količine destiliranog alkohola koji pomaže u dobivanju specifičnijeg okusa. Ovaj izraz je nastao 1960.g. kako bi se opisala razlika između premium sake-a i jeftinijih vrsta kojima je dodavana veća količina alkohola ne samo alkohola radi, već i zbog povećanja volumena pića.
- JUNMAI - SHU (doslovno "vino od čiste riže"), koje se radi samo od riže. Prije 2004.g. Izraz opisuje vrstu pića koje u sebi ne sadrži nikakve aditive kao ni dodani alkohol.
- GINJO - SHU je sako ekod kojeg je "polirano" 50-60% riže.
- DAIGINJO - SHU sake sadrži 50% "polirane" riže ili manje.

Izraz junmai može biti prefiks bilo ginjo ili daiginjo sake-u, ukoliko oni u sebi ne sadrže dodani alkohol. Međutim, destilirani alkohol se ponekad u malenik količinama dodaje u ginjo i daiginjo sake samo kako bi poboljšao aromu, a ne radi povećanja volumena. Takav sake nije nužno lošije kvalitete od njegove junmai inačice. Čak štoviše, većina proizvođača koji dobivaju zaltne medalje na Hiroshima Kanpyokai natjecanju (najprestižnije natjecanje) ne proizvodi junmai sake jer dodaju male količine alkohola.
Stog apostoje i neki drugi izrazi za opisivanje sake-a:
- KUROSHU koji sadrži neočišćenu smeđu rižu (više kao kineska metoda).
- KOSHU je stari sake. Većina sake-a nije namjenjena starenju jer pritom ne dobivaju na kvaliteti, ali ova vrsta sake-a može stajati desetljećima pri čemu sake požuti te poprima medenasti okus.
- TARUZAKE sake dozrijeva starenjem u bačvama od cedra. Starenje takvih bačvi daje karakterističnu aromu. Izraz isto tako opisuje sake kojim se u rad na svečanostima puštaju zgrade, poslovi itd. Kako cedar daje specifičnu aromu ova vrsta sake-a se vrlo rijetko koristi za takve svečanosti.
- SEISHU je službeno ime za japanski sake, ali isključuje nigorizake i doburoku.
- SHIZUKI - DORI se odvaja od taloga na način da se iz posebnih moromi torbi pušta da polako kaplje bez vanjskog pritiska.
- TOBIN - GAKOI se shizuki - dori metodom odvaja i pretače u posebne 18-litarske staklene posude ("flaše") što rezultira olakšanjem izbora kvalitetnijeg sake-a za izvoz.
- SHIBORITATE se izvozi bez da je sazrijevao 6 mjeseci. To je tradicionalna metoda. Kao posljedica nastaje više kiseli sake.

POSLUŽIVANJE SAKE-A

U Japanu se sake poslužuje hladan, topao ili vruć, što ovisi o željama osobe, kvaliteti pića i godišnjem dobu. Sake je jedno od rijetkih alkoholnih pića koje se najčešće konzumira vruće. Tipično, takav sake se pije zimi, dok se hladan poslužuje ljeti. Grijanjem se sakrijavu nepoželjne arome i lošija kvaliteta pića, te se smatra da je ova metoda ispijanja postala popularna za vrijeme drugog svjetskog rata uslijed deficita kvalitetnih sastojaka.
U Americi se najčešće poslužuje na tjelesnoj temperaturi (37 C), odk profesionalci preferiraju sobnu temperaturu (20 C). Ispijanje blago rashlađenog sake-a postaje sve popularnije (10 C).
Sake se poslužuje u plitkim posudama (choko), u koje se toči iz keramičkih posuda (tokkuri). sakazuki je naziv za posude koje se koriste u svečanijim prilikama. Pijenje iz tuđe posude se smatra znakom prijateljstva, te služi za odavanje počasti osobama nižeg društvenog statusa.
Mashu je posebna vrsta kutijice koja se tredicionalno pravi od japanskog čempresa. U nekim tradicionalnijim restoranima se kao znak darežljivosti i pažnje gostima dopšušta da svoju posudicu za sake stave unutar kutijice te da naljievaju sake preko posude, sve dok ne napune kutijicu.

opis slike

POHRANJIVANJE

Najbolje je sake čuvati a tamnom hladnom mjestu jer ga izlaganje toplini i svjetlu polako kvari. Sake pohranjen na sobnoj temperaturi je najbolje konzumirati nakon par mjeseci od dana kupnje.
Nakon otvaranja oce, preporuča se pričekati 2 - 3 sata. Može se čuvati u hladnjaku, ali se preporuča da se boca popije u roku od 2 dana. To je zbog oksigenacije koja znatno utječe na aromu. Ako se u hladnjaku čuva dulje od 3 dana, najbolje je sa njim pripraviti kuhano jelo.
Daiginjo - shu sake može stajati kao i vi no. Treba se čuvati na niskoj temperaturi. Tradicionalno se čuva između 3 i 5 godina. Već nakon samo pola godine stajanja, okus mu postaje zamjetno blaži. Kako se većina ginjo - shu sake-a pravi u proljeće, pola godine stari sake se zove jesenski sake. Kada stari više od 10 godina, okus i miris podsjećaju na sherry, dok mu boja postaje svijetlo smeđa. Postoje i posebne "berbe" sake-a, ali takve se boce ne nalaze u običnim prodavaonicama.

RITUALNA KORIŠTENJA

Sake se često koristi za vrijeme šintoističkih rituala pročišćavanja (nešto kao i vinu tijekom kršćanske mise). Za vrijeme drugog svjetskog rata kamikaze su pili sake prije izvršenja svojih misija. Danas se bačve sake-a otvaraju razbijanjem za vrijeme šinsoističkih ceremonija i festivala, te nakon sportskih podviga. Taj sake (iwai - sake (slavljenički sake)) se slobodno služi svima u znak širenja sreće. Sake se poslužuje i za vrijeme ceremonija ispijanja čaja uz lagane obroke.
Za Novu Godinu, Japanci piju posebnu vrstu sake-a (toso). Toso je iwai - zake vrsta koja se dobiva otapanjem kineskog lijekovitog praha u sake-u tijekom noći. Taj prah zove se tososan. Ovakav sake u malim gutljajima ispijaju i djeca. U nekim regijama se čak tradicionalno ovaj sake ispija od najmlađeg člana do najstarijeg.

- 11:27| 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2007  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Srpanj 2007 (33)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari da/ne?

Opis bloga

Ninje, smauraji i japanska povijest, kultura i tradicija do 20. stoljeća.

Obavijest

Blog je u fazi prebacivanja materijala sa bloger servisa, tako da molim za malo razumijevanja. Naknadno ću ubaciti i sve slike i neke članke koje nisam prebacio jer obiluju slikama. Nažalost prebacivanje traje malo dulje nego što sam očekivao, ali intenzivno radim na tome. Dok čekate, objavio sam novi tekst. Hvala na razumijevanju.

LINKOVI
nihongichigai
kucanica u Japanu
kabulske priče

Counter
Counter