Google

srijeda, 18.07.2007.

Yamabushi

Yamabushi su bili japanski planinski asketici i ratnici, većinom iz shingon budističke sekte. Većinom usamljeni, ponekada su formirali slabašne konferedacije i udruženja, gradiil hramove, te su sudjelovali u raznim sukobima uz bok samuraja i sohei -a. U modernoj upotrebipojam yamabushi se odnosi na praktičare shugendo sekte. To je religija koja miješa budističke i shinto elemente. Obučeni u bijele odore, kako nose horagai trube, yamabushi su i danas čest prizor pokraj svetih shugendo mjesta u području triju svetih planina u Dewi. To su planine Haguro, Gassan i Yudono.
Yamabushi su započeli kao yamahoshi, isolirane skupine samotnjaka, asketika i "svetih ljudi", koji su pratili put shugenda i u potrazi za duhovnim, mističkim i natprirodnim moćima. Smatra se da je osnivač shugenda En no Gyoja, ali su mitovi vezani za njega brojni i vrlo komplicirani tako da sekta možda i nema poznatog osnivača. Njegova ličnost odgovarala bi japanskoj inačici Merlina. Ljude koji su ga slijedili nazivali su raznim imenima...kenja, kenza i shugenja. Ti mistici su postali čuveni po svojim magičnim sposobnostima i okultnim znanjima, te su bili traženi kao iscjelitelji i mediji (miko). Većina ih je, uz odanost shugendu, proučavala i tendai sbudističku sektu, ili pak Shingon sektu, koju je ustanovio Kobo Daishi u 8. stoljeću. Shingon budizam je jedna od glavnih sekti mikkyo-a. mObje sekte su gledale na planine kao idealno mjesto za takav oblik izolacije. U toj osami, monasi nisu samo proučavali prirodu i religijske tekstove i slike, već i mnoštvo borilačkih vještina. Ideja o borilačkim vještinama kao sredstvu za unaprijeđenje mentalnog, duhovnog i fizičkog zdravlja je uvijek bila centralna u japanskoj kulturi. Za razliku oh sohei-a yamabushi su postali i ratnici i a ne samo monasi.

opis slike
oklop yamabushi ratnika

Kako je rastao njihov utjecaj, a sa time i njihova organizacija, mnogi majstori asketskih disciplina su dobili visoka mjesta na dvorovima. Monasi i njihovi hramovi su počeli dobivati politički utjecaj. Do Nanboku - cho perioda, u 13. i 14. stoljeću, yamabushi su formirali organizirane kohorte (konsha) zajedno sa sohei - ma i drugim monasima. Pomagali su caru Go - Daigu u nastojanjima da zbaci Kamakura šogunat, te su svojim borbenim vještinama bili sposobni odgovoriti izazovu kao što su samuraji. Sedam stoljeća kasnije, tokom Sengoku perioda, yamabushi su se mogli pronaći među savjetnicima i vojskama uz gotovo svakog kndidata na japansko prijestolje. Neki, vođeni od strane Takede Shingena, pomagali su Odi Nobunagi protiv Uesugia Kenshina 1568. g., dok su drugi kao Sessai Choro savjetovali Ieyasua Tokugawu. Oda Nobunaga je taj koji ihje konačno porazio i prekinuo vrijeme ratnika monaha.

opis slike
yamabushi

Kao i drugi ratnici monasi, yamabushi su bili vješti u korištenju raznog oružja. Ne treba zato čuditi što se mogu pronaći podaci o monasima koji su se borili lukom i strijelim, mečem ili bodežima. Ali, kao i sohei i ikko - ikki, najčešće su se koristili naginatom. Uz njihove duhovne i mistične moći, yamabushi se često bili vrlo vješti praktičari ninjutsua, vještine ninji. Poznato je i kako su unajmljivali ninje da se bore uz njih, te da im pomažu u raznim ilegalnim radnjama. ninje su se isto tako prerušavali u monahe u planinske asketike, kako bi prošli neopaženije u određenim situacijama. Povezanost ninji i yamabushia je vrlo velika jer se smatra da su neki ninja klanovi nastali kao derivati yamabushi životnog stila, te da su spojili sa raznim interpretacijama ninpo-a (najvišeg oblika vještini ninja).

- 11:12| 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2007  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Srpanj 2007 (33)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari da/ne?

Opis bloga

Ninje, smauraji i japanska povijest, kultura i tradicija do 20. stoljeća.

Obavijest

Blog je u fazi prebacivanja materijala sa bloger servisa, tako da molim za malo razumijevanja. Naknadno ću ubaciti i sve slike i neke članke koje nisam prebacio jer obiluju slikama. Nažalost prebacivanje traje malo dulje nego što sam očekivao, ali intenzivno radim na tome. Dok čekate, objavio sam novi tekst. Hvala na razumijevanju.

LINKOVI
nihongichigai
kucanica u Japanu
kabulske priče

Counter
Counter