Hal 9000

17.05.2006., srijeda

Nekoliko riječi o Bleiburškim žrtvama

Ovih se dana obilježava obljetnica Bleiburškog križnog puta i jučer je tim povodom prikazana dokumentarna TV emisija. U sklopu emisije moglo se vidjeti Titovo obraćanje «naciji» gdje on kaže kako rat nije završio dok se ne završi bitka sa ostacima Pavelićevih snaga. Prava je istina da su partizani proganjali ustaše, među kojima je bilo i civila, sve do Rumunjske granice, no iz isječaka emisije dalo se isčitati još nekih momenata koji nisu izraženi eksplicitno. Naime, jedan je saveznički general rekao kako su Pavelićevi vojnici tražili da im se ostavi oružje, jer se boje da će ih Titovi partizani pobiti. Dakako, Titovi su ih partizani pobili, ali činjenica je i to da Saveznici nisu razoružali Pavelićeve vojnike. Istina je da su Titovi partizani pobili dosta civila, ali zašto ustaše nisu pobjegli sami, nego su u ratni zločin sami upleli članove svojih obitelji – povevši ih za sobom naoružani? Činjenica je i to da je u to vrijeme vladala pobjednička euforija i želja za osvetom spram nacističkih okupatora, čiji su sluge bili upravo ustaše, a svijet je izlazio iz svjetskoga rata. Činjenica je i to da su u partizanima bile balkanske seljačine, baš kao i među ustašama i četnicima, koji su 44-te masovno i prešli u partizane (zapravo njihov je početak također bio antifašistički – ili su ga tako kamuflirali pred zapadom ), pa se bolji tretman nije mogao niti očekivati.
Da ne bi nitko mislio kako opravdavam Bleiburški zločin, mislim da je to što se tim ljudima desilo prestrašno, no nekoliko mjeseci prije Bleiburga, većina su tih žrtava bili tirani. Bleiburški je zločin zaslužio najveće osude, jer to je pobjeda divljaštva nad tolerancijom, no taj zločin nikako ne treba sagledavati kao "poseban" zločin i izdvajati ga iz njegova prostorno-vremenskog konteksta. Ustaše su za nacističke ciljeve ubijali Židove – nije li to još strašnije? U ubijanju Židova nije bilo ničega doli koristoljublja. Ne treba niti čuditi divljaštvo partizana nad «desnim» Hrvatima, kad i danas, 60 godina poslije, «desni» Hrvati svršavaju na ThoMPsonov stih: «…stići će vas naša ruka i u Srbiji!». Rezime svega bio bi da mislim kako je Tito kriv jednako kolioko i Saveznici, a pravi je krivac Pavelić (lopovčina koja je pobjegla s novcem i zlatom).

- 10:32 - Komentari (6) - Isprintaj - #

05.05.2006., petak

Iranska kriza otkriva pravi uzrok!


Ministarstvo nafte u Iranu dalo je dozvolu za rad burze nafte na kojoj bi cijene bile izražene u eurima, a ne u dolarima što je već blizu 100 godina bilo pravilo. Ne zna se koji su trgovci i vlade spremni prodavati ili kupovati na toj burzi, niti se zna kada bi burza počela s radom. Burza je registrirana na otoku Kishu, smještenom uz obalu južnog Irana, gdje se nalaze uredi od nekih 100 iranskih i stranih naftnih kompanija. Trgovina naftom trenutno se obavlja samo u dolarima na tržištima u New Yorku i Londonu. Ako takvo tržište uspije, promatrači kažu da će prihodi od nafte izraženi u eurima u konačnici uvjeriti središnje banke da dio svojih rezervi u američkim dolara zamijene onima u eurima, što bi moglo dovesti do daljnjeg pada vrijednosti američke valute.
- 23:48 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Linkovi

Image Hosted by ImageShack.us
Jumbo plakat – Trinidad, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Cge Guevara memorial – Santa Clara, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Kip Josipa Broza – Ciudad de Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
General Zappata – Ticuman, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Chichen Itza – Yucatan, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Piramida Sunca – Teotihuacan, Mexico