Hal 9000

20.11.2005., nedjelja

Target: Venezuela

Američka vlada javno se izjasnila kako Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez predstavlja prijetnju demokraciji u toj zemlji. T.Shannon, pomoćnik državnog tajnika, rekao je da Chavezova vlada “podriva demokratske institucije koristeći ih za ograničavanje prava onih koji im se protive, polako smanjuje ekonomske slobode I odbija mogućnosti globalizacije.
Moram primijetiti nekoliko stvari:
Venezuela poslijednje dvije godine ostvaruje najveći gospodarski rast na svijetu od cijelih 16%.
Dakle naftna kriza odgovara Venecueli, što uvelike ljuti amerikance koji su doveli do naftne krize kako bi samo oni zaradili.
Uskraćivanje prava protivnicima sustava? Zvuči poznato. Nije li I u SAD-u tako? Neću pričati o uskraćivanjima građanskih sloboda poslije napada na WTC, već ću samo reći “Holiwoodska crna lista”. Reći ću da je u nekim federalnim državama SAD-a rasna diskriminacija bila uvelike prisutna kada su se već amerikanci kleli u demokratske vrijednosti sustava – demokracija ruku pod ruku s apardheidom. Sloboda – ta riječ mi teško može ići uz državu gdje je gotovo devet miliuna žitelja u zatvotu (3% amerikanaca je u zatvoru). Dobro je poznato kako SAD brane demokraciju diljem svijeta i da su zabrinuti za boljitak ljudi na prostorima svih kontinenata. U Iraku se npr. Nakon vojne intervencije stanje zaista uvelike popravilo – sada tamo vlada sustav koji je vjerna projekcija demokratskih vrijednosti za koje se zalaže SAD.
Dodamo li još Venecuelu na popis kao treće nalazište nafte na svijetu, tada mi se čini da bi humanitarni program “Nafta za hranu” ponovo mogao zaživjeti.
U biti to je globalizacija: Mi imamo hranu, a vi naftu koju smijete prodati jedino nama – I to za hranu.
Humano društvo, nema šta.
U to ime pozdravljam izjavu Huga Chaveza koji je Busha nazvao bolesnikom i luđakom.

- 12:33 - Komentari (10) - Isprintaj - #

10.11.2005., četvrtak

U Kanzasu se priprema giljotina za znanost

Obrazovne vlasti u američkoj saveznoj državi Kansas izbacile su teoriju evolucije (1859) iz programa. Dakle, kao što bi neuke babe rekle «Morti si ti nastal od majmuna, al ja nis». Naravno, nije problem samo teorija evolucije, jer u tom novom konceptu se odbacuje i teorija Velikog praska. Novi stari koncept naziva se inteligentnim dizajnom, a oslanja se na neupitno postojanje visoke inteligencija (Boga) koji je tvorac svega. Da bi se taj, inače znanstveno neodrživi, koncept održao, u Kanzasu se mijenja definicija znanosti. Po sadašnjim se definicijama teorije neprestano provjeravaju, i nakon samo jadnog neupitnog dokaza o pogrešnosti teorija se odbacuje. Tako se npr. Einsteinova teorija relativnosti svakodnevno provjerava Michaelson-Morryevim pokusom. Pošto je teorija "inteligentnog dizajna" neprovjeriva (dakle i nije teorija), mudri su kanzašani promijenili definiciju teorije i znanosti uopće. Možemo stoga reći da je ovo mali korak za učenike, ali veliki skok u nazad za znanost na tim prostorima. Kako se u Kanzasu već bruse giljotine na kojima se kani smaknuti znanost, a time i zdrav razum, nadajmo se da se virus gluposti neće proširiti dalje po svijetu.
- 18:31 - Komentari (10) - Isprintaj - #

08.11.2005., utorak

George Bush na Kubi

Eto, ovakvi se jumbo plakati na Kubi mogu vidjeti umjesto onih za Mc' Donalds, Coca-colu, Erste banku i slično. Cijeneći interes "crvenih kolega" s bloga, a i u nedostatku volje za pisanjem nekog posta, danas ću ovom slikom pokušati podijeliti svoje raspoloženje sa onima koje tastatura ili miš dovedu na moj blog. Link na ovu sliku u većem formatu, i na još neke druge, nalaze se na prošlom postu.
Eto, to bi bila atmosfera jednog malog djela svijeta koji još nije zaražen globalizacijskim virusom.
- 10:44 - Komentari (5) - Isprintaj - #

05.11.2005., subota

Crtica iz Havane

Eto prije 10-tak dana vratio sam se sa Kube. Pobjegli smo desetak sati prije zatvaranja Havanskog aerodroma "Jose Matri" zbog nadolazećeg uragana Wilme. Pošto mi je ovo bio drugi posjet Kubi, uglavnom sam znao što mogu očekivati. Ipak, naišao sam na jednu čudnu pojavu. Naišli smo na čovjeka sa slike koji se vuče po ulicama Havane, a pritom tegli i kamen koji mu je lancom vezan za nogu. Pošto se radi o zemlji gdje se za takvo što ne mora davati objašnjenje, a svaka ludost koja nije na štetu drugih je zapravo normalna, nismo uspjeli doznati tko je taj lik. Uglavnom spodoba je vjerovatno neki "Sizif" i izgleda kao da je došao iz vremena Starog Zavjeta.

Evo, ponukan komentarima, izložit ću neke slike koje bi trebale bar malo dočarati atmosferu Kube.

" TARGET="_blank">Capitolio, La Habana
Coche Americano
Dostava sladoleda - Plaza Santa maria, Istocne plaze Havane
Jumbo plakat - propaganda za prevenciju AIDS-a
Jumbo plakat - Bush fašist
Kućni oltar - Svetac i iznad Che
Che u prirodnoj veličini (iako mislim da je malo povećan) ispred muzeja u Santa Clari
Che memorial - mjesto gdje se nalaze Guevarini ostaci i mjesto na kojem se svake godine obilježava spomen na poginulog heroja (na ovom je mjestu Fidel pao prije 2 godine)
Trinidad - UNESCO-ov grad. Grad izgleda kao da je vrijeme stalo još u kolonijalno doba.

- 20:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Linkovi

Image Hosted by ImageShack.us
Jumbo plakat – Trinidad, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Cge Guevara memorial – Santa Clara, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Kip Josipa Broza – Ciudad de Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
General Zappata – Ticuman, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Chichen Itza – Yucatan, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Piramida Sunca – Teotihuacan, Mexico