Proljeće je na izmaku i znam da se već na veliko sladite voćem i voćnim kolačima.
Veseli me dolazak ljeta jer imam brdo što starinskih što modernih voćnih recepata koje ću rado podijeliti s vama.
Usput, prije recepta isprika, dugo već nisam doprinjela životu Gužvarinom, ali dođu i takvi dani ponekad :))
No ajmo se baciti na kolač!
Obično ovo radim za Uskrs jer može stajati u frižideru, a osvježavajuće je, no nitko neće imati ništa protiv ponudite li mu fini hladni kolač s puno kreme okusa limuna sada a i kad još malo zatopli :))
Potrebno vam je:
za tijesto
- 10 bjelanjaka
- 30 dkg šećera
- 30 dkg mljevenih oraha (ili lješnjaka)
na nadjev:
- 10 žumanjaka
- 30 dkg šećera
- 1 žlica glatkog brašna ili gustina
- 2-3 veća limuna
- 30 dkg margarina ili maslaca (po ukusu i zdravstvenom stanju ukućana)
za ukrašavanje:
- paketić kandiranog voća
1. ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva (mlade domaćice možda ne znaju da se biskviti i peciva trebaju staviti u već zagrijanu pećnicu)
2. bjelanke dobro umutite prvo same pa kad postanu pjenušavi i bijeli, dodajte šećer i još miješajte mikserom najvećom brzinom
3. kad smjesa postane pjenasta, neprozirna i čvrsta, lagano umiješajte mljevene orahe ili lješnjake
4. izlijte u veliki lim (onaj koji možete utaknuti u pećnicu) koju ste prekrili aluminijskom folijom ili masnim papirom i malo pobrašnili
5. peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta (dok tijesto ne porumeni)
6. ostaviti ohladiti pa izrezati na tri trake
Krema:
1. žumanjke umutite sa šećerom u posudi koju možete staviti na izvor topline
2. kad smjesa postane pjenasta, prebacite podusu na plin (struju) podešen na najmanji plamen i nastavite miješati pjenjačom.
3. dodajte žlicu brašna ili gustina, sok i naribanu limunovu koricu.
4. Miješajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne (10-15 minuta)
5.Ostavite ohladiti.
6. posebno dobro umutite margarin (ili maslac)
pa dodajte potpuno ohlađenoj kremi i mješajte dok se potpuno ne sjedini
slaganje:
1. kad su krema i tijesto hladni, uzmite pripremljen dugačak posužavnik (tacnu), ukrasite papirom (nije obavezno) pa posipajte orasima ili prezlima da se tijesto ne zaljepi za papir.
2. stavite tijesto - kremu - tijesto- kremu - tijesto
i nakraju cijeli kolač sa strane i okolo premažite kremom.
3. ukrasite kandiranim voćem.
Čuvajte na hladnom, poslužujute sobne temperature.
Uživajte i dobar tek!
|