Avanture u kuhinji i šire https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

subota, 29.10.2011.

Jesen u mom trbuhu

Drugo stanje ušlo je u drugo tromjesečje. Bez brige, neću maltretirati čitateljstvo svekolikim trudničkim izvještajima i detaljima tipa mjere nuhalnog nabora i nijansa iscjetka kao što neke novopečene majke spemiraju okolinu neprestanim jednosmjernim verglanjem isključivo o djetetu-centru-svoga-svijeta, uz instantno pokazivanje prigodne fotografije za svaku situaciju. Ako ikad budem takva, slobodno me mlatnite skušom. Ovaj post žali za vremenima osnovnoškolskih sastavaka na temu jeseni. A kako je moj trbuh sad centar mog svijeta ("A prije nije bio?" već čujem zlobne jezike), onda je logično da se i jesen percipira kroza nj.

Srećom, s hranom i jedenjem kao takvim opet sam na ti. Kako sam sad već osjetno veća, povećalo se i pakovanje Čokolešnika pa sad uzimamo ono industrijsko od 1 kg. Ali uvjerena sam da se u nekoj sretnoj zemlji sretnih trudnica iza sedam gora od kesten-pirea i sedam mora od kakaa krije još veće pakovanje i da ću ga jednom naći. Stalno čekam te bizarne hirove i krejvinge, ali baš se i nemam nečim posebnim pohvaliti. Daj što daš. Doduše, jedne večeri odjednom me spopala neodoljiva želja za Buco sirom. Baš njim, nikako Zdenkom! I imala sam viziju da ga umačem u kečap. Vjerujte, to ne bih radila ni s 9 godina. Iako se muško čak kurtoazno ponudilo da ode potražiti isti, kako je bilo prošlo 22 h, bila sam dovoljno razumna i milostiva da ga zaustavim. Drugi dan želja je potpuno nestala. Jedini krejving tu i tamo je nedosanjano fino hladno pivo... No vratimo se na jesen i jesenje plodove.

Dok se slavniji Beaujolais još čeka, mi smo već izbacili svoju verziju - portugizac. Srećom, u zadnje vrijeme je napredovao i nije više sinonim za nepitki moštoliki kiseliš koji spašavaš pečenim kestenima. I mogu reći da mi sad odlično paše, kao nikad. Ne serite, popila sam možda triput po nekoliko gutljaja, a uostalom ima manje alkohola od prosječnog vina. Praktički ko dvije-tri Griotte! Prvo je s predstavljanjem krenuo Agrokor, sa svojim već uhodanim tržišnim blockbusterom iz podruma Mladina. Utjelovljenje masovno prisutnog portugisca za raju, bez nekih većih iznenađenja i ushita. Komercijalno i solidno, postojane kvalitete. Uz kestene će dobro prokliziti.

Photobucket

Zatim je Kutjevo pokazalo da i oni portugisca za trku imaju. Sasvim drukčiji stil i moram priznati, trenutačno broj jedan na listi ove ograničene degustatorice.

Photobucket

Osim s kestenima, on se sjajno podružio s divnim slavonskim plodovima tora, što bi rekao jedan uvaženi bloger svežder. Bila je to i dobra prigoda da upoznam fetus s đakonijama kao što su goveđi jezici, kulen, šunka, čvarci, mast. Ionako ga kad dođe na svijet čeka preduga monotonija voćnih kašica. A ako kruh s masti i čvarkom nije najsavršeniji zimski kanape, onda ovo dijete nije moje.

Photobucket

Načeta vedrim jesenskim portugizačkim raspoloženjem, pohitala sam i na već tradicionalne Dane portugisca u Boćarski dom. Raspoloženje je brzo splasnulo. Umjesto da uz malo dobre i zanimljive promidžbe cijeli grad živi uz portugizac i pijucka svake večeri isti uz raznorazne svirke i prigodnu ponudu brzogriza na npr. Cvjetnom trgu, organizatori su opet sve zbuksali u šatorče daleko od centra i pretvorili u dosadnu manifestaciju koja bi se mogla nazvati i Susreti umirovljeničkih domova. Gomila gerijatrije, tamburaši, jedan štand s kobasama, jedan sa sirom i jedan s kolačima te indisponirani kestenjar s vrećetinom lošeg kestenja iz Španjolske. Ma nek se penzići zabavljaju i piju litru za 25 kuna, bolje nego da se tramvajem voze u beskonačan krug ili obilaze kontejnere, ali Dani portugisca stvarno mogu biti izvedeni puno bolje. Šteta, jer na jednom se mjestu okupila krema plešivičkog vinarstva. Odlučili smo se za Koraka i Ledića, što se pokazalo jednom sasvim razumnom odlukom.

Raspoloženje su tek malko podigle kod kuće spravljene odlične Igomatove češnjovke (dućani na Branimircu i u Dugavama, toplo preporučujem).

Photobucket

Kad smo već kod mladih vina, očekujem puno od istarske perjanice zvane Mladuh. To je Kozlovićevo vino proizvedeno karbonskom maceracijom od mješavine sorti merlot, cabernet sauvignon, refoš i plavina. Ne, nisam probala, ali nepca iz moje bande kojima apsolutno vjerujem prilično su razgaljena. Uskoro slijedi zagrebačka promocija i invazija na odabrane birtiještine.

Photobucket

Tražite li možda malo jače zimsko vino, nešto što će milovati pečene race, mlince, zelje, krvavice? Apstinirajuća trudnica i za to ima rješenje, a pronašla ga je na druženju povodom berbe hrvatskih medalja na festivalu Emozioni del Mondo: Merlot e Cabernet insieme. To je Cabernet sauvignon 2009. našeg veterana i najpoznatijeg vinskog brka Hrvatske, Vlade Krauthakera. Moćno! Evo ga četvrti s lijeva...

Photobucket

Mislili ste da ću fetusu uskratiti tradicionalni pohod zadnju nedjelju u listopadu u istarski Hum na Smotru domaćih rakija, još uvijek jednu od najdražesnijih veselica za ispičuture u cijeloj Lijepoj Kifli? Pogrešno! Došli smo brojniji i opremljeniji nego ikad. Čak i ubacili svog čovjeka u žiri, ali dok ne promijeni ime u Nevio ili Gianfranco, nema veće koristi. Bilo je očekivano sunčano, veselo i tečno. Nevjerojatno, ali unatoč masi ljudi, u Humu i dalje nema fifa u štiklama, mafijaša, političara ni kamera lajfstajl emisija. Čak mi nije preteško pala nemogućnost kušanja jedne od preko 150 prisutnih rakijica raznih žanrova. Vraćamo se dogodine s dudom u ustima!

Photobucket

Photobucket

Nakon toliko nepopijenih maligana, treba nešto i pod zub staviti. Jesen je u Istri i Kvarneru najljepša jer na stolove dolaze tartufi i druge gljive, list, maruni, bundeve, mlada maslinova ulja, a još uvijek se mogu naći i šumske bobice. To najbolje dolazi do izražaja u restoranu Draga di Lovrana, smještenom na bajkovitoj lokaciji na razmeđi Kvarnera i unutrašnjosti Istre.

Photobucket

Photobucket
(fotku zdipila Vinodolu)

Tu vlada i kuhačom vitla čvrsta ruka Zdravka Tomšića, šutljivog, genijalnog i kreativnog tehničara grube vanjštine, kojeg nikad nećete vidjeti u žiriju Masterchefa ili ukoričenog na kiosku za samo 29,99 kn. No kako je Draga di Lovrana u cjenovnom rangu koji mi je prihvatljiv tek u prigodi kao što je 10-godišnjica braka ili bogata ostavština nepoznate tete iz Vanuatua, trebalo je čekati da Tomšić dođe na gostovanje u prijateljski zagrebački Vinodol te da me sreća pomazi pozivom na taj spektakl. Mali budući gurman ili gurwomanica (još se nije definiralo) imao/la je tijekom ove prilično eklektične ali slasne best-of večere priliku kušati prava remek-djela, npr.:

Photobucket
Tripe od rošpe (grdobine) s bruschettom od učkarskog ovčjeg sira i začinskog bilja - savršenstvo!

Photobucket
Carsko meso marinirano u rumu pripremljeno u vakuumu, s pireom od krumpira i prženih lješnjaka te kiselom repom - zimska bomba!

Photobucket
Flameri od griza u sirupu od višanja

Gastro preseravanje? Ma kakvi! Striček Tomšić zapravo je klasičar koji voli propisno pripremiti obična jela od običnih ali odličnih namirnica, uz tek pokoji kreativniji dodir, dovoljno diskretan da ne uništi srž jela, a opet i dovoljno efektan da padneš na dupe od oduševljenja.

Ipak mi nakon svega nešto fali u životu... Malo jači desert. Zato jedva čekam da skoknem do Orijenta (nisam slučajno odabrala ginekološku ordinaciju u neposrednoj blizini).i probam njihovu najnoviju sezonsku sladotvorinu po imenu Legenda o jeseni. Tortu od ni pet ni šest nego sedam slojeva: dacquoise od badema, američki čokoladni biskvit, mak šljive, i čokolada, domaći pekmez od šljiva, šlag posipan kakaom, kesten i mousse od šljiva i maka s mascarponeom. Ako preživim, pričat ću!

Photobucket

Plodna jesen, nema što. Umjesto da tuguje, ona u meni planduje. Iako sam sve tromija nesilica, dok god ima dovoljno avantura u kuhinji i izvan nje, ja sretna. Fetuše, nadam se da cijeniš život u ritmu čokolešnik-tartuf-krvavica-trudnička multivitaminska tabletica.

29.10.2011. u 21:43 • 2 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            



Komentari da/ne?

Opis bloga

Što je bilo prije: pečeno pile ili jaje na oko?

Linkovi

www.tasteofcroatia.org


Free Hit Counters
Get a Free Hit Counters