Avanture u kuhinji i šire https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

ponedjeljak, 04.01.2010.

Gastroinventura

Ode Ivo, dođe 2010., dođe Ivo, ode Ivo. Dođe 4 kg, ne ode ni gram. Unatoč galopirajućoj recesiji, pojas nisam mogla stegnuti ni da sam htjela jer sam nabila kilažu života. Što znači da 2009. nije bila gladna godina, ali bormeč se osjetio pad hedonizma i standarda. Što izdvojiti iz nje? Pamtit će se puno toga: janjetina u Loznatima, Gastronomadi, rakije u Humu, beogradska krkačina, štrigovske štrukle, Danijeline bruskete, Jeksini kolači, Jelenine veganske đakonije, Đurićkin zapečen špek sa suhim šljivama, Rempina pica s bundevom, moj prvi džemo od jagoda, rijetki svečani gableci u Manzokuu, itd.

Kušalo se vina i špirita, kuhalo s većim i manjim uspjesima, a vrhuncem smatram dva gostovanja u Prascu, kojem bih svakako dodijelila nagradu ''Velered janjećeg buta s mladim lukom'' za gastrouspjeh godine, kad bi ista postojala. Dino, samo tako nastavi! I ne slušaj Butkija, ne moraš se ti ništa širiti. Širili se i Peveci pa evo kako je to završilo.

Image Hosted by ImageShack.us

Što se tekućih pitanja tiče, spomena je vrijedna pojava Vukovarskog piva na omalenom nam tržištu, ali najpozitivniji šok dogodio se u zadnjim danima godine. Daklem, ima jedno engleska pivovara, zove se St. Peter's. Rade jako fino, još k tome i organsko pivo (da, Englezi su fakat su zabrijali na organičnost). Imaju cijelu paletu: goleden ale, organic ale, cream stout, best bitter, pivo s medom, pivo s grejpom... Ekskluzivno pila u Londonu prije 3 godine s kumom ovog bloga, Whitefleshicom. Zavoljela. Došla neki dan u jedini pravi hrvatski pivski hram, samoborski pub Scout. Ugledala cijelu vitrinu punu St. Peter's piva. Sve oko mene je stalo, srce je brže zakucalo, a vitrina zasvijetlila ko Betlehem za Božić. Kažem konobaru daj, kaže konobar sori, nije još u sustavu, tek od sutra. AAAAAARRGHHHH! Srećom, dan poslije išla u Vrutak i naletjela na voljena pivca. 18 kn boca od pola litre. Kupila si nekoliko za ulazak u Novu godinu sa stilom, da se počastim. Milina. Tko voli, nek izvoli, s toplom preporukom. A nagrada ''Zlatni pivska mušica'' za pivski pothvat godine odlazi u ruke uvoznika, koji je, gle, je li to znak sudbine, iz malenog Rakitja, domicilnog seoceta moje svinjske polovice.

Image Hosted by ImageShack.us

Planovi za 2010.? Osim skidanja spomenute 4 kg, prva stvar je napokon pokretanje sajta za gastroprijevod i malo jača kampanja ne bih li zaradila koju kunu radeći što znam i volim. Zaova vam vodi restoran, a ne želite da se više sramoti prijevodima u jelovniku tipa šampinjoni-champions? Tetak je odlučio proširiti posao s vinima pa treba nekoga da mu prevede katalog? Gurwoman je osoba za vas. Prevodim i lektoriram enogastrosadržaje po kućama. Radim za slastan ručak ili dobru butelju.
A drugo, ako prase iskamči godišnji, napokon žudim na proljeće realizirati finu turu po Portugalu i mastiti brk kao nikad u životu.

Što bi se htjelo posjetiti u novoj godini? Sve. Ali ako nešto moram izdvojiti, to su Kezele, Pece u Vinjercu, Đurina hiža, Tramerka u Voloskom, napokon Hellas, plješivički podrumi, marunijada u Lovranu, dobar fiš u Slavoniji, i pod mus fešta od boba u Kaštelima... Ali me se pozove bilo gdje, neću odbiti. Ovim putem apeliram na Anthonyja Bourdaina da me pozove na putovanja kao zanimljivu sugovornicu i nosačicu nesesera.

A ako situacija na poslovnom planu ostane na sadašnjoj razini, ozbiljno razmišljam da napišem Ani U. srcedrapajuće pismo, pozovem se na sličan (recimo) životni put i zamolim je da me primi u tim ne bih li joj prala salatu, sjeckala luk i oštrila noževe.

Image Hosted by ImageShack.us


Misija i dalje ostaje širiti gastrovidike, odnosno laički rečeno - žderati i lokati što više novih i zanimljivih stvari. Iskušavati nove recepte i namirnice, jer jela je bezbroj, a život je kratak. Zašto ne bismo eksperimentirali i upuštali se u pustolovine za stolom i štednjakom? Zašto opet jesti pečenog piceka s krumpirima ako možete probati poširana pačja jaja? Zašto reći ne novim nepčanim izazovima poput jegera (liker, ne kobasa) sa zelenim čajem (courtesy of Rempa&Kile)? Zašto po stoti put kuhati pekmez od šljiva, a ne, recimo, od breskvi s đumbirom?

I tako, sretna vam Nova godina, želim vam bogatu trpezu, dobru probavu, tolerantnu jetru, manekenski stas i puno sreće!

Image Hosted by ImageShack.us

04.01.2010. u 20:58 • 5 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31



Komentari da/ne?

Opis bloga

Što je bilo prije: pečeno pile ili jaje na oko?

Linkovi

www.tasteofcroatia.org


Free Hit Counters
Get a Free Hit Counters