Zvukoscarabus

utorak, 26.07.2011.

Širenje

Neka glazba ima dijakronijsku vrijednost ili značaj, a neka kronološku. Prva se širi horizontalno. U isto vrijeme je podržava, razumije, voli mnoštvo ljudi. Druga se širi kroz vrijeme. Sluša ju, poštuje, mnoštvo ljudi, ali iz različitih epoha. Horizontalna glazba u sebi nosi energiju prostorne sveobuhvatnosti. Ima sposobnost lako se širiti prostorom. S druge strane, energija koja vodi vertikalnu glazbu koja se širi kroz vrijeme ima sposobnost anticipacije i univerzalnosti. Primjeri za prvu skupinu su: Salijeri, Porpora a za drugu Bach, Bartok.

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 12.07.2011.

Sviranje – akt spontanosti



Recimo da postoje dva moda/načina sviranja. Jedan je spontani, teži stvaranju cjelovitih fraza i melodiji, drugi je mehanički – fraze se oblikuju prema prstometu ili prema vizualizaciji harmonija. Fraza najčešće puca zbog tog pomišljaja na strukturu, čije racionalno organiziranje prethodi zvuku i na taj način uništava muzikalnost i prirodnost.
Da bi se postigao zadovoljavajući stupanj spontanosti potrebno je poznavati tj. čuti formu na jednoj dubljoj razini od pukog nizanja harmonija. Naravno, izgrađivanje vokabulara je dug proces i traži prethodnu racionalizaciju preko koje informacije o novim strukturama padaju u podsvjesno.

- 11:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.07.2011.

Vježbe iz kompozicije



Ako unutar određenih okvira komponiram glazbu izoštrava mi se osjećaj za formu i sadržaj.
Dobro je vraćati se korijenima, bazi, komponiranju kao zanatu a ne isključivo kao nadahnuću.
Bez obzira na praktičnu djelatnost, projekti, bendovi, itd. korisno je uvijek raditi bazične vježbe iz kompozicije. Kad bi barem bilo više literature! Mogao bi netko reći kako je to isprazno, školski, neupotrebljivo. Ali ne upotrebljavaju se konkretni zadaci koji ispadnu na notnom papiru, nego osjećaj koji se razvija prilikom takvih vježbi. Osjećaj za strukturu, dinamiku, proporciju itd. I još k tome vještina usredotočenja na jednu stvar, da ne kažem jedan problem. A to u praksi i te kako dobro dođe.

- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2011  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • glazbeni i oko-glazbeni ogledi

    audio dnevnik

    propitivanje preslušanog

    glazbeni ukus

    statistika

Linkovi

  • Snaxors.com