subota, 16.02.2008.

Kabalistički talismani

Osnovna postavka kabale je da je cijeli svemir jedinstven i sve je povezano sa stvaranjem i još šire tj, sve što postoji može biti u vezi sa planetama i znacima zodijaka, slovima židovske azbuke, dragim kamenjem, živim bićima, cvijećem i biljkama, bogovima i duhovnim silama svih religija. To je najcjelovitiji i najrazrađeniji sistem sporazumjevanja na svijetu.
Najlakši način približavanja ovom tajanstvenom sistemu je upotreba Sefirotovog drveta.
Svemir, čovječanstvo i pojedinac, tretiraju se kao produkt različitih tvorevina tokom procesa evolucije.
Ovo može biti prikazano kao silazak niz stepenice ili drvo u materijalni svijet današnjice. Pojedinac i ovječanstvo moraju spuštajući se u svijet koji mi poznajemo, pokušati da se vrate stepenicama ili drvetom, da bi postigli jedinstvo sa dušom koja je suština svega. Ova velika snaga je nedostupna ljudima na zemlji, kao što je Bog nedostupan Muhamedovim sljedbenicima.

Postavljen je na samom vrhu Sefirovog stabla i nazvan je SEFIROV KEJTER ili KRUNA.
Od njega, ova sila nastavlja put gradeći drugog Sefira ČOKMAHA, koji je prvodobno bio snaga bez upotrebne vrijednosti, a sada dobija smisao i naziva se MUDROST.
Sila se kreće od Čokmaha prema BINAH – u, simbolu razumjevanja, jer prosta mudrost dobija oblik i postaje ono što se naziva Sveta INTELIGENCIJA, Veliko More ili Majka. To je Binah koji uslovljava
drugi stepen evolucije.
Ovaj stepen počinje Sefirom koji se zove ČESED, mada je simbol milosrđa ljubavi i veličanstva, sličan je Čokmahu, odnosno predstavlja Sefirovu snagu bez oblika.
Tek peti Sfir, koji se zove GEBURAH, daje oblik silama od kojih su sastavljeni. Ovo je Kabalističko učenje.
Svi Bogovi i znani duhovi, svi Arhanđeli i anđeli, sve religije imaju svoje mjesto na drvetu.
Svi religiozni pravci, naročito Kršćanstvo, Judizam, Hebreizam, Grčka mitologija i Egipatska religija, odgovaraju postavci '' Korespondencija'' koju proučavamo između metala, planeta, dragog kamenja, biljaka itd., može se posmatrati kao dio jednog sveobuhvatnog sistema mišljenja i vjerovanja, kao jedinstvena postavka.
Kabalistička postavka naravno ne objašnjava sve i mnogi talismani imaju samo posrednu vezu sa njom. U svakom slučaju ona nam omogućava da sagledamo gdje u postavci stvari talismanska moć može da ima svoje mjesto u sistemu. Kabala je neizbježno izuzetno složena, a ta složenost se višestruko povećava kroz vjekove, tako da je neophodno provesti više godina u proučavanju njenih različitih aspekata.
Za početak neophodna je spoznaja da kabalizam uključuje astrologiju i da su kabalistički talismani zbog toga često zasnovani na povezivanju sa planetarnim silama. Planete prema kabalistima nisu samo proste sile. One uključuju podjednako razum i duhove koji se ponekad nazivaju Demonima. Razum je u potpunosti koristan. Duh predstavlja čistu snagu koja može biti usmjerena ka dobrim ili lošim ciljevima. Zato neki praktičari koriste kabalu u sebične i destruktivne svrhe, pozivajući se radje na sile mraka, nego na korisne aspekte.

PRIJE NEGO UZMETE ILI KUPITE TALISMAN TREBA PROVJERITI TKO GA JE RADIO, POD KOJIM UVJETIMA I KOJE JE SILE KORISTIO PRAVEĆI ODREĐENI TALISMAN.
NA NAŠEM TRŽIŠTU IMA MNOGO ONIH KOJI PRODAJU PRAZNU SLAMU I KOJI ŽELE SAMO ZARADITI NOVAC NA BRZINU.
TALISMAN DJELUJE SAMO ONDA AKO NEMA NIKAKVU MATERIJALNU SVRHU...ONDA ZAKLJUČITE SAMI ŠTO KUPUJETE.

Kao drugo, neophodno je razumjeti da u kabalizmu svako slovo hebrejske azbuke, a ima ih 22, ima numeričku vrijednost.
Zbog toga je moguće pisati riječi kao slova i slova kao riječi. Ne samo da dva slova imaju numeričke vrijednosti, već imaju i oznake simbolima, tako da ime ime ili riječ može imati ezoteričko značenje kao dodatak uobičajenom. Slovo Bet – ekvivalent našem B, označava npr. ambiciju, intelektualnu aktivnost i nauku, ima numeričku vrijednost 2 i iodgovara prvom adutu u Tarot kartama, Mađioničaru koji pak simbolizira početak svjesnog života kod djete i putanju između Kejtera i Binaha na Sefirovom drvetu.
Kako svako slovo za sebe predstavlja duhovno značenje riječi, tako i svaka kombinacija istih slova ima isto duhovno značenje.
Uzastopnim premještanjem slova i pravljenjem anagrama, može se sagledati buduće označavanje neke riječi. Što više, pri ovakvim premještanjima numerička vrijednost riječi ostaje nepromjenjena i ovo se smatra važnim.
Drugi način otkrivanja duhovnog značenja riječi onoga što im odgovara, zavisi od upotrebe njihovih numeričkih ekvivalenata. Ovo se naziva GEMATRIJA. Metod se sastoji u pretvaranju slova od kojih je riječ sastavljena u brojeve, spajanja i otkrivanja nove riječi čija slova kada se pretvore u brojeve kao rezultat daju istu cifru. Ovaj metod je primjenjivan u mnogim kabalističkim školama.
Najpoznatiji problem u gematriji je naravo onaj u Velikoj Strahoti čiji je broj 666 i koja se spominje u otkrovenju. Učenjak po imenu Piter Bungus rekao je da se ona odnosi na Martina Lutera koji je odgovorio tako što je rekao da se ona odnosi na godine kada su crkvom vladale Pape. Ostali ljudi prilično sumnjive genijalnosti poistovjećuju strahotu sa Napoleonom, Kaligulom, Neronom.. možda najgenijalnija i vjerovatno intelektualno najprihvatljivija je interpretacija Roberta Grejvsa, koji ne koristi gematriju, već jedan drugi kabalistički metod prikazivanja i transformacije riječi, a taj metod se zove NOTARIKON.

Notarikon se sastoji od sklapanja bilo fraza ili novih riječi, sastavljanjem od kojih je riječ ili fraza sastavljena, upotrebljavajući ih kao početna ili završna slova neke nove izreke.

Grjvs je primjenio notarikon na 666, sugerirajući da je latinska oznaka za 666 DCLXVI i da može da se čita kao DOMITIUS CAESAR LEGATOS XTI VIOLENTER INTERFECIT......'' Domicijus Cezar brutalno je ubio Kristove izaslanike ''.

Dominicijus je bilo prvo ime Nerona. Ostali primjeri Notarikona su prijevod ICTHUS – a, ribe u Iesos CHristos THeou Uios Soter....'' Isus Krist, Sin Božji, Spasitelj''.

Ponekad se koristi još jedan metod transliterancije, a zove se TEMURA. Najjasnije ga je opisao Alister Krouli u '' 777 '' i '' Ostalim kabalističkim zapisima ''.
TEMURA je permutacija. Prema određenim pravilima, jedno slovo se zamjenjuje drugim slovom koje se nalazi prije ili poslije njega u alfabetu i tako od jedne riječi može biti formirana druga riječ, ortografski potpuno drukčija. Tako se alfabet dijeli točno na polovinu, po sredini i jedna polovina se postavlja iznad druge. A zatim neizmjeničnim premještanjem prvog ili prva dva slova na početak drugog reda, stvaraju se 22 izmjene i to se naziva '' Tabele kombinacija TzIRVP:::TZIRUP.


Predstavljam metod koji se zove ALBTh, Albat:


11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

K I T Ch Z V H D G B A

M N S O P Tz Q R Sh Th L


svaki metod dobija svoj naziv prema prva dva para koja ga sačinjavaju, sistem parova slova koja su
okosnica cjeline, jer svako slovo u paru, zamjenjeno je drugim slovo. Tako se RVCh stvara Ruač, od DtzO, Decau.
Ovo izgleda mnogo teže nego što jeste u stvari, sve dok nwe shvatimo da je u piatnju hebrejski alfabet od 22 slova, i da je židovi čitaju s desna na lijevo. Sve ovo, tada postaje najprostija zamjena cifri. Ima onoliko metoda temura, koliko postoji i slova u alfabetu.

Suvremeni numerolozi koriste slijedeću tabelu numeričkih ekvivalenata.

A B C D E F G H I J K L M N O P R S

1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 3 4 5 6 7 9 1

T U V W X Y Z

1 3 22 5 6 7 8


( nastavak slijedi )

- 02:23 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

hit counter





Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr
Lile