utorak, 12.02.2008.

Heliopolis

To je biblijsko ime za mjesto koje su Egipćani nazivali Annu, a Grci Heliopolis, grad sunca. U Anuu se slavilo sunce stvaraoc, bog Ra, kojeg su Grci poistovjetili sa svojim sunčanim bogom Heliosom, pa otuda i potječe naziv Heliopolis.
Heliopolis se nalazio na području današnjeg Kaira i od njega nije sačuvano gotovo ništa.Teško je stoga pretpostaviti kako je nekada, u svom punom sjaju, izgledao taj važan centar. Iz posjete etiposkog kralja Piankhia Heliopolisu, oko 730 godine prije Krista, mogu se zaključiti neke pojedinosti i detalji o tadašnjem izgledu grada. Hram posvećen sunčanom bogu Atum-Ra bio je smješten sjeverno od grada i opasan visokim zidom.U njegovom predvorju nalazio se benben kamen, jedan ili više njih, na kojeg su svakog jutra padale zrake izlazećeg sunca.
Tradicija govori da su grčki mudraci i filozofi Solon, Tales i Platon, posjetili Egipat i boravili u Heliopolisu.tradicija također govori da je Platon u Heliopolisu proveo duže vrijeme i da je tamo učio i upučivao se u tajne misterije. Plutarh, grčki povjesničar i filozof kazuje da je izvjesno vrijeme u Egiptu boravio i Pitagora i da su ga Egipćani jako voljeli.
Legenda također govori da je Menton, egipatski svećenik koji je zapisao povijest Egipta na grčkom jeziku u 3. stoljeću prije Krista, za vrijeme vladavine Ptolomeja II, koristio materijale iz heliokopske knjižnice.
Hijerarhijska podjela bogova Heliopolisa počiva na enadi. Sama riječ na grčkom znači broj devet (9).Egipćani su tu zajedničku cijelinu bogova nazivali Pesdjet.
U početku bijaše Nun, nepokretne i pasivne praiskonske vode, one koje se kod Grka mogu usporediti sa kaosom.One ne stvaraju, u njima je sadržano sve i ništa.
I postaje Atum, prvi .Atum se projicira i postaje različit od Nun, praiskonskih voda, praiskonskog oceana.U Heliopolisu postaje jedan, kao sunčani stvaraoc Ra.Govori se o Atum-Ra.
Univerzalno ili kozmičko načelo stvaranja je započeto. Jedan kao prvi impuls stvaranja je začet. Od jedan nastaju tri. Od Atum-Ra nastaju Šu(Shu) i Tefnut.Duhovni princip silazi sve dublje u materiju i nivoi s epočinju prepoznavati. Šu produbljuje, stvara ponor, predstavljajući aktivnije, muške elemente.Tefnut svojim pasivnim obilježima predstavlja ženske elemente, donje podneblje.
Stvorena je dvodiziomenalnost, polaritet i ravnoteža dvaju principa.Šu predstavlja zrak, Tefnut prostor. Duhovni princip lebdi iznad ponora.
Iz njih nastaju Geb-zemlja i Nut-nebo. Isprva se neprepoznatljivi Šu ih razdvaja, razdvajajući tako nebo od zemlje i čineći prostor kome će kružiti sunce. Stvoren je svemir. Tek tada Geb i Nut rađaju nove principe koji u njemu mogu djelovati i prepoznavati se. Rađaju Ozirisa(Wsir), Izidu(Iset), Seta(Seth) i Neftis(Nephtis), a peto dijete koje im se pripisujeje Horus stariji.
U stvorenom svemiru oni počinju uređivati život. Oziris sjedinjuje one karakteristike koje predstavljaju poredak. Žezlo i bič koje drži u rukama simboli su zaštite i provođenja zakona.bezreda zakona i organiziranosti, stvoreni svemir ne bi mogao postojati. Ozirisov simbol , stup Džed, simbolički predstavlja četiri elementa ili osnovna načela obuzdane materije, predstavljena pomoću četiri vodoravno položene grede na stupu.
Njegov brat Set predstavlja vječnu borbu. On i Oziris su nerazdvojni, nadopunjuju jedan drugoga. Odnose se jedan prema drugom kao dan prema noći, kao svjetlost i tama, kao lice i naličje jednog principa.
Ozirisova supruga i sesta Izida, predstavlja ono što mora primiti duhovni princip, dakle jedan aspekt zemlje.Tako ona i Oziris stvaraju Horusa. Na taj način duhovni princip koji oplođuje jedan aspekt zemlje stvara svijet. A u njemu sve što postoji ima svoj smisao i svoje mjesto.

- 22:09 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

hit counter





Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr
Lile