Granice naselja Grada Splita

četvrtak, 13.04.2006.

Internet stranice s dokumentacijom u svezi promjena granica

Promjene granica naselja Grada Splita - dokumentacija

- 18:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rezultati izbora u mjesnim odborima

Na izborima za vijeća 27 gradskih kotareva i 7 mjesnih odbora zabilježen je loš odaziv u gradskim kotarevima (oko 7%) te dosta veći odaziv u mjesnim odborima (oko 40%). Stoga je posebno zanimljivo promotriti rezultate izbora u mjesnim odborima, gdje je značajno veći broj birača odlučivao o ljudima koji će voditi mjesnu samoupravu sljedeće četiri godine:

Broj mandata u vijećima mjesnih odbora:

ŽRNOVNICA: HSS (3), nezavisna lista Ante Mihanovića (3), koalicija SDP-HSLS (1), HDZ (1), HP-HPP (1).
SLATINE: koalicija HSS-HSLS (3), HDZ (2), nezavisna lista Nenada Mauka (2).
KAMEN: HSP (3), nezavisna lista Gorana Jukića (2), HDZ (2).
STOBREČ: koalicija HB-HČSP-HD-HKDS (3), HDZ (3), koalicija HSLS-HSS-HSU (2), nezavisna lista Ljube Knezovića (1).
SRINJINE: nezavisna lista Jurice Čovića (6), HSLS (3), HDZ (2).
DONJE SITNO: nezavisna lista Hrvoja Mihanovića (3), HDZ (3), HP-HPP (1).
GORNJE SITNO: nezavisna lista Zorana Jurlina (4), HSS (2), HDZ (1).

Ovakvi rezultati pokazuju koliko su stanovnici istočnog dijela grada razočarani u dosadašnju mjesnu vlast te koliko im znači vođenje mjesne samouprave. Osim toga toga upućuju i na loš način vođenja mjesne samouprave u nadležnim gradskim službama. Stoga uopće nije čudno da su većinu glasova u mjesnim odborima odnijele nezavisne liste, radi se o malim mjestima gdje praktički svatko poznaje svakoga i stranačke boje ne igraju toliku ulogu koliku relativno povjerenje mještana prema ljudima na listama. Ostaje samo pitanje hoće li Grad Split prepoznati bilo stanovnika u ovim naseljima.

- 08:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 11.04.2006.

Vijesti o rezultatima izbora - Jutarnji list

Članak objavljen u Jutarnjem listu

HSP najjači na Bačvicama, SDP na Spinutu, HDZ na Kocunaru
Piše: Duška Čolović
Foto: Duje Klarić

SPLIT - Od 162.839 građana upisanih u biračke popise jučerašnjim izborima za vijeća 27 gradskih kotareva i 7 mjesnih odbora odazvalo se samo 14.705 glasača ili 9,03 posto. Pritom su drastično veći interes za izbore pokazali stanovnici prigradskih mjesta, od kojih se čak 40,1 posto odazvalo izborima, dok je to učinilo samo 7,3 posto Splićana.

Od ukupno 338 mandata u vijećima gradskih kotareva i mjesnih odbora, najviše je mandata dobio HDZ, 93 samostalno i 21 s koalicijskim partnerima. Slijedi koalicijska lista SDP-HNS sa 66 mandata te još jednim u koaliciji s HSLS-om. Treća lista po snazi je HSP-ova sa 40 vijećničkih mjesta osvojenih samostalno.

Vijeća gradskih kotareva imaju između devet i 13 članova, a pojedinačno je najviše mandata osvojila Nezavisna lista Ivice Grubišića Gire, čak osam od 11 mandata u kotaru Sirobuja.

HDZ je najviše mandata osvojio u gradskim kotarevima Kocunar (7), Brda i Neslanovac po 6, Lokve, Pujanke i Šine po pet, a pet je osvojio i u koaliciji s HSP-om u kotaru Lučac-Manuš. Vodi i na Kmanu u koaliciji s HSP-om, a s četiri je mandata najjači u kotarevima Mejaši, Varoš, Sućidar. Koalicija SDP-HNS je uvjerljivo pobijedila u Spinutu, gdje su osvojili 7 mandata, na Trsteniku, Plokitama i u Splitu 3 imaju po pet mandata, vode na Blatinama, Bolu i Lovretu, gdje imaju po četiri mandata.

HDZ i SDP-HNS izjednačeni su na Mejama, gdje imaju po tri od 9 mandata, Mertojaku, po četiri od 13 mandata, i na Žnjanu s osvojenih po dva mandata od 9. HSP je najjači na Bačvicama i Visokoj, a na Žnjanu je izjednačen s HDZ-om i SDP-om. Akcija mladih koja se prvi put pojavila na izborim osvojila je jedan mandat u vijeću kotara Neslanovac.

Uspjeh nezavisnih u mjesnim odborima

U mjesnim će odborima presudan utjecaj na formiranje vijeća imati nezavisne liste. Nezavisna lista Jurice Čovića sa šest osvojenih mandata najjača je u Srinjinama, Lista Zorana Jurlina vladat će u Sitno Gornjem, a u Sitno Donjem lista Hrvoja Mihanovića izjednačena je s HDZ-om po broju mandata. Na Kamenu je najviše mandata osvojio HSP, u Slatinama HSLS-HSS, u Stobreču HDZ i koalicija HB-HČSP-HD-HKDS imaju po tri mandata, a u Žrnovnici su izjednačeni HSS i Nezavisna lista Ante Mihanovića.

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.04.2006.

Izbori za vijeće mjesnog odbora

Jučer su u Gradu Splitu održani izbori za vijeća gradskih kotareva i mjesnih odbora (izbori za mjesnu samoupravu). U naselju Donje Sitno je zabilježen rekordan odaziv, na izbore su izašla 204 glasača, a ukupan broj glasača na biračkom spisku je oko 240. To predstavlja izlazak birača od oko 85%. Relativnu većinu je dobila Nezavisna lista (oko 45.6%), zatim slijede lista HDZ-a (39.2%) te lista HP-HPP-a (oko 15.2%).

Izbori su protekli u dosta napetoj atmosferi, uz pokušaj izazivanja incidenata i brojne lažne prijave i pritužbe izbornom povjerenstvu od anonimnih simpatizera HDZ-a. Srećom, izborno povjerenstvo nije nasjelo na takve primitivne provokacije, te su na kraju izbori ipak uspješno održani.

Najveći dobitnik ovih izbora su mještani Donjeg Sitna, oni su konačno imali priliku birati između stranačkih i nezavisnih lista, konačno je postojala nekakva alternativa dosadašnjoj vladajućoj garnituri. Prava je šteta što natjecanje nije bilo moralnije i pravednije - to bi bilo na čast ovom mjestu i njegovim mještanima. Najveći gubitnik ovih izbora su također mještani Donjeg Sitna. Naime, izbori su rezultirali krajnjim primitivizmom i nasiljem pojedinih simpatizera HDZ-a, koji su oko 21:40 upali na privatni susret članova i prijatelja Nezavisne liste, te u alkoholiziranom stanju pokušali izazvati nasilan incident koji bi do kraja obezvrijedio sve što su ovi izbori donijeli Donjem Sitnu. Žalosno je da pojedini izazivači incidenta nisu bili u stanju sačuvati svoj osobni i profesionalni dignitet, kako im nalaže funkcija koju obavljaju. No sve je to izgleda jedna trpka i tmurna hrvatska a time i sitanjska realnost.

- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.04.2006.

Zasjedanje Odbora za prigovore i pritužbe

Danas je u zgradi Gradskog poglavarstva održano zasjedanje Odbora za prigovore i pritužbe Gradskog vijeća, na kojem je jedna od točaka dnevnog reda bila rasprava o prigovoru upućenom Odboru za prigovore i pritužbe dana 25. studenoga 2005. godine, a vezanog uz način donošenja odluka o promjenama granica i nepoštivanje Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 172/03). Ovaj put je Vijeće imalo kvorum te je donijelo rješenje u svezi prigovora. Trenutno još nemamo odluku Odbora u pismenom obliku, no čim je dobijemo pružit ćemo je na uvid putem ovih internet stranica. Mišljenje Odbora je da su sve odluke Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća pripremljene i donesene uz poštivanje svih zakona, te da je ispunjen svaki zahtjev za uvidom u informacije. Nije prihvaćena argumentacija iz prigovora koja je pokazala brojne nepravilnosti tijekom priprema odluka, te nepoštivanje Zakona o pravu na pristup informacijama za donošenja odluke u veljači 2004. godine. No dokumentacija kojom raspolažemo je sve veća, i svako pribavljeno mišljenje će biti od izuzetne koristi u daljnoj argumentaciji za povrat granica.

- 17:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Ovaj blog je ulazna postaja na internet stranice koje detaljno prikazuju dokumentaciju o promjenama granica naselja Grada Splita. Budući da neka tijela javne vlasti i dalje smatraju da građani nemaju pravo niti razlog tražiti javne dokumente, na ovaj način se nastoji javnosti iznijeti jedan manji dio tih dokumenata vezanih za rad gradskih službi u Gradu Splitu.

    kontakt: sinje[dot]more[at]yahoo[dot]es

Linkovi