Kojekakve

nedjelja, 09.05.2021.

"Ovo nije bakar"

Na vrhovima zagorskih brežuljaka lijepo je, onako iz daljine, vidjeti razasute male crkvice koje, neke, noću bivaju čak i osvjetljene


Nisam fanatik sustava vodoopskrbe, ali samo kao uvod, pokazujem i aktualnu vodospremu gradića Pregrade, najviše zbog "toponima" njoj najbližeg brdašca na kojem se vodosprema nalazi: "Lenard".


Utoliko veće pitanje bilo je kome je u stvarnosti posvećena crkvica na tom brežuljku jer su njena vrata nosila drvene reljefe dvaju svetaca, spomenutog Lenar(d/t)a, prikazanog kako je nekoga oslobodio negvi (okova) (?) te Florijana koji i ovdje marljivo gasi vatre po kućama.
U miroljubivoj koegzistenciji.


Zbog povećeg prostora oko crkvice pretpostavljam da se tamo odigrava bar jedno veliko godišnje "proštenje" sa svom pripadajućom ikonografijom i infrastrukturom, štandovima s medenjacima, gvircom i sl.
A da bi se i van crkve čula izrečena riječ Božja, netko je posvuda naokolo vrlo vješto "popikao" sustav zvučnika.
Bravo majstori!


A da se i riječ puka dalje čuje, netko se dosjetio na obližnji bor tik uz crkvicu napiknuti svoju polametarsku propagandnu poruku.
Pa kaj? Smo si domaći!


Za one ostale dane u godini, kad crkvica miruje a tatovi (lopovi) možebitno operiraju po bregima i vikendicama, nije bilo na odmet oluk odvodnje s krova crkvice i dodatno opisati - ne da se na tata navuče gnjev Božji koliko da ga se odvrati od krađe minimizirajući vrijednost i unovčivost istoga.
Hrvatsko Zagorje, svibnja 2021.

© • 09.05.2021. u 13:25 • Komentari (5) #



<< Arhiva >>





gp.zagrebancije@gmail.com