Goldeneye

25.04.2008., petak

Gad koji smanjuje broj žrtava Jasenovca

Ovo što se događa s Jasenovcem prevršilo je svaku mjeru! Licitiranje s brojem žrtava u logoru koji predstavlja najveću ljagu od kada postoji Hrvata, je sramotno i najniže politikantski. Problem je što su i u prošlom ratu kao razlog za pobunu Srba u Hrvatskoj stalno pred nos stavljani ustaški zločini koji će se, kao ponoviti, pa treba dići narod na oružje. Zašto imam pravo pričati o Jasenovcu? Zato što je moj pradjed iako HRVAT i KATOLIK, ali antifašist, završio u istom logoru. Njegovu smrt opisao je Čolaković u svojoj knjizi, ćirilićnom izdanju iz 1948. godine (Svjetlost Sarajevo) kada su sjećanja logoraša još bila svježa. Ubijen je na zloglasnoj "klackalici" odrubljivanjem glave. I da je moj djed jedina žrtva Jasenovca za mene bi taj logor bio mjesto užasa. Njegov sin, a moj djed za rata je bio u dva logora, njemačkom i ustaškom. Bio je mučen, čupani su mu nokti, prebijan je do nesvijesti. Moja prabaka bila je zatočena u zatvoru u Vinkovcima jer su joj sinovi otišli u partizane. Kada je njena kći tražila vezu da je izvadi iz zatvora i ona je u njemu završila "zbog drskog ponašanja". Treći je sin mog pradjede i brat moga djeda bio partizan, koji je dopao u ruke četnicima popa Save na Majevici i zaklan je. Poslije rata vodio se kao narodni heroj, postojala je u jednom gradiću škola s njegovim imenom, a i jedna je ulica nosila njegovo ime. Djeca su u školi učila o partizanskom heroju kojeg su ubili četnici, što je potvrdio i kasniji oficir JNA koji je, vidi čuda, tada bio među četnicima popa Save.
Gdje je sada problem? Naime u popisu broja žrtava logora Jasenovac, moj pradjed se vodi pet puta, a njegov od četnika zaklan sin dva puta kao žrtva Jasenovca. Znači jedan čovjek, a sedam na popisu. Popisu kojeg sada uzimaju kao dokaz i njime licitiraju. Do tog sam popisa došao slučajno preko internet stranica na kojima se nalaze popisane žrtve logora Jasenovac.
Molim političare neka ostave žrtve da počivaju u miru. Neka ne prave vlastite promocije. Sjetimo se samo Mesićevih govora koje možete vidjeti i na Youtubeu gdje veliča osnutak NDH. Spominjanje američkih generala kao uzore da nekoga tko smanjuje broj žrtava nazove gadovima je također licemjerno, jer su bombe istih na Hirošimu i Nagasaki zločin bez presedana.
Zato ću ja sada biti gad i smanjiti brojku od registriranih 69.842 ubijenih u Jasenovcu i smanjiti je za šest, te se pomoliti se za dušu moga ubijenog pradjeda.

07.04.2008., ponedjeljak

Opet smo se sreli

Opet smo se sreli, na istom mjestu.
Putem do tebe pratili su me oblaci i kiša koja je padala kao da nikada prestati neće. Vijugava cesta otkrivala je ljepotu rijeke, tako čiste, zelene. I onda, kao da sam ušao u novi svijet. Nebo vedro, puno zvijezda, koje čekaju da ti budu krunom na glavi.

Kamenje na usponu, nekad oštro, od tisuća je koraka dobilo oblinu ugodnu i bosoj nozi. Dvije su zrake na vrhuncu obasjale, među svima, meni najdraže osobe. Tek kasnije mi je dano da to spoznam.

Drugoga dana, prije zore, još teži, ali slađi uspon. Pomislio sam, kako je moguće uspeti se po nepoznatom terenu i gotovo mrklom mraku. Međutim, noge su znale kamo treba ići. I nekako na pola puta, kada sam se najmanje tri puta zapitao gdje sam posrnuo, začuo sam pijetla negdje u daljini, ali tako jasno, da se čuo i dalje nego sam stigao.

Na vrhuncu nagrada – moje čelo na tvom drvetu, moje misli predane tebi, moja neizreciva zahvalnost za onih obasjanih dvoje.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>