dijalozi

31.08.2014., nedjelja

Bezuvjetna ljubav?!




Goga: Naš zadnji post je prastar. Trebamo zgasit blog.

Mario: Ne trebamo.

Goga: A kaj da visi tu k'o spomenik?

Mario: Ne, nego ćemo pisat', ja sam znao zapustit' svoj blog mjesecima, pa kaj onda?

Goga: E, vidiš, ja sad tu između redova osjetim tvoje predbacivanje.

Mario: Ne kužim.

Goga: Pa zato kaj zbog mene ne pišeš.

Mario: Ma nemoj, nisam ga pisao mjesecima i dok se nismo znali.

Goga: Ma daj, nisam na to nikad obraćala pažnju. eek

Mario: Pa kad ti na mene ne obraćaš pažnju.

Goga: Ma je, moš mislit, nisi ni bio voljen toliko u životu dok nisi mene upozn'o. rofl Ajd dobro, vole te i tvoje dijete i tvoja majka, al' to je urođena i bezuvjetna ljubav.

Mario: Kaj god, ne postoji bezuvjetna ljubav.

Goga: Kako ne, zar tvoja ljubav prema djetetu nije bezuvjetna?

Mario: Nije.

Goga: Kako nije?

Mario: Pa uvjet je to što je ona moje dijete, da nije ja je ne bih volio.

Goga: Joj, ali ona je tvoje dijete, ne pišemo o tome kaj bi bilo kad bi bilo. I to znači da tvoja ljubav prema njoj jest bezuvjetna.

Mario: Samo ako ne uzmemo u obzir nju kao uvjet, ali ja tvrdim da nema bezuvjetne ljubavi zato što ljudi nekog vole uvijek pod određenim uvjetima, pa i roditelji svoju djecu - zato što su to njihova djeca, ili vole svu djecu zato što su to djeca, ili vole sve ljude zato što su to ljudi, ili vole sva živa bića zato što su to bića, ili vole cijeli svemir zato što je to svemir, dakle objekt ljubavi je uvjet sam po sebi i zato nema bezuvjetne ljubavi .

Goga: Da, ali ljubav roditelja i djece nikako ne može bit' ista onoj s partnerom i odnosom koji se gradi uvjetno iz ovih ili onih razloga, odnosno sve je super dok ljubav cvjeta, al' kad stvari krenu nizbrdo onda na površinu izlaze kojekakvi neispunjeni uvjeti te ljubavi.

Mario: Istina, s uvjetima se ulazi u odnos, odnosno s postavljenim očekivanjima, i ako ti uvjeti tj. očekivanja nisu ispunjena nema veze ili se započeta veza gasi, i to se ne može uspoređivati sa roditeljskom ljubavi. Međutim, kad govorimo o bezuvjetnoj ljubavi nju stavljamo uvijek u kontekst majčine ljubavi, kakti majčina je ljubav bezuvjetna... Barem prema Frommu, koji u svom djelu "Umijeće ljubavi" samo majčinu ljubav označava kao bezuvjetnu dok očevu proglašava uvjetovanu očekivanjima, naime otac je kakti skloniji svoju ljubav prema djetetu uvjetovati svojim očekivanjima - kakvo će to dijete imati sklonosti, da li će biti dobar u školi, u nekom sportu itd... Znači da ne voli dijete samo zato što je njegovo nego ljubav dodatno uvjetuje svojim očekivanjima... Dok majka to ne čini, voli jer je to njeno dijete bez obzira kakvo je... Ali naravno da to ne vrijedi za sve očeve, nadam se da ne... Fromm je ipak o tome pisao u kontekstu patrijarhalnih obiteljskih odnosa... Uostalom, ima slučajeva gdje se i majke odriču svoje djece iz svakojakih razloga... Dakle, apsolutna bezuvjetna ljubav ne postoji jer je objekt ljubavi uvjet sam po sebi - zato što je to moje dijete - ali možemo govoriti o dodatnim uvjetima i očekivanjima o kojima ovisi naša ljubav i tada ta ljubav kakti više nije bezuvjetna, iako apsolutno bezuvjetna nikad nije ni bila.

Goga: Ma dijelom se slažem, ali opet ne možemo ništa generalizirati jer uvijek postoje iznimke koje potvrđuju pravila, imala sam prilike upoznati mnogu djecu koju su upravo majke ostavile, a očevi su ti koji se itekako kvalitetno brinu o njima. Slažem se i s očekivanjima, svi ih imamo i u svemu, tek su nijanse u intenzitetu očekivanja, ali opet tvrdim, osjetila ja... yes da ćemo se prije naljutit na partnere, pa čak i razmišljat' da ih ostavimo zbog mana koje nam se ne sviđaju ili već nečega... Roditelje i djecu nećemo ma kolike i kakve njihove mane bile.

Mario: Veliš da ne generaliziramo, a tvrdiš kako roditelje i djecu nećemo ostavit' kakve god da su im mane... Zakaj onda neki roditelji napuštaju svoju djecu, a neka djeca se odriču roditelja?... I to nisu iznimke koje potvrđuju pravilo, jer iznimka ne potvrđuje pravilo, ako postoji iznimka znači da pravila nema, pravilo postoji samo ako nema iznimaka... Iznimka je samo manjina koja potvrđuje postojanje većine, a ne pravila, jer većina ne predstavlja pravilo... I zato nemoj generalizirat', jer pravila nema wink

Goga: Roditelji koji napuštaju djecu dokazuju da ih ne vole bezuvjetno... Bezuvjetna ljubav bi trebala biti nepisano pravilo sretan

Mario: Ako je pravilo nije važno da li je pisano ili nepisano, ali bezuvjetna ljubav ne može biti pravilo jer kao takva ne postoji. smijeh

Goga: Ma ti ne postojiš. belj

Mario: Koga onda voliš ako ja ne postojim zubo, nema objekta - nema ljubavi, dakle uvjet je postojanje objekta kojeg ćeš voljeti naughty

Goga: Dobro objektu jedan, volim te jer postojiš. cerek

Mario: I ja tebe. kiss



- 20:24 - Komentari (31) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2014 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

'KO VOLI NEK' IZVOLI