utorak, 18.07.2006.

ČAROBNJACI

U svim mitologijama svijeta pominju se carobnjaci i carolije. Oni su sastavni dio svih kultura i narodnih vjerovanja, pa nije ni cudo da je tijekom minulih milenija stvorena cijela lepeza obranbenih sredstava protiv zlih carobnjaka i carolija.

U prošlosti ih je bilo jako mnogo, ali se smatra da su najveći čarobnjaci u povijesti bili judejski carevi Salomon i njegov otac David. Opčenito je vjerovanje da čarobnjaci (magovi) prakticiraju i crnu i bijelu magiju i da uspostavljaju kontakte sa duhovnim bićima, koji izvršavaju njihove zapovijedi. Uz pomoć tajnih formula, učenja i vještina, a služeći se magičnim obredima i magičnim napicima, čarobnjaci su navodno u stanju da utječu na red događaja, te da nanesu nepovratno zlo, čak i da ubiju.Mnoge legende kazuju da su neki čarobnjaci svojim čarolijama uspjevali pretvarati ljude u životinje, a životinjama davati drugačija obličja. U modernim vremenima, čarobnjak bi se mogao nazvati muškom vješticom. Sanjati čarobnjaka – prijateljstvo; biti čarobnjak u snu – spletke, intrige, javna sramota.

Image Hosted by ImageShack.us

Stoljećima se jerovalo da je odlična zaštita od čarolije drago i poludrago kamenje kao što su: dijamant, ahat, rubin, kristal, jaspis, koral, sardoniks ili karneol. I određene biljke (bršljan, kumin, miloduh...), kao i zimzelen navodno su štitile od zlih čari i urokljivih očiju, pogotovo ako bi se brale u određenom vremenskom periodu, najčešće, između Velike gospe (15. kolovoza) i Marijina rođenja (8. rujna). Za odbranu od čarolija pravili su se posebni talismani i amuleti, a tome su služile i amajlije spravljane na osnovu tajnih formula i citata iz svetih knjiga. Križ od tise navodno je štitio od svega što je čovjeku moglo da nanese zlo.
Za skidanje čarolija služile su i određene egzorcističke seanse, a u istu se svrhu koristilo svježe ubrano hrastovo lišće, sol, školjke, golubija krv... Vjerovalo se da žene koje rode blizance imaju moć spravljanja čarolija.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


- 11:16 - Spread your wings ( ukupno: 7) - Dive into my colors - #

subota, 01.07.2006.

Zmajevi

Od svih nevjerovatnih i misterioznih cudovišta u svjetskoj mitologiji, zmajevi su nesumnjivo najstrašnija i najopasnija bica. Price o tim ogromnim letecim reptilima, koje rigaju vatru, otimajuci princeze i kraljevne, dolaze iz kulturnih tradicija gotovo svih naroda svijeta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Drevna kazivanja, mitovi i legende, podsjecaju nas da su zmajevi u prastarim vremenima terorizirali mnoge zemlje i krajeve, sijuci oko sebe strah i nesrecu. Rigajuci uzasnu vatru, poput suvremenog bacaca plamena, krilate su ale spaljivale dvorce i naselja, a krvolocnim celjustima, iz kojih opasno prijete zubi, ostri poput nozeva, i strasnim kandzama, unistavali su svakog neprijatelja. Mnoge uzbudljive storije svjedoce i o drugacijem arsenalu oruzja, koje je zmajevima stajalo na raspolaganju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pretpostavlja se da prvi prepoznatljivi zmaj potjece iz sumerske civilizacije, koja je stasala u Mezopotamiji prije skoro vise od pet tisuca godina. Sumerski je zmaj imao zastrasujuci izgled i predstavljao je neobican spoj snaznog orla, ljute zmije i gustera varana!

- 10:58 - Spread your wings ( ukupno: 1) - Dive into my colors - #