Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/godandbad

Marketing

Zmajevi

Od svih nevjerovatnih i misterioznih cudovišta u svjetskoj mitologiji, zmajevi su nesumnjivo najstrašnija i najopasnija bica. Price o tim ogromnim letecim reptilima, koje rigaju vatru, otimajuci princeze i kraljevne, dolaze iz kulturnih tradicija gotovo svih naroda svijeta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Drevna kazivanja, mitovi i legende, podsjecaju nas da su zmajevi u prastarim vremenima terorizirali mnoge zemlje i krajeve, sijuci oko sebe strah i nesrecu. Rigajuci uzasnu vatru, poput suvremenog bacaca plamena, krilate su ale spaljivale dvorce i naselja, a krvolocnim celjustima, iz kojih opasno prijete zubi, ostri poput nozeva, i strasnim kandzama, unistavali su svakog neprijatelja. Mnoge uzbudljive storije svjedoce i o drugacijem arsenalu oruzja, koje je zmajevima stajalo na raspolaganju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pretpostavlja se da prvi prepoznatljivi zmaj potjece iz sumerske civilizacije, koja je stasala u Mezopotamiji prije skoro vise od pet tisuca godina. Sumerski je zmaj imao zastrasujuci izgled i predstavljao je neobican spoj snaznog orla, ljute zmije i gustera varana!



Post je objavljen 01.07.2006. u 10:58 sati.