Šund zabavnik

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





10.06.2009., srijeda

Opet ja o Portalu

Photobucket

Pričajući frendu o igri putem mejlova, nabasal sam na nekoliko zanimljivih teza koje analiziraju prirodu i izgled GLaDOS, porijeklo glavne junakinje Chell, pjesmu na odjavnoj špici pa i sam kraj igre.

TV Tropes, po običaju, nude zanimljivu listu klišeja i koncepata pop kulture koji se javljaju u "Portalu".

Blog game-ism.com analizira fizičku pojavu GLaDOS povlačeći paralele sa sadomazohizmom (?!).

Sa iste stranice dolazi i ova zanimljiva trodijelna analiza priče i likova unutar igre. Između ostalog, analizira se značenje imena "Chell" (biblijski izraz za jagnje, kćer i onog kojeg treba voditi), prirode glavne junakinje (klon?) te pravih ciljeva GLaDOS (samoubojstvo).

Tu je pak kratki intervju sa dijelom ekipe koja je radila na igri.

Zero Punctuation recenzira Valveov Orange Box ( i, njegov sastavni dio "Portal").

Wikipedijin unos za "Portal"
stavljam čisto za jedan relativno općeniti i sveobuhvatni pregled same igre.

Moj komentar na sve ovo? Slagao se sa opisanim tezama ili ne, mislim da je bilo koja igra koja potakne ljude na ovakva razmišljanja obavila prilično dobar posao.

(GNN)

- 11:01 - Rubrika: Za dopisovanje (2) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

08.06.2009., ponedjeljak

Portal

Ovo nije torta. <- Ovo nije torta.

Zahvaljujući novoj grafulji koju mi je drug forumaš poslao iz Australazije (Hvala, Gulpa!) konačno sam ušao u 2007. godinu i zaigrao famozni "Portal". Prije pola godine sam napisal post o tom kak su stare pucačine skoro pa kafkijanski zastrašujuće za svim tim besmislenim trčanjem vašeg avatara po betonskim labirintima bez ikakvog smisla i svrhe. E pa, "Portal" je logična kulminacija te ideje.

Vaš lik – djevojče imenom Chell - budi se u hipermodernoj staklenoj ćeliji bez vidljivog izlaza. Ljubazni kompjuterski glas vas obavještava da je vrijeme za testiranje i otvara tehnomagikalni portal u zidu koji vas baca u susjedni hodnik. Uskoro i sami dobivate sličan uređaj i započinjete seriju sve težih i kompleksnijih testova refleksa i snalažljivosti. Magikalnoportalni aparat će vam se pri tom pokazat ključnim za prelazak nivoa i puko preživljavanje.

Rečeni portali i uređaj eksperimentalni su proizvod Aperture Laboratories. Ko što smo naučili iz filmova, što neka tvrtka ima banalnije ime, to je zločestija što AL čini izravnim rezultatom Sotonina sjemena. No, vrlo brzo uočavate da su prostorije u kojima bi trebali sjediti korporativni znanstvenici prazne. Čini se da u čitavom džinovskom kompleksu nema ni žive duše a jedini oblik kontrole nameće već spomenuta umjetna inteligencija GLaDOS koja se - u neiznenadnom preokretu radnje - pokaže ludom ko šiba.

Poludjela umjetna inteligencija je tijekom zadnjih 30ak godina postala skoro pa jednako isfurani kliše ko i vampiri ili zombiji: AM, HAL 9000, Skynet, Shodan… Vjerojatno iz tog razloga, dizajneri "Portala" prikazali su GlaDOS sa crtom mračnog humora na rubu parodije. GlaDOS isprva zvuči kao puki zbagirani komp koji vam fakat pokušava pomoći. No, kako igra napreduje uočavate rastuću pasivnu agresivnost u njezinim ljubaznim porukama:
"You may find it amusing to note that the Aperture Science Hand-Held Portal device is now worth more than the combined value of all human organs and income produced by every inhabitant of *SUBJECT'S HOMETOWN*"

"The Enrichment Center promises to always provide a safe testing environment. In dangerous testing environments, the Enrichment Center promises to always provide useful advice. For instance, the floor here will kill you. Try to avoid it."

"The Enrichment Center is committed to the well being of all participants. Cake and grief counseling will be available at the conclusion of the test. Thank you for helping us help you help us all."
Krasno, jel'da?

Tijekom igre počnete pronalaziti skrivene poruke drugih pokusnih kunića koje nagovještavaju mogućnost bijega. Paralelno s time, GlaDOS se razotkriva kao patronizirajuće čudovište sa moralnošću i karakterom sociopatskog dijeteta. U jednom trenutku vas pokušava živog spaliti. U drugom se pretvara kako je sve to bila samo zajebancija. Nq koncu se pak iskreno zgraža nad vašim sebičnim inzistiranjem na bijegu. Sve to čini GlaDOS iznenađujuće upečatljivim likom, tim više kaj ju praktički ni ne vidite tijekom igre.

Mogao bi ovdje pisati o dizajnu nivoa ili igrivosti "Portala" al to nije bila poanta ovog posta. Da, igra mi se svidjela i zbog sveg toga, ali ono kaj me istinski impresioniralo je skoro pa egzistencijalni užas besmislenog testiranja koje na vama provodi karizmatični ludi kompjuter. Igrajući "Portal" nejednom sam se podsjetil na Ellisonovu priču "I Have No Mouth and I Must Scream" ili pak kanadski SF film "The Cube". Kako bilo, nemrem dovoljno nahvaliti ovu igru.

"Still Alive", odjavna pjesma "Portala", u izvedbi poremećene "GLaDOS":



(GNN)

- 11:58 - Rubrika: Za dopisovanje (2) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

05.06.2009., petak

Mladi Frankenstein

LIFE!... Give! This creature! LIFE! Ovaj tjedan sam, prvi put nakon deset godina, pogledo "Mladog Frankensteina" Mella Brooksa i sa guštom mogu reči kako mi je film bil jednako dobar ko što ga se i sjećam.

Ljepota "Mladog Frankensteina" je kaj, za razliku od onih užasnih neduhovitih "Scary" "Epic" "Date" i inih filmova kojima se bombardira publiku zadnjih desetak godina, funkcionira prvo kao film a tek onda kao parodija. Novije holivudske parodije uglavnom nemaju neke konkretne radnje i likova već samo niz nepovezanih skečeva koji pokušavaju ismijati druge, bolje i originalnije filmove. Ponekad čak to i funkcionira – nije me sram reč da moje slabosti uključuju prvog "Austin Powersa" i "Kakve frajere 2" – ali uglavnom je rezultat bolno neduhovit, ak ne i aktivno neugodan. U Looney Toonsima pregaženo ljudsko tijelo izgleda smiješno. U igranoj komediji izgleda odvratno.

Ironično je pri tom da je upravo Mel Brooks jedan od ljudi koji je omogućio pojavu takvih filmova, no isto tak je činjenica da je Brooks, za razliku od familije Wayans, znal kaj radi - ili je barem znal dok je snimal filmove poput "Mladog Frankensteina" ili "Vrućih sedla". Inače, volio bi da jedan dan neko snimi "Movie Movie" koji će ismijati sve te užasno neduhovite nove parodije, no, kako bi taj film trebo točno izgledat i dal će njegova proizvodnja rezultirati implozijom Holivuda, ostaje tek da vidimo.

Al ajmo mi natrag u Transilvaniju. Svi znamo priču: ludi znanstvenik se odseli u fini transilvanijski dvorac okružen sezonskom grmljavinom, nabavi slugu Igora, stvori čudovište i pretrpi posljedice eksperimentiranja sa stvarima Man Was Not Meant To Know. Priča je to koja je u zadnjih 80 godina postala tolki kliše da sve i da hoćeš nemreš ju shvatit ozbiljno… i upravo u tom i jest caka koja "Mladog Frankensteina" čini tako jebenom komedijom. Brooks zapravo prepričava Whaleove "Frankenstein" filmove iz 1930ih koristeći jednaku crno-bijelu fotografiju, melodramatičnu muziku i originalnu scenografiju iz znanstvenikovog ludog laboratorija…. Sam kaj sve to radi sa stalnim namigivanjem publici. "Mladi Frankenstein" tako uspješno pleše između nostalgične posvete i nemilosrdnog parodiranja da se nakon njega gledatelj osjeća kao da je pogledao dva filma a ne jedan.

Glumci su također odlični. Gene Wilder preglumljava do boli kao manično-depresivno Frederick Frankenstein ("Izgovara se FRONK – en - STEEN"!) čije su melodramatično deranje i gestikulacija taman nekaj kaj bi očekivao od filma iz 1930ih. Marty Feldman istodobno je i parodija i original Igora. A onda su tu Raymondov stari Peter Boyle kao Čudovište, cameo uloga Gene Hackmana (!), Madeline Kahn kao Fronkensteenova snobovska zaručnica i - meni najdraži – kiklopski inspektor Kemp (Kenneth Mars) koji paradira scenom u policijskoj uniformi sa mehaničkom rukom i nerazumljivim naglaskom.

Svemu tome je pomoglo i to da se ekipa fakat zabavljala snimajući film. Mel Brooks je na zahtjeve glumaca morao smišljat nove scene kako bi mogli nastaviti dalje. Marty Feldman je namjerno stalno mijenjao poziciju svoje grbe da vidi kolko će filmskoj ekipi trebati da ga skuži. Kad su Brooks i ostali to konačno otkrili, to je odma iskorišteno u filmu.

Uglavnom, film mi je zakon. Teško mi je na koncu odabrat sam jedan dio koji mi je bio posebno duhovit, al, ak moram nekaj odabrat, biram pikado scenu sa Fronkensteenom i inspektorom Kepom.



(GNN)

- 10:06 - Rubrika: Za dopisovanje (1) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

03.06.2009., srijeda

Star Trek (2009.)

Ljubavni klinč dvaju heroja. Soundtrack: "Time Warp" ("Rocky Horror Picture Show")

Novi "Star Trek" film redatelja J. J. Abramsa me svojim stilom najviše podsjetil na "Star Warse": poanta nije u političkim intrigama, ekologiji ili siličnim SF motivima nego u eksplozijama, akciji, svemirskim brodovima i zgodnim trebama pofarbanim u zeleno.

"Star Trek" je ljetni blockbuster – brz, žestok i ne baš pretjerano bistar – no uspijeva spretno ispreplesti humor, akciju pa i nešto malo drame. Ono što posebno treba pohvaliti je spretno tumačenje "Star Trek" svemira početnicima - dovoljno brzo i ekonomično da im posluži ko šalabahter bez da ih istodobno patronizira ko debile. Također, tu su i mnogobrojne male fore koje će fenovi serijala skužiti ali koje ničem ne kvare gušt gledanja ljudima koji nisu pratili seriju. Gledano sveukupno, "Star Trek" definitivno niej velka umjetnost ali je jebeno spretno složen scenario.

Kao i nova verzija "Casina Royale", "Star Trek" je formatiranje harda postojeće serijala kako bi ju se ponovo izgradilo iz temelja. Ovakvo holivudsko ziheraštvo – kojem smo svjedoci već čitavo desetljeće, još od "Star Wars" prequela naovamo – je iritantno ali, picajzla kakva jesam, nemrem ne biti oduševljen pristupom u kojem scenarist pospremi postojeću franšizu bacajući u smeće sve kaj ne valja, i ostavljajući samo kul elemente. Scenaristi Roberto Orci i Alex Kurtzman pri tom efikasno rasijecaju gordijski čvor 40+ godina Star Trek povijesti serijalu šus u guz koji mu treba već dugo, dugo vremena.

Temelj čitavog filma je odnos između glavnih likova originalne serije: Kirka (Chris Pine) i Spocka (Zachary Quinto) koje ovdje pratimo u počecima njihovog prijateljstva koje će uroditi najkulerskijim dinamičnim duetom uz Murthaugha i Riggsa te Batmana i Supermana. Zanimljivo je pri tom gledat kako njih dvoje različito pristupaju svojim ulogama. Quinto nastoji skinuti Nemoyeve manire ali i dati emocionalnu dubinu liku koji je – poput Quintovog Sylera u "Herojima" – samo izvana proračunat i hladan. Chris Pine se pak ni ne trudi imitirati Shatnera ali na jedan svoj način igra Kirka ko napaljenog bahatog seronju kakav je uvijek bio.

Zanimljivo mi je pri tom bilo povlačit paralele između kirka u ovom filmu i Anakina Skywalkera u izvedbi Haydena Christensena: obojica su heroji ovisni o adrenalinu i kršenju pravila i istodobno opterećeni traumatičnim djetinjstvom. No, dok Christensenov (i Lukasov) Anakin ispao cendravi seronja, Kirk biva i ostaje kul. Činjenica da ga u filmu jedno pet puta prebiju na mrtvo ime tom sam pomaže.

Ostali su glumci dobri, ali škrtost u minutaži ih svodi na Diznijeve bebe: "Evo mladog McCoya! Evo mladog Scottya! Evo mlade Uhure…. Bokte, koji komad!" Karl Urban odlično skida mimiku i govor DeForest Kellya a mog favorita, Pegga – koji glumi Scottya - definitivno ima premalo. Al onda opet, meni je "Hot Fuzz" najbolja komedija koju sam pogledo u dugo, dugo vremena.

Najslabija karika filma je definitivno negativac – kapetan Nero kojeg glumi Eric Bana. Njegova motivacija ima smisla, zli plan je dovoljno Bondijanski i sve to al… na kraju dana, čovjek zvuči totalno bezlično. Nažalost, to je stara mana Star Trek filmova. Star Warsi imaju Imperatora, Darth Vadera, Jabbu Hutta i Christophera Leeja. Star Trek - koji nam je, bez sumnje, dal odlične zločeste rase poput Borga ili Klingonaca pak ima ovog tipa:



Mda.

Uglavnom, ko što se vidi iz mog nabrijanog komentara, novi "Star Trek" mi je bio zakon. To da mi je film proletio pri prvom gledanju u kinu ni nije tak iznenađujuće. To da mi je film jednako brzo proletio i drugi put već nekaj govori o tome kolko je uzbudljiv – ili barem, kolko mi se svidio. Prilično je sigurno da ćemo dočekati i nastavak a u za nejga jedino želim da nadoknade žalosni nedostatak Klingonaca u prvom filmu.

(GNN)

- 18:34 - Rubrika: Za dopisovanje (7) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

01.06.2009., ponedjeljak

Plakati za plakat - izbori 1945.

Prije tjedan ili tri, frendica mi je poslala link na internet galeriju kojom je popračena izložba starih plakata u Osijeku, s obzirom da sam ipak totalni frik za starom kramom iz prošlog stoljeća - naročito ako joj se mogu rugat.

Među njima, najviše su me fascinirali predizborni plakati objavljeni u Jugi neposredno nakon rata, kada se vodio dvoboj između KPJ (Komunističkog Povratka Jedija) i Imperije Darth Karagiorgievicha. Kolko god imal nisko mišljenje o domaćem biraču i političaru, ovi plakati su čak i mene ostavili bez teksta... Okej, sam figurativno al dobro sad.

Pastirsko pismo- ovaj suptilno satirični plakat ilustrira stav Jedija o pozicijama domaćeg svećenstva tijekom Drugog svjetskog rata.

Narodno sito - "Da smo prije rata mogli ovako sitno da prosijavamo, ne bi Švabo onako žario i palio po našoj zemlji." I cijela četa grohotom u smijeh.

Ne laje kuca sela radi, nego sebe radi - ak su svi ti ljudi tak velki izdajnici, zakaj ovaj pes dolje ljevo ima lažne brke. Paranoja!

Živjela Republika! - u ovom ful simboličkom plakatu, viceve o Bobiju i Rudiju zamijenjuju Mujo i Haso.

Kakve izbore želi aristokracija iz Londona - sudeći po ovom plakatu, London želi izbore za skupinu ekscentrika koju prati bataljun pogrebnika pod zaštitom lovačkog društva "Ranjena prepelica".

Nema više povratka na staro - Isuse, ovo je valjda najmrzovoljniji birač ikad. Možda ovaj divovski Jedi koji mu silom gura glasačku kutiju u facu ima nekaj s tim.

Iz njihove lirike... - jel to kralj Bobi svira bendžo? Jer ak da, ovo je najkul kralj kojeg sam vidio cijelo jutro. "Kralj bendža bio je rođen."

Čudo najveće - AHAHAHAHA... errr, kaj?

Svi na smotru brigada - stvorenje u drugom redu je ili nemoguće ružna baba ili tip koji se napio ko svinja i izgubio okladu. S obzirom na to kolko mu se svi ostali smiju, zaključujem da je ovo drugo.

"Dođite" "svi" na "okružnu konferenciju" - u ta mračna Jedijevska vremena, homoseksualce se progonilo još više nek danas. Zbog toga se razvio čitav jedan sofisticiran kod komunikacije. No, zaljubljeni pogled i sekundu predugo rukovanje govorili su više od svih riječi.

Cirkus Renlov predstavlja "senzacijonalno" natjecanje u hrvanju - featuring T. Beck (hrv. herkules) protiv Crne Maske (Tko je taj čovek?) Svjedočite konačnom sukobu u kojem Crna Maska u borbi odsječe ruku T. Becku i otkrije mu da je njegov otac. NEEEEEEEEEEEEE!!!!!

Grandiozan Benefice I. Zaikin - u velikom športskom programu športaša i avijatičara, Svečar I. Zaikin izvodit će još nevidjene atletske produkcije (dva uzvičnika) poput savijanja gradjevinske traverze. Nemam pojma kaj sam sad točno napisao, al obožavam jezik ovog plakata. Naš heroj T. Beck (Jel ikad sazna kaj to T. znači?) borit će se svojom preostalom rukom protiv Zaikina a tu je i naš najdraži negativac - Crna Maska! BUUUUUU! HSSSSSS!

Zainteresirani mogu vidjet ove, i mnoge druge plakate iz prošlog stoljeća na web stranicama Muzeja Slavonije u Osijeku. A ja ovim putem opet zahvaljujem frendici na ovom odličnom linku.

(GNN)

- 14:56 - Rubrika: Za dopisovanje (2) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>