Šund zabavnik

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





23.02.2009., ponedjeljak

Remo - nenaoružan i opasan!

Glavni junak filma. On je totalno nebitan. Večeras sam na RTL-u naletil na ovaj nepravedno zaboravljeni film iz zlatne ere holivudskog neo-šunda. Svaka čast "Predatoru", "Komandosu" i inim čudima, ali oni nemaju Chiuna!

Chiun je mali korejski dida kojeg zaposli supertajna američka tajna služba, tolko tajna da ju čine jedan ured sa kompjuterom, invalid bez ruke i najstariji haker na svijetu. Chiunov posao podučit je ex-policajca Rema Williamsa kako koristit ruke ko smrtonosno oružje, trčat po zraku i izbjegavat metke osluškivanjem pucateljevih tetiva. Ko i svi azijski majstori borilačkih vještina, dida je sadist pa tjera Remoa da jede samo rižu, skače sa motke na motku u mrklom mraku, gađa ga pištoljem iz čista mira i prepričava mu sapunice koje obožava gledat dok meditira sjedeći na vrhovima prstiju.

Pored toga, Chiun je fontana mudrosti i dobre volje:

Chiun: "Breathe out... slowly... do not gulp. If you do not breathe correctly, you do not move correctly. Pitiful. I can see the deadly hamburger has done its evil work."

Remo Williams: "You know, Chiun, there are times when I really like you."
Chiun: "Of course. I am Chiun."
Remo Williams: "And there are times when I could really kill you."
Chiun: "Good. We will practice that after dinner."

[Chiun pulls the trigger on a revolver, click, click, click]

Remo Williams: "You used the other four yesterday."
Chiun: [Chiun fires a round nearly hitting Remo in the head] "I reloaded."

Ah, taj Chiun!

Radnja se vrti oko zle korporacije koja, uz podršku generala Šonjine, dobroćudnim američkim vojnicima prodaje neispravne puške koje eksplodiraju pri upotrebi. Od čitave američke administracije, jedino kapetanica Janeway (ovdje promaknuta u majorku) nađe za shodno to istražit. 10 godina prije Voyagera, žena ima istu knjižničarsku frizuru i jednako je iritantna. Nevjerojatno.

Naravno, zli korporativni direktor odluči ubit Janewayicu – prvo putem osobnog tjelohranitelja, onda preko svog CEO-a a onda i vlastitm rukama jer tako to direktori korporacija rade. I tu se sad negdje umiješa Remo: završi u tučnjavi na skelama oko Kipa slobode, skrivajući se po poligonu od vojnika naoružanih samoeksplodirajućim šuškama i – najbolji dio filma – bježeći od dobermana koje je valjda istreniral Chiun jer se živine penju po lojtrama i hodaju po špagi.

Zapravo, film mi općenito ima štih ko da je napisasn 1930ih a ne 80ih. Ne sam zbog Chiuna već i zbog čitavog tog Indiana Jonesovskog stila akcije di heroj taman prijeđe jednu prepreku kadli odma evo i druge. A onda je tu i klasična šund cliffhanger scena di negativci zatoče heroja u smrtonosnu zamku ( u ovom slučaju, plinskoj komori) iz koje, naizgled nema izlaza.

Divan film. A ako Chiun ponekad i je naporan, to sve ima smisla. Jer:

Remo Williams: "You know, Chiun, you're a real pain in the ass."
Chiun: "That is because it is the fastest way to your brain."


(GNN)

- 22:49 - Rubrika: Za dopisovanje (6) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

18.02.2009., srijeda

Sveti Keanu Reeves, zaštitnik Apokalipse

"Dan kada je Zemlja stala" je još jedan u novoholivudskoj tradiciji nepotrebnih remakeova, rebootova, sequela, prequela i ostalih isprika za nedostatak inspiracije i pucanje na sigurno. Ovaj put, Holivudžani su novokomponirali klasični SF film iz 1951. koji je, u eri ksenofobije i antikomunističke histerije okrenuo tipičnu priču o zločestim svemircima naopačke i suočio inteligentnog elijenskog diplomatu sa paranoidnom masom Amera.

Ne da je originalni "Dan…" najsuptilniji film ikad, no, u usporedbi sa remakeom on zvuči ko oskarovski materijal. Holivud je uspio napravit SF "alegoriju" manje suptilnu od sličnih filmove od prije pola stoljeća što je koncept od čije će vam pune implikacije zateturat noge.

Keanu Reeves je Klaatu, ljudski klon sa elijenskim umom poslan na Zemlju kako bi, navodno, diplomatski putem odvratio čovječanstvo od sranja koja rade sebi i planetu. Velim "navodno" jer Klaatu, nakon bijednih 48 sati natezanja sa carinom i marincima zbog škarica za nokte skrivenih u cipeli odluči da za čovječanstvo nema nade i da je najbolje da nas on sve pobije. Za naprednu rasu, tip je fakat seronja.

Pri tom Zemlji nimalo ne pomaže ministrica obrane Kathy Bates koja sa Klaatuom i njegovim robotom GORT-om radi šta joj se sprcne. Ne da od Misery i očekujem ikaj bolje, ali američke i svjetke vlasti, opozicija i mediji ostanu neobično tihi za svijet di se usred Manhattana (jer, naravno, uvijek su to New York, Los Angeles ili Washington) upravo spustila divovska kruglja boje i teksture šmrklja. Srećom, zato je tu preslatka genetičarka Jennifer Connelly (Zakaj nemamo više takvih znanstvenica?) koja će pomoći Klaatuu. Nesrećom, ona ima fizičku manu u vidu cendravog derišta od posinka koji skoro pobije čitavo čovječanstvo jer mrzi Klaatua koji ga je odvukao od omiljene PS3 igrice. Tu su inače i Jon Hamm iz serije "Mad Men" i John Cleese od Monthy Pythona ali ak trepnete bute ih propustili.

Nakon kaj uspiju pobjeći sa aerodroma, Klaatu odluči započeti Smak svijeta a film se iz SF-a pretvara u religijsku parabolu iz srednjeg vijeka. Sveti Keanu hoda po vodi, liječi rane dodirom, diže ljude iz mrtvih, stvara svemirsku Noinu arku i započinje Apokalipsu nanobotovima oblikovanim – bez zajebancije – u oblak metalnih skakavaca. Za slučaj da su vam sve te suptilne biblijske nijanse promakle zato kaj se bezbožnička komunjara, u jednoj se sceni par likova okrenu kameri i glasno se čudeći ustvrde da su zbivanja filma poput nečeg iz Biblije ili nekaj!

Neću odati kraj "Dana kada je Zemlja stala" osim kaj ću reč da je drugačiji od originala. Kaj se tiče poruke filma, ona je jednako banalna kolko i vulgarno prezentirana a svodi se na "Evil is bad: don't do it…. Oh, and recycle!"

(GNN)

- 09:57 - Rubrika: Za dopisovanje (0) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

16.02.2009., ponedjeljak

Go, Team Venture!

"Venture Brothers" je jedini crtić gdje ćete vidjeti supernegativca koji mrtav pijan tužno piša na cvijetnjak svoje bivše cure i onda pokušava smuljati policajca poslanog da ga uhapsi.

Radnju "Venture Brothers" bi najbolje mogao opisati kao anti-avanturu. Ovaj crtić autora Doc Hammera i Christopher McCullocha već se tri godine vrti na "Adult Swim" porciji Cartoon Networka gdje nadrealno i kaotično lupa drito po svim mogućim klišejima koje smo naučili gledajući filmski i TV šund tijekom zadnjih desetljeća. I baš zbog te pažnje i ljubavi s kojom autori ismijavaju čitavu jednu pop kulturu, "Venture Bros" ostaju daleko najbolja nova stvar koju sam pogledo prošle godine.

Glavni likovi su disfunkionalni članovi obitelji Venture: ne-baš-briljantni znanstvenik Thaddeus Venture, njegovi retardirani sinovi Hank i Dean te njihov vjerni sociopatski tjelohranitelj Brock Sampson. Venture ima i svog osobnog supernegativca Monarcha koji vlada iz divovske leteće kukuljice stromtrooperima obučenim u leptire. Kao što svaki heroj ima svoj mračni odraz, tako i Monarch nije ništa drugo nego propali idiot koji, poput Venturea, želi slavu i moć dok u praksi obojica više vremena troše na svoje sjebane privatne živote.

No to je samo početak jer "Venture Brothers" ima najluđu postavu sporednih likova ikad. Tu je Jefferson Twilight, Shaftoidni crnac-dijabetičar koji isključivo lovi Blacule; Dr. Bryon Orpheus, nekromanser koji izgleda i preglumljava poput Vincenta Pricea; Dr. Henry Killinger - Mary Poppins za neuspjele supernegativce; jednooki, jednoruki hidrocefaličar Master Billy Quizboy; Ex-KGB asasinica Molotov Cocktease; Monarchova cura Dr. Girlfriend…

Opisati sadržaj "Venture Brothers" je praktički nemoguće. U teoriji, "Venture Brothers" bi trebali biti parodija starog crtića "Johnny Quest" iz 1970ih. No, nakon samo par epizoda shvatite da se ovdje na tapeti nalazi efektivno cjelokupna pop kultura uz koju su autori odrasli i žive: od "Scooby-Dooa" i "G.I. Joea" preko TV reklama, akcijskih i SF serija iz 70ih i 80ih pa sve do James Bonda, svakog B-filma unatrag zadnjih 30 godina, superherojskih stripova pa i "Da Vincijeva koda".

No, ni tu ne prestaje genij Hammera i McCullocha, jer ono po čem se "Venture Brothers" fakat izdiže nad morem drugih parodija - poput onih užasnih Date, Scary, Epic, itd. filmova - je kaj se autori ne zadovoljavaju pukim kopiranjem i karikiranjem scena iz drugih boljih filmova. Umjesto toga, oni svojim likovima i priči čak pokušavaju dati nekakav smisao i dubinu.

Nakon kaj pogledate sezonu "Venture Brothers" shvatite da je priča čak imala nekog bizarnog smisla a cliffhanger kojim završava je fakat bio napet. Istodobno, umjesto prelakog puta u čistu mizantropiju kojom parodiranje nerijetko završava, autori uspijevaju postići da osjetite bar neku simpatiju prema likovima. Da, oni jesu nemilosrdne karikature šund klišeja, ali su - možda još nemilosrdnije - jednako sjebani kao i obični ljudi.

A to nije slučajnost, jer, ko što su sami autori izjavili, upravo je neuspjeh glavna tema "Venture Brothers". Praktički svaki lik ovog crtića je gubitnik na svoj način, kažnjen svojim opsesijama, naravi ili prošlošću. A kao što je Venture propalitet u znanosti a Monarch u ubijanju Venturea, tako i crtić sam simbolizira neuspjeh i razočarenje čitave jedne generacije koja je godinama hranjena SF pustolovinama samo da bi odrasla u svijet jednako banalan kao i onaj prije njihova rođenja.

U jednoj epizodi serije "Zapadno krilo" Leo McGerry kaže: "Moja generacija nikad nije dobila budućnost koju su joj obećavali… Trideset i pet godina kasnije, automobili i avioni su potpuno isti. Čak više nemamo ni Konkorda. Tehnologija je stala (…) Gdje je moj jet pack? Gdje su moje baze na Mjesecu?"

Ali eto, zato barem imamo "Venture Brothers".

(GNN)

- 22:00 - Rubrika: Za dopisovanje (0) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

03.02.2009., utorak

"Jericho" i američka mora

It's the last normal day. Slično novoj "Battlestar Galaktici", "Jericho" svoju inspiraciju pronalazi u terorističkom napadu na WTC. Za razliku od "Galaktike", "Jericho" je na jedvite jade dogurao do druge sezone a i za to je bila potrebna peticija fenova koji su podigli seriju iz mrtvih barem dovoljno dugo da joj njezini autori daju zadovoljavajući završetak. Šteta što serija nije potrajala duže, jer "Jericho" je horor vizija Busheve Amerike u kojoj je svaka teorija zavjere o ratu protiv terorizma podignuta na n-tu potenciju.

Jednog jutra, stanovnici gradića Jerichoa u Kanzasu sa nevjericom ugledaju atomske gljive kako se uzdižu nad horizontom. Prije nego što EMP projektil baci grad u srednji vijek, jedina vijest koju ugledaju na TV-u je kratka snimka uspaničarene mase i kineske TV vijesti sa mapom SAD-a na kojoj su označeni deseci atomskih gljiva. Totalno nerealno, radijacija uglavnom zaobiđe Jericho, no, srećom po publiku, stanovnici ubrzo otkrivaju da je to bio samo početak njihovih problema. Jericho ubrzo ostaje bez struje, hrane, goriva i lijekova a u zamjenu dobivaju paranoju - Tko je napao SAD? Sprema li se invazija? – razbojničke bande i privatne plaćenike koje "održavaju red" pljačkajući civile.

No, nedavno doseljeni stanovnik Jerichoa zna što se događa. Obavještajac zaposlen od vojno-industrijskog kompleksa trebao je postaviti jednu od 25 atomskih bombi koje bi bacile postojeću federalnu vlast na koljena. Umjesto toga, izvukao je svoju obitelj iz grada a bombu sakrio. On i drugi glavni junak serije – lokalni momak sumnjive prošlosti – skupa će pokušati spasiti Jericho od propasti i usput razotkriti najveću zavjeru u povijesti SAD-a.

U usporedbi sa starim strahovima o nuklearnom ratu, apokalipsa "Jerichoa" je skoro pa ugodno iskustvo: bez radioaktivnih pustoši, mutanta ili bandita sa irokezama. Strava "Jericha" je u malim detaljima koji dočaravaju raspad društva i rastuću paranoju. Pijenje prljave vode uzrokuje koleru. Zima ubija stanovnike koji se nemaju čime ugrijati. Ekonomija se svodi na naturalnu razmjenu. Humanitarna pomoć koju gradu dobaci strani avion bude panično odbačena u strahu da je zaražena kao što su poklon-deke Indijancima bile zaražene boginjama. Inače, velim, "strani avion" jer je svijet – sa iznimkom Sjeverne Koreje i Irana atomiziranih pod optužbom za nuklearni terorizam – i dalje ovdje.

Ono kaj mi se također sviđa kod "Jerichoa" je kaj u njemu herojstvo ne dolazi od megasposobnih ubersoldata (iako bi ex-vladinog obavještajca mogli ubrojit u tu kategoriju) već od običnih ljudi. Hrabrost i žrtvovanje mi nekak imaju puno više težine kad dolaze od Nekog Tipa iz kvarta za kog čak i postoji realna šansa da pogine. Naravno, svi znamo da u tipičnoj TV zabavi heroji uvijek pobjeđuju ali poanta ni nije u tom kakav će biti kraj nego kolko će napetosti i neizvjesnosti biti stvoreno na putu do njega. A kad sve to skombinirate sa ekstremnim okolnostima u kojima obični ljudi Jerichoa žive i načinom kako se njihov karakter rasteže do točke pucanja…. E tu onda dobijete jedno fino komentiranje dobrih i loših strana ljudske prirode na nivou "Galaktike".

I tako vam ostavljam stanovnike Jerichoa, promrzle i uboge, kako započinju rat sa susjednim gradom oko energenata i hrane. Srećom, stanoviti vojno-industrijski kompleks podigao je federalnu vlast i vojsku na noge... uz neke male izmjene.

(GNN)

- 11:24 - Rubrika: Za dopisovanje (3) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>