Vremenska prognoza
Vjerovali Vi to ili ne, na donjem linku je vremenska prognoza za Glamoč u Bosni i Hercegovini

link za vremensku prognozu

posjeti komšiju
www.zajaruga.blogger.ba..



Franjo iz Glamoča (Pero)

utorak, 24.06.2008.

Bruceloza 2x


Čestitam imendan svim IVAMA Ivicama i t.d.

Ako se i sumnjalo – sumnje više nema.
Bruceloze ima!I to je fakt!

Količina više nije ni bitna.
Veterinari su zaraženi i bolesni. Govorim u množini. Zato jer su zaražena dvojca, naš Glamočki i jedan iz Livna. I još jedan Livanjski, samo to nije provjereno. Zarazili su se radeći u Glamočkom polju. Na stoci koja pase travu u Glamoču.
Zaražene su ovce i goveda. Oli ti krave.
Cijena janjetine je pala na 2,5 KM po kilogramu. Niko je neće. Kupiti. Niko je neće jesti. Ni piti mlijeko.

Baš se pitam kako se zove aktualni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.
Znate li Vi?
Faca se očito ne eksponira. Mora da mu u ministarstvu sve radi za 5. Pa nema potrebe da obavijesti javnost. Da da zvanično priopćenje, ili šta to već ministri rade kada se obraćaju javnosti sa «pravim provjerenim informacijama»

Nisam veterinar, nisam ministar, samo sam jedan od oko 4.000 zabrinutih građana Glamoča i okolice. Do sada su ovce ispitivali i šutili o bolestima stoke koje mogu preći na čovjeka. To je bila samo mogućnost. Događalo se nekom drugom. Tamo daleko.
A onda je uvezena stoka (donirana?).
A onda je uvezena i opaka bolest.

Država je nespremna. Inspekcije ni nemamo. A ni organe gonjenja. O sudstvu neću ni pisat.

Turistička atrakcija: Oboljela stoka. Veterinari svijeta slobodno dođite. Kod nas možete očekivati brzu i jednostavnu zarazu.

Počeli su ratovi stočara. Ako nekog stočara želite uništiti – jednostavno je. Prodajte mu zaraženu stoku, ili još jednostavnije, na pašnjacima gdje oni inače borave, napasajte svoju bolesnu stoku. Bolesna stoka će, bi morala, mora, bi trebala…. Ali NIJE odstranjena ( čitaj po svim sanitarnim propisima pobijena i valjda zakopana)

Za sada se oboljela stoka (uginula), kao čujem, odvlači u drage (uvale) kakvih obiluje ovo polje, i ostavlja. Bruceloza živi cca 60 dana, slijevajući se s vodama ka Livnu na jednu stranu, ka Mrkonjiću na drugu stranu. Glamočko polje je valjda vododijelnica. Pol na jednu stranu ka Jadranu, pol na drugu stranu ka Savi i Crnom moru.

Za liječenje je potrebna dugotrajna terapija jer je bruceloza bolest sklona ponovnim javljanjima simptoma. (znači liječenje je skupo)
Uklanjanje izvora zaraze, dakle iskorjenjivanje bolesti u životinja je osnova prevencije bruceloze u ljudi.

A poduzeto je ništa. Čak i onaj pamflet koji je pisan a možete ga pročitati dolje, nije došao do Općinskog vijeća jer ga je Općinski načelnik uputio samo jednom vijećniku – Emiri Karaći, a ona svoja saznanja nije podijelila sa aktualnim predsjednikom Općinskog vijeća – Fadilom Ćirićem.
Što to znači? Pa mislim da je opet u pitanju neki kriminal. Opće opasne radnje kao na primjer zatajivanje informacija koje mogu ugroziti zdravlje ljudi i životinja. Je li Emira što zatajila?
Ne znam? Ako je zatajila otkud bi ja to znao? Mogu samo razmišljati. I sjetiti se da je preko Emire u zadnjih par godina stoka dolazila u Glamoč. U obliku donacije njenim glasačima.

Ja je pito i nije mi dala. Ni kravu ni ovce. Za drugo nisam pito.
Nisam njen glasač.
Srećom.
Pošto ona taji, možda mi je mogla tajno dati i kakvu oboljelu ovcu. Ona to taji, a ja o tajnama mogu samo ovako-hipotetski.
Ma da, neko mi reče da ona nije donirala stoku. Samo je uređivala spiskove i preporučivala donatorima imena «pravih stočara». Domaćih. Koji glasaju. I koji imaju pravo glasati.

I sad znači taji. Da dobiva upozorenja i informacije da na terenu ima opasnih propusta. Pa i njeni «Pravi stočari» su zabrinuti. Pravo zabrinuti.

No ni općina se nije oglasila. Ni na oglasnoj ploči. Drugog glasila osim rekla kazala, Radio Mileve i tako toga ni nemaju. Bitno je da imaju direktora. Radija Glamoč. Nema veze što već dvije godine ništa ne radi. Prima plaću. Ajd i to je dosta.

Kažu mi da se ne smiju objavljivati podaci o oboljelima bolestima koje neko boluje i tako to. Dva su brata koja se bave stokom oboljela. Imena neću staviti zbog ove rečenice gore. I koliko ih je još.

Glamoču prijeti da slijedeće godine ostane bez stočnog fonda. Komplet. Općina se nije oglasila, kažu nadležna je županija. Čini mi se da je to oblik specijalnog rata. Ekipa okupljena oko Gvere, kao da ima zadatak da ovu županiju što više oslabi, da joj skrši ekonomsku moć. Na šumu ne mogu napasti, nisu toliko jaki, pa im izgleda bruceloza dolazi kao idealno rješenje. Ona je tu – mi nismo nadležni – ko ga j** be, oni će se godinama boriti s bolešću to košta, a mi kad dovoljno zaradimo (hm?) odosmo put Banja Luke i Beograda.
(Emira je za vrijeme rata bila u Beogradu) (sa svojim narodom) (dijeleći tešku sudbinu) (svog naroda).

Kažu mi da Emirin Emir u Glamoču obnavlja jednu kuću. Svaka čast. Ako je to istina, izgleda da je i Emir počeo vjerovati u ovaj grad?

Novi vlasnik stare Robne kuće počeo istu čistiti. Je li to uvod u renoviranje iste? Ako je, još jedan plus.

Šumarija konstantno popravlja zemljane putove ka selima. Bravo.

Škola je gotova. Na radost nastavnika. Nama naznaka da će biti ikakvog obnavljanja na rimjer krova ili asfaltne površine ispred škole, ili sličnih stvari.

Kreće kampanja košenja. Trava je zrela za košenje a krumpir je na nekim njivama već bacio cvat.

Za vas koji ulazite u Glamoč automobilima – upozorenje. Pridržavajte se propisa. Naročito onih o brzini. Policija se s radarom skoro svaki dan nalazi na nekom od punktova.

Utorak.
Danas su nažalost bili na drugoj strani grada kada se dogodila teška prometna nesreća u kojoj se kombi pri punoj brzini zabio u parkirani autobus. Putnici nisu povrijeđeni, ali je vozač kombija prošao sa teškim ozljedama.

Sinoć su paljeni cvijetnjaci u čast sv. Ive. Najveselije je bilo na Glamoču sjever.(Placevi).
Slvlje je trajalo do duboko u noć…


Vaš Pero.


- 23:46 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Prosinac 2008 (1)
Srpanj 2008 (3)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Glamoč je u Bosni, čudan je to grad, uvjek u kutu nikome na putu, što znači da tu ime svega, politike, smjeha, suza, varanja, nadmudrivanja, demokracije nama