Laserska operacija vida – rizici i nuspojave

srijeda , 29.10.2014.

Zadnjih par mjeseci sam se jako zainteresirala za temu problema s očima i vidom, te metodama liječenja. Novi post je o laserskoj operaciji vida.

Korekcija vida laserskim skidanjem dioptrije vrlo se brzo popularizirala i postala imperativom za uspješno, brzo i praktično rješavanje problema sa dioptrijom. Proces je vrlo jednostavan: naručite se na pregled, zatim dogovorite operaciju, promijenite oblik vaše rožnice i već isto poslijepodne ste kod kuće sa savršenim vidom. Ili tako kažu reklame? Ovdje doista stoji konstatacija da zvuči predobro da bi bilo istinito.

Iako laserska operacija vida, i ne morate imati baš nikakve nuspojave izuzev izvrsnog pogleda bez naočala, nuspojave i opasnosti laserske operacije područje su s kojim morate nužno biti upoznati i, uključivši i tu stranu medalje, donijeti procjenu da li ste spremni ući u rizik takvog načina skidanja dioptrije.

Opasnosti laserske operacije

Kako i sam naziv procesa nalaže, laserska operacija vida je doista operacija, i izvodi se na vašem oku. Kao i svaka operacija na tijelu, tako i ova operacija nije bezazlena i nosi za sobom ozbiljne potencijalne nuspojave koje nikako ne bi smjele biti ignorirane. Ovdje navodimo samo neke od najčešćih nuspojava i problema nakon laserske korekcije.

1. Alergijska reakcija na kapi za anesteziju- ukoliko se dogodi alergijska reakcija na anestezijske kapi, manifestirati će se kroz niz upalnih procesa na oku. Upalni procesi prouzrokovati će oštećenje rožnice.

2. Suhoća oka – kako bi funkcioniralo, oku je potrebna konstantna vlažnost. Gubitak vlažnosti u oku izaziva bol i crvenilo oka koje kroz iritaciju vodi do pogoršanja vida. Sprječavanje otjecanja tekućine gotovo se nikada ne popravlja samo od sebe, te su nerijetko potrebne terapije lijekovima ili posebni čepovi za oči koji će sprječavati otjecanje tekućine i osigurati prijeko potrebnu vlažnost u oku.

3. Infekcija rožnice – tijekom ili nakon same laserske operacije postoji realna i vrlo visoka mogućnost da bakterije prodru u oko. Ukoliko do toga dođe, rožnica oka može pretrpjeti velika oštećenja, popraćena iznimnom neugodom i boli, uz nepovratan gubitak vida.

4. Premalo ispravljen vid – U nekim slučajevima, jedna operacija korekcije vida ne bude dovoljna, odnosno ne isporuči u potpunosti zadovoljavajuće rezultate. Kako bi dostigli ono što želite, proces bi trebao biti ponovljen nakon nekoliko mjeseci, koliko traje oporavak od prvotne operacije korekcije vida. Kako laserska operacija mijenja oblik rožnice, ukoliko je nakon operacije rožnica pretanka, postupak se ne može ponoviti.

5. Veličina dioptrije pacijenta ovisi i mogućnostima da se vid ispravljen laserskom operacijom nakon nekolikog godina ponovno počne kvariti. Nitko vam neće obećati doživotne rezultate, a ukoliko početni rezultati izblijede, postupak se, ovisno o stanju rožnice, treba još jednom ponoviti. To znači još jednu operaciju očiju, i pozamašnu svotu vašeg budžeta.

6. Staračka dalekovidnost – bez obzira na to da li ste ili niste obavili u bilo kojem dobu lasersku korekciju, ona nikako ne utječe na prezbiopiju, odnosno, staračku dalekovidnost. Dakle, rješavanje naočala sada samo je određena pauza do potrebe za naočala kada se staračka dalekovidnost razvije.

7. Noćni vid –Najčešća nuspojava laserske operacije vida je upravo noćni vid. Pri slabom svijetlu, operirano oko ima iskustva odsjaja, svjetlucanja, bljeskanja ili mutnih obrisa u okolini koju promatra.

8. Gubitak vida – iako je ova nuspojava izuzetno rijetka, nije nemoguća niti isključiva pri operaciji vida. Velike izmjene oblika rožnice, infekcije, neadekvatna ili oštećena oprema te nemar liječnika neki su od uzroka potpunog gubitka vida nakon laserske operacije vida.

Alternativno rješenje

Pri laserskoj operaciji mijenja se oblik vaše rožnice, odnosno, na agresivan i neprirodan način utječe se na konstrukciju vašeg oka. Takvim utjecajem rizici od oštećenja oka do potpunog gubitka vida, ireverzibilni su i iznimno opasni. Prema navedenom da se zaključiti kako laserska operacija vida nije samo opasna, već je i u potpunosti nepouzdana.

Alternativa agresivnom djelovanju na oko postoji u obliku vježbi za oči. Polusatnim dnevnim vježbama za oči iz Programa „Pogled Bez Naočala“ pojačava se jačina i sklad mišića oka, što kontinuirano i u prirodnom ritmu poboljšava vid, i rješava dioptriju, bilo da se radi o kratkovidnosti ili dalekovidnosti, ili drugim problemima sa vidom. Guglajte si program i doznajte više detalja, i vama može pomoći.

Oznake: laserska operacija vida, laserska operacija, Vid, vježbe za oči

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.