Lica, ulica, Ilica

05.12.2009., subota

Lica, ulica, stari obrti

Photobucket
Postolarska radionica u Ilici nudi brze popravke obuće

Zagreb ima višestoljetnu tradiciju obrtništva. Najbolje to možemo vidjeti ako prošećemo Ilicom. Ulica koja je danas prepuna najnovije otvorenih dućana i svjetlećih izloga, u svojim haustorima skriva stare obrtničke radionice i salone. U užurbanu svakodnevicu, oni unose duh starog Zagreba. Moderni konzumeristički stil života često ide za masovnom potrošnjom roba. Tako će većina mladih, koji odrasta u šopingoličarskom kapitalizmu, znati za dućane poput Zare, Manga, Terra Nove, Benettona, no neće niti zamijetiti staru postolarsku radionicu u vlastitom kvartu. Ne treba kriviti mlade za nezainteresiranost, već treba priznati da svijet u kojem živimo počiva na nešto drugačijim vrijednosti nego što je to bilo pedesetak pa i više godina unazad. Odjeća, obuća, satovi, nakit - roba je to koja se može danas kupiti po jako povoljnim cijenama. Kvaliteta većine takve robe je upitna, a ako vam što dotraje do sljedeće sezone, trebate biti sretni.
Kada se haljina podere, na cipeli otpadne peta, a lančić pukne, tada uskaču zagrebački obrtnici kako bi oživjeli vaš najdraži komad odjeće, obuće ili nakita.

Neki obrtnici i njihove obrtničke radionice su s vremenom otišli u zaborav, a neki još uvijek dobro posluju. Razgovarala sam s Bojanom Jendrić, mladom studenticom Akademije likovnih umjetnosti koja radi u salonu cipela Strugar, također u Ilici. U videu možete pogledati djelove intervjua i snimke procesa izrade cipela.



U Ilici se osim salona cipela Strugar, nalaze i mnoge druge poznate postolarske radionice. U stare obrte se također ubrajaju izrađivači nakita i urari. Danas je rijetko koji sat 'na navijanje'. Zato se često mora mjenjati baterija u satu. I za taj problem postoji rješenja. Za razne sitne i veće popravke, prošetajte Ilicom.

Photobucket Photobucket Photobucket
Postolarske radionice 'Josić' i 'Zvonimir' i urarnica Vinka Zvošca

No tko će naslijediti današnje zagrebačke obrtnike? Njihova djeca? Njihovi unuci?
Svake godine se u srednje škole Zagreba upisuje sve manje i manje obrtnika. Interes za ova zanimanja već godinama opada. Mediji bi trebali aktualizirati probleme obrtnika, isticati njihove uspjehe i motivirati mlade za rad u obrtništvu. Kao što je moja sugovornica Bojana Jendrić rekla: 'Obrtništvo može uspjeti danas, ako radite kvalitetno i ako pratite modne trendove'. Proizvod ''starih obrta'' prilagođen današnjim zahtjevima kupacama, može biti uspješan proizvod koji će se cijeniti, između ostalog, i zbog tradicije i zbog modernosti, u isto vrijeme.

Ilica je ulica za moderne stare obrte.

Korisni linkovi:
Hrvatska obrtnička komora

Ivona Gelo

- 23:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ilica

Linkovi