Lica, ulica, Ilica

19.11.2009., četvrtak

Lica, ulica, scholarship

Photobucket
''British Council'' u Zagrebu

Svake godine dvadesetak studenata iz Hrvatske odlazi na diplomski studij u Ujedinjeno Kraljevstvo. Rok za prijavu za Chevening stipendije za studij u U.K. istekao je 6.11.2009., a svi zainteresirani kandidati sada iščekuju rezultate. Naime, radi se o jako dobroj stipendiji koju možete dobiti preko British Councila u Zagrebu.
Chevening stipendisti su studenti koji su završili prediplomski studij, žele studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu i nakon studija se vratiti u svoju zemlju kako bi nova znanja primjenili kroz rad u svojoj struci. Prijaviti se mogu svi studenti koji su se tijekom studija istaknuli uspjehom, znanjem, zalaganjem kako u akademskoj zajednici, tako i u svom životnom okruženju. Trenutačno su prijave u obradi, a u siječnju slijedi uži izbor i intervju. Dvadeset najuspješnijih ostvarit će svoju želju i već na jesen će otići studirati na jedno, od po želji izabranih, sveučilišta diljem Ujedinjong Kraljevstva. Chevening Stipendijom su pokriveni troškovi puta, vize, stanovanja, školovanja...

Photobucket Photobucket
Ilica 12

Studenti u Hrvatskoj rijetko odlaze na studij izvan svoje zemlje. Ideja o razmjeni studenata nije još uvijek u potpunosti zaživjela. Postoje programi poput Erasmus Mundusa koji jedanput do dva puta godišnje raspisuje natječaj za studiranje u zemljama Europske Unije. Prema obećanju rektora zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliše, broj studenata koji odlaze na studij izvan Hrvatske, trebao bi svake godine rasti. Glavni cilj je postići standard koji imaju mnoga sveučilišta u Europi, a to je da svaki student ide barem jedan semestar studirati u inozemstvo. Da bismo to postigli potreban je još intenzivniji rad ministarstva u međunarodnim odnosima.
Nedovoljna informiranost je jedan od uzroka slabe zaintersiranosti studenata o mogućnostima koje im se pružaju gotovo na svakom koraku. Kako bi se stipendije približile studentima i ove godine je u desetom mjesecu održan sajam stipendija u NSK-u. Studenti su imali priliku na svakom štandu porazgovarati o pojedinoj stipendiji, raspitati se o detaljima natječaja i tražiti savjet. Mjesto gdje možete pronaći najviše informacija o stipendijama i ljetnim školama, zasigurno je Stipendije.info. Na ovoj internetskoj stranici nalaze se smjernice za prijavu, baze natečaja i korisni savjeti. Možete se također pribilježiti u Newsletter te svakodnevno na mail dobivati najnovije informacije o natječajima koji se otvaraju. Informacije o Chevening stipendiji British Councila bile su također dostupne preko ovog web portala.

Ilica je ulica životnih prilika.

Ivona Gelo


Korisni linkovi:

Institut za razvoj obrazovanja
Agencija za mobilnost i programe EU
Program Basileus
MZOŠ međunarodni natječaji
- 20:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ilica

Linkovi