Oko slijepe Galjufove

petak, 11.01.2008.

Bandićevo ve
'Selite se!'

ZAGREBAČKA 2007. GODINA
Kako je Bandić htio smanjiti broj stanovnika?


Neki kažu da je ove godine umrla zagrebačka demokracija, ljetos u Galjufovoj ulici, a Bandić je tada stanarima poručio:

'Selite se!'


Gordana Malašić

Sredinom kolovoza započelo je probijanje slijepe Galjufove ulice na Vlašku, a u sklopu rekonstrukcije i uređenja Kvaternikovog trga, što je u najmanju ruku iznenadilo stanare Galjufove ulice. Danas je Galjufova dvosmjerna prometnica.

Prvi prosvjed - 16. kolovoza


Prvo nezadovoljstvo stanari Galjufove pokazali su Gradu 16. kolovoza kada su organizirali prosvjed protiv odluke da se slijepa ulica pretvori u dvosmjernu prometnicu.

U pomoć su pozvali Ministarstvo zaštite okoliša i izgradnje jer su smatrali da se probijanje Galjufove odvija protuzakonito. Njihov su prosvjed podržali i oporbeni zastupnici HSP-a i HNS-a.

Bandić: Nisam ja majmun da nešto radim mimo zakona

Iako su već 17. kolovoza zatražili da se obustavi ova, prema njihovom mišljenju, bespravna gradnja, Ministarstvo za zaštitu okoliša donosi zaključak kako su radovi na Galjufovoj zakoniti. Ova odluka iznenadila je i "Zelenu akciju" koja se odmah priključuje u podršci stanarima.

FOTO/AUDIO: Selite se ako vam se ne sviđa!

Bandić je tada brzo obišao Galjufovu i prilikom tog obilaska rekao neke od svojih izjava koje je kasnije često ponavljao.

- Nisam ja majmun da radim nešto mimo zakona. Svi oni koji kažu da sam štetočina, bezobraznik i dotepenac su manjina koja želi prekinuti razvoj Zagreba. Poručujem im da živim za ovaj grad, ja volim ovaj grad - rekao je tada Bandić.

Obustavljaju se radovi na Galjufovoj, radilo se bez dozvola

Kako bi spriječili nastavak radova u Galjufovoj, stanari 28. kolovoza odlaze u Poglavarstvo kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo. Uvidom u dokumentaciju otkrili su da, iako su radovi u tijeku, ne postoje nužne dozvole. Također dolaze do saznanja da je Institut za promet i veze u prosincu 2005. godine na zahtjev Gradskog ureda za promet izradio prometnu studiju za područje od Draškovićeve do maksimirskog stadiona, u kojoj stoji da ne treba probijati Galjufovu ulicu.

Ministarstvo je istog dana naredilo da se radovi zaustave sve dok Grad ne dobije nužne dozvole, a, iako se prometno probijanje Galjufove ulice nije slagalo s Gradskim urbanim planom (GUP), lokacijska dozvola stigla je za tjedan dana.


Grad uspijeva u svom naumu - 5. listopada Galjufova je puštena u promet

Usprkos protivljenju i nezadovoljstvu stanara Galjufove, 5. listopada Galjufova je puštena u promet kao dvosmjerna prometnica.

Uporni stanari i tada su reagirali apelom u kojem su poručili da je Galjufova možda probijena, ali ne znači da je pala. Samo je prema njihovom mišljenju na tom mjestu umrla demokracija, a Gradu su zaprijetili tužbom.

www.javno.hr: Objavljeno: 29.12.2007. u 10:44h

- 00:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #